Zou het niet fijn zijn om je huis schoon te maken met spullen die zelf ook schoon zijn? En dan bedoelen we met schoon: zonder écht chemische toevoegingen. Als we kijken op verpakkingen van schoonmaakmiddelen staan daar symbolen en omschrijvingen die menigeen niet kan plaatsen. We hebben geen enkel idee wat er precies aan chemicaliën is toegevoegd in reinigingsmiddelen of wat het nut er precies van is. Via reclames wordt ons verteld dat het goede producten betreft die ons huishouden en ons lichaam gezonder maken of houden. Maar is dit echt het geval? Hieronder staan een aantal tips om je huis op een natuurlijke manier schoon te houden.
schoonmaak-tips

1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Gebruik geen bleekwater. Dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar u heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer. Kies voor ecologisch azijn voor het ontkalken i.p.v. voor chemische ontkalkmiddelen.

2. Koop groene biologische schoonmaakmiddelen

Het is soms even zoeken maar het wordt steeds makkelijker om groene schoonmaakproducten aan te schaffen. In steeds meer schappen vind je een ‘groen’ alternatief voor de bestaande producten. Zo vind je het wasmiddel Klok weer bij AH en kun je naar de Natuurwinkel gaan voor de productlijn van Ecover, of hier online bestellen.

3. Ventileer regelmatig je huis

Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms veel slechter zijn dan buiten. Daarnaast zijn de nieuwe huizen vaak enorm goed geïsoleerd en zitten daarmee potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en als je gaat slapen je raam lekker open te zetten.

4. Pas op met anti bacteriële reinigers

Ze duiken steeds vaker op de anti bacteriële reinigers. Ze doen ons geloven dat het noodzakelijk is om anti bacterieel te reinigen. Dit is echter onzin het blijkt juist contra productief te zijn omdat het ook de natuurlijke ‘goede’ bacteriën op de huid aantast waardoor bacteriën juist meer kans krijgen. Daarnaast is het aangetoond dat water en zeep net zo goed werkt.

5. Haal weer soda en azijn in huis

De middeltjes van toen werken nog steeds. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden. Dat komt omdat zuur zeepresten en kalk kan oplossen. Veel bekende schoonmaakproducten bevatten dan ook een zuur. Dat kan een sterk zuur zijn zoals zoutzuur of zwavelzuur. Of een zwak zuur, bijvoorbeeld ecologisch azijn of citroenzuur. Zoutzuur is de stof die we meestal terug vinden in commerciële ontkalkers voor huishoudapparaten en in agressieve ontkalkers voor toiletpotten. Ontkalkers met zoutzuur zijn erg bijtende producten die uiterst irriterend zijn voor de huid. Kortom gebruik natuurlijke zuren zoals citroen en azijn. Deze zijn het veiligst in gebruik en het minst schadelijk voor het milieu.

6. Laat je huis op een Natuurlijke manier lekker ruiken

Weg met die vreselijke luchtverfrisser met kunstmatige luchtjes. Haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren. Verder hebben een aantal ecologische merken natuurlijke luchtverfrissers.

7. Vermijd de stomerij

Chemische reiniging gebeurt meestal met de stof perchloorethyleen; deze stof is erg milieubelastend. Een aantal stomerijen reinigen echter chloorvrij (onder meer de stomerij van Albert Heijn en Hangers Cleaners). Er wordt ook gewerkt aan minder schadelijke reinigingsmethoden, zoals met CO2 of nat reinigen met water en zeep.

8. Ontwerp je huis met ‘schoonmaken in je achterhoofd’

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je een huis laat ontwerpen. Maar een huis wat makkelijk is om schoon te houden is toch iets voor te zeggen. Denk dan aan materiaalgebruik, geen onnodige hoekjes of bijvoorbeeld een ‘zwevende’ keuken. Overleg het maar eens met de architect.

9. Houd je aan de dosering

Volg de doseervoorschriften op het etiket. In praktijk wordt dikwijls veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit is verspilling en zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd moet worden. Let extra op bij geconcentreerde producten omdat de kans op overdosering hier vrij groot is.

10. Gebruik microvezeldoekjes voor de schoonmaak

Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar ze gaan enorm lang mee (600 beurten) waardoor ze volgens mij de voorkeur hebben boven katoenen doekjes of wegwerpdoekjes. Met een microvezeldoekje kun je met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken. Je kunt de doekjes droog of nat gebruiken.

11. afval goed scheiden

Afval scheiden doen de meeste mensen al. Tegenwoordig is het op veel plaatsen ook mogelijk om plastic te scheiden. Let bij de aanschaf van producten ook op het verpakkingsmateriaal. Voor het scheiden van papier, kun je kiezen voor een handige papierbak.

12. Enkele tips van biologische producten en merken:

Luchtverfrissers:
Attitude

Schoonmaakmiddelen
Ecover

Wasmiddelen
Klok
Ecover

Meer tips voor natuurlijk schoonmaken kijk dan ook in de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids