We houden de start-up Suncycle uit brabant al een paar jaar in de gaten. Suncycle is de uitvinder van een zonnepaneel dat gebruik maakt van de concentratie van zonlicht. Een lens en parabolische spiegel in combinatie met een mechaniek waardoor het zonnepaneel zich automatisch aanpast aan de stand van de zon, is het mogelijk zeer efficiënt gebruik te maken van zonlicht. Suncycle heeft aangekondigd nog dit jaar met een product op de markt te komen.

duurzame zonnepaneel meedraaiend met zon

Hoog rendement en ruimtebesparend

Door deze techniek wordt er meer energie gehaald uit het zonlicht dan door bestaande zonnepanelen. Het grote voordeel daarvan is dat de kosten per kWh lager komen te liggen waardoor de terugverdientijd behoorlijk terugloopt.

Efficiëntere panelen betekent ook dat het elektrisch rendement per vierkante meter hoger ligt. Je hebt minder ruimte nodig om in de gewenste energiebehoefte te voorzien. Minder ruimtebeslag betekent ook minder materiaal. En dat is misschien nog wel het meest interessante aan de Suncycle panelen. Door gebruik te maken van de spiegeltechniek is er veel minder van het kostbare halfgeleidermateriaal nodig. De Suncycle panelen bestaan voornamelijk uit aluminium en kunststof waardoor de prijs kan worden gedrukt. Grote milieuwinst is dat de energie die nodig is om dit product te maken, binnen enkele maanden al is terugverdiend door de elektriciteit die het paneel zelf produceert. Dit in tegenstelling tot de ‘traditionele’ zonnepanelen. Daarnaast wordt er bij de productie nauwelijks gebruikt gemaakt van milieuvervuilende chemische stoffen als trichlorosilaan en zoutzuur.

Zonnepaneel levert ook warm water

Naast elektriciteit leveren deze panelen ook nog een ander voordeel op in de vorm van warmte. Omdat het zonlicht zo sterk wordt gebundeld op 1 punt ontstaat er ook enorm veel warmte. Denk maar aan hoe je door middel van een stuk glas en de zon vuur kunt maken. De temperatuur van de concentratorcel kan oplopen tot bijna 80 graden. Door de cel te koelen met water ontstaat er warm water wat bijvoorbeeld kan worden gebruikt door de cv installatie.