Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Afkoppelen regenwater

Regenwater afkoppelen

In de meeste gevallen komt het regenwater wat in- en rondom ons huis valt terecht in ons riool. Steeds vaker kiest men voor het afkoppelen van regenwater waardoor het water op eigen terrein wordt benut. Voor het afkoppelen van regenwater wordt ook wel de term infiltratie hemelwater gebruikt.

Afkoppelen regenwater

Voordelen regenwater afkoppelen

Het afkoppelen van regenwater van dakoppervlak en verharding van een gemengd rioolstelsel heeft uiteenlopende voordelen. Het hemelwater gaat niet naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie die daar alleen last van heeft, maar het gaat daar de grond in waar het ook als neerslag terecht kwam. Zo komt het ten goede aan het grondwater. Kortom: het beperkt verdroging en voorkomt het overstorten van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Veel gemeenten en waterschappen geven afkoppelsubsidie, meestal op basis van het aantal afgekoppelde vierkante meters dakoppervlak. Vaak mag men het subsidiebedrag ook gedeeltelijk gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van een regenton. Hulp nodig bij het kiezen van een regenton? kijk dan hier voor onze keuzehulp voor de beste regentonnen

Afkoppelen regenwater

1
Bepaal hoe afvoer van regenwater nu is geregeld
Regenpijp in de grond

Loop even naar buiten en bekijk wat nu de wijze van afvoer is. Gaat het water nu de grond in en direct naar het riool?

2
Kijk naar welke soort grond het water toe zal gaan
Zand ondergrond

Grond met veel zand is beter doorlaatbaar en dus geschikter voor het opnemen van water dan een tuin met een dikke kleilaag. 

3
Bepaal methode voor afkoppeling
Regenpijp met regenton

Wil je de regenpijp dicht bij de grond afkoppelen zodat het water direct de grond in loopt? Of wil je het water opslaan voor later gebruik met een regenton? Maak je wel of geen gebruik van een bladscheider? Ook zinkputten, drainageslangen en infiltratiekratten zijn opties om in de gaten te houden. Al deze keuzes zullen invloed hebben op de volgende stappen, dus zorg ervoor dat dit duidelijk is. 

4
Aan de slag! Zaag de regenpijp door

Heb je gekozen een bladscheider te installeren? Zaag dan de regenpijp ongeveer een halve meter boven de grond af, zodat er nog makkelijk een emmer onder kan als deze schoongemaakt moet worden. 
Geen bladscheider en kies je het water direct de grond in te laten gaan? Zaag dan de regenpijp dicht bij de grond door.

5
Sluit bladscheider aan op de regenpijp

Bladscheiders kunnen handig zijn om opstopping en dichtslibbing van de afvoerpijp te voorkomen. 
Zaag de regenpijp door zodat er genoeg ruimte is voor de bladscheider.  

6
Sluit een afvoerpijp aan
Regenpijp

Als je van plan bent het regenwater af te voeren doormiddel van een drainageslang of een andere methode die het water verderop meeneemt, dan is nu het moment deze aan te sluiten. 

7
Zaag een gat in de regenpijp en sluit regenton aan

Als je kiest om het regenwater op de slaan in een regenton, kan je nu de hoogte bepalen, markeren, en een gat zagen om de regenton op aan te sluiten. Regenwater is overigens een stuk voedzamer voor uw planten, en het bespaart tapwater.  

8
Plaats een deksel onderaan de regenpijp

Afkoppelen houdt in dat het regenwater niet meer het riool instroom. Om dit te kunnen doen moeten we de regenpijp aan de onderkant afsluiten met een deksel. Al het water gaat nu naar de door u besloten plek; of het nou verderop in de tuin is of in een infiltratiekrat onder de grond. 

9
Plaats een tegel op de plek waar het water uit de regenpijp naar de grond gaat
Regenpijp met tegel

Om uitspoeling van de grond te voorkomen is het slim een tegel te plaatsen op de grond waar de regenpijp eindigt. Zo wordt het regenwater meer gelijk te verdeeld en komt het niet allemaal op een klein oppervlak in contact met de grond. 

Subsidie afkoppelen

De subsidie kan oplopen tot meer dan 10 euro per vierkante meter en vaak is het toegestaan om aan het afkoppelen gerelateerde zaken te bekostigen zoals nieuwe regenpijpen, een regenton of infiltratievoorziening.

Regenton kopen?

Heeft u nou dit stappenplan doorgelopen en tot het idee gekomen dat u een regenton wil aanschaffen? Lees het volgende artikel om een idee te krijgen welke regenton het best bij u en uw situatie past. 

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hein heeft zelfs niet de moeite genomen om het wel goed uit te leggen. Het artikel is duidelijk.

Wat je typt is pas niet te begrijpen Probeer eens normale zinnen te maken.

Echt ik snap er totaal niets van echt helemaal niets
Wij mogen geen waterput slaan vervuilde grond bv maat het hemel water mag gewoon de straat op er staan hier plus minus 60 huizen geen groen het water kan alleen het riool in WAT IS HET VOORDEEL DAN

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.