Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zelfmaak recycle zaaipotje

Zo maak je je eigen zaaipotjes

Heb je plannen voor een eigen groentetuin(tje) dit voorjaar en kun je bijna niet wachten? Begin dan alvast met het voorzaaien in zaaipotjes. Voorzaaien zorgt ervoor dat je eerder resultaat hebt wanneer je buiten aan de slag kunt. Op de verpakking staat meestal vermeld of je zaden kunt voorzaaien of niet. Het is leuk om de plantjes te zien opkomen. Om te ontkiemen hebben zaden vocht en warmte nodig, hiervoor kun je speciale kasjes kopen, maar je kunt ook materialen gebruiken die je al in huis hebt om zaaipotjes te maken.

zaaipotjes recycle duurzaam

Recyclen

We hebben het al vaker over recyclen gehad, omdat je ontzettend veel kunt maken van materiaal die je anders in de prullenbak gooit. Maak bijvoorbeeld je eigen verticale tuin van PET-flessen of een voederhuisje voor vogels van een melkpak. Duurzame zaaipotjes maken kan ook perfect met spullen die je al in huis hebt. Deze drie opties raden wij aan.

Zo maak je een zaaipotje van gerecycled materiaal

1
Zaaipotjes van wc-rollen

Zaaipotjes maken van spullen die je anders weg zou gooien is een hele duurzame optie. Maak bijvoorbeeld zaaipotjes van wc-rollen. Druk een wc-rolletje plat. Vouw het weer open en vouw het nog een keer plat in tegenovergestelde richting, zodat het een vierkante koker wordt in plaats van rond. Knip een stukje van 3 cm van het rolletje en maak op elke hoek van het overgebleven deel een knipje van een anderhalve centimeter. Vouw de flapjes naar binnen en in elkaar zoals je een kartonnen doos dicht maakt.

2
Zaaipotjes van kranten

Of je neemt een krant (geen gekleurd papier vanwege giftige inkten) en vouwt deze twee keer dubbel in de lengte. De strook die je dan krijgt rol je vervolgens om de open kant van een recht glas. Schuif de krant zover omhoog totdat deze voor de helft boven het glas uit steekt. Vouw de rand naar binnen in het glas en schuif de ring, die je dan hebt, van het glas. Om de bodem te maken: zet de ring met gevouwen kant op een ondergrond en maak van de naar binnen gevouwen rand een bodem. Druk die aan met de onderkant van het glas.

3
Recycle een eierdoos

Nog gemakkelijker is een eierendoos. Knip het deksel eraf en klaar ben je. Elke vakje is een zaaipotje. Een variant hierop is het zaaien in lege eierschalen. Meer werk, maar dan ziet het er wel leuk uit (en extra tof voor de Paasdagen). Geen eierdoos in huis? Ook verpakkingsmateriaal van karton, dat veelal in dozen zit om je aankoop te beschermen, is een prima optie.

X stuks houtvezel kweekpotjesstekpotjes x cm

24x stuks Houtvezel kweekpotjes/stekpotjes 6 x 6,5 cm

Vezelpotjes vierkant x cm biologisch afbreekbaar set van stuks

Vezelpotjes vierkant 5 x 5 cm - biologisch afbreekbaar - set van 144 stuks

Nature turfpotten stuks x x cm

Nature Turfpotten 144 stuks 4x4x5 cm

zaaipotjes recycle

Zaaipotjes van duurzaam materiaal

De duurzaamste manier is om spullen te recyclen, maar zaaipotjes kopen van biologisch afbreekbaar materiaal kan natuurlijk ook. Let er bij het kopen van de potjes op dat er geen chemische extra stof in het materiaal zit. Als je de zaaipotjes later in de grond zet, werkt je namelijk insectensterfte in de hand.

Beter zijn potjes van samengeperste vezels of turf, die worden namelijk opgenomen in de aarde. Ook kunnen de wortels van de plantjes er doorheen groeien. Anders dan een plastic potje is het dus veel duurzamer, milieuvriendelijker, praktischer voor de mens en fijner voor de dieren die in de grond leven. Daarnaast zijn er ook nog zogenoemde biologisch afbreekbare stekzakjes waar je zaden in kunt kweken.

duurzame tuin tuingereedschap duurzaam schoonmaken

Kiemen

Zet bovenstaande potjes in een bak of op een andere waterbestendige ondergrond. Doe wat aarde in de gemaakt potjes en druk dat een klein beetje aan. Maak met je vinger een klein holletje in het midden en doe er een zaadje in. Hoe groter de zaden, hoe dieper ze geplant kunnen worden. Kleine lichte zaadjes bedek je nauwelijks met aarde. Maar ze moeten wel in contact komen met de grond.

De zaden gebruiken de aarde om vocht uit te halen, dus het is belangrijk om de aarde, met een plantenspuit, goed vochtig te maken. Plaats de bak met voorgezaaide zaadjes op een warme plek. Boven de verwarming bijvoorbeeld of op een plek bij het raam waar de zon veel schijnt. Met wat zaai en stekgrond kan je de plantjes een extra goede start geven. 

De zaden laten groeien & afharden

Het hoeft niet, maar het is handig om een kasje over de zaailingen heen te zetten. Je hoeft de aarde dan minder vaak nat te maken, omdat het vocht in het kasje blijft. Daarnaast blijft de warmte constanter en dat is gunstig voor de net geplante zaadjes. Ook deze zijn gemakkelijk zelf te maken met huis-tuin-en-keuken-materialen.

Maak bijvoorbeeld een tentje met een paar saté-prikkers en vershoudfolie. Neem transparante deksels van plastic doosjes van etenswaren (druiven of aardbeien, bijvoorbeeld) en plaats deze over de zaaipotjes. Of snijd kleine PET-flesjes doormidden en zet deze op de potjes.
‘Let op: laat de uitgekomen kiemen niet te lang op een warme plek staan’

Let op: Laat de uitgekomen kiemen niet te lang op de warme plek staan. Ze groeien dan te hard en krijgen lange dunne stengels. Die zijn niet erg sterk en niet bestand tegen het buitenklimaat. Zet de plantjes na het uitkomen daarom op een koelere maar wel lichte plek om ze verder te laten groeien. Zet of maak het kasje na verloop van tijd een beetje open om de plantjes te laten wennen aan de koudere lucht. Haal later de bovenkant er helemaal vanaf. Als het niet meer vriest en het buiten warmer wordt kunnen de plantjes naar buiten. Eerst in hun eigen pot, daarna in de volle grond. Als je een afbreekbaar potje hebt, gebeurt dat automatisch.

Kristel van Genugten
Expertise: Duurzaam wonen

Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook