Duurzaam interieur

Meubels geven een eigen identiteit aan je huis. Bij duurzaam interieur moet je denken aan meubels die lang mee gaan, die niet snel slijten en die relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend gemaakt zijn. Tweedehands meubels vallen hier ook onder, aangezien deze een minimale belasting van grondstoffen hebben. Probeer altijd te zoeken naar een eigen stijl. Combineer oud met nieuw. Kies voor tijdloze meubelen en breng vervolgens sfeer aan met accessoires.

Bij het uitzoeken van nieuwe meubels is het van belang om te letten op het materiaal en het onderhoud van het meubel. Beantwoord vragen als: van welk materiaal is het gemaakt? Waar komt het vandaan? Is het praktisch in gebruik en hoe lang gaat het mee? Laat je bij de keuze niet teveel leiden door trends. Een trend staat vrijwel altijd voor een korte niet duurzame lifecycle. Alles wat nu ‘in’ is, is in een volgende periode vaak niet meer de norm. Gevolg… je wordt bijna gedwongen om het meubel weg te doen.

Het begin van een duurzaam interieur; opknappen en minimalisme

Kijk als eerste of je de meubels die je al hebt kan houden door ze op te knappen. Een houten tafel kan geschuurd of geverfd worden en banken kunnen opnieuw bekleed worden. Soms heeft het meubelstuk gewoon een update nodig. Pas als je daarna echt nog zaken mist is het de moeite waard te gaan zoeken naar duurzaam meubilair.  Je kan ook kijken of je gewoon met minder toekan. Met een minimalistisch inrichting kan je huis een mooiere open uitstraling krijgen. Zie voor inspiratie hierbij ook het onderstaande fragment. 

Ga voor een vintage interieur. 

Door te kiezen voor tweedehