Zou het niet fijn zijn om je huis schoon te maken met spullen die zelf ook schoon zijn? En dan bedoelen we: zonder chemische toevoegingen en goed voor mens en milieu. Als je ook wilt beginnen met duurzaam schoonmaken of daar al even mee bezig bent: dit zijn onze tips voor duurzaam schoonmaken.

duurzaam schoonmaken

1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Als je begint met duurzaam schoonmaken is de eerste stap om in de toekomst agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld liever geen bleekwater, dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Vermijd daarnaast ook chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar je heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer.

2. Koop duurzame schoonmaakmiddelen

De tweede stap is om je te verdiepen in producten om te gebruiken bij het duurzaam schoonmaken. In het begin is het soms even zoeken naar de juiste producten, maar in de meeste supermarkten kun je tegenwoordig zeker iets duurzaams vinden. Denk aan merken als Klok, Sophie Green of Marcel’s Green Soap. In onze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids zetten we groene opties voor schoonmaakmiddelen, wasmiddel en luchtverfrissers op een rij.

3. Ventileer regelmatig je huis

Dan: de luchtkwaliteit in je huis. Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms veel slechter zijn dan buiten. Daarnaast zijn de nieuwe huizen vaak enorm goed geïsoleerd en zitten daarmee potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en als je gaat slapen je raam lekker open te zetten.

4. Haal weer soda en azijn in huis

De middeltjes van toen werken nog steeds. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden. Dat komt omdat zuur zeepresten en kalk kan oplossen. Veel bekende schoonmaakproducten bevatten dan ook een zuur. Dat kan een sterk zuur zijn zoals zoutzuur of zwavelzuur. Of een zwak zuur, bijvoorbeeld ecologisch azijn of citroenzuur.

Zoutzuur is de stof die we meestal terug vinden in commerciële ontkalkers voor huishoudapparaten en in agressieve ontkalkers voor toiletpotten. Ontkalkers met zoutzuur zijn erg bijtende producten die uiterst irriterend zijn voor de huid. Kortom: gebruik natuurlijke zuren zoals citroen en azijn voor het duurzaam schoonmaken. Deze zijn het veiligst in gebruik en het minst schadelijk voor het milieu. Ook met baking soda kun je ontzettend veel schoonmaken.

5. Vervang je luchtverfrisser

Weg met die luchtverfrisser met kunstmatige luchtjes die slecht zijn voor het milieu. Haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren. Verder hebben een aantal ecologische merken natuurlijke luchtverfrissers. Ook kun je een geurverspreider kopen waar je water en etherische olie in doet voor een aangename geur in huis. Let er wel op dat de geurverspreider van duurzaam materiaal is gemaakt.

6. Vermijd de stomerij

Chemische reiniging gebeurt meestal met de stof perchloorethyleen; deze stof is erg milieubelastend. Een aantal stomerijen reinigen echter chloorvrij (onder meer de stomerij van Albert Heijn en Hangers Cleaners). Er wordt ook gewerkt aan minder schadelijke reinigingsmethoden, zoals met CO2 of nat reinigen met water en zeep.

duurzaam schoonmaken

7. Kijk naar duurzaam wasmiddel of waseieren

Ook wasmiddel kan vaak duurzamer. In de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids zetten we een aantal groene wasmiddelen op een rij die natuurlijke ingrediënten bevatten en rekening houden met het milieu. Naast duurzamer wasmiddel kun je ook kijken naar zogenoemde waseieren. Ecologische waseieren zijn gemaakt van gerecycled plastic en bevatten korrels die wasmiddel overbodig maken. Dat bespaart plastic en het is ook budgetproof, aangezien je met een wasei meestal zo’n 60 tot 70 wasbeurten kunt doen.

8. Houd je aan de dosering

Een andere duurzame tip is om je altijd aan de doseervoorschriften op het etiket van het wasmiddel of schoonmaakmiddel te houden. In praktijk wordt dikwijls veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit is verspilling en zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd moet worden. Let extra op bij geconcentreerde producten omdat de kans op overdosering hier vrij groot is.

 

9. Gebruik microvezeldoekjes voor duurzaam schoonmaken

Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar ze gaan enorm lang mee – zo’n 600 schoonmaakbeurten – waardoor ze volgens ons de voorkeur hebben boven katoenen doekjes of wegwerpdoekjes. Met een microvezeldoekje kun je met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken én ze zijn zowel nat als droog te gebruiken. Heel veelzijdig voor het duurzaam schoonmaken dus! Bovendien zijn er ook steeds meer groene opties als het om microvezeldoekjes gaat, zoals deze of deze van HEMA.

10. Ontwerp je huis met ‘schoonmaken in je achterhoofd’

Een algemenere tip om je huis schoon te maken, is je huis er op in te richten. Dat geldt vooral als je een huis laat ontwerpen of een eigen huis hebt waar je aanpassingen aan kunt doen. Denk dan aan materiaalgebruik, geen onnodige hoekjes of bijvoorbeeld een ‘zwevende’ keuken. Dit kun je in overleg doen met een architect.

Meer tips voor duurzaam schoonmaken vind je in de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids. Heb jij nog een gouden tip?

Gerelateerde artikelen

natuurlijk schoonmaken
Duurzaam wonen

Natuurlijk schoonmaken

Begin je met natuurlijk schoonmaken of wil je meer schoonmaaktips? Wij leggen je alles uit over azijn, baking soda en ecologische producten.

Lees verder