Staat er in het nieuwe jaar een flinke verbouwing op de agenda? Of zijn er plannen om je woning te verduurzamen? Dan scoort het renoveren van je toilet waarschijnlijk niet heel hoog op de prioriteitenlijst. Toch is deze – vaak kleinste – leefruimte in huis het zeker waard om mee te nemen in je plannen. Volgens onderzoek van het CBS verbruiken we in Nederland per persoon per dag 128.1 liter water per dag, hiervan wordt 46.3 liter gebruikt voor douchen en 30.2 (!) liter per persoon per dag voor het doorspoelen van het toilet. Dit kan anders, met deze duurzame toilet ideeën bespaar je gegarandeerd op water:
1Bespaar water met de dual-flush
Het toilet renoveren doe je heel eenvoudig met een waterbesparend systeem, zoals de spoelonderbreker of dual-flush. Met de dual-flush kan je kiezen voor een grote spoeling (grote knop, 6 liter) en een kleine spoeling (kleine knop, 3 liter). Met dit verschil van 3 liter per spoelbeurt kan je bij regelmatig gebruik van de kleine knop het waterverbruik significant verkleinen. De meeste Nederlandse nieuwbouwwoningen zijn standaard voorzien van een dual-flush. Beschik je over een woning met een verouderde spoelbak? Dan is het dual-flush systeem zeer simpel, zelfstandig te plaatsen (zie onderstaande video voor toilet inspiratie). Natuurlijk kan je ook gaan voor een geheel nieuw en volledig duurzaam toilet-design, waarbij het dual-flush systeem al geïntegreerd is.
Duurzaam Thuis advies voor een dual-flush
Dual flush Grohe
Plieger reservoir
Kies je voor een geheel nieuw toilet-design, dan biedt Villeroy en Boch een unieke uitkomst met de twist-flush. Dit duurzame toilet heeft twee spoelvolumes: een kleine spoeling bestaat uit 3 liter en een grote spoeling uit 4.5 liter. Daarnaast zorgt het krachtige, zelfreinigende spoelsysteem van dit ultra-moderne duurzame toilet ervoor dat je geen WC-borstel hoeft te gebruiken – extra eco-friendly dus!
2Het toilet renoveren met de spoelonderbreker
Daar waar de dual-flush twee spoelkeuzes aanbiedt, bepaal je met een spoelonderbreker exact hoeveel water jij nodig hebt per spoelbeurt. Bij gebruik van de spoelonderbreker druk je na het doorspoelen van het toilet nogmaals op dezelfde knop om de spoeling vroegtijdig te stoppen. Een spoelonderbreker koop je voor een paar tientjes en levert volgens Waternet zo’n 8 m3 aan waterbesparing per jaar op. De spoelonderbreker kan net als de dual-flush eenvoudig geplaatst worden, zo hoef je niet het complete toilet te renoveren.
Spoelonderbreker
3Het toilet doorspoelen met regenwater
Dat het doodzonde is om drinkwater rechtstreeks door de wc te spoelen is natuurlijk kraakhelder. Toch is dit nog vaak de standaard in Nederlandse huishoudens. Dat hier verandering in moet komen blijkt uit een recent rapport: waarbinnen tien drinkwaterbedrijven inzichtelijk maken dat er in Nederland binnen enkele jaren een tekort aan drinkwater kan ontstaan. Het is enorm zinvol om regenwater op te vangen en te gebruiken als spoelwater. Door hergebruik van regenwater op het toilet verminder je waterverspilling en bestrijd je een toekomstig watertekort.
Voor een goed werkend regenwater-toilet is het noodzakelijk om een regenwateropvangsysteem aan te leggen. Dit is een flinke investering: de waterbron en leidingen in huis moeten volledig worden aangepast. In vergelijking met het plaatsen van een waterbesparend spoelsysteem is dit een flinke renovatie. Het aanleggen van een regenwateropvangsysteem is daarentegen wel de meest duurzame keuze als het gaat om waterverspilling op het toilet én biedt tegelijkertijd uitkomst voor andere waterbehoefende zaken in het huishouden.
Hoe je een regenwateropvangsysteem realiseert voor jouw duurzame toilet is duidelijk inzichtelijk in ons artikel over hergebruik van regenwater. Overweeg je om over te stappen op het regenwateropvangsysteem dan kan je hier subsidie voor aanvragen bij de gemeente.
4Stap over op een wastafel-toilet
Eerder schreef Duurzaam Thuis over het wastafel-toilet. Bij dit unieke duurzame toilet ontwerp is de wastafel direct aan het toilet, bovenop de spoelbak bevestigd. Tijdens het doorspoelen van het toilet maakt het systeem gebruik van het grijze spoelwater, dat afkomstig is van het handen wassen. Deze optie is ruimtebesparend (super handig als je klein woont) én biedt een duurzame uitkomst zonder al te veel kluswerk. Benieuwd naar het wastafel-toilet? Lees ons artikel en kies je favoriete exemplaar.
Met het unieke wastafel-toilet, hergebruik van regenwater of de praktische spoelsystemen bespaar je gegarandeerd op water: beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Nieuwsgierig naar meer duurzame toilet ideeën of toilet inspiratie? Maak het kleinste kamertje in huis helemaal ecoproof met gerecycled toiletpapier, natuurlijke handzeep en een een on-trend inrichting.