Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepaneel draait mee zon

Meedraaiende zonnepanelen: deze drie bedrijven zijn er al mee bezig

Om het meeste rendement te halen uit zonnepanelen, staan de panelen gericht op het zuiden. Zo vangen ze het meeste zonlicht. Maar op bepaalde momenten van de dag nemen de panelen een stuk minder zon op doordat de zon draait. Wat nou als ze zouden meedraaien met de zon? Zouden ze dan veel meer opbrengen? In dit artikel zetten we een aantal veelbelovende initiatieven van meedraaiende zonnepanelen op een rijtje.

Hoog rendement en ruimtebesparend. Maar verstandig? 

Door zonnepanelen mee te laten draaien met de stand van de zon, wordt er meer energie gehaald uit het zonlicht dan door bestaande zonnepanelen. Het grote voordeel daarvan is dat de kosten per kWh lager komen te liggen waardoor de terugverdientijd behoorlijk terug kan lopen. Meedraaiende zonnepanelen zorgen er daarnaast ook voor dat het elektrisch rendement per vierkante meter hoger ligt. Je hebt minder ruimte nodig om in de gewenste energiebehoefte te voorzien. Minder ruimtebeslag betekent ook minder materiaal. 

Maar de kosten en milieulasten voor de productie van deze meedraaiende zonnepanelen zijn zeer fors. Er is ook maar een beperkt aantal bedrijven hiermee bezig. Deze hebben hieronder voor jou op een rij gezet. Twee van de 3 bedrijven zijn recent gestopt omdat het niet rendabel was. Bij de laatste zit je ruim boven de 10.000 euro voor een meedraaiende zonnepaneel. Je kan een veelvoud aan niet meedraaiende panelen kopen voor dit zelfde bedrag. Qua kosten / baten zien wij meedraaiende zonnepanelen op dit moment (nog) niet als een verstandige investering. Voorlopig zouden we gaan voor een ouderwetse zonnepanelen installateur

Maar toch. We vinden de techniek een zeer interessante ontwikkeling. Juist doordat voorlopers nu dit soort panelen kopen kan de techniek verder ontwikkelen en kan het in de toekomst mogelijk wel rendabeler zijn. De eerste windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s waren ook verre van rendabel, maar zijn dat nu wel geworden. Juist doordat jarenlang innovatieve groene voorlopers bleven investeren in deze markt. 

 

Pearl smartflower sprite original

1. Smartflower

Een ander voorbeeld van meedraaiende zonnepanelen is de SmartFlower. Deze nieuwe Oostenrijkse uitvinding op de zonnepanelen ziet er uit als een grote bloem waarvan de bloemblaadjes mechanische zonnepanelen zijn. De panelen vouwen ‘s ochtends vouwen de bloemblaadjes uit en richten zich volautomatisch in de richting van de zon. Gedurende de dag draait de Smartflower, net als een echte bloem, mee met het zonlicht. ‘s Avonds vouwen de mechanische bloemblaadjes zich weer dicht. Met de ingebouwde borsteltjes, veegt de bloem alle blaadjes vanzelf weer schoon.

Een groot voordeel van de Smartflower is dat de meedraaiende zonnepanelen de hele dag door zonlicht vangen, en daardoor meer rendement halen dan standaard zonnepanelen. Ook is de smartflower mobiel: je hebt geen vergunning nodig hebt om deze in je tuin te plaatsen. Met 6 grote schroeven zet je ´m in elkaar, dit duurt ongeveer een uur.

Een nadeel van de Smartflower: de kosten. De slimme bloem kost maar liefst 15.500 euro. Ook is het verstandig om er rekening mee te houden dat  de bloem méér energie verbruikt dan als deze gewoon stil zou blijven staan. Daarnaast heeft hij meer onderhoud nodig dan de standaard panelen.

Door de extra mechaniek is de SmartFlower per vierkante meter zonnepaneel dus erg duur, terwijl de opbrengst zonlicht niet significant veel groter is. De terugverdientijd voor de panelen is daardoor een stuk hoger dan standaard zonnepanelen.

Wel heeft de Smartflower een hip en opvallend uiterlijk. Daarmee kan deze met name voor bedrijven of gemeenten, die met de meedraaiende zonnepanelen de show willen stelen, aantrekkelijk zijn.

Wil jij graag zo’n hippe Smartflower in je tuin? Lees alles over Smartflower.

2. Suncycle

Al een paar jaar houden we het bedrijf Suncycle uit Brabant in de gaten. Suncycle is de uitvinder van een zonnepaneel dat gebruik maakt van de concentratie van zonlicht. Een lens en parabolische spiegel in combinatie met een mechaniek waardoor het zonnepaneel zich automatisch aanpast aan de stand van de zon, is het mogelijk zeer efficiënt gebruik te maken van zonlicht.

En dat is misschien nog wel het meest interessante aan de Suncycle panelen. Door gebruik te maken van de spiegeltechniek is er veel minder van het kostbare halfgeleidermateriaal nodig. De Suncycle panelen bestaan voornamelijk uit aluminium en kunststof waardoor de prijs kan worden gedrukt.

