Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
oven schoonmaken baking soda, baking soda gevaarlijk, baking soda en azijn, baking soda vlekken verwijderen, stoffen bank schoonmaken met baking soda, schimmel verwijderen met soda

Wondermiddel baking soda

Wat azijn is voor Nederland, is baking soda voor de rest van de wereld. Baking soda en schoonmakenOok wel natriumbicarbonaat, natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, baksoda, dubbelkoolzure soda of E500 genoemd. Een wit, kristalvormig poeder dat voor allerlei klusjes gebruikt kan worden en een duurzame vervanger is voor een hele set milieuvervuilende schoonmaakmiddelen. 

In ons land is het nog niet heel bekend en niet altijd te verkrijgen in de reguliere supermarkt. Maar wel in de toko’s en Aziatische supermarkten. Het is zeker de moeite waard een stukje om te fietsen voor baking soda. Het is namelijk een alleskunner: niet giftig en goedkoop! Je kunt met baking soda schoonmaken, je kunt het voor je gezondheid gebruiken en als persoonlijke verzorging. Naast je lokale toko kan je ook hier bij bol.com of hier bij Amazon hoogwaardige baking soda vinden.

Bruisen

De werking van baking soda ligt in het feit dat het zuren bindt. De zuren worden door die chemische reactie geneutraliseerd. De zuren die in vuil zitten en die nare geurtjes geven, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij. Dit koolzuur zorgt voor de rijzende werking van baking soda.

Verwarring

Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder bevat wel baking soda, maar er is ook een zuur aan toegevoegd. Als daar vocht bij komt, ontstaat tussen baking soda en dit zuur een reactie. Baking soda is ook iets anders dan keukenzout of ‘gewone soda’ van bijvoorbeeld het merk Driehoek (washing soda). Gewone soda bindt twee keer zoveel zuur als baking soda en is daardoor een sterkere basis. Het is niet uitwisselbaar met baking soda: het is zelfs bijtend!

Hieronder vind je een lijst met mogelijke toepassingen van baking soda. Doe er je voordeel mee!

1
Baking soda in de keuken

 • Rijsmiddel: meng baking soda met iets zuurs, zoals karnemelk, yoghurt of citroen. Daarna kun je het toevoegen aan je beslag.
 • Koelkastgeuren verwijderen: onderzoek heeft aangetoond dat baking soda organische geurstoffen kan opnemen. Verspreid een aantal lepels baking soda over je koelkast. Laat het een nacht intrekken, verwijder de baking soda en maak je koelkast schoon.
 • Stank vuilnisbak neutraliseren: verspreid 3 eetlepels baking soda op de bodem van je vuilnisbak. Onderzoek heeft aangetoond dat de stank daarmee tot 70% minder kan worden.
 • Afwas: voeg twee flinke eetlepels toe aan gewoon afwaswater met afwasmiddel. Vet- en etensresten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voorweken in het afwaswater bij extra hardnekkige vlekken is ook een optie. Thee- en koffieresten laten zich ook verwijderen met een mengsel van water en baking soda.
 • Wassen van groente en fruit: ontdoe fruit en groente van vuil en bestrijdingsmiddelen door ze in een bak met water te doen. Voeg er een paar eetlepels baking soda aan toe en was de groente daarna goed af.
 • Aangebakken pannen: doe een aantal eetlepels baking soda en water in je aangebakken pan en laat deze bijna droogkoken. Maak vervolgens de pan schoon met een sponsje en de aangebakken delen zouden makkelijker moeten loslaten.
 • Magnetronreiniger: doe wat baking soda op een schoon en vochtig sponsje en reinig de magnetron aan binnen- en buitenkant. Poets het goed na met een vochtige doek zodat je baking soda ook weer verwijdert.
 • Oven schoonmaken met baking soda: strooi baking soda op de bodem van een vieze oven, spuit het nat met een plantenspuit (met water) om de soda vochtig te maken en laat het een nacht weken. In de ochtend kun je de baking soda verwijderen en de oven verder schoonmaken. Meng baking soda met een paar druppels azijn om het effect te versterken. Dit geeft een bruisende reactie.
 • Alternatief voor de oven schoonmaken met baking soda: Verwarm de oven voor. Plaats een ovenschotel met minimaal een liter water en 2 eetlepels baking soda een half uur in de oven. Laat het water met baking soda nog een een uur intrekken en afkoelen. Maak vervolgens met een spons en een doek de oven schoon en je zult zien dat aangebrande restjes makkelijker te verwijderen zijn. Wij vonden wel zelf de oven of magnetron schoonmaken met azijn op een soortgelijke manier effectiever.  

2
Schoonmaken met baking soda

 • Zilverpoets: meng één deel water met drie delen baking soda en poets je zilver schoon met een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.
 • Vloerreiniger: voor het verwijderen van vlekken en viezigheid van de vloer meng je een half kopje baking soda in een emmer warm water. Nareinigen doe je met schoon water. Let op: dit is niet geschikt voor vloeren in de was!
 • Wasmiddelversterker: vervang de helft van regulier wasmiddel door een half kopje baking soda. De kleren worden schoner, frisser en helderder. Vooral bij witte was kunnen vlekken er zo uit worden gehaald.
 • Schone kopjes. Doe een theelepel baking soda in een thee- of koffiekopje. Laat het een nacht staan en was het de volgende dag af. Thee- of koffieresten zullen verdwijnen.
 • Met baking soda vlekken verwijderen: smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat even weken en was vervolgens zoals gewoonlijk.
 • Hardnekkige vlekken verwijderen: Een combinatie van baking soda en azijn geeft een reactie waarmee je hardnekkige vlekken kan verwijderen. Zie ook dit onderzoek. Schep enkele eetlepels baking soda op vlekken op je tapijt of bank. Maak een mengsel van half water en half azijn. Giet voorzichtig enkele druppels hiervan op de baking soda. Het geheel gaat bruisen. Je kunt dit een uur in laten trekken, en daarna de resten  baking soda verwijderen.
 • Autoshampoo: los een kwart kopje baking soda op in een liter warm water en gebruik een zachte doek of spons om hiermee alle onderdelen van de auto te reinigen, zonder bang te zijn voor krassen. Strooi wat baking soda op een vochtige spons voor hardnekkigere vlekken.
 • Luchverfrisser: Waar veel luchtverfrisser de lucht alleen maskeren, heeft onderzoek aangetoond dat baking soda geuren echt neutraliseert. Neem een bakje of zakje, vul deze met een half kopje baking soda en voeg 15 druppels van je favoriete essentiële oliën toe. Roer of schud even als de werking is verminderd. Of voeg op termijn nieuwe essentiële olie toe.  
 • Geurvreter: zet een bakje met baking soda in de koelkast. Strooi baking soda op de bodem van een vuilnisbak. Strooi op een snijplank, schrob en spoel af. Gooi een half kopje baking soda in de afvoer van badkamer of keuken. Strooi baking soda in de vaatwasser voor het wassen. Strooi ruim over het tapijt en laat het een nachtje liggen om het ’s ochtends op te zuigen. Bestrooi de bodem van de kattenbak. Strooi wat baking soda in (sport)schoenen als je ze niet gebruikt. Overal verdwijnen ongewenste geurtjes.
 • Tegen stinkende schoenen: Schep 2 eetlepels zuiveringszout in je schoenen, verspreid het zout gelijkmatig. Laat je schoenen een nacht zo staan en zorg ervoor dat je al het zout verwijdert.
 • Matrasverfrisser: bestrooi, als het beddengoed in de was gaat, het matras met een dunne laag baking soda en laat dit een paar uur liggen. Daarna kun je het met een stofzuiger verwijderen.
 • Wc-reiniger: strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daar een kopje azijn overheen. Laat het tien minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
 • Luchtverfrisser: houd de kamer fris met een bakje baking soda met potpourri.
 • Ontstopper: baking soda en azijn geven samen een krachtige reactie. Voor een verstopte afvoer zijn 3 eetlepels baking soda en een half kopje azijn meestal de oplossing. Schep eerst de baking soda in de gootsteen en giet daarna de azijn erin. Er zal een schuimende reactie ontstaan. Geef de reactie enkele minuten om in te werken en na een paar minuten kan je de afvoer met heet water schoonspoelen.
 • Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.

3
Baking soda voor je gezondheid

 • Anti-jeuk: gestoken door een insect? Meng baking soda met water tot een zalf en wrijf dit over de steek om jeuk te verminderen. Als je last hebt van een jeukende huid, kun je na een douche of bad baking soda op een handdoekdroge huid wrijven.
 • Aftersun: een verbrande huid wordt verzacht door de huid te bevochtigen met een plantenspuit, gevuld met koud water en twee eetlepels baking soda.
 • Tegen droge ellebogen: meng het sap van een citroen met baking soda tot een pasta. Wrijf het op de ellebogen en laat het een kwartiertje intrekken. Verwijder met water en behandel de ellebogen na met vaseline.
 • Tegen wratten: strooi een dikke laag baking soda op de wrat en druppel er wat azijn op. Doe dit ’s ochtends en ’s avonds tot de wrat verdwenen is.
 • Tegen aften: Los een of theelepel baking soda op in een glas water en spoel je mond één keer per dag met dit mengsel tot je geen last meer hebt (maximaal een week). Alhoewel er nog meer onderzoek nodig is, hebben onderzoeken aangetoond dat er positieve effecten zijn van baking soda tegen aften.
 • Tegen kiespijn: dip een natgemaakt wattenstaafje in de baking soda en wrijf over de pijnlijke tand en het tandvlees, totdat de pijn wat wegtrekt.
 • Tegen keelpijn: verzacht de keel door te gorgelen met een mix van een halve theelepel baking soda, een halve theelepel zout en een half kopje warm water.
 • Let op: baking soda daadwerkelijk innemen is snel te veel en slecht voor de gezondheid: Zie ook 6. Is baking soda gevaarlijk? Neem nooit meer dan een halve theelepel voor enkele dagen. Als je klachten of onderliggende issues hebt, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts.
 • Maagzuurremmer: los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit enkele keren. Baking soda heeft een pH van 8,4 en heeft daarmee een neutraliserende werking op het zuur in je maag. Bij  brandend maagzuur verlicht dit de pijn. Voor alle tips met de inname van baking soda geldt dat je moet opletten dat je niet te veel inneemt. Ook regulier gebruik kan tot nier- of hartproblemen lijden. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking.
 • Tegen misselijkheid: los een halve theelepel baking soda op in een kopje warm water en drink dit. Let op: niet geschikt voor zwangere vrouwen door het hoge zoutgehalte!

4
Baking soda voor je persoonlijke verzorging

 • Zuiveringszout natrium bicarbonaatMondwater: Meng een theelepel baking soda in een half glas water, spoel en spuug uit. De geuren worden zo geneutraliseerd.
 • Handzeep: je handen worden schoon en zacht als je drie delen baking soda mengt met één deel water of zachte vloeibare zeep en daarmee je handen wast.
 • Deodorant: Wrijf wat baking soda onder je armen om geuren te neutraliseren. Meng een beetje water met baking soda. Wrijf de pasta die je krijgt een kwartiertje voordat je gaat douchen onder je oksels. Na een aantal keer merk je resultaat.
 • Gezichts- en lichaamsscrub: Meng drie eetlepels baking soda met één eetlepel water. Wrijf het zachtjes met cirkelvormige bewegingen over de huid om dode huidcellen te verwijderen. Afspoelen met water. Je kunt dit iedere dag doen, ook voor het verminderen van mee-eters. Overigens kun je je hele lichaam goed met baking soda schoonmaken.
 • Shampoo: doe wat baking soda in je hand, samen met je reguliere shampoo en was daarmee je haar. De baking soda verwijdert alle resten van stylingproducten.
 • Voetenbadje: los drie eetlepels baking soda op in een bak met warm water en laat je voeten een tijdje weken.
 • Badzout: strooi een of twee kopje(s) baking soda in het bad voor een zachte huid.
 • Tandpasta: Meng één eetlepel baking soda, een halve eetlepel fijn zeezout en een druppel pepermuntolie. Dep je tandenborstel in het mengsel en poets je tanden ermee. Onderzoek heeft aangetoond dat baking soda ervoor zorgt dat je tanden witter worden en het gaat een slechte adem tegen. Pas echter op met de frequentie en hoeveelheid, te veel kan het glazuur van je tanden beschadigen.

5
Overige dingen die je met baking soda kunt doen

 • Brandblusser: bij beginnende vetbranden – bijvoorbeeld door een frituurpan – helpt het als er handen vol baking soda aan de voet van de brand worden gegooid. Let op: neem nooit risico bij een brand, deze tip werkt natuurlijk alleen bij een klein brandje dat niet uit de hand kan lopen.
 • Must-have voor tijdens het kamperen: baking soda is multifunctioneel, zoals je hebt kunnen lezen. Na het kamperen kun je bijvoorbeeld de kampeerspullen bestrooien met baking soda voordat je ze opbergt. Dit helpt om geurtjes te voorkomen.
 • Voor mieren bestrijden: strooi een ononderbroken lijn baking soda in de tuin om ervoor te zorgen dat er niet te veel mieren in je tuin komen. Gebruik dit gericht en in zeer beperkte mate, zout kan dodelijk zijn voor veel dieren. 
 • Tegen gladheid: strooi baking soda op de stoep als het heeft gevroren. Het is minder agressief dan zout en werkt net zo goed. Net als met zout moet je ook hiervan niet te veel gebruiken, dat is slecht voor de planten en insecten in je tuin.

