Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Afkoppelen regenwater

Regenwater afkoppelen

In de meeste gevallen komt het regenwater wat in- en rondom ons huis valt terecht in ons riool. En dat is heel zonde: regenwater is namelijk schoon water. Steeds vaker kiest men daarom voor het afkoppelen van regenwater. Hiermee kan dit schone regenwater op eigen terrein worden benut. Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden bij het afkoppelen van regenwater.

Voordelen regenwater afkoppelen

Bij een ouderwets gemengd rioolstelsel komen schoon regenwater en vervuild afvalwater bij elkaar. Dit gaat vervolgens samen naar de afvalwaterzuivering. En dat is zonde van al het schone regenwater. Daarom is het aanleggen van gemengde rioolstelsels tegenwoordig ongebruikelijk en op veel plaatsen zelfs verboden. Zo is het in nieuwe wijken of op nieuwe bedrijventerreinen inmiddels gebruikelijk dat het regenwater in een apart regenwaterriool komt wat op het oppervlaktewater of op ondergrondse bergbezinkbassins afwatert. Toch groeit ook het verharde oppervlak daar waar nog oude gemengde rioolstelsels liggen. Met de toenemende intensiteit van de buien gaat het dan toch nog mis, en raakt het riool overbelast.

Het afkoppelen van regenwater van dakoppervlak en verharding van een gemengd rioolstelsel heeft dus verschillende voordelen. Het hemelwater gaat niet naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie, waardoor deze minder overbelast wordt. In plaats daarvan gaat het regenwater de grond in waar het als neerslag terecht kwam. Op die manier verhoogt het het grondwaterpeil, wat verdroging voorkomt.  

Met infiltratie wordt bedoeld dat regenwater niet meer via het riool geloosd wordt, maar afgevoerd wordt op de plaats waar het valt. Als er sprake is van het scheiden van een voorheen gemengd rioolstelsel wordt vaak de term ‘afkoppelen van regenwater’ gebruikt. Het is dus afhankelijk van de grondwaterstand of afkoppelen middels infiltreren mogelijk is.

Afkoppelen regenwater

1
Bepaal hoe afvoer van regenwater nu is geregeld
Regenpijp in de grond

Loop even naar buiten en bekijk wat nu de wijze van afvoer is. Gaat het water nu de grond in en direct naar het riool? Zo ja, dan is het een goed idee om het regenwater hier af te koppelen.

Ook de grootte van het dak speelt een belangrijke rol: van grotere daken zal vanzelfsprekend meer regenwater afkomen dan van kleinere daken. Heb je een groot dak en een kleine tuin? Dan zijn er andere mogelijkheden dan wanneer je een klein dak en een grote tuin hebt.

2
Kijk naar welke soort grond het water toe zal gaan

Grond met veel zand is beter doorlaatbaar en dus geschikter voor het opnemen van water dan een tuin met een dikke kleilaag. Ook gras is een geschikte ondergrond om water op te nemen. Als je veel bestrating in de tuin hebt, is het afkoppelen van regenwater door middel van diepe infiltratie een goed idee.

3
Bepaal methode voor afkoppeling
Regenpijp met regenton

Wil je de regenpijp dicht bij de grond afkoppelen zodat het water direct de grond in loopt? Of ga je een regenton kopen? Maak je wel of geen gebruik van een bladscheider? Ook zinkputten, drainageslangen en infiltratiekratten zijn opties om in de gaten te houden.

Al deze keuzes zullen invloed hebben op de volgende stappen, dus denk hier goed over na. Weet je het nog niet zeker? Begin dan met een 

4
Aan de slag! Zaag de regenpijp door

Kies je het water direct de grond in te laten gaan? Zaag dan de regenpijp dicht bij de grond door. Kies je voor een bladschelder of afvoerpijp? Bekijk dan de stappen hier onder.

5
Bladscheider?

Bladscheiders kunnen handig zijn om opstopping en dichtslibbing van de afvoerpijp te voorkomen. 
Zaag de regenpijp door zodat er genoeg ruimte is voor de bladscheider. Dat is ongeveer een halve meter boven de grond.

6
Afvoerpijp?

Als je van plan bent het regenwater af te voeren doormiddel van een drainageslang of een andere methode die het water verderop meeneemt, dan is nu het moment deze aan te sluiten. 

7
Regenton?

Als je kiest om het regenwater op de slaan in een regenton, kan je nu de hoogte bepalen, markeren, en een gat zagen om de regenton op aan te sluiten. Wist je dat regenwater een stuk voedzamer is voor je planten? Ook in een vijver en bij het schoonmaken is dit kalkloze water een betere keuze dan regulier kraanwater.

8
Plaats een deksel onderaan de regenpijp

Afkoppelen houdt in dat het regenwater niet meer het riool instroom. Om dit te kunnen doen moeten we de regenpijp aan de onderkant afsluiten met een deksel. Al het water gaat nu naar de door jou besloten plek.

9
Plaats een tegel op de plek waar het water uit de regenpijp naar de grond gaat

Om uitspoeling van de grond te voorkomen is het slim een tegel te plaatsen op de grond waar de regenpijp eindigt. Zo wordt het regenwater meer gelijk te verdeeld en komt het niet allemaal op een klein oppervlak in contact met de grond. Zeker bij grotere daken (waar meer water vanaf komt) is dit een verstandig idee. 

Bladafscheider

Bladscheider

Wavin HWA bladvanger dakafvoer bladafscheider, kunststof, grijs, diameter 80mm, (bxhxl) 85x248x124mm, rond, oppervlaktebescherming geen (onbehandeld)
Rawinso

Regenwater afkoppelset

Met de regenwater afkoppelset inclusief WOP kun je eenvoudig, betaalbaar en probleemloos regenwater afkoppelen. Het uniek ontwikkelde design van de WOP is heel eenvoudig te plaatsen in een bestaande regenwater afvoerbuis van 80 mm en zorgt voor een effectieve afkoppeling van regenwater.
Hemelwaterafvoer

Hemelwaterafvoer 90 graden uitloop

EPDM onderuitloop Ø 63mm - 90 graden uitloop. Deze hemelwaterafvoer gebruikt u wanneer u het water recht naar beneden wilt afvoeren door uw EPDM dak of goot.

Subsidie afkoppelen regenwater

Veel gemeenten stimuleren het opvangen en afkoppelen van regenwater met een subsidie. De subsidie kan oplopen tot meer dan 10 euro per vierkante meter. Vaak is het toegestaan om aan het afkoppelen gerelateerde zaken te bekostigen zoals nieuwe regenpijpen, een regenton of infiltratievoorziening. Hier lees je meer over de subsidie afkoppelen regenwater.

Regenton kopen?

Heb je dit stappenplan doorgelopen en wil je een regenton aanschaffen? Lees het volgende artikel om een idee te krijgen welke regenton het best bij jou en je situatie past

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hein heeft zelfs niet de moeite genomen om het wel goed uit te leggen. Het artikel is duidelijk.

Wat je typt is pas niet te begrijpen Probeer eens normale zinnen te maken.

Echt ik snap er totaal niets van echt helemaal niets
Wij mogen geen waterput slaan vervuilde grond bv maat het hemel water mag gewoon de straat op er staan hier plus minus 60 huizen geen groen het water kan alleen het riool in WAT IS HET VOORDEEL DAN

Volg ons op Facebook