Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Aardgas

Subsidie van het gas af in Amsterdam

Impact
Milieuwinst
Aardgasvrij
Kosten
0-1000
Terugverdientijd
<1 jaar
Gemak
3 uur
Subsidie
Ja

Op deze pagina vind je 7 eenvoudige stappen om in de gemeente Amsterdam subsidie aan te vragen om van het gas af te gaan. Er zijn namelijk specifieke subsidies beschikbaar om aardgasvrij te worden. Binnen 3 uur heb ik 500 euro bespaard. En je woning is mogelijk meer waard geworden! Als je de verwarming van jouw huis van het gas afhaalt kan je wel tot 2000 euro subsidie aanvragen. 

Je woning aardgasvrij maken levert veel op

 • Je gaat van het gas af en dus stap je af van fossiele brandstoffen.
 • Je kosten gaan omlaag, gas wordt per jaar duurder (belasting en schaarste), elektriciteit goedkoper.
 • Waarschijnlijk heb je een oude stoppenkast, die wordt dan meteen vervangen, veiliger en makkelijker. Je krijgt dan aparte groepen.
 • Je woning wordt veiliger. Voor je gezin of tijdens verhuur, inductie is veiliger dan open gas.
 • Helaas, het kookgevoel is anders met inductie. Ik kook erg graag en zag hier een beetje tegenop maar was na een week gewend. Geen punt. Zorg wel echt voor een goede inductiekookplaat dat maakt alle verschil! Geen keramische plaat die lang duurt om op te warmen. Ik heb bijvoorbeeld de AEG IKB64401FB. Wat een topper.
Aardgas

In 3 uur voor elkaar

Het is puzzelen om te beginnen met de aanvraag van je aardgasvrij subsidie. Gelukkig had ik hulp van een goede buur die me geholpen heeft. Dit wil ik graag met je delen zodat het voor jou ook snel en gemakkelijk is. In mijn geval heb ik stadsverwarming, daarom was voor het kookgas vervangen door inductie het enige noodzakelijke.

Als je geen stadsverwarming hebt en je moet aan de warmtepomp, dan is het werk complexer. Een warmtepomp vergt bij de meeste Amsterdamse huizen een hele verbouwing omdat je jouw huis eerst zeer goed moet isoleren. 

Voorwaarden rondom de subsidie

 • Je kunt deze subsidie aanvragen als  je een woning hebt of huurt in de gemeente Amsterdam. Nieuwbouw is uitgesloten.
 • Er is subsidie voor woningen en bedrijven.
 • Je woning moet helemaal aardgasvrij worden om in aanmerking te komen voor deze subsidie.
 • Je moet de sub­si­die­aan­vraag indienen voordat je begint en je moet de werk­zaam­he­den afronden bin­nen 1 jaar na verle­nen van de sub­si­die.
 • Je kan 2000 euro terugkrijgen als je jouw gasgestookte verwarming beëindigd, 500 euro voor je kraanwater en 500 euro voor je kookplaat. 
 • Je schiet zelf eerst de kosten voor en krijgt daarna de subsidie terug. 
 • Je kunt de subsidieaanvraag hier beginnen op de site van de gemeente Amsterdam.
 • Update 2022: De subsidie is helaas alleen nog maar voor specifieke wijken in Amsterdam. Er zijn nog wel veel duurzaamheid-leningen.

Mijn stappenplan om aardgasvrij subsidie aan te vragen in Amsterdam

1
Maak een overzicht van de maatregelen
Maatregelen

Zorg voor een overzicht van alle maatregelen die genomen moeten worden om van het gas af te gaan. Een elektricien kan je adviseren over welke stappen voor jou van toepassing zijn:

 • Kookplaat (perilex) aansluiting leveren en installeren;
 • Vervangen en aanpassen groepenkast (indien nodig);
 • Aanschaf inductieplaat;
 • Verwijderen gasaansluiting;
 • Verwijderen verwarming van de woning (indien je geen Stadsverwarming hebt).