6
Is baking soda gevaarlijk?

 • Naast alle goede eigenschappen van baking soda, kan dit spul ook slecht zijn als je het in te grote hoeveelheden gebruikt of voor de verkeerde dingen.
 • Baking soda en keukenzout: baking soda wordt in je maag afgebroken tot keukenzout en CO2. Een theelepel baking soda levert 3,4 gram puur keukenzout op in je maag, dat is meer dan de maximale hoeveelheid die je per dag binnen mag krijgen. Mensen krijgen vaak al te veel zout binnen. De CO2 kan je daarnaast een opgeblazen gevoel of winderigheid geven.
 • Nooit te veel nemen: raadpleeg altijd een arts bij klachten en neem baking soda in beperkte hoeveelheid in. Te veel nemen is giftig! De balans in je bloed kan te basisch (zuur) worden. Zeker voor mensen met een nieraandoening is dit zeer gevaarlijk. Raadpleeg dan ook altijd je huisarts bij klachten.
 • Tanden: baking soda zorgt ervoor dat je tanden witter worden en het gaat een slechte adem tegen. Het zit dan ook als ingrediënt in veel tandpasta. Een te grote hoeveelheid kan echter het glazuur van je tanden beschadigen.
 • Gevaarlijk voor planten en insecten: baking soda kan gevaarlijk zijn voor insecten en plantenleven in je tuin. Als je het gebruikt om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen, kunnen insecten en plantjes (net als met gewoon keukenzout) nog voor een lange periode doodgaan door de effecten van baking soda.
 

Hier kan je een overzicht vinden van alle soorten baking soda. 

Baking soda

Baking Soda 450 gram

Baking soda

Baking soda 1000 gram

Baking soda

Baking Soda 2000 gram

Lees hier meer over biologische schoonmaakmiddelenschimmel schoonmaken met azijn, en andere tips rondom duurzaam schoonmaken

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
3.5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

90 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vraagje mag ik mijn kunst gebit in baking soda leggen het product is super

Ha Agnes, Ik heb geen idee eerlijk gezegd. Lijkt me dat je wel voorzichtig moet zijn met je gebit. Hoor graag als andere mensen hier ervaringen mee hebben!

Ben nog aan het bijkomen van wat je allemaal met zuiveringszout kunt schoonmaken …
Ik had echt geen idee !!
een geweldig product dus !!

Je kunt hier een mega grote verpakking vinden: https://amzn.to/3awqUb6

Ik heb een leerbankstel gekocht
Ruikt naar rook erg krijg het niet weg en het is zo mooi alles
Al geprobeerd gr

Heeft u wel eens wasverzachter geprobeerd ik doe daar me leerstoelen mee en houtenmeubels ramen deuren maar kijk maar eens op internet me man rookt ook en me stoelen ruiken niet na rook

Kan ik mijn natuurstenen aanrechtblad grondig reinigen met Baking Soda?

Ik had 8 jaar geleden een erge darmontsteking en moest in de Radboud daarvoor behandeld worden. Maar mijn angst was te groot dus meteen begonnen met glas lauwwarm water met 2 theelepels bakingsoda en een glas water met uitgeperste citroen . Huisarts bleef elke 10 dagen bloed prikken . Binnen 2 maanden waren mijn darmen schoon en genezen. En ontstekingswaarde was weer normaal. Sindsdien drink ik elke morgen glas water met klein theeleltje bakingsoda en water met uitgeperste citroen. Nooit meer ziek en geen last van darmen meer

Beste Margriet,

Wat een geweldig mooi verhaal en wat fijn dat je van je darmproblemen verlost bent!
Kun je zeggen hoeveel citroensap je per keer inneemt?

Ik ga het heel snel zelf proberen??

Alvast bedankt voor je reactie.

vriendelijke groet,

Chris Schaap

En kan je er ook je pannenrekjes van het gasfornuis mee schoonkrijgen?

Oven blinkend schoon.
Heb baking soda gebruikt voor mijn oven. Even een nacht in laten trekken, zie hierboven, en daarna alles verwijderen met een doekje. T is wel even een zootje, maar de oven wordt blinkend schoon. Als je dan nog met staalwol (brillo) de boel onder handen neemt, ben je supersnel van de oude ingebrande vetspetters af. Mijn oven is nog nooit zo schoon geweest.

Hallo, ik heb dezelfde vraag die Jet hier twee jaar geleden stelde, namelijk, kan je baking soda gebruiken om plak en tandsteen van tand implantaten te verwijderen? of de pockets tussen tandvlees en implantaat? Of tast dit het metaal aan (titanium en goud)? Bij gewoon poetsen met normale tandpasta moet er toch om de 3 maanden een grondige reiniging gebeuren bij de tandarts, wat erg pijnlijk is. De voorgeschreven producten zijn puur chemisch en voelen agressief aan in de mond. Dus liever iets natuurlijks.

Kan ik het ook gebruiken om een nubuck salon mee schoon te maken?

Noem het geen baking soda! Blijkbaar heeft het veel meer toepassingen dan alleen maar voor het bakken. Plus je krijgt verwarring met al die andere vormen van “soda”, gevaarlijk als er giftige vormen tussen zitten.

Het heet zuiveringszout en is een beetje als een vergeten groente: al eeuwen bekend in Nederland maar uit de mode geraakt.

2 jaar geleden een zak van 25KG voor €25 bij een bakkerij waar ze koekjes bakken gehaald

Ik zou graag willen weten of je ook je meubels die vuil zijn van de nicotine of je dit ook met backing soda schoon kan maken

Als je muebels geen was og olielaagje hebben dan kan dat juist ontzettend goed! Het wordt heerlijk schoon en fris hierdoor!

Het gebruik op de huid Let op dat je erna een vochtinbrengende crème aanbrengt want je huid wordt er droog van.Ook inwendig is het naar mijn gevoel alleen als t echt nodig is. Je kunt de ph in je lichaam ook verhogen door minder suikers en vet te eten en groenten zoals boerenkool etc te eten.Op internet staat een lijst van die groenten met een alkalische werking.Schoonmaken met banking soda is prima! Ik gebruik al een half jaar geen bleek of andere producten, als we t allemaal gaan doen dan helpen we de aarde weer schoon te worden! Groetjes Hedwig.

Boni verkoopt ook baking soda, in zo’n leuk vintage doosje. Eén euro zoveel voor een kleine 500 gram. Topspul! :-)

Nu gebruik ik bakingsoda al geruime tijd voor badkamer, wastafels , wc en gootsteen, maar tandenpoetsen en opdrinken ? Het is een scherp middel dwz dat je tandglazuur er niet bepaald beter van wordt.Laat staan maag, darmen enz.

Mijn eigen AH winkel gevraagd of zij baking soda in het assortiment willen opnemen, dat is inmiddels gebeurd en sindsdien (1 jaar) is het daar gewoon verkrijgbaar!

Vandaag twee verschillende merken gevonden bij Albert Heijn in Belgie (Antwerpen).
Ga er een muffe matras die in de kelder bewaard werd mee aanpakken. Hopelijk helpt het.

Dat van die baking soda klop! Ik had een paar schitterende hoge vintage-laarzen gekocht op het Waterlooplein. Toen ik ermee thuis kwam stonken ze echt een uur in de wind. Ik heb ze van ellende maar op het balkon gelegd, want de stank was niet te harden. Jammer, want het zijn echt prachtige Overknees… Van alles geprobeerd, deodorant, parfum, koffiepads. Totdat ik de baking soda tip zag. Het bovenstaande pak gekocht bij de Albert Heijn. De laarzen volgestrooid en een nacht laten staan. Alle putlucht was verdwenen en nu heb ik een paar prachtige originele jaren ’80 laarzen die wat mij betreft nog eens dertig jaar mee kunnen!

Bij de Toko € 1,60 voor 454 gr.

Als je de backing soda niet voor consumptiedoeleinden gebruikt koop het dan voordelig als zuiveringszout bij een firma voor veevoeders en landbouwartikelen. Dan betaal je ongeveer € 0,50 per kG.
Het is ook heel goed te gebruiken als versterker van 10 sec. lijm. Strooi over het zojuist gelijmde stuk wat backing soda en de limnaad wordt 10x sterker.

met plantaardige olie en zout verwijder je kringen in hout maar wat is de verhouding??

gewoon bij Jumbo te koop. €1,46 per pakje van 450 gr

Koop de Baking Soda gewoon bij Albert Heijn daar kost het nog geen 1,50

Ik heb implantaten en elke 3 maanden moet er tandsteen worden verwijderd. Kan ik met baking soda de implantaten poetsen of tast dat het metaal aan.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.