Grote milieuwinst is dat de energie die nodig is om dit product te maken, binnen enkele maanden al is terugverdiend door de elektriciteit die het paneel zelf produceert. Dit in tegenstelling tot de ‘traditionele’ zonnepanelen. Daarnaast wordt er bij de productie nauwelijks gebruikt gemaakt van milieuvervuilende chemische stoffen als trichlorosilaan en zoutzuur.

In 2018 is het bedrijf helaas failliet verklaard. Als gevolg van investeringen en uitblijvende inkomsten schreef het bedrijf al jarenlang rode cijfers. We houden jullie in dit artikel op de hoogte over een eventuele doorstart van dit bedrijf.

In deze video zie je hoe de meedraaiende zonnepanelen van Suncycle precies werken:

Zonnecelunit van SunCycle
Zonnecelunit van SunCycle
Sunseaker

3. Sunseaker

Dit Nederlandse bedrijf uit Schijndel heeft een slim systeem op de markt gebracht dat zonnelicht opvangt door te meedraaien met de richting van de zon. ‘s Ochtends staan de panelen van de Sunseaker op het oosten gericht, zodat ze de eerste zonnestralen op kunnen vangen. Met een nauwkeurigheid van 2 graden volgt het systeem de zon geheel de dag, zowel horizontaal als verticaal.
 
Update: dit bedrijf is ook sinds recent niet meer beschikbaar. We hebben onderstaande nog wel het oude aanbod staan, in de hoop dat er nieuwe bedrijven komen die een betere versie kunnen neerzetten. 
 
Schijnt de zon niet? Dan draait de Sunseaker op het programma langzaam naar het westen, totdat er weer voldoende zonlicht is. In de avond keert de Sunseaker terug naar zijn startpositie. Zo kunnen de volgende ochtend de zonnestralen weer opgevangen worden. De panelen van Sunseaker hebben op dit moment een totaalvermogen van 1300 Wp.
 
Bij het berekenen van het rendement van de Sunseaker is een vergelijking gemaakt met vier vaste panelen op een hellend dak, pal op het zuiden. Het gemiddelde rendement over het hele jaar van de Sunseaker ligt volgens het bedrijf rond de +65% t.o.v. de standaard zonnepanelen.
 
In de zomer levert de Sunseaker voornamelijk in de vroege ochtend en in de late avond een voordeel op. Het grotere voordeel in de winter van de Sunseaker is het bereik van de zonnestand t.o.v. de panelen: de Sunseaker heeft immers altijd de meest ideale hoek, terwijl vaste panelen nooit de ideale hoek bereiken door de stand van de zon ‘s winters. 
 
Een mogelijk nadeel van het systeem kan de prijs zijn. De Sunseaker IV kwam totaal op € 11.950,- excl. BTW. Vergeleken met een set van 10 zonnepanelen, die €4200 kosten, is dit aan de hoge kant.

Heb jij ervaringen of een mening over meedraaiende zonnepanelen? Laat het ons weten, dan kunnen we dit artikel met jou verder verbeteren. 

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is het mogelijk om een zonnepanelenpark van circa 2000 vierkante meter op het water te laten mee draaien met de zonnestand?

Technisch lijkt ons dat wel mogelijk. De vraag is of het rendabel en wenselijk is qua kosten/baten.

Ik ben benieuwd naar particulieren die een rieten dak hebben en dus niet kozen voor dakpanelen. Graag lees ik jullie ervaring van de andere systemen. Groetjes Hilde

Is dit anno nu (november 2021) nog actueel? Welke goede ontwikkelingen zijn er nu met alternatieve zonnepanelen (niet op het dak)?

Zeker, dit artikel is onlangs (zomer 2021) nog geupdate. Ik vrees dat dit op dit moment alle bedrijven zijn die hiermee actief zijn, voor zover wij hebben kunnen vinden. Voor alternatieven zou je ook naar mobiele panelen kunnen kijken: https://www.duurzaamthuis.nl/mobiele-zonnepanelen-stekker-er-in-en-besparen-maar of naar ons overzichtsartikel: https://www.duurzaamthuis.nl/energie-in-huis/zonne-energie

Is dit inmiddels al op de markt? Ik begin steeds meer te lezen over zonnepanelen, omdat ik ook anders wil gaan leven. Ik denk er aan om binnenkort zonnepanelen te installeren op mijn dak. Soms is het wel niet zo makkelijk om altijd informatie te vinden over goede zonnepanelen. Dit is wel nog een goede site vind ik, waar ik al overzichtelijke informatie gevonden heb:

https://www.zonne-paneel.net/

L.s

Al een aantal jaren volg ik met zeer veel belangstelling de vorderingen van dit systeem.
Moeilijk,tot nu toe onmogelijk is het om kontakt te krijgen of informatie over vorderingen en e.v.t tijdstip van produktie.
Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer ik antwoord zou krijgen op deze vragen.
Het moet de uitvinders c.q ontwerpers toch goed doen dat er belangstelling voor is.
Hopende een reactie te mogen ontvangen,
T.de vries

Na een aantal aangepaste data staat nu al enige tijd op de betreffende website dat deze panelen begin 2014 op de markt komen. Ik heb ze echter nog nergens te koop gezien.

Volg ons op Facebook