Gebruik template: Overzicht maatregelen

2
Vraag offertes aan
AEG IKB64401FB - Inductie kookplaat

Voor de werkzaamheden van stap 1 kun je nu offertes aanvragen:

3
Maak een kostenplaatje van de maatregelen
Kostenplaatje

Op basis van alles wat je moet doen om aardgasvrij te worden  maak je een overzicht met bijvoorbeeld:

 • Kookplaat aansluiting;
 • Groepenkast aanpassen;
 • Groepenkast vervangen;
 • Parkeergeld (elektricien);
 • Aanschaf inductieplaat;
 • Afsluiten gasaansluiting.

Gebruik template: Kostenplaatje

4
Kopie bankafschrift
Asn bank logo

Voeg een foto of PDF van een bankafschrift bij van de rekening waar de subsidie op gestort dient te worden. Heb je nog geen duurzame bank, bekijk overstappen naar een duurzame bank in 8 stappen!

5
Toestemmingsverklaring huiseigenaar (indien van toepassing)
De energiebespaarders

Wanneer het niet om een eigen woning gaat maar om een huurwoning of VVE dan is er een toestemmingsverklaring nodig van de eigenaar. Maak een foto of PDF van een e-mail waarin je toestemming vraagt.

6
Vul de subsidieaanvraag in
Aaardgasvrij subsidie amsterdam

Vul op de website van Gemeente Amsterdam dit formulier in met Digi-D voor de 'Subsidie Duurzame Amsterdamse gebouwen'.

Tip: Zorg dat je het formulier en alle bijlages goed invult anders duurt de aanvraag een stuk langer.

7
Gas afsluiten
Gaskraan afsluiten

Zodra de subsidie is goedgekeurd kun je beginnen:

 • Zorg dat de kookplaat in huis is zodat de elektricien die meteen aansluit voor je. Sommige webwinkels hebben ook zo'n service. 
 • Is alles aangesloten en gebruik je dus geen gas meer. Neem dan contact op met Liander om het gas te laten afsluiten.
 • Dat afsluitbewijs (factuur) stuur je vervolgens naar de gemeente zodat ze weten dat je 'zaak' afgerond is.
 • Gefeliciteerd je bent aardgasvrij! 

 Tips

Gebruik onderstaande tips om tijd en geld te besparen:

 1. Templates: Gebruik de eenvoudige templates op basis van mijn eigen aanvraag:
 2. Kookplaat: Sommige inductiekookplaten hebben een ‘perilex stekker‘ nodig omdat de plaat veel stroom gebruikt. Let op of die wel bij de kookplaat meegeleverd is en dat de elektricien daarvoor een aansluiting maakt in de keuken.
 3. Kosten besparen:
  1. Heeft jouw kookplaat geen Perilex stekker nodig en dus geen hoge spanning, dan kun je mogelijk kosten besparen doordat je geen nieuwe stoppenkast en keukenaansluiting nodig hebt. Bespreek dit met de elektricien.
  2. Liander aardgas laten afsluiten is sinds maart 2021 (tijdelijk) gratis.
 4. Duurzame inductiepannen: Kijk of je pannen geschikt zijn voor inductie. Bekijk hier een overzicht van duurzame inductiepannen.
 5. Geen gasmeter: Heb je stadsverwarming en / of heb je geen eigen gasmeter, maar wil je wel je gas laten afsluiten dan kan dat. Je kunt dit aangeven bij Liander en die sluiten dan de buis af naar je woning.
 6. Zonnepanelen: Ging dit je goed af, bekijk dan ook Isoleren en subsidies voor zonnepanelen.

Nieuwe stoppenkastPerilex stekker

 
Hoe is jouw ervaring, heb je nog tips? Laat het in de comments weten dan maken we het voor iedereen makkelijker!

Huurwoningcorporaties van het gas af in Amsterdam

Hier zijn een aantal stappen en tips rondom van het gas af gaan als je in een huur of sociaalwoningcorporatie woning woont.

 1. Aanvragen verwijdering gasaansluiting via de website Mijn Aansluiting. Dit duurt minimaal 8 weken volgens de site, maar in de praktijk duurt dit langer.
 2. Aanvragen toestemming tot verwijdering gasaansluiting bij de woningcorporatie kan lang duren.
  1. De Alliantie heeft nu een beleid en een standaardbrief. Neem hiervoor contact op.
  2. Rochdale of Ymere: dan kun je de opzichter, c.q. de gebiedscoördinator vragen om schriftelijke toestemming. Bij het antwoord ‘geen beleid’ stuur je een officiële klacht naar de onafhankelijke klachtencommissie die op hun website staat. Na het indienen van de klacht is de toestemming  binnen twee tot 4 weken rond. De klachtencommissie is een middel om de woningcorporatie tot beleid te dwingen, zodat niet langer een onterechte gasrekening betaalt hoeft te worden.
 3. Ondertussen meldt je bij je energieleverancier dat je van het gas af bent eventueel met het aanmeldingsnummer dat je krijgt na invullen van Mijn Aansluiting. Sommige leveranciers zullen per direct uw gasrekening stoppen, de kosten voor levering/vastrecht stopt pas nadat de daadwerkelijke verwijdering gasaansluiting door Liander heeft plaatsgevonden.
 4. Vattenfall stopt de gasrekening pas als de gasleiding is verwijderd. Teveel  betaalde kosten (gas en vastrecht) kunnen worden verhaald op Liander aangezien zij er veel langer doen over de daadwerkelijke verwijdering.
 5. Vroeger was het zo dat als iemand in een pand met andere huishoudens van het gas af wilde dat iedereen dan van het gas af moest. Dat is de reden die De Alliantie eerst opgaf om geen toestemming te hoeven verlenen. Nu is dat niet meer zo. Men zet slechts een dopje op de plek waar voorheen de gasmeter heeft gezeten en na een half uur is het gedaan.
Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertises: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo mensen van duurzaam thuis, Omdat ik alleen gas nodig heb om te koken ben ik aan het overwegen om over te stappen op inductie. Zo kwam ik op jullie site. Maar ik heb gemerkt dat jullie de zaken erg rooskleurig voorstellen. Zo staat op jullie site dat het voldoende is om subsidie te kunnen krijgen dat je in Amsterdam woont. Maar als ik op de link klik naar de gemeente Amsterdam, dan blijkt dat het maar een paar wijken zijn en dat de regels ook nog per wijk verschillen! Ik hoor het graag als jullie denken dat de info op de site van de gemeente niet klopt. Maar anders lijkt het mij verstandig om jullie website aan te passen.   Ik heb ook een vraag. Jullie geven aan hoe te handelen om toestemming van Ymere te krijgen om het gas af te laten sluiten, via een klachtencommissie. Wat ik… Lees verder »

Ik wil graag inductie gaan koken! Ik lees op jullie site dat ik daar subsidie voor kan krijgen, geweldig! Ik woon in deze wijk: 1025 ZD Amsterdam.

Nu lees ik op de gemeentelijke site van Amsterdam dat ik alleen subsidie kan krijgen als de gehele woning van het gas gaat. Onze flat wordt verwarmd het stadsverwarming, maar ook een deel met gasketels, centraal geregeld voor het hele gebouw. Mijn warm water voor de douch en in de keuken zijn al met elektrische boilers verwarmt.

Als ik over ga op inductie zou ik dus in mijn woning geen gas meer gebruiken maar als ik de verwarming open draai mogelijk dus wel. 
Kom ik in aanmerking voor de subsidie?

Helaas nee, volgens de gemeente ben je dan nog niet van het gas af omdat je voor warm water en verwarming nog afhankelijk bent van een gasgestookte ketel. Om die reden is mijn subsidie aanvraag ook afgewezen ofschoon ik alles heb gedaan wat binnen mijn bereikt ligt nl 2 fase aanleggen en gasbuis afsluiten.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.