Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
duurzaam schoonmaken

10 tips voor duurzaam schoonmaken

Zou het niet fijn zijn om je huis schoon te maken met spullen die zelf ook schoon zijn? En dan bedoelen we: zonder chemische toevoegingen en goed voor mens en milieu. Als je ook wilt beginnen met duurzaam schoonmaken of daar al even mee bezig bent: dit zijn onze tips voor duurzaam schoonmaken.

Duurzaam schoonmaken

1
Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen
duurzaam schoonmaken

Als je begint met duurzaam schoonmaken is de eerste stap om in de toekomst agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld liever geen bleekwater, dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Vermijd daarnaast ook chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar je heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer.

2
Koop duurzame schoonmaakmiddelen
Man met schoonmaakmiddelen

De tweede stap is om je te verdiepen in producten om te gebruiken bij het duurzaam schoonmaken. In het begin is het soms even zoeken naar de juiste producten, maar in de meeste supermarkten kun je tegenwoordig zeker iets duurzaams vinden. Denk aan merken als Klok, Sophie Green of Marcel’s Green Soap. In onze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids zetten we groene opties voor schoonmaakmiddelen, wasmiddel en luchtverfrissers op een rij.

3
Ventileer regelmatig je huis
Raam open ventileren

Dan: de luchtkwaliteit in je huis. Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms veel slechter zijn dan buiten. Daarnaast zijn de nieuwe huizen vaak enorm goed geïsoleerd en zitten daarmee potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en als je gaat slapen je raam lekker open te zetten.

4
Haal weer soda en azijn in huis
oven schoonmaken baking soda, baking soda gevaarlijk, baking soda en azijn, baking soda vlekken verwijderen, stoffen bank schoonmaken met baking soda, schimmel verwijderen met soda

De middeltjes van toen werken nog steeds. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden. Dat komt omdat zuur zeepresten en kalk kan oplossen. Veel bekende schoonmaakproducten bevatten dan ook een zuur. Dat kan een sterk zuur zijn zoals zoutzuur of zwavelzuur. Of een zwak zuur, bijvoorbeeld ecologisch azijn of citroenzuur.

Zoutzuur is de stof die we meestal terug vinden in commerciële ontkalkers voor huishoudapparaten en in agressieve ontkalkers voor toiletpotten. Ontkalkers met zoutzuur zijn erg bijtende producten die uiterst irriterend zijn voor de huid. Kortom: gebruik natuurlijke zuren zoals citroen en azijn voor het duurzaam schoonmaken. Deze zijn het veiligst in gebruik en het minst schadelijk voor het milieu. Ook met baking soda kun je ontzettend veel schoonmaken.

5
Vervang je luchtverfrisser
Bloemen en azijn

Weg met die luchtverfrisser met kunstmatige luchtjes die slecht zijn voor het milieu. Haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren. Verder hebben een aantal ecologische merken natuurlijke luchtverfrissers. Ook kun je een geurverspreider kopen waar je water en etherische olie in doet voor een aangename geur in huis. Let er wel op dat de geurverspreider van duurzaam materiaal is gemaakt.

6
Kijk naar duurzaam wasmiddel of waseieren

Ook wasmiddel kan vaak duurzamer. In de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids zetten we een aantal groene wasmiddelen op een rij die natuurlijke ingrediënten bevatten en rekening houden met het milieu. Naast duurzamer wasmiddel kun je ook kijken naar zogenoemde waseieren. Ecologische waseieren zijn gemaakt van gerecycled plastic en bevatten korrels die wasmiddel overbodig maken. Dat bespaart plastic en het is ook budgetproof, aangezien je met een wasei meestal zo’n 60 tot 70 wasbeurten kunt doen.

7
Gerbuik microvezeldoekjes voor duurzaam schoonmaken
Microvezel doekje

Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar ze gaan enorm lang mee - zo’n 600 schoonmaakbeurten - waardoor ze volgens ons de voorkeur hebben boven katoenen doekjes of wegwerpdoekjes. Met een microvezeldoekje kun je met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken én ze zijn zowel nat als droog te gebruiken. Heel veelzijdig voor het duurzaam schoonmaken dus! Bovendien zijn er ook steeds meer groene opties als het om microvezeldoekjes gaat, zoals deze of deze van HEMA.

8
Houd je aan de dosering

Een andere duurzame tip is om je altijd aan de doseervoorschriften op het etiket van het wasmiddel of schoonmaakmiddel te houden. In praktijk wordt dikwijls veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit is verspilling en zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd moet worden. Let extra op bij geconcentreerde producten omdat de kans op overdosering hier vrij groot is.

9
Vermijd de stomerij
Kleding in stomerij

Chemische reiniging gebeurt meestal met de stof perchloorethyleen; deze stof is erg milieubelastend. Een aantal stomerijen reinigen echter chloorvrij (onder meer de stomerij van Albert Heijn en Hangers Cleaners). Er wordt ook gewerkt aan minder schadelijke reinigingsmethoden, zoals met CO2 of nat reinigen met water en zeep.

10
Ontwerp je huis met 'schoonmaken in je achterhoofd'

Een algemenere tip om je huis schoon te maken, is je huis er op in te richten. Dat geldt vooral als je een huis laat ontwerpen of een eigen huis hebt waar je aanpassingen aan kunt doen. Denk dan aan materiaalgebruik, geen onnodige hoekjes of bijvoorbeeld een ‘zwevende’ keuken. Dit kun je in overleg doen met een architect.

Meer tips voor duurzaam schoonmaken vind je in de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids. Heb jij nog een gouden tip?

Ecovert allesreiniger

Ecovert ecologische allesreiniger 6x

X eco schuurspons natuurlijke schuurspons

6x eco schuurspons - natuurlijke schuurspons

Schoonmaak pakket

Marcel's Green Soap Sinaasappel & Jasmijn Schoonmaak Pakket

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een scheut ammoniak in het sop voor de ruiten, het was vroeger allemaal zo vanzelfsprekend, ook al sloeg het op je adem. Gelukkig is er vandaag de dag voor alles een milieuvriendelijker alternatief beschikbaar. Of helemaal zonder chemicals kunnen, weet ik niet. Bij hardnekkige verstopping van het toilet is het soms de enige werkende optie.

Maak al 20 jaar schoon met Hara producten. Toen in een raamwisser, een dweilstok en doeken geinvesteerd. Heel af en toe moet ik een fles met Raab verzorgingsmiddel en een vloermiddel met carnaubawas aanschaffen (1x per jaar?) omdat je druppelsgewijs doseert. De doeken gaan gewoon in de was. De wisser en de dweilstok zijn al 20 jaar zeer ergonomisch en probleemloos up&running. Idd maak je vooral schoon met de microvezel in combinatie met gewoon water. Splendid!

Castilië zeep is niet 100% natuurlijk! Het bevat 2 toegevoegde stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Op het doosje staan de ingrediënten vermeld. Beter niet gebruiken.

Bedankt voor de tips, ga ik zeker toepassen! Een schonere wereld begint tenslotte bij jezelf. Wat trouwens ook een handige schoonmaak tip is, niet perse duurzaam maar het bespaart wel veel tijd, is een centraal stofzuigsysteem. Ik heb deze recent aangeschaft en zou echt niet meer zonder willen.

Eindelijk een duurzame range van 100% biologische reinigingsproducten van BIOnyx. Heb nu 3 verschillende producten geprobeerd, en ben zeer te vreden. De groene aanslagreiniger kam je niet alleen je terras mee doen maar ook je tuinmeubelen. Ze zijn weer als nieuw, super middel!

Waarom schoonmaken met al die troep? Dit kan duurzaam mensen! Onze schoonmaaklijn bestaat uit minder de 5% oppervlakte reinigende middelen en de kracht van probiotica. De goede bacterien eten de voedselvoorraad op van de slechte. Voor meer info over hoe jij echt duurzaam kunt schoonmaken neem gerust contact op.

Ik heb door verkeerd gebruik van mijn bestaande wasmiddelen, last van veel vetluis in mijn wasmachine. Een vriendin tipte mij om een BIOnyx vloeibaarwasmiddel te gaan gebruiken. Dit is een 100% biologisch product. na enkele keren gebruik, was mijn wasmachine vetluis vrij. Ik ben er erg blij mee.

Ik doe al jaren mijn was met (schoonmaak)azijn en soda. Tegenwoordig is je was niet meer echt vuil. Als ik al een vlek zie behandel ik dit voor met een milieuvriendelijke vlek verwijderaar. Het ronddraaien door water is de grootste schoonmaker van de was, daarom “werken” de wasballen goed.

Een goede tip voor duurzaam thuis is bewust wassen met minder wasmiddel. Dat kan met Ecowasbal. Je bespaart 80% van je wasmiddel. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Wanneer jullie spreken over azijn, hebben jullie het dan over azijn om eten mee te bereiden, of over schoonmaakazijn? Dat is mij nooit duidelijk geweest…
Vriendelijke groeten,
Kristin

Beide is volgens mij prima te gebruiken. Schoonmaak azijn is misschien iets minder zuiver en zijn er soms (geur) stoffen bijgevoegd. Maar is ook vaak goedkoper. Ik neem altijd gewone azijn dan kan ik het voor alle doeleinden gebruiken.

Ik ben op zoek naar schoonmaakmiddelen die milieuvriendelijk zijn en navulbaar. Met navulbaar bedoel ik als het fles leeg is, kan ik deze opnieuw vullen. Ik vind een fles opnieuw vullen is veel beter voor het milieu dan recyclen. Weet u misschien iets meer hierover?

Ecover heeft diverse navul verpakkingen!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.