Ineens hadden we er genoeg van. Die vieze, vettig uit de vaatwasmachine komende plastic lunchtrommeltjes moesten de deur uit. We wisten natuurlijk al langer dat plastic niet de beste optie is om voedsel te verpakken, maar hikten toch steeds aan tegen de investering voor het kopen van RVS lunchboxes. Maar nu hebben we voor de kinderen elk een RVS broodtrommel en dito snackdoosjes in de kast staan. Na een paar weken gebruik is het tijd voor een evaluatie.

Lunchbots ijzeren broodtrommel

Gebruiksvriendelijk broodtrommeltje

Als broodtrommel hebben we gekozen voor de Lunchbots Duo met gekleurde deksel. Een trommel met een goede maat, verdeeld in twee vakken. Ideaal om de zoete en hartige boterhammetjes apart te houden. Er kunnen 2 dubbele boterhammen in. Aan de kinderen gevraagd zien zij alleen maar voordelen. Vooral dat de trommels gemakkelijk open te maken zijn, terwijl ze niet zomaar open gaan in hun tas. Geadviseerd wordt om het gekleurde dekseltje niet in de vaatwasser te doen omdat de lak beschadigd kan raken. Lui als we zijn, doen wij dat wel. Behalve het logo, ziet de lak er vooralsnog prima uit.  De lunchbots zijn te verkrijgen met verschillende vakverdelingen (1,2,3 of 4-vaks) en meerdere kleuren deksels.

Groente en fruit snackdoosje

Behalve brood gaan er ook tussendoortjes mee naar school, voor bij de sap. Het is geen probleem dat de broodtrommels niet lekdicht zijn, maar voor het meenemen van fruit en groenten is dat wel essentieel. Hiervoor kozen wij Snackdoosjes van Kids Konserve. Net zoals de lunchtrommels besteld bij Greenjump. Het is een set van RVS-bakjes, in 3 maten, met kunststof dekseltjes. Die kunststof is uiteraard wel vrij van BPA en andere gevaarlijke stoffen. Ook hier zijn wij en onze kinderen erg tevreden over. We gebruiken vooral de kleine en middelste maat. De kleine bakjes zijn ideaal voor druiven, komkommerstukjes en kerstomaatjes. In het iets grotere bakjes past precies een rijstwafel, krentenbolletje of beschuit.

Kids Konserve ijzeren lunchbakjes

Waarom ook al weer geen plastic lunchtrommel?

In de meeste (vooral de zachte) plasticsoorten zitten ftalaten en bisphenolen. Dit zijn stoffen die sterk lijken op oestrogenen en daardoor brengen ze het lichaam in de war. Lees ook weet wat je eet, hoe giftig is plastic De stoffen komen vrij uit de plastic bakjes en ‘besmetten’ zo het voedsel dat er in zit. Dit proces wordt versterkt als het plastic verwarmd wordt. Denk aan bakjes in de magnetron en warme dranken uit plastic bekertjes. Niet doen.

Wij zijn in ieder geval helemaal om en gaan het plastic in ons huis zo veel mogelijk vervangen door fraaie alternatieven. Jij ook?