Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Amsterdam cycling min

Duurzaam vervoer

Impact
Milieuwinst
3800 kilo СО2 p/j
Kosten
100 euro
Terugverdientijd
€3486 besparing p/j
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Subsidies: Je kan een (elektrische) fiets met je bruto loon betalen cf. het nationaal fietsplan, als je werkgever dat goed vindt.

Besparing gebaseerd op www.wijzeringeldzaken.nl, kleine middenklasse auto kosten 289 euro per maand versus geen auto.

Milieuwinst gebaseerd op milieucentraal.

Wat is duurzaam vervoer en wat zijn jaarlijkse de kosten/baten als je stopt met de auto? Een duurzaam alternatief voor de (benzine) auto zijn de nieuwe generatie elektrische fietsen, het openbaar vervoer of de elektrische auto. Deze laatste is op dit moment nog relatief vervuilend om te maken, maar wordt snel schoner. Zeker in de randstad kan je met combinatie van de (OV) fiets en de trein overal gemakkelijk komen. En let natuurlijk op de locatie waar je gaat wonen. Als je kan besparen op woon werkverkeer met de auto scheelt dit fors voor het milieu. Lees hier meer over de kansen voor duurzaam vervoer. 

Gebruik van de auto in Nederland

De auto is in Nederland verreweg het meest gebruikte vervoermiddel voor woon-werkverkeer. Volgens onderzoek van het CBS gebruikt 60% van de mensen de auto om naar het werk te reizen. Slechts 25% neemt de fiets. Door dichter bij je werk te gaan wonen, kan je de auto gemakkelijk laten staan. Uiteindelijk kan je er zelfs voor kiezen je auto weg te doen: daarmee kan je 3.800 kilo CO2 per jaar besparen.

Welk vervoer vervuilt het meest?

Het maakt voor je CO2 uitstoot veel verschil wat voor vervoersmiddel je dagelijks kiest. Gelukkig zie je een trend dat mensen steeds meer alternatieven nemen voor de benzine auto, zoals de fiets of de trein. Lopen of fietsen is natuurlijk het beste voor het milieu. Voor het vervoer naar een grotere stad werkt de combinatie fiets-trein-fiets vaak goed. Onderstaande kan je het verschil zien per kilometer in CO2 uitstoot. Hoe minder CO2, des te beter voor het milieu.

  1. Benzine auto (224 gram per kilometer)
  2. Bus (140 gram per kilometer)
  3. Elektrische auto (70 gram per kilometer)
  4. Trein (0 gram per kilometer, stroom is volledig groen)
  5. Lopen/Fietsen (0 gram per kilometer).

Zie ook milieucentraal – fiets of auto voor meer informatie. 

Wat is duurzaam vervoer in plaats van de auto?

Veel binnensteden zijn inmiddels autoluw, en daarom lastig te bereiken met de auto. De OV-fiets biedt een goed alternatief. Die kost je slechts 3,85 euro voor 24 uur. Het abonnement voor de OV-fiets is gratis (0,01 cent). Om het af te sluiten, ga je naar: https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets .

Je kan ook je eigen fiets in de trein meenemen. Dat werkt relatief eenvoudig in Nederland. In het onderstaande fragment kan je zien hoe dit werkt, als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Neem je fiets mee in de trein voor extra vrijheid!
Neem je fiets mee in de trein voor extra vrijheid!

Als je overweegt te verhuizen, is het slim te checken hoever je huis van het station is. Door dichtbij het station te gaan wonen scheelt dit natuurlijk veel reistijd. Misschien lukt het je zelfs je auto weg te doen! Kijk op deze spoorkaart voor alle stations in Nederland.

Het kan lastig zijn geen auto meer te hebben. Daar zijn gelukkig oplossingen voor! Je kunt een auto huren als je er af en toe een nodig hebt. Ook kan je een abonnement nemen op een deelauto. Een voorbeeld van een bedrijf met deelauto’s is Greenwheels. Zij hebben door heel Nederland auto’s staan. Op de website van dit bedrijf kan je zien of er auto’s bij jou in de buurt zijn.

Een wat duurder alternatief zijn (online) taxidiensten. Taxi’s zijn niet altijd milieuvriendelijk. Het blijven auto’s. Toch is het milieuvriendelijker dan zelf een auto te hebben, zelfs als die elektrisch is.

De elektrische fiets

Een steeds beter alternatief voor het woon – werkverkeer voor de middenlange afstand is de elektrische fiets. 

Het grootste deel van het woon-werkverkeer bevindt zich binnen een fietsafstand van 20 kilometer. Tot en met 5 kilometer zouden wij zeker de gewone fiets adviseren, maar voor afstanden tussen de 5 en 20 kilometer adviseren wij een elektrische fiets. Toch pakt de meerderheid van de mensen nog de (elektrische) auto. 

Via het nationaal fietsenplan kan je met je brutoloon de fiets betalen. 

De elektrische auto

Wil je toch zelf een auto? Dan kan je het beste kiezen voor een elektrische. Wat is duurzaam vervoer kan soms een lastige vraag zijn. De productie van een elektrische auto is nu nog slechter voor het milieu dan een gemiddelde benzineauto. In het gebruik is een elektrische auto echter beter. De jaarlijkse CO2-uitstoot ligt veel lager en ook de productie wordt steeds minder slecht voor het milieu. Op termijn verdien je de milieu productielasten van elektrische auto dan ook weer terug, doordat per kilometer het rijden in een elektrische auto een stuk beter is.

Een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen kan erg interessant zijn. De batterijen van je elektrische auto kunnen opladen op eventuele overcapaciteit van je zonnepanelen. Let wel, je hebt gemiddeld zo’ n 16 zonnepanelen nodig om volledig op zonne-energie te kunnen rijden. Zie ook zonnepanelen wel of niet voor verdere info over zonnepanelen.

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.