Tips voor Natuurlijk en Duurzaam Schoonmaken

Geplaatst op 08 mei 2009 in Lifestyle

Zou het niet fijn zijn om je huis schoon te maken met spullen die zelf ook schoon zijn? En dan bedoelen we met schoon: zonder écht chemische toevoegingen. Als we kijken op verpakkingen van schoonmaakmiddelen staan daar symbolen en omschrijvingen die menigeen niet kan plaatsen. We hebben geen enkel idee wat er precies aan chemicalieën is toegevoegd in reiningingsmiddelen of wat het nut er precies van is. Via reclames wordt ons verteld dat het goede producten betreft die ons huishouden en ons lichaam gezonder maken of houden. Maar is dit echt het geval? Hieronder staan een aantal tips om je huis op een natuurlijke manier schoon te houden.
schoonmaak-tips

1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Gebruik geen bleekwater. Dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar u heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer. Kies voor azijn voor het ontkalken i.p.v. voor chemische ontkalkmiddelen.

2. Koop groene biologische schoonmaakmiddelen

Het is soms even zoeken maar het wordt steeds makkelijker om groene schoonmaakproducten aan te schaffen. In steeds meer schappen vind je een ‘groen’ alternatief voor de bestaande producten. Zo vind je het wasmiddel Klok Eco weer bij AH en kun je naar de Natuurwinkel gaan voor de productlijn van Ecover.

3. Ventileer regelmatig je huis

Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms veel slechter zijn dan buiten. Daarnaast zijn de nieuwe huizen vaak enorm goed geïsoleerd en zitten daarmee potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en als je gaat slapen je raam lekker open te zetten.

4. Pas op met anti bacteriële reinigers

Ze duiken steeds vaker op de anti bacteriële reinigers. Ze doen ons geloven dat het noodzakelijk is om anti bacterieel te reinigen. Dit is echter onzin het blijkt juist contra productief te zijn omdat het ook de natuurlijke ‘goede’ bacteriën op de huid aantast waardoor bacteriën juist meer kans krijgen. Daarnaast is het aangetoond dat water en zeep net zo goed werkt.

5. Haal weer soda en azijn in huis

De middeltjes van toen werken nog steeds. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden. Dat komt omdat zuur zeepresten en kalk kan oplossen. Veel bekende schoonmaakproducten bevatten dan ook een zuur. Dat kan een sterk zuur zijn zoals zoutzuur of zwavelzuur. Of een zwak zuur, bijvoorbeeld azijn of citroenzuur. Zoutzuur is de stof die we meestal terug vinden in commerciële ontkalkers voor huishoudapparaten en in agressieve ontkalkers voor toiletpotten. Ontkalkers met zoutzuur zijn erg bijtende producten die uiterst irriterend zijn voor de huid. Kortom gebruik natuurlijke zuren zoals citroen en azijn. Deze zijn het veiligst in gebruik en het minst schadelijk voor het milieu.

6. Laat je huis op een Natuurlijke manier lekker ruiken

Weg met die vreeslijke luchtverfrisser met kunstmatige luchtjes. Haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren. Verder hebben een aantal ecologische merken natuurlijke luchtverfrissers. Bijvoorbeeld van Wellments

7. Vermijd de stomerij

Chemische reiniging gebeurt meestal met de stof per-chloorethyleen; deze stof is erg milieubelastend. Een aantal stomerijen reinigen echter chloorvrij (onder meer de stomerij van Albert Heijn en Hangers Cleaners). Er wordt ook gewerkt aan minder schadelijke reinigingsmethoden, zoals met CO2 of natreinigen met water en zeep.

8. Ontwerp je huis met ‘schoonmaken in je achterhoofd’

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je een huis laat ontwerpen. Maar een huis wat makkelijk is om schoon te houden is toch iets voor te zeggen. Denk dan aan materiaalgebruik, geen onnodige hoekjes of bijvoorbeeld een ‘zwevende’ keuken. Overleg het maar eens met de architect.

9. Houd je aan de dosering

Volg de doseervoorschriften op het etiket. In praktijk wordt dikwijls veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit is verspilling en zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd moet worden. Let extra op bij geconcentreerde producten omdat de kans op overdosering hier vrij groot is.

10. Gebruik microvezeldoekjes voor de schoonmaak

Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar ze gaan enorm lang mee (600 beurten) waardoor ze volgens mij de voorkeur hebben boven katoenen doekjes of wegwerpdoekjes. Met een microvezeldoekje kun je met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken. Je kunt de doekjes droog of nat gebruiken.

11. afval goed scheiden

Afval scheiden doen de meeste mensen al. Tegenwoordig is het op veel plaatsen ook mogelijk om plastic te scheiden. Let bij de aanschaf van producten ook op het verpakkingsmateriaal. Voor het scheiden van papier, kun je kiezen voor een handige papierbak

12. Enkele tips van biologische producten en merken:

Luchtverfrissers:
Wellments

Schoonmaakmiddelen
Ecover

Wasmiddelen
Klok Eco
Ecover

Meer tips voor natuurlijk schoonmaken kijk dan ook in de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids

Reacties (13)
08/05/09 • 12:47

[…] Wil je aan de slag met biologisch schoonmaken ga dan naar: Tips om natuurlijk je huis schoon te maken […]

Dirk
18/10/09 • 12:33

Ik ben op zoek naar schoonmaakmiddelen die milieuvriendelijk zijn en navulbaar. Met navulbaar bedoel ik als het fles leeg is, kan ik deze opnieuw vullen. Ik vind een fles opnieuw vullen is veel beter voor het milieu dan recyclen. Weet u misschien iets meer hierover?

Ecover heeft diverse navul verpakkingen!

Kristin
27/01/10 • 00:19

Wanneer jullie spreken over azijn, hebben jullie het dan over azijn om eten mee te bereiden, of over schoonmaakazijn? Dat is mij nooit duidelijk geweest…
Vriendelijke groeten,
Kristin

Dirk
27/01/10 • 20:44

Beide is volgens mij prima te gebruiken. Schoonmaak azijn is misschien iets minder zuiver en zijn er soms (geur) stoffen bijgevoegd. Maar is ook vaak goedkoper. Ik neem altijd gewone azijn dan kan ik het voor alle doeleinden gebruiken.

09/08/10 • 12:21

Een goede tip voor duurzaam thuis is bewust wassen met minder wasmiddel. Dat kan met Ecowasbal. Je bespaart 80% van je wasmiddel. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Eva Schriemer
16/06/12 • 09:18

Ik doe al jaren mijn was met (schoonmaak)azijn en soda. Tegenwoordig is je was niet meer echt vuil. Als ik al een vlek zie behandel ik dit voor met een milieuvriendelijke vlek verwijderaar. Het ronddraaien door water is de grootste schoonmaker van de was, daarom “werken” de wasballen goed.

16/04/14 • 16:39

Ik heb door verkeerd gebruik van mijn bestaande wasmiddelen, last van veel vetluis in mijn wasmachine. Een vriendin tipte mij om een BIOnyx vloeibaarwasmiddel te gaan gebruiken. Dit is een 100% biologisch product. na enkele keren gebruik, was mijn wasmachine vetluis vrij. Ik ben er erg blij mee.

25/05/14 • 06:20

Waarom schoonmaken met al die troep? Dit kan duurzaam mensen! Onze schoonmaaklijn bestaat uit minder de 5% oppervlakte reinigende middelen en de kracht van probiotica. De goede bacterien eten de voedselvoorraad op van de slechte. Voor meer info over hoe jij echt duurzaam kunt schoonmaken neem gerust contact op.

26/05/14 • 19:28

Eindelijk een duurzame range van 100% biologische reinigingsproducten van BIOnyx. Heb nu 3 verschillende producten geprobeerd, en ben zeer te vreden. De groene aanslagreiniger kam je niet alleen je terras mee doen maar ook je tuinmeubelen. Ze zijn weer als nieuw, super middel!

30/07/14 • 13:00

Bedankt voor de tips, ga ik zeker toepassen! Een schonere wereld begint tenslotte bij jezelf. Wat trouwens ook een handige schoonmaak tip is, niet perse duurzaam maar het bespaart wel veel tijd, is een centraal stofzuigsysteem. Ik heb deze recent aangeschaft en zou echt niet meer zonder willen.

01/04/15 • 16:35

Castilië zeep is niet 100% natuurlijk! Het bevat 2 toegevoegde stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Op het doosje staan de ingrediënten vermeld. Beter niet gebruiken.

Alberdine
15/09/16 • 14:24

Maak al 20 jaar schoon met Hara producten. Toen in een raamwisser, een dweilstok en doeken geinvesteerd. Heel af en toe moet ik een fles met Raab verzorgingsmiddel en een vloermiddel met carnaubawas aanschaffen (1x per jaar?) omdat je druppelsgewijs doseert. De doeken gaan gewoon in de was. De wisser en de dweilstok zijn al 20 jaar zeer ergonomisch en probleemloos up&running. Idd maak je vooral schoon met de microvezel in combinatie met gewoon water. Splendid!

15/07/19 • 09:10

Een scheut ammoniak in het sop voor de ruiten, het was vroeger allemaal zo vanzelfsprekend, ook al sloeg het op je adem. Gelukkig is er vandaag de dag voor alles een milieuvriendelijker alternatief beschikbaar. Of helemaal zonder chemicals kunnen, weet ik niet. Bij hardnekkige verstopping van het toilet is het soms de enige werkende optie.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld