Heb je plannen voor een eigen groentetuin(tje) dit voorjaar en kun je bijna niet wachten? Begin dan alvast met het voorzaaien. Voorzaaien zorgt er voor dat je eerder resultaat hebt wanneer je buiten aan de slag kunt. Op de verpakking staat meestal vermeld of je zaden kunt voorzaaien of niet. Het is leuk om de plantjes te zien opkomen. Om te ontkiemen hebben zaden vocht en warmte nodig, hiervoor kun je speciale kasjes kopen, maar je kunt ook materialen gebruiken die je al in huis hebt.

zelfmaak-recycle-zaaipotjeRecyclen

Maak bijvoorbeeld zaaipotjes van wc-rolletjes. Druk een wc-rolletje plat. Vouw het weer open en vouw het nog een keer plat in tegenovergestelde richting, zodat het een vierkante koker wordt in plaats van rond. Knip een stukje van 3 cm van het rolletje en maak op elke hoek van het overgebleven deel een knipje van een anderhalve centimeter. Vouw de flapjes naar binnen en in elkaar zoals je een kartonnen doos dicht maakt. 

krantenpapier-zaaipotje-diyOf je neemt een krant (geen gekleurd papier vanwege giftige inkten) en vouwt deze twee keer dubbel in de lengte. De strook die je dan krijgt rol je vervolgens om de open kant van een recht glas. Schuif de krant zover omhoog totdat deze voor de helft boven het glas uit steekt. Vouw de rand naar binnen in het glas en schuif de ring, die je dan hebt, van het glas. Om de bodem te maken: zet de ring met gevouwen kant op een ondergrond en maak van de naar binnen gevouwen rand een bodem. Druk die aan met de onderkant van het glas. 

Nog gemakkelijker is een eierendoos. Knip het deksel er af en klaar ben je. Elke vakje is een zaaipotje. Een variant hierop is het zaaien in lege eierschalen. Meer werk, maar dan ziet het er wel leuk uit.

Kiemen

Zet bovenstaande potjes in een plastic bak of op een andere waterbestendige ondergrond zetten. Doe wat aarde in de gemaakt potjes en druk dat een klein beetje aan. Maak met je vinger een klein holletje in het midden en doe er een zaadje in. Hoe groter de zaden, hoe dieper ze geplant kunnen worden. Kleine lichte zaadjes bedek je nauwelijks met aarde. Maar ze moeten wel in contact komen met de grond. De zaden gebruiken de aarde om vocht uit te halen, dus het is belangrijk om de aarde, met een plantenspuit, goed vochtig te maken. Plaats de bak met voorgezaaide zaadjes op een warme plek. Boven de verwarming bv.

Afharden

Het hoeft niet, maar het is handig om een kasje over de zaailingen heen te zetten. Je hoeft de aarde dan minder vaak nat te maken, omdat het vocht in het kasje blijft. Daarnaast blijft de warmte constanter en dat is gunstig voor de net geplante zaadjes. Ook deze zijn gemakkelijk zelf te maken met huis tuin en keukenmaterialen. Maak een tentje met een paar saté-prikkers en vershoudfolie. Neem transparante deksels van plastic doosjes van etenswaren (druiven bv) en plaats deze over de zaaipotjes. Of snijd kleine petflesjes doormidden en zet deze op de potjes.Laat de uitgekomen kiemen niet te lang op de warme plek staan. Ze groeien dan te hard en krijgen lange dunne stengels. Die zijn niet erg sterk en niet bestand tegen het buitenklimaat. Zet de plantjes na het uitkomen daarom op een koelere maar wel lichte plek om ze verder te laten groeien. Zet of maak het kasje na verloop van tijd een beetje open om de plantjes te laten wennen aan de koudere lucht. Haal later de bovenkant er helemaal vanaf. Als het niet meer vriest en het buiten warmer wordt kunnen de plantjes naar buiten. Eerst in hun eigen pot, daarna in de volle grond.