Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
slakken bestrijden

Slakken bestrijden in je tuin op een diervriendelijke manier

Slakken bestrijden is een goed idee, want ze kunnen een ware plaag zijn. Ze vreten aan bladeren en stengels van planten en kunnen je tuin veranderen in een slagveld. Naaktslakken richten de meeste schade aan. Toch hebben (naakt)slakken wel degelijk  een functie: ze zorgen voor het opruimen van bladeren. Belangrijker nog is dat slakken voedsel zijn voor een groot aantal diersoorten. Chemisch slakken bestrijden is daarom geen goed idee. Zo verdwijnen er ook vogels en egels uit je tuin of kun je ook hén ziek maken. Handig om te weten dus hoe je op een biologische, natuurlijke en duurzame wijze de balans in je tuin kunt houden en slakken kunt bestrijden.

Wat is een slak?

Wereldwijd zijn er zo’n 60.000 tot 75.000 verschillende soorten slakken. Wij hebben het als we spreken over ‘de slak’, meestal over huisjesslakken of over naaktslakken. Beide soorten leggen tot 400 eitjes per jaar en zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Slakken dienen voor veel dieren (zelfs de mens!) als voedsel. Een naaktslak kan een tot twee jaar oud worden en huisjesslakken veel ouder.

Slakken voeden zich het liefst met jonge zaailingen, maar kunnen ook sappige bladeren van grotere planten vol gaten achterlaten. De tong van de slak is een soort rasp met kleine tandjes erop. Zij raspen hun voedsel (in plaats van het af te bijten) wat verklaart dat gaten in bladeren vaak rafelig ogen en de nerven van een blad vaak nog intact zijn. Naaktslakken eten ook uitwerpselen, rottend materiaal, schimmels (paddestoelen) en andere slakken. Hierdoor kan een slak virussen, bacteriën of eitjes van parasieten overbrengen.

slakken bestrijden in de tuin

De ideale leefomgeving en natuurlijke vijanden van slakken

Slakken hebben zo hun voorkeuren als het gaat over planten en schuilplaatsen. De Hosta (hartlelie), Iberis (scheefbloem), Ligularia en verschillende slasoorten zijn favoriet en ideaal als voedingsbron. Daarbij houden slakken van vochtige omstandigheden. Vochtige plaatsen als onder potten en stapels hout, afgevallen bladeren rondom heggen (met name coniferen) zijn geliefde schuilplaatsen.

De composthoop is ideaal voor slakken, waarbij het risico bestaat dat je bij het verspreiden van compost de eitjes over je hele tuin verspreidt. Voordat je begint met slakken bestrijden is het dus handig dat je in je tuin kijkt of er zulk soort plaatsen zijn. In de toekomst kun je het dan voorkomen. Vocht en vijvers trekken ook slakken aan, dus plaats geen kwetsbare planten in de directe omgeving hiervan. Slakken hebben veel natuurlijke vijanden. Vogels zoals merels, lijsters, spreeuwen en eksters, maar ook eenden en kippen eten slakken. Verder zijn egels, kikkers, padden en insecten zoals spinnen en larven van libellen en vliegen natuurlijke vijanden.

Slakken bestrijden met planten, kruiden, en dieren

  • Er zijn een aantal planten die erg goed bestand zijn tegen slakken. Bijvoorbeeld akelei, goudsbloem, anjer, geranium, klimop, daglelie, viooltjes en varens.
  • Er zijn ook bepaalde plantensoorten die een sterke geur afgeven en daardoor een natuurlijke en duurzame verdrijvende werking hebben op slakken. Enkele van deze soorten zijn Oost-Indische kers, salie, tijm en tomaat. In de moestuin zijn slakken dol op sla, alleen rucola heeft geen last van slakken.
  • Knoflook is giftig voor slakken. Knoflookplanten zullen ze omzeilen. Ook mijden ze plaatsen en planten die met knoflook-extract zijn bespoten. Een extra voordeel is dat bespoten slakkeneitjes niet meer uitkomen als ze bespoten zijn met knoflook-extract.
  • Ook een manier van slakken bestrijden zijn parasiterende aaltjes, te koop in tuincentra. Deze kun je loslaten op plaatsen waar slakken vaak komen.  De aaltjes vallen naaktslakken aan vanuit hun darm. Geïnfecteerde slakken stoppen met eten en na 7 tot 21 dagen sterven ze. Aaltjes zitten altijd in de grond van je tuin, het zijn er alleen te weinig om je echt van een plaag af te helpen. Op deze manier help je de natuur een handje. Deze aaltjes zijn onschadelijk voor mens en dier en deze manier van bestrijden valt onder biologische en duurzame plaagbestrijding.
  • Vergeet niet gebruik te maken van de natuurlijke vijanden van slakken. Lok vogels, egels en eventueel eenden naar je tuin en ze zullen zich tegoed doen aan de slakkenmaaltijd.
Buzzy oost indische kers alaska salmon

Buzzy® Oost-Indische Kers - Alaska Salmon

Knoflook

Knoflookvlokken 1000 gram

Aaltjes Slakken

Bio Aaltjes

Bouw zelf een slakkenval met bier

Ben je de slakken helemaal zat? Bouw dan zelf je eigen slakkenval. Het is niet moeilijk, heel milieuvriendelijk, en werkt geweldig. Om te beginnen neem je een plastic emmertje wat je vaak tegenkomt in de supermarkt (bijvoorbeeld van satésaus). Maak hier vervolgens met een stanleymes een paar deurtjes in voor de slakken. vervolgens zet je de beker in je tuin en graaf je deze in tot aan de inkepingen. Vervolgens vul je het bekertje met een klein beetje bier en klaar is je slakkenval! Gebruik niet teveel bier, anders verdrinken de slakken of drinken ze zich dood. Maak de val ook regelmatig leeg door de slakken uit te zetten in een slakvriendelijke omgeving.

Andere tips voor slakken bestrijden 

  • Losse tegels, lege bloempotten of stapels hout vormen een perfecte vochtige schuilplaats. Verwijder onnodige materialen en verplaats materiaal regelmatig om de onderliggende aarde te laten drogen.
  • Geef in de zomer je tuin water in de ochtend, zodat het gewas en de grond eromheen droog is tegen de tijd dat het avond wordt. Hiermee maak je het onaantrekkelijker voor slakken om in de tuin te blijven.
  • Controleer de aarde in je tuin op slakkeneieren. Je kunt ze maar beter voor zijn! Als je de aarde goed bekijkt zul je hoopjes kleine witte eieren vinden die je gemakkelijk kunt verwijderen.
  • Er is speciaal kopertape verkrijgbaar. Dit kun je  om potten plakken om te voorkomen dat de slakken omhoog kruipen. Dit werk zelfs onder vochtige omstandigheden.
  • Je kunt jonge planten ook duurzaam beschermen door er een huls omheen te plaatsen. Denk daarbij aan plastic buizen die je om de plant heen plaatst. Dit plastic is ook in doorzichtige versies verkrijgbaar. Het midden van een plastic limonadefles werkt trouwens ook.
  • Door een meloen uit te hollen en in de tuin te plaatsen, creëer je een perfecte schuilplaats voor slakken. Zij zullen de meloen heerlijk vinden. Iedere ochtend kun je de slakken verwijderen die zich in de meloen bevinden en deze op een andere plaats, waar ze voor jouw tuin onschadelijk zijn, vrijlaten.
  • Je kunt slakken vangen in ingegraven potjes met zeepsop of bier. Vooral wat zoetig bier is geliefd bij slakken. Ze zullen, als ze proberen bij het bier te komen, in het potje vallen. Er zijn bij tuinwinkels speciale slakkenvallen verkrijgbaar die op eenzelfde manier werken.
Slakkenval

Milieuvriendelijke Slakkenval

Kopertape Slakkentake

Kopertape 30 meter

Slakkenval Bier

Slakkenval voor bier

Wat moet je niet gebruiken?

  • Slakkenkorrels zijn niet alleen slecht voor slakken maar ook erg schadelijk voor vogels, egels, huisdieren en mensen. Zie je geen andere optie? Kies dan voor volledig natuurlijke biologische slakkenkorrels. Deze bevatten ijzer en fosfaat en hebben als gevolg dat slakken niet meer eten en sterven. Deze korrels zijn te verkrijgen in de tuinwinkel.
  • Het is een trucje uit grootmoeders tijd om slakken te bestrooien met zout of azijn. De slak wordt door het zout of het azijn letterlijk langzaam weggevreten omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Het heeft hetzelfde effect als zoutzuur op de mens heeft. Uiteindelijk blijft er van de slak alleen een beetje slijm over. Het is een gruwel om deze manier toe te passen en hierbij doen wij dan ook de oproep om vooral geen zout of azijn te gebruiken. Het is zeer dieronvriendelijk en kan ook voor de andere dieren in je tuin negatieve gevolgen hebben. 

 

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

4.8 5 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

71 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik weet niet of dit al gezegd is maar ik doe een gooi. Wij hebben last van zowel slakken als wilde braamstruiken met finke doornen. Dus pakken we de motorhandschoenen erbij en maken we doornkransen en rechte doorntakken. Deze laten we dan drogen in ons tuinhuisje of schuur of als het flink zonnig is op een stuk landbouwplastic of hangend aan een boom tak. Als ze bruin en hard zijn geworden leggen we een doornenkrans om individuele planten of omhein met meerdere rechte takken waar gezaaid is
Dit kan ook met rozentakken of framboos of andere planten die flink wat stekels over de hele stam hebben. Makkelijkste, goedkoopste en natuurvriendelijkste manier om van meerdere plagen in 1 af te komen. Geen slak die daar overheen gaat. Koop wel een paar zeer goede handschoenen.

Ik heb veel daslook in de tuin en slakken zijn daar dol op, het zit helemaal vol. Van gewone look houden ze misschien niet maar van daslook des te meer.

Gebruik geen zout op de volle grond, je raakt het nooit meer kwijt en het is giftig voor planten.

Door de droogte minder last van slakken gehad. Voor de droogte raapte ik elke dag slakken. Dat deed ik dan 4 keer, want zo gauw als je geraapt hebt komen er andere slakken. Ik heb een compost hoop waar ze op af komen en ik kijk onder elke pot. Elke keer had ik een melkpak vol met slakken. Dit pak sluit ik af met een schroefdop en dat gaat de grijze container in. Heel zielig voor de slak, maar eerder liet ik ze vrij in de berm aan de andere kant van een drukke straat. Maar als de mensen daar hun slakken dan weer overbrengen aan mijn kant dan blijven we bezig. Ik heb veel vogels in de tuin die de huisjesslakken opeten en een egeltje en kikkers, maar die kunnen die aantallen niet aan. En die hebben er ook bat bij dat de slakken veel nakomelingen krijgen want dan… Lees verder »

Zag wat bier met naaktslakken doet en dat is geen lekker gezicht!
Ik pluk ze nu een paar keer per dag uit de tuin en zet ze vervolgens aan de overkant uit in de gemeente groenstrook.
De tips van Olav en de tip van Yusef (geel memobriefje) op een diervriendelijke manier sàvonds de -Slakkenjacht- aangaan.
En straks sproei ik knoflook extract op mijn planten,misschien denken de slakken;oh lekker bij Ingie s ala carte restaurant.Succes allemaal

Ik strooi zwarte peper poeder…fantastisch !

Elke avond, na nat weer of als je gesproeid hebt, als het donker is met een lampje en een potje je tuin afstruinen. Je vindt er dan tientallen. De slakken zitten vaak onder of in Buxus (houden wellicht de BUXUSRUPS gezelschap). Breng ze ver weg of gooi ze in de sloot. Wat weg is heb je geen last meer van. Geen bestrijdingsmiddelen graag.

Had ook veel slakken in de tuin,nu heb ik alleen nog kunststof planten en het slakken probleem was meteen opgelost.

Geven die ook zuurstof?

Ik heb geen planten, dan ben je qua slakken probleem ook klaar….

wij plukten met een tangetje iedere avond 40 slakken uit de lobelia en verzamelden ze in een potje met bier. Kun je de (ver)dronken dode slakken nog aan de vogels geven? of stop ik ze in de gftbak

40?
Hier gemakkelijk 40 op 1 vierkante meter.
Na 1000 slakken (op één enkele avond) stop ik er meestal mee.

Gewoon ‘s avonds met een lantaarn de slakken wegplukken. 10 slakken minder betekent 10 vernielers minder maal 5 maanden per jaar. doe je dit enkele dagen,dan is het aantal slakken drastisch gereduceerd. Je merkt meteen dat je planten opeens minder gaten en vraatplekken vertonen. Probleem is dat bijna iedereen vergeet om ‘s avonds even een rondje te maken door zn tuin. Hang een geel memobriefje op in huis,zodat je het niet vergeet.

@Annie, Aaltjes zijn heel natuur vriendelijk hoor. Ze zijn onschadelijk voor alle andere insecten en dieren met uitzondering van slakken. Ook gaan ze de slakken snel doden. Ze infecteren de slakken met een bacterie waardoor de slak direct stopt met eten en afsterft. De slak is zeer snel dood. Echter zie je pas na 7 tot 21 dagen resultaat van No-slug omdat je met het doden van 1 slak geen resultaat bovengronds gaat waarnemen. Dit doe je wel als je 1000den slakken onder de grond hebt bestreden.
Succes alvast! Mathias

Ga naar een timmerwerkplaats en vraag een zak houtschaafsel. Strooi dit ruim rond de gevoelige planten en je hebt een blijvende duurzame afweer tegen slakken. Ik doe dit in de tuin rond mijn groene jonge sla en geen slak die over het schaafsel heen gaat. Het hout is milieuvriendelijk en rot ook nog weg. Het niet vermolmde hou kun je gewoon naderhand onderwerken.
Succes

Eten vogels, wel naaktslakken ? Nog nooit gezien !

Het probleem is volgens mij dat slakken in het donker actief zijn en vogels als het licht is, dus dat wordt ‘m niet …

Er zijn veel verschillende manieren om slakken te bestrijden. Voor en over elke methode is wel iets te zeggen. Ik heb zelf getest met diatomeeënaarde en dat werkt heel erg goed. Diatomeeënaarde is een 100% natuurlijk product en niet schadelijk voor platen, groente of fruit. Ik ben zeer enthousiast geworden over dit natuurlijk product omdat het ook heel effectief is tegen kruipende insecten zoals mieren, kakkerlakken en tegen bloedluis. Het is niet giftig en zeer breed inzetbaar. Ik ben zelf professioneel ongediertebestrijder en werk hoofdzakelijk zonder giftige bestrijdingsmiddelen. Ik ben met diatomeeënaarde in aanraking gekomen en kan nu meer gifvrije bestrijdingsmiddelen toepassen. Uit ervaring weet ik dat diatomeeënaarde erg goed werkt.

Bah, wat een vreselijke dieronvriendelijke methodes hier in de reacties. Geen greintje respect voor Moeder Natuur en andere levende wezens.
De schrijver van het stuk benoemt terecht hoe gemeen het is om zout te gebruiken, maar waarom zijn de aaltjes wel ok? Ook dat is geen fijne dood aangezien ze tussen de 7 en 21 lijden en langzaam doodhongeren.

De aaltjes tegen slakken zijn niet alleen bij de tuinwinkel te verkrijgen maar ook online. https://www.biogroei.be/aaltjes-tegen-slakken vind je aaltjes tegen slakken.

In 2016 had ik een echte slakkenplaag. Dat gaat me niet weer gebeuren. Daarom heb ik een heel scala aan maatregelen genomen. Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Hier al mijn tips tegen slakken op een rij: tips tegen slakken

Ik was erg verbaasd toen ik een hangplant van mijn balcon haalde om de plant binnen te zetten, zaten er in de aarde 7 rode schelpen hoe komen die erin, zaten geen slakken in de schelpen. Wie kan dit raadsel oplossen.

Even een opsomming wat vooral niet werkt tegen glibberbeestjes, dat scheelt weer geld en/of ergernis: Cacaodoppen van Terra d’Or. Terra d’Or kraait enthousiast dat cacaodoppen slakken weren. Ik kocht zo’n peperdure zak (van wat feitelijk louter een afvalproduct is) en strooide het enthousiast uit. Nou die slakken hebben zich krom gelachen, de eerste nacht. Een uitbundig feest gevierd. OP de cacaodoppen. Bespaar je deze uitgave. Koperdraad: een installatiedraad gestript, slak gevangen en in een cirkel koperdraad geplaats. Boeide ‘m voor geen meter. Werkt dus niet. Scherpgepunte blaadjes, prikplanten: lachen ze om. Die slijmlaag lijkt wel als een kogelwerend vest te werken. Soort maliënkolders gemaakt van RVS-schuursponsjes. Wrikten ze zich gewoon langs en doorheen. Wat wel aardig werkt zijn de biologische slakkenkorrels. Maar daar moet je er wel bizar veel van strooien. Want één forse veelvraat vreet er zo veel op dat de andere slakken van armoede vast aan je planten… Lees verder »

Die aaltjes (nematoden) lijken nog het best te werken, maar zijn duur. Nu heb ik gelezen dat je ze zelf zonder kosten kan kweken: Zoveel mogelijk slakken verzamelen, in een emmer doen met luchtgaatjes in het deksel, 2 cm. water onderin, en elke dag paar blaadjes voedsel geven. Grote kans dat 1 van de slakken al wat aaltjes heeft, en zo kunnen die aaltjes zich snel vermenigvuldigen. Elke dag even de slakken door het water roeren. Aaltjes houden van water. Het is dus niet het doel om ze te verdrinken of verhongeren, maar ze ziek te laten worden. De slakken zouden na 2 weken allemaal dood zijn. Dan kan je het water (met de onzichtbare aaltjes) eruit halen, verdunnen met water en de tuingrond mee begieten. Elke slak die daar langs komt, wordt ziek en gaat vanzelf dood. De aaltjes werken zo’n 6 weken. En elke zieke slak loopt nog… Lees verder »

Oh, wat een gedoe met die aaltjes allemaal.
Gooi ze dan gewoon in een diep water. Dan zijn ze snel dood.
Waarom zulk ingewikkelde dierenbeulerij ?

Weleens gezien hoe intelligent ze toch wel zijn? Leg rond een naaktslak op 10 cm een ring van droog zand van 10 cm breed en je staat versteld van hun bevindingen als ze zand raken deinzen ze terug en kijken om zich heen voor een doorgang. ze richten zich letterlijk op om te zien WAAR ze zonder zoveel zand aan te raken er overheen kunnen, leuk gezicht hoe ze bezig zijn maar uiteindelijk kiezen ze het stukje waar het minste zand ligt.Over interlect gesproken

Gewoon zout gebruiken.Je gaat ze toch niet ergens anders uitzetten.
Dan vreten ze daar weer de tuin kapot. Opruimen die handel.

Dierenbeul !
Gooi ze dan in het water dan gaan ze snel dood zonder teveel lijden .
Zout is sadistisch !

Behoorlijk last van Slakken maar alleen in huis. Je kunt ‘s nachts niet op blote voeten naar de wc anders trap je er op. Ze laten blijvende sporen na op het laminaat en meubels. Zodra ik dweil zie je waar ze gekropen hebben. Ook mijn eettafel zit vol slakkensporen.
Wie weet hoe ik ze uit mijn huis houd en hoe ik die sporen verwijderen kan van mijn houten meubels en vloeren.

Ik heb een bierval gemaakt. En zout om de bloempotten gestrooid. De bierval werkt redelijk goed. Ik controleer de val elk uur (‘s avonds). Als er slakken overheen hangen dat pak ik ze op met een ouderwetse frikadellen tang en gooi ze in een afsluitbare pot half gevuld met water en heeeeel erg veel zout. Niet echt diervriendelijk maar ik ben helemaal klaar met die planten moordenaars. Als de pot vol is dan verdwijnt deze in de grijze container.

Volg ons op Facebook