Slakken in je tuin: hoe kun je ze natuurlijk bestrijden?

Geplaatst op 08 april 2011 in Lifestyle

Slakken kunnen een ware plaag zijn. Ze vreten bladeren en stengels van planten aan en kunnen je tuin veranderen in een slagveld. Slijmerige zilversporen verraden hun aanwezigheid. Er zijn slakken met een eigen huisje, maar de zogenaamde naaktslakken richten de meeste schade in onze tuinen aan. Slakken hebben een functie; ze zorgen voor het opruimen van bladeren. Belangrijker nog is dat slakken dienen als voedsel voor een groot aantal diersoorten. Dus als je slakken onverantwoord en chemisch bestrijdt, verdwijnen ook vogels en egels uit je tuin en kun je ook hén ziek maken. Goed om te weten dus hoe je op een biologische, natuurlijke en duurzame wijze de balans in je tuin kunt houden en tóch de schade van slakken kunt beperken.


Wat is een slak?

Wereldwijd zijn er zo’n 60.000 tot 75.000 verschillende soorten slakken bekend. Wij hebben het als we spreken over ‘De Slak’ meestal over huisjesslakken of over naaktslakken. Het merendeel van de slaksoortigen leeft in het water, maar slakken zijn de enige weekdieren die ook op het land leven. Slakken hebben een langwerpig lichaam. Een gespierde voet waarmee ze zich kunnen verplaatsen, een darm (die zich bij de huisjesslak in de schelp bevindt) en een kop. De twee ogen zitten op steeltjes met daaronder tastorganen. Deze tastorganen kunnen ook geuren analyseren. Slakken kunnen bij bedreiging hun ogen en tastorganen intrekken. Huisjesslakken zullen zich verstoppen in hun eigen schelp. De meeste slakkensoorten zijn tweeslachtig (ze hebben zowel manlijke als vrouwelijke geslachtsdelen) maar kunnen zichzelf niet bevruchten. Slakken leggen tot 400 eitjes per jaar en zijn ’s avonds en ’s nachts actief. Het huis van de huisjesslak is opgebouwd uit kalk (calciumcarbonaat) en hoornachtige stoffen. De draairichting van de schelp is meestal rechtsom. Gevonden huisjes van uitgestorven slakken worden vandaag de dag gebruikt als gidsfossiel, om de ouderdom van aardlagen vast te stellen. Slakken dienen voor veel dieren (ook de mens, proef eens de wijngaardslak ook wel bekend als escargot) als voedsel. Een naaktslak kan een tot twee jaar oud worden en huisjesslakken veel ouder.

Schade tuin door slakken

Slakken voeden zich het liefst met jonge zaailingen, maar kunnen ook sappige bladeren van grotere planten vol gaten achterlaten.  De tong van de slak is een soort rasp met kleine hoornen tandjes erop. Zij raspen hun voedsel in plaats van het af te bijten wat verklaard dat gaten in bladeren vaak rafelig ogen en de nerven van een blad vaak nog in tact zijn. Naast dat naaktslakken zich met name voeden met bladeren, eten ze ook uitwerpselen, rottend materiaal, schimmels (paddestoelen) en andere slakken. Hierdoor kan een slak virussen, bacteriën of eitjes van parasieten overbrengen.

De ideale leefomgeving en natuurlijke vijanden van slakken

Slakken hebben zo hun voorkeuren als het gaat over planten en schuilplaatsen. De Hosta (hartlelie), Iberis (scheefbloem), Ligularia en verschillende slasoorten zijn favoriet en ideaal als voedingsbron. Daarbij houden slakken van vochtige omstandigheden. Vochtige plaatsen als onder potten en stapels hout, afgevallen bladeren rondom heggen (met name Coniferen) zijn geliefde schuilplaatsen. De composthoop is ideaal voor slakken, waarbij het risico bestaat dat je bij het verspreiden van compost de eitjes over je hele tuin verspreidt. Vocht en vijvers trekken slakken aan, dus plaats geen kwetsbare planten in de directe omgeving hiervan. Slakken hebben veel natuurlijke vijanden. Vogels zoals merels, lijsters, spreeuwen en eksters, maar ook eenden en kippen eten slakken. Verder zijn egels, kikkers, padden en insecten zoals spinnen en larven van libellen en vliegen natuurlijke vijanden.

Planten en slakken

Er zijn een aantal planten die erg goed bestand zijn tegen slakken. Bijvoorbeeld akelei, goudsbloem, anjer, geranium, klimop, daglelie, viooltjes en varens. Er zijn ook bepaalde plantensoorten die een sterke geur afgeven en daardoor een natuurlijke en duurzame verdrijvende werking hebben op slakken. Enkele van deze soorten zijn Oostindische kers, Salie, Tijm en Tomaat. In de moestuin zijn slakken dol op sla, alleen rucola heeft geen last van slakken.

Vochtige plaatsen beperken

Slakken houden niet van droogte en niet van warmte. Door de tuin regelmatig te schoffelen droogt de aarde sneller uit. Ook maak je hiermee de grond fijner en neemt brokken die een goede schuilplaats zouden kunnen vormen weg. Zie ook tips voor pissebedden

 • Losse tegels, lege bloempotten of stapels hout vormen een perfecte vochtige schuilplaats. Verwijder onnodige materialen en verplaats materiaal regelmatig om de onderliggende aarde te laten drogen.
 • Geef in de zomer je tuin water in de ochtend, zodat het gewas en de grond eromheen droog is tegen de tijd dat het avond wordt. Hiermee maak je het onaantrekkelijker voor slakken om in de tuin te blijven.

Bouw zelf een slakkenval met bier

Ben je de slakken helemaal zat bouw dan zelf je eigen slakkenval. Het is niet moeilijk, milieuvriendelijk en werkt echt geweldig. Om te beginnen neem je een plastic emmertje wat je vaak tegenkomt in de supermarkt (bijvoorbeeld van satésaus). Maak hier vervolgens met een stanleymes een paar deurtjes in voor de slakken. vervolgens zet je de beker in je tuin en graaf je deze in tot aan de inkepingen. Vervolgens vul je het bekertje met een klein beetje bier en klaar is je slakkenval! Gebruik niet teveel bier anders verdrinken de slakken of drinken ze zich dood. Maak de val ook regelmatig leeg door de slakken uit te zetten in een slakvriendelijke omgeving. Zie ook vallen voor fruitvliegjes

Meer tips om slakken te bestrijden en planten te beschermen

 • Controleer de aarde in je tuin op slakkeneieren. Je kunt ze maar beter voor zijn! Als je de aarde goed bekijkt zul je hoopjes kleine witte eieren vinden die je gemakkelijk kunt verwijderen.
 • Knoflook is giftig voor slakken. Knoflookplanten zullen ze omzeilen. Ook mijden ze plaatsen en planten die met knoflook-extract zijn bespoten. Een voordeel is dat bespoten eitjes niet meer uitkomen als ze bespoten zijn met knoflook-extract.
 • Kopermetaal is giftig voor slakken. Er zijn speciale koperstripsverkrijgbaar die om potten te plakken zijn om te voorkomen dat de slakken omhoog kruipen. Dit werk zelfs onder vochtige omstandigheden.
 • Je kunt jonge planten ook duurzaam beschermen door er een huls omheen te plaatsen. Denk daarbij aan plastic buizen die je om de plant heen plaatst. Dit plastic is ook in doorzichtige versies verkrijgbaar. Het midden van een plastic limonadefles werkt trouwens ook.
 • Slakkenkorrels zijn niet alleen slecht voor slakken maar ook erg schadelijk voor vogels, egels, huisdieren en mensen. Veel beter is het om voor biologische slakkenkorrels te kiezen. Deze bevatten ijzer en fosfaat en hebben als gevolg dat slakken niet meer eten en sterven. Deze korrels zijn te verkrijgen in de tuinwinkel.
 • Je kunt slakken vangen in ingegraven potjes met zeepsop of bier. Vooral wat zoetig bier is geliefd bij slakken. Ze zullen, als ze proberen bij het bier te komen, in het potje vallen. Er zijn bij tuinwinkels speciale slakkenvallen verkrijgbaar die op eenzelfde manier werken.
 • Door een meloen uit te hollen en in de tuin te plaatsen, creëer je een perfecte schuilplaats voor slakken. Zij zullen de meloen heerlijk vinden. Iedere ochtend kun je de slakken verwijderen die zich in de meloen bevinden en deze op een andere plaats, waar ze voor jouw tuin onschadelijk zijn, vrijlaten.
 • Ook bij de tuinwinkel verkrijgbaar zijn parasiterende aaltjes. Deze kun je loslaten op plaatsen waar slakken vaak komen en zij vallen naaktslakken aan vanuit hun darm. Geïnfecteerde slakken stoppen met eten en na 7 tot 21 dagen sterven ze. Deze aaltjes zijn onschadelijk voor mens en dier en deze manier van bestrijden valt onder biologische en duurzame plaagbestrijding.
 • Vergeet niet gebruik te maken van de natuurlijke vijanden van slakken. Lok vogels, egels en eventueel eenden naar je tuin en ze zullen zich tegoed doen aan de slakkenmaaltijd.

Vooral NIET gebruiken: Zout.

Het is een truckje uit grootmoeders tijd om slakken te bestrooien met zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen zout. Maar het is een verschrikkelijk dieronvriendelijke manier om het diertje te doden. De slak wordt door het zout letterlijk langzaam weggevreten omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Het heeft hetzelfde effect als zoutzuur op de mens heeft. Uiteindelijk blijft er van de slak alleen een beetje slijm over. Het is een gruwel om deze manier toe te passen en hierbij doen wij dan ook de oproep om vooral geen zout te gebruiken.
Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes

Reacties (64)
lentedag
03/09/13 • 13:46

Ik zie dat zout slecht is maar parasiterende aaltjes niet, waarom!
het duurt zo’n drie weken voor dat beestje sterft!
Dan is zout misschien nog beter, want dat duurt niet zo lang.

Loes Gijbels-Blok
24/09/13 • 12:16

Na veel experimenteren ben ik erin geslaagd eindelijk een milieu vriendelijk en goedkope oplossing te vinden om de naaktslak te bestrijden met 100% resultaat!
Neem een courgette,prik er een paar gaatjes in en leg deze gewoon op de koude grond.Na enige tijd zal u versteld staan van het resultaat!
Hopelijk hoor ik nog van u na het uitproberen over de bevindingen?

Groetjes Loes,

Bart
06/04/14 • 21:02

Beste Loes,

Courgette, interessant. Kan je ons vertellen wat er gebeurt met de slakken en de courgette? Ben benieuwd, dank.

Vriendelijke groet,
Bart

Robert
25/05/14 • 15:13

En? Iemand anders ervaring met de courgette?

Har
26/05/14 • 05:48

Loes,
Klinkt aantrekkelijk. Kun je iets meer zeggen over de grootte van de gaatjes en het aantal ervan?
En bedankt voor het experimenteren.
groeten, Har

Yvonne
01/06/14 • 19:22

Momenteel hebben we een ware slakkenplaag in onze binnentuin waar zo’n 20 moestuinbakken staan. Vorig seizoen heb ik allerlei dingen uitgeprobeerd om van de slakken af te komen (uitgetrokken staaldraad, koffieprut, plastic ringen om de plantjes heen, kapotte mosselen in de bak… niets hielp. De afgesneden spaflessen ingraven met donker bier werkte redelijk goed). Dit jaar lijkt niets te helpen… biervallen verdunnen met een flinke regenbui tot niet aantrekkelijke waterbakken, geen slak die nog komt, koperband kruipen ze gewoon overheen, in een regenbui slakken eigenhandig wegplukken van de planten levert per keer zo’n 80 tot 100 slakken op maar is niet afdoende. Verder eten ze alles op! Ze houden ook van rucola en zitten ook in de tijm met de lichte blaadjes, zitten in tulpen en andere planten, eten de peultjes op, eten zelfs de jonge tomatenplantjes… kortom alles wat zo ongeveer in de bak staat. Uiteindelijk hebben we een paar dagen geleden de hele tuin volgestrooid met escargo – biologische korrels. Ik ben heel benieuwd of dit de plaag zal minderen.

jaap siemons
06/07/14 • 10:49

Dit jaar is de slakkenplaag echt vreselijk. Die groene korrels van Escargo lijken inderdaad te helpen. Er wordt vermeld dat ’t biologisch verantwoord spul is. Hopen dan maar. Toch niet helemaal prettig om iets te eten wat is gegroeid te midden van gifgroene korrels.

HCM
28/07/14 • 19:35

Slakken hebben een ongeevenaard reukvermogen en ik heb ontdekt dat een
paar kattenkorrels in een mandje of bakje er binnen de kortste keren
hele volksstammen “aangesneld”komen.
Ik breng ze wel naar een plek uit de buurt van mijn tuin
Vergeet niet om de korrels na de laatste opruimbeurt weg te halen,ze vreten alles op!
En als de slakken het niet doen,dan komt er wel een kat langs……………

kvr
04/08/14 • 14:43

Beste hcm,
Bedoel je met kattenkorrels de droge brokken of het grit? Ik wil dit graag uitproberen.

Jessica
15/08/14 • 10:11

Ik heb ook gemerkt dat het lokken met kattenvoer, brokjes beter werkt dan met bier. Je moet het wel goed in de gaten houden. Een bakje ’s avonds neerzetten en de volgende dag kijken = bakje leeg. Bizar dat slakken ze eten. Maar goed ik heb dus ook een enorme plaag en zet een paar bakjes neer (het liefst ’s avonds nadat het geregend heeft) om het uur kijken en je plukt heel veel slakken weg. Veel werk maar heel bio.

18/01/15 • 15:33

Je kunt ze inderdaad ook gewoon vangen, vooral met regen en ’s avonds komen ze tevoorschijn en ook even tussen de gewassen kijken en als je ze meer dan 15 a 20 meter verderop loslaat komen ze niet terug.

jannie
14/03/15 • 06:20

weet je zeker dat de kattebrokjes niet opgegeten worden door katten die ook vrij rond lopen? emmertje bier met gaten aan zijkant en deksel erop, dan kan er geen regen in komen. slakken worden 3 tot 12 jaar en leggen 500 eitjes per keer. kijk ook eens onder je bakken, dit is een vochtige schuilplaats. verplaats je bakken

Ewoud
08/04/15 • 18:53

Tijm, salie en koffie prut helpt een beetje.
Een aftreksel maken van knoflook werkt goed.
Twee teentjes knoflook in plakjes gesneden op 1 liter heet water een dag laten trekken.
Hierna je tuin ermee besproeien.
De eitjes van de slakken komen niet meer uit en ze mijden de planten die met knoflook zijn besproeid.
Doe dit begin maart en begin april. Herhaal wanneer nodig.
Dit knoflook water is tevens goed voor je planten, luis heeft er ook een hekel aan en de planten worden resistenter tegen ziektes.

Annick
20/05/15 • 07:55

Knoflook mag je dit ook over je groeten besproeien ?

Sla, Paprika, boontjes , tomaten ?

Hoe dikwijls herhalen ?
Blijft het werken na een regenbui?
Het behandelen met look moet dit gebeuren bij droog weer?

Nicolle
27/05/15 • 22:16

Op de vraag met knoflook, zou ik ook graag willen weten hoe vaak dit moet gebeuren en of het nog werkt als het geregend heeft.

Leo Haeren
16/08/15 • 09:57

Jullie schrijven: “Er zijn ook bepaalde plantensoorten die een sterke geur afgeven en daardoor een natuurlijke en duurzame verdrijvende werking hebben op slakken. Enkele van deze soorten zijn Oostindische kers, Salie, Tijm en Tomaat.”

Nu staat in onze tuin ongeveer 1m2 Oostindische Kers en deze worden dus ook gewoon aangevreten door zowel naakt slakken als slakken met een huisje.
Mijn ervaring is dus dat Oostindische Kers slakken niet verjaagd.

Jacques Boekbinder.
17/09/15 • 16:30

Ze zijn ook gek op hondebrokken.

Bongerdje
22/09/15 • 01:13

Wat te doen met de gevangen slakken?
Verzamelen en naar een afgelegen plek brengen?
In de sloot gooien?
In een vuilniszak doen?

Astrid
07/10/15 • 07:38

Bedankt voor alle tips. Mijn katten gingen snachts altijd in de schuur met een bakje brokjes. Prompt dat daar altijd een naaktslak in zat. Nu slapen ze in de woonkamer,en staan de bakjes daar dus niet meer. Geen slak meer gezien!

23/12/15 • 12:16

[…] ze moeten weg, ze mogen dood, maar liefst met zo min mogelijk leed. De zoektocht bracht me bij deze tip van duurzaamthuis.nl: een slakkenval met bier. Met als verschil dat ik er meer bier in doe, zodat de slakken letterlijk […]

Trinco
07/02/16 • 20:59

Planken in de moestuin leggen: als de zon opkomt kruipen de slakken eronder, je keert de planken om en de vogels eten ze op.
Hardstikke milieuvriendelijk en natuurlijk.

Jose
23/02/16 • 09:34

Heel veel tips om de slak uit de tuin te houden. Wat te doen tegen naaktslakken in huis? We hebben al van alles dichtgemaakt met purschuim, onder de keukenkastjes liggen de korrels om ze te bestrijden. Ons huis is van de jaren zestig, rijtjeshuis met houten vloeren. Ook buren hebben hinder van de slakken de een wat meer dan de ander.

Ik hoor graag wat tips.
Woningbouwvereniging is ook al diverse keren geweest om te kijken maar kwam vaak niet verder dan dat.

Alvast dank

10/04/16 • 10:40

[…] Slakken in je tuin: hoe kun je ze natuurlijk bestrijden? […]

Helmut
10/04/16 • 19:12

Ik verplaats de slakken naar de composthoop en daar zijn ze heel nuttig. Uiteraard moet er wel geregeld groente/fruitafval aangevuld worden.

Mirjam
01/06/16 • 05:40

Goudsbloem en viooltjes zijn niet slakwerend. De naakt slak is juist dol op de goudsbloem, heeft ze allemaal tot aan de grond opgegeten in mijn tuin en gister ondekte ik een stuk of 8 naaktslakken in de pot met viooltjes.

Vervaecke Patrick
02/06/16 • 09:21

Hebben in onze tuin een zeer grote hoeveelheid eieren van slakken hoe kunnen we ze verwijderen

Vervaecke Patrick
02/06/16 • 19:00

Verwijderen van slakken eitjes in onze tuin

06/06/16 • 10:26

Ik breng mijn gevangen slakken naar de kippen van de buren,(behalve de hele grote naaktslakken) ze zijn er dol op

Ton Massaro
15/06/16 • 14:49

Wij hebben naaktslakken in de tuin, maar ze komen ook in huis. We weten niet waar ze vandaan komen, maar we hebben het idee dat ze vanuit de voortuin onder de voordeur binnenkomem. Iemand die hier een oplossing voor weet? Alvast dank.

Geertje
16/06/16 • 15:19

Ik ben benieuwd of iemand hier een tip op heeft, want ik heb ze ook maar dan in de schhur die aangrenzend aan de keuken is.

21/06/16 • 14:47

Grappige toepasselijke naam escargo 😂

Menno
23/06/16 • 00:04

Mijn methode, met merkbaar resultaat: regelmatig ’s nachts, met een zaklamp, op slakkenjacht. Langzamerhand vis je de zee leeg… Ik pak ze op met een stuk keukenpapier, want je krijgt de slijmresten zelfs met zeep maar moeilijk van je handen. Als ik er enige tientallen in een blik heb verzameld (regelmatig ontsnappingspogingen blokkeren!), giet ik er een hoeveelheid kokend water overheen, met de onmiddellijke dood tot gevolg. Tamelijk humaan, ook al zijn het maar weekdieren (eigenlijk niet meer dan een soort planten-vreetmachientjes!), en zeer gericht, zonder bijkomende schade aan te richten. (Een enigszins gewetensvol mens gebruikt natuurlijk geen ‘slakkenkorrels’ waar ook vogels, egels, huisdieren en wat al niet meer onder lijden!)
Het werkt, maar het is wel vermoeiend en tijdrovend. 😓

Gebroken eierschalen en koffiedik rond kwetsbare planten heb ik ook geprobeerd, maar bleek geen enkel effect te hebben: ze kruipen er gewoon overheen.
De knoflookmethode ga ik nog eens proberen, om de gevoeligste planten te beschermen (hosta’s, net uitkomende dahlia’s).

Op de Duitse TV (NDR, WDR?) heb ik eens wat praktijkproeven gezien met diverse methoden. Het enige wat (blijvend) werkte was een soort lage metalen schutting met bovenaan een omgeslagen rand – daar kwamen ze niet overheen. Wel behoorlijk duur. Koperen strippen werden, zoals iemand hier ook al aangaf, gewoon overschreden, allerlei overgeleverde middeltjes als gebroken eierdoppen, koffiedik enzovoort hadden geen enkele invloed. Het een of andere biologische middel, een soort schuim, ook tamelijk prijzig, werkte wel, maar alleen tot aan de eerste regenbui.

Elly
26/06/16 • 16:35

Ik voer ook de strijd tegen de slakken in de tuin en heb ontdekt dat ze ook niet van azijn houden. Voor het onkruid heb ik een spuitfles gevuld met een mengsel van schoonmaakazijn met water en als test spoot ik dat een keer in het bakje met de gevangen slakken waar ik eerder nog zout bij strooide. Ik verbaasde mij over de snelheid waarmee ze om zeep geholpen waren. Ik leeg het bakje regelmatig in GFT bak want als het te lang blijft staan gaat het stinken en zwermt het van de(stront)vliegen erbij.
Bij plantenpotten helpt het ook om de rand in te smeren met vaseline waar de slakken niet overheen willen/kunnen.
Tevens heb ik begrepen dat ze niet van (de geur van) citrusvruchten houden. Ik ga ook zeker de knoflook nog even testen.

27/06/16 • 18:39

Ik heb van alles geprobeerd niks help. Van korrel,koffieprut,knoflook. Ik heb de strijd maar opgegeven. Die beesten eten alles op. Als je s’avond thuis kom moet je eerst die beestjes weg halen om binnen te komen. Ik lees ergens dat slakken dood gaan van gele meel etenn ik ga eerst met vakantie dan ga ik het uitproberen. Je heb geen zin meer om plantjes te kopen want zodra de planjes in de bakken of grond gaan vreten ze alles op.

anny
27/06/16 • 20:49

Na elke regendag savonds loopt ik met een emmertje door de tuin en met een schepje vang ik ongeveer 30 tot 40 slakken per dag. We hebben veel hostas rond de vijverven daar heb ik slakkenkorrels onder gestrooid. Moet wel anders houd ik geen planten meer over.Komt vooral door de overvloedige regen die we hebben gehad en nog steeds zijn de vooruitzichten slecht dus we moeten wel op slakkenjacht gaan in de avonduren. De gevangen slakken maak ik dood e n doe ze in de gftbak.

Francien
02/07/16 • 21:52

Hostas hebben veel last van slakken.. DE TIP:in voorjaar (of nu alsnog) laag van min 10cm dik ongebroken schelpen rond de plant leggen. Het werkt gelijk als langzame kalkafgever aan de grond.. Hosta is kalkminnend 🙂

Anton
06/07/16 • 16:50

Als je een plant hebt die je echt lief is en vaak door slakken wordt aangevreten is er een heel goede methode die echt werkt. Ik probeerde bijna alles. Mijn biologische manier is wel even een werkje maar bespaart je veel bier, korrels, planten en ergernis. Er is kopertape te koop, werkt ook niet, maar…… doe twee strips op ongeveer 5 mm uit elkaar, geplakt op een oude verticale lamel. Maak daar een cirkel van rondom je slachtofferplant. Neem een 9 volt batterij en 1 strip aan de + en 1 strip aan de -. De slak die over 1e strip gaat komt kort erna in contact met de 2e strip en schrikt zich rot en gaat niet verder omhoog….. je plant is gered……. Mail me bij vragen, heb het ook op film gezet….slak blijft intact, heel diervriendelijke methode. Niet een methode als je honderden planten wil redden, je moet selectief zijn…..

cees
09/07/16 • 20:57

Slakken willen dolgraag zwemmen ,dus als je een sloot
hebt pak een p11 potje, een kort bamboe stokje tik ze er in
en laat ze zwemmen. doe dit nu om 21.30 uur

Hennie
27/07/16 • 21:01

wij wonen op 7 hoog en ze komen bij ons zelfs uit de afvoer van de keuken. Ook op ons balcon is het een ware plaag. Iemand hier ervaring mee?

Trees Terwisscha van Scheltinga
30/07/16 • 14:22

Hallo,
Ook in het hoge Noorden erg veel slakken. Ik haal dagelijks zo’n 20 naaktslakken uit de tuin. Met de kleintjes erbij, onder de potten en bladeren, wel het dubbele. Verschrikkelijk. Maar wat ontdekt ik nu? Ik gooi ze altijd in de groen container. Gister was die leeg, groen was geleegd. ’s Avonds gooi ik er zo’n 15 dikke naaktslakken in. Even later keer ik, waren ze omhoog gekropen, bij de rand zaten ze. Ik vertrouwde het niet. Ik zette er een pot op, zodat ze er niet uit konden kruipen. Vanochtend keek ik weer, en geen slak te bekennen in die lege container….. Zoek ik elke dag, dezelfde 20 slakken uit mijn tuin?? Wie weet het antwoord op de vraag: kunnen slakken (met vereende krachten), een deksel omhoog lichten van een container?

Rienie
04/08/16 • 21:54

Als je denkt dat ze “via de deur” komen zou ik zout voor de dorpel strooien. Of koperen muntjes/koperen buis neerleggen.

Rienie
04/08/16 • 22:03

Ik heb een bierval gemaakt. En zout om de bloempotten gestrooid. De bierval werkt redelijk goed. Ik controleer de val elk uur (’s avonds). Als er slakken overheen hangen dat pak ik ze op met een ouderwetse frikadellen tang en gooi ze in een afsluitbare pot half gevuld met water en heeeeel erg veel zout. Niet echt diervriendelijk maar ik ben helemaal klaar met die planten moordenaars. Als de pot vol is dan verdwijnt deze in de grijze container.

carla
11/08/16 • 03:13

Behoorlijk last van Slakken maar alleen in huis. Je kunt ’s nachts niet op blote voeten naar de wc anders trap je er op. Ze laten blijvende sporen na op het laminaat en meubels. Zodra ik dweil zie je waar ze gekropen hebben. Ook mijn eettafel zit vol slakkensporen.
Wie weet hoe ik ze uit mijn huis houd en hoe ik die sporen verwijderen kan van mijn houten meubels en vloeren.

Aiden121
30/08/16 • 00:17

Gewoon zout gebruiken.Je gaat ze toch niet ergens anders uitzetten.
Dan vreten ze daar weer de tuin kapot. Opruimen die handel.

Alt
04/09/16 • 17:32

Weleens gezien hoe intelligent ze toch wel zijn? Leg rond een naaktslak op 10 cm een ring van droog zand van 10 cm breed en je staat versteld van hun bevindingen als ze zand raken deinzen ze terug en kijken om zich heen voor een doorgang. ze richten zich letterlijk op om te zien WAAR ze zonder zoveel zand aan te raken er overheen kunnen, leuk gezicht hoe ze bezig zijn maar uiteindelijk kiezen ze het stukje waar het minste zand ligt.Over interlect gesproken

Corina
28/09/16 • 10:07

Die aaltjes (nematoden) lijken nog het best te werken, maar zijn duur.
Nu heb ik gelezen dat je ze zelf zonder kosten kan kweken:
Zoveel mogelijk slakken verzamelen, in een emmer doen met luchtgaatjes in het deksel, 2 cm. water onderin, en elke dag paar blaadjes voedsel geven.
Grote kans dat 1 van de slakken al wat aaltjes heeft, en zo kunnen die aaltjes zich snel vermenigvuldigen. Elke dag even de slakken door het water roeren. Aaltjes houden van water.
Het is dus niet het doel om ze te verdrinken of verhongeren, maar ze ziek te laten worden.
De slakken zouden na 2 weken allemaal dood zijn. Dan kan je het water (met de onzichtbare aaltjes) eruit halen, verdunnen met water en de tuingrond mee begieten. Elke slak die daar langs komt, wordt ziek en gaat vanzelf dood. De aaltjes werken zo’n 6 weken.
En elke zieke slak loopt nog een stuk door, en verspreidt zo de nematoden. Want als hij dood gaat, gaan ze weer op zoek naar nieuwe slakken.
Je kunt dan weer nieuwe slakken bij de dode slakken indoen, en na 2 weken kan je je tuin weer een stukje verder beschermen.

Het voordeel ten opzichte van slakkenvallen en korrels is dat je er geen slakken uit je hele omgeving mee lokt, en enkel de slakken die er al zitten door dood. Niet schadelijk voor mens of ander dier.
En je zadelt niemand anders op met jouw ongewenste slakken.

Ik ga het proberen. Kost niets, dus kan het allicht proberen.
Hopelijk gaan alle buren het ook doen, en wordt het hier echt slakkenvrij.

Olav
31/10/16 • 08:28

Even een opsomming wat vooral niet werkt tegen glibberbeestjes, dat scheelt weer geld en/of ergernis:
Cacaodoppen van Terra d’Or. Terra d’Or kraait enthousiast dat cacaodoppen slakken weren. Ik kocht zo’n peperdure zak (van wat feitelijk louter een afvalproduct is) en strooide het enthousiast uit. Nou die slakken hebben zich krom gelachen, de eerste nacht. Een uitbundig feest gevierd. OP de cacaodoppen. Bespaar je deze uitgave.

Koperdraad: een installatiedraad gestript, slak gevangen en in een cirkel koperdraad geplaats. Boeide ‘m voor geen meter. Werkt dus niet.

Scherpgepunte blaadjes, prikplanten: lachen ze om. Die slijmlaag lijkt wel als een kogelwerend vest te werken.

Soort maliënkolders gemaakt van RVS-schuursponsjes. Wrikten ze zich gewoon langs en doorheen.

Wat wel aardig werkt zijn de biologische slakkenkorrels. Maar daar moet je er wel bizar veel van strooien. Want één forse veelvraat vreet er zo veel op dat de andere slakken van armoede vast aan je planten beginnen te knagen. Beperkt resultaat dus.

Wat heel aardig lijkt te werken is kippengaas. Wel intensief en alleen handig bruikbaar bij een ronde pot. Ik koop fijnmazig kippengaas met kleine vierkantjes. Hiervan met een tangetje stroken knippen, ieder draadje precies door het midden. Dan heb je kippengaasstroken met een linie van scherpe puntjes. Dit om de bovenrand van de pot bevestigen, met de puntjes uitnodigend naar buiten gericht. Nu beginnen de beestjes enigszins nederig te worden.

Menno hierboven heeft het geboefte door: “U slaapt, wij waken”, roepen de kleine terroristen in koor. Dus inderdaad: ga ’s nachts op pad met lantaren en gereedschap naar keuze. Met name als het vochtig weer is. Nu kun je complete razzia’s houden onder het gespuis.

De knoflooktruc las ik pas te laat in dit seizoen. Die heb ik dus onvoldoende kunnen testen. Voorjaar 2017 ga ik zeker proefnemingen doen.
Ik overweeg een variant te maken: peper. Wat gebeurt er als ik behalve knoflookextract ook wat pittige peper (bijvoorbeeld Madame Jeannette) laat meetrekken?? Iemand die mee wil experimenteren?

Ik voel mij wat ambivalent: slakken hebben immers evenveel recht op een bestaan op deze aardkloot als ik. Maar als ik zie welke complete ravage ze dit jaar in mijn tuin hebben aangericht heeft mijn schaduwzijde de overhand. Laat ze lekker in een openbaar plantsoen gaan grasduinen!

Riet
25/11/16 • 08:16

Ik was erg verbaasd toen ik een hangplant van mijn balcon haalde om de plant binnen te zetten, zaten er in de aarde 7 rode schelpen hoe komen die erin, zaten geen slakken in de schelpen. Wie kan dit raadsel oplossen.

Remi van Beekum
06/04/17 • 09:36

In 2016 had ik een echte slakkenplaag. Dat gaat me niet weer gebeuren. Daarom heb ik een heel scala aan maatregelen genomen. Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Hier al mijn tips tegen slakken op een rij: tips tegen slakken

Remi van Beekum
06/04/17 • 09:37
11/06/17 • 21:01

De aaltjes tegen slakken zijn niet alleen bij de tuinwinkel te verkrijgen maar ook online. http://www.biogroei.be/no-slug vind je aaltjes tegen slakken.

Annie
26/08/17 • 01:17

Bah, wat een vreselijke dieronvriendelijke methodes hier in de reacties. Geen greintje respect voor Moeder Natuur en andere levende wezens.
De schrijver van het stuk benoemt terecht hoe gemeen het is om zout te gebruiken, maar waarom zijn de aaltjes wel ok? Ook dat is geen fijne dood aangezien ze tussen de 7 en 21 lijden en langzaam doodhongeren.

26/08/17 • 04:59

Er zijn veel verschillende manieren om slakken te bestrijden. Voor en over elke methode is wel iets te zeggen. Ik heb zelf getest met diatomeeënaarde en dat werkt heel erg goed. Diatomeeënaarde is een 100% natuurlijk product en niet schadelijk voor platen, groente of fruit. Ik ben zeer enthousiast geworden over dit natuurlijk product omdat het ook heel effectief is tegen kruipende insecten zoals mieren, kakkerlakken en tegen bloedluis. Het is niet giftig en zeer breed inzetbaar. Ik ben zelf professioneel ongediertebestrijder en werk hoofdzakelijk zonder giftige bestrijdingsmiddelen. Ik ben met diatomeeënaarde in aanraking gekomen en kan nu meer gifvrije bestrijdingsmiddelen toepassen. Uit ervaring weet ik dat diatomeeënaarde erg goed werkt.

I.Faes
27/08/17 • 17:04

Eten vogels, wel naaktslakken ? Nog nooit gezien !

L. Schijns
27/10/17 • 05:02

Ga naar een timmerwerkplaats en vraag een zak houtschaafsel. Strooi dit ruim rond de gevoelige planten en je hebt een blijvende duurzame afweer tegen slakken. Ik doe dit in de tuin rond mijn groene jonge sla en geen slak die over het schaafsel heen gaat. Het hout is milieuvriendelijk en rot ook nog weg. Het niet vermolmde hou kun je gewoon naderhand onderwerken.
Succes

17/11/17 • 22:48

@Annie, Aaltjes zijn heel natuur vriendelijk hoor. Ze zijn onschadelijk voor alle andere insecten en dieren met uitzondering van slakken. Ook gaan ze de slakken snel doden. Ze infecteren de slakken met een bacterie waardoor de slak direct stopt met eten en afsterft. De slak is zeer snel dood. Echter zie je pas na 7 tot 21 dagen resultaat van No-slug omdat je met het doden van 1 slak geen resultaat bovengronds gaat waarnemen. Dit doe je wel als je 1000den slakken onder de grond hebt bestreden.
Succes alvast! Mathias

Yusef
20/05/18 • 11:18

Gewoon ’s avonds met een lantaarn de slakken wegplukken. 10 slakken minder betekent 10 vernielers minder maal 5 maanden per jaar. doe je dit enkele dagen,dan is het aantal slakken drastisch gereduceerd. Je merkt meteen dat je planten opeens minder gaten en vraatplekken vertonen. Probleem is dat bijna iedereen vergeet om ’s avonds even een rondje te maken door zn tuin. Hang een geel memobriefje op in huis,zodat je het niet vergeet.

Pommetje
04/06/18 • 08:23

wij plukten met een tangetje iedere avond 40 slakken uit de lobelia en verzamelden ze in een potje met bier. Kun je de (ver)dronken dode slakken nog aan de vogels geven? of stop ik ze in de gftbak

Jaap
09/06/18 • 08:57

Had ook veel slakken in de tuin,nu heb ik alleen nog kunststof planten en het slakken probleem was meteen opgelost.

Aris
10/06/18 • 13:21

Elke avond, na nat weer of als je gesproeid hebt, als het donker is met een lampje en een potje je tuin afstruinen. Je vindt er dan tientallen. De slakken zitten vaak onder of in Buxus (houden wellicht de BUXUSRUPS gezelschap). Breng ze ver weg of gooi ze in de sloot. Wat weg is heb je geen last meer van. Geen bestrijdingsmiddelen graag.

Bloem
10/06/18 • 21:13

Ik strooi zwarte peper poeder…fantastisch !

Ingie
19/06/18 • 08:47

Zag wat bier met naaktslakken doet en dat is geen lekker gezicht!
Ik pluk ze nu een paar keer per dag uit de tuin en zet ze vervolgens aan de overkant uit in de gemeente groenstrook.
De tips van Olav en de tip van Yusef (geel memobriefje) op een diervriendelijke manier sàvonds de -Slakkenjacht- aangaan.
En straks sproei ik knoflook extract op mijn planten,misschien denken de slakken;oh lekker bij Ingie s ala carte restaurant.Succes allemaal

Mieke
10/08/18 • 15:00

Door de droogte minder last van slakken gehad. Voor de droogte raapte ik elke dag slakken. Dat deed ik dan 4 keer, want zo gauw als je geraapt hebt komen er andere slakken. Ik heb een compost hoop waar ze op af komen en ik kijk onder elke pot. Elke keer had ik een melkpak vol met slakken. Dit pak sluit ik af met een schroefdop en dat gaat de grijze container in. Heel zielig voor de slak, maar eerder liet ik ze vrij in de berm aan de andere kant van een drukke straat. Maar als de mensen daar hun slakken dan weer overbrengen aan mijn kant dan blijven we bezig. Ik heb veel vogels in de tuin die de huisjesslakken opeten en een egeltje en kikkers, maar die kunnen die aantallen niet aan. En die hebben er ook bat bij dat de slakken veel nakomelingen krijgen want dan is hun portie eten verzekerd. Doen wij ook met onze megastallen. Dus ik laat ze dood gaan in een melkpak in de grijze container. Ik hou trouwens wel van Franse escargots met veel knoflook, maar dat zijn geen naaktslakken. En die wijngaardslakken moet je eerst een week ontgiften met basilicumblaadjes voordat je ze kunt koken en eten.

Rudi
30/06/19 • 15:47

Gebruik geen zout op de volle grond, je raakt het nooit meer kwijt en het is giftig voor planten.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld