Om het meeste rendement te halen uit zonnepanelen, staan de panelen gericht op het zuiden. Zo vangen ze het meeste zonlicht. Maar op bepaalde momenten van de dag nemen de panelen een stuk minder zon op doordat de zon draait. Wat nou als ze zouden meedraaien met de zon? Zouden ze dan veel meer opbrengen? In dit artikel zetten we een aantal veelbelovende initiatieven van meedraaiende zonnepanelen op een rijtje.

Hoog rendement en ruimtebesparend

Door zonnepanelen mee te laten draaien met de stand van de zon, wordt er meer energie gehaald uit het zonlicht dan door bestaande zonnepanelen. Het grote voordeel daarvan is dat de kosten per kWh lager komen te liggen waardoor de terugverdientijd behoorlijk terug kan lopen.

Meedraaiende zonnepanelen zorgen er daarnaast ook voor dat het elektrisch rendement per vierkante meter hoger ligt. Je hebt minder ruimte nodig om in de gewenste energiebehoefte te voorzien. Minder ruimtebeslag betekent ook minder materiaal. 

duurzame zonnepaneel meedraaiend met zon

 

1. Sunseaker

Dit Nederlandse bedrijf uit Schijndel heeft een slim systeem op de markt gebracht dat zonnelicht opvangt door te meedraaien met de richting van de zon. ‘s Ochtends staan de panelen van de Sunseaker op het oosten gericht, zodat ze de eerste zonnestralen op kunnen vangen. Met een nauwkeurigheid van 2 graden volgt het systeem de zon geheel de dag, zowel horizontaal als verticaal.
 
Schijnt de zon niet? Dan draait de Sunseaker op het programma langzaam naar het westen, totdat er weer voldoende zonlicht is. In de avond keert de Sunseaker terug naar zijn startpositie. Zo kunnen de volgende ochtend de zonnestralen weer opgevangen worden. De panelen van Sunseaker hebben op dit moment een totaalvermogen van 1300 Wp.
 
Bij het berekenen van het rendement van de Sunseaker is een vergelijking gemaakt met vier vaste panelen op een hellend dak, pal op het zuiden. Het gemiddelde rendement over het hele jaar van de Sunseaker ligt volgens het bedrijf rond de +65% t.o.v. de standaard zonnepanelen.
 
In de zomer levert de Sunseaker voornamelijk in de vroege ochtend en in de late avond een voordeel op. Het grotere voordeel in de winter van de Sunseaker is het bereik van de zonnestand t.o.v. de panelen: de Sunseaker heeft immers altijd de meest ideale hoek, terwijl vaste panelen nooit de ideale hoek bereiken door de stand van de zon ‘s winters. 
 
Een mogelijk nadeel van het systeem kan de prijs zijn. De Sunseaker IV komt totaal op € 11.950,- excl. BTW. Vergeleken met een set van 10 zonnepanelen, die €4200 kosten, is dit aan de hoge kant. Maar, volgens het bedrijf haal je dit eruit door de hoge rendementswaarde (gemiddeld +65% t.o.v. de standaard zonnepanelen). Mogelijk krijg je ook subsidie op de Sunseaker, wat de aanschaf aantrekkelijk maakt. Wil je meer weten over de meedraaiende zonnepanelen? Meer informatie kun je vinden op de website van Sunseaker.
 
Sunseaker

2. Smartflower

Een ander voorbeeld van meedraaiende zonnepanelen is de SmartFlower. Deze nieuwe Oostenrijkse uitvinding op de zonnepanelen ziet er uit als een grote bloem waarvan de bloemblaadjes mechanische zonnepanelen zijn. De panelen vouwen ‘s ochtends vouwen de bloemblaadjes uit en richten zich volautomatisch in de richting van de zon. Gedurende de dag draait de Smartflower, net als een echte bloem, mee met het zonlicht. ‘s Avonds vouwen de mechanische bloemblaadjes zich weer dicht. Met de ingebouwde borsteltjes, veegt de bloem alle blaadjes vanzelf weer schoon.

Een groot voordeel van de Smartflower is dat de meedraaiende zonnepanelen de hele dag door zonlicht vangen, en daardoor meer rendement halen dan standaard zonnepanelen. Ook is de smartflower mobiel: je hebt geen vergunning nodig hebt om deze in je tuin te plaatsen. Met 6 grote schroeven zet je ´m in elkaar, dit duurt ongeveer een uur.

Pearl smartflower sprite original

Een nadeel van de Smartflower: de kosten. De slimme bloem kost maar liefst 15.500 euro. Ook is het verstandig om er rekening mee te houden dat  de bloem méér energie verbruikt dan als deze gewoon stil zou blijven staan. Daarnaast heeft hij meer onderhoud nodig dan de standaard panelen.

Door de extra mechaniek is de SmartFlower per vierkante meter zonnepaneel dus erg duur, terwijl de opbrengst zonlicht niet significant veel groter is. De terugverdientijd voor de panelen is daardoor een stuk hoger dan standaard zonnepanelen.

Wel heeft de Smartflower een hip en opvallend uiterlijk. Daarmee kan deze met name voor bedrijven of gemeenten, die met de meedraaiende zonnepanelen de show willen stelen, aantrekkelijk zijn.

Wil jij graag zo’n hippe Smartflower in je tuin? Lees alles over Smartflower hier.

3. Suncycle

Al een paar jaar houden we het bedrijf Suncycle uit Brabant in de gaten. Suncycle is de uitvinder van een zonnepaneel dat gebruik maakt van de concentratie van zonlicht. Een lens en parabolische spiegel in combinatie met een mechaniek waardoor het zonnepaneel zich automatisch aanpast aan de stand van de zon, is het mogelijk zeer efficiënt gebruik te maken van zonlicht.

En dat is misschien nog wel het meest interessante aan de Suncycle panelen. Door gebruik te maken van de spiegeltechniek is er veel minder van het kostbare halfgeleidermateriaal nodig. De Suncycle panelen bestaan voornamelijk uit aluminium en kunststof waardoor de prijs kan worden gedrukt.

Grote milieuwinst is dat de energie die nodig is om dit product te maken, binnen enkele maanden al is terugverdiend door de elektriciteit die het paneel zelf produceert. Dit in tegenstelling tot de ‘traditionele’ zonnepanelen. Daarnaast wordt er bij de productie nauwelijks gebruikt gemaakt van milieuvervuilende chemische stoffen als trichlorosilaan en zoutzuur.

In 2018 is het bedrijf helaas failliet verklaard. Als gevolg van investeringen en uitblijvende inkomsten schreef het bedrijf al jarenlang rode cijfers. We houden jullie in dit artikel op de hoogte over een eventuele doorstart van dit bedrijf. 

In deze video zie je hoe de meedraaiende zonnepanelen van Suncycle precies werken: 

Gerelateerde artikelen

Zonne-energie in nederland

Zonne-energie

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Hoe kunnen we zonne-energie maximaal benutten?

Lees verder