Zonnepaneel draait mee met zon

Geplaatst op 26 oktober 2014 in Energie

We houden de start-up Suncycle uit brabant al een paar jaar in de gaten. Suncycle is de uitvinder van een zonnepaneel dat gebruik maakt van de concentratie van zonlicht. Een lens en parabolische spiegel in combinatie met een mechaniek waardoor het zonnepaneel zich automatisch aanpast aan de stand van de zon, is het mogelijk zeer efficiënt gebruik te maken van zonlicht. Suncycle heeft aangekondigd nog dit jaar met een product op de markt te komen.

duurzame zonnepaneel meedraaiend met zon

Hoog rendement en ruimtebesparend

Door deze techniek wordt er meer energie gehaald uit het zonlicht dan door bestaande zonnepanelen. Het grote voordeel daarvan is dat de kosten per kWh lager komen te liggen waardoor de terugverdientijd behoorlijk terugloopt.

Efficiëntere panelen betekent ook dat het elektrisch rendement per vierkante meter hoger ligt. Je hebt minder ruimte nodig om in de gewenste energiebehoefte te voorzien. Minder ruimtebeslag betekent ook minder materiaal. En dat is misschien nog wel het meest interessante aan de Suncycle panelen. Door gebruik te maken van de spiegeltechniek is er veel minder van het kostbare halfgeleidermateriaal nodig. De Suncycle panelen bestaan voornamelijk uit aluminium en kunststof waardoor de prijs kan worden gedrukt. Grote milieuwinst is dat de energie die nodig is om dit product te maken, binnen enkele maanden al is terugverdiend door de elektriciteit die het paneel zelf produceert. Dit in tegenstelling tot de ‘traditionele’ zonnepanelen. Daarnaast wordt er bij de productie nauwelijks gebruikt gemaakt van milieuvervuilende chemische stoffen als trichlorosilaan en zoutzuur.

Zonnepaneel levert ook warm water

Naast elektriciteit leveren deze panelen ook nog een ander voordeel op in de vorm van warmte. Omdat het zonlicht zo sterk wordt gebundeld op 1 punt ontstaat er ook enorm veel warmte. Denk maar aan hoe je door middel van een stuk glas en de zon vuur kunt maken. De temperatuur van de concentratorcel kan oplopen tot bijna 80 graden. Door de cel te koelen met water ontstaat er warm water wat bijvoorbeeld kan worden gebruikt door de cv installatie. Ga naar Suncycle

Reacties (3)
Joost Sieben
13/03/15 • 14:08

Na een aantal aangepaste data staat nu al enige tijd op de betreffende website dat deze panelen begin 2014 op de markt komen. Ik heb ze echter nog nergens te koop gezien.

12/07/15 • 19:41

L.s

Al een aantal jaren volg ik met zeer veel belangstelling de vorderingen van dit systeem.
Moeilijk,tot nu toe onmogelijk is het om kontakt te krijgen of informatie over vorderingen en e.v.t tijdstip van produktie.
Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer ik antwoord zou krijgen op deze vragen.
Het moet de uitvinders c.q ontwerpers toch goed doen dat er belangstelling voor is.
Hopende een reactie te mogen ontvangen,
T.de vries

Liesbet
27/07/16 • 08:52

Is dit inmiddels al op de markt? Ik begin steeds meer te lezen over zonnepanelen, omdat ik ook anders wil gaan leven. Ik denk er aan om binnenkort zonnepanelen te installeren op mijn dak. Soms is het wel niet zo makkelijk om altijd informatie te vinden over goede zonnepanelen. Dit is wel nog een goede site vind ik, waar ik al overzichtelijke informatie gevonden heb:

http://www.zonne-paneel.net/

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Greenchoice

100% Groene Stroom en Gas

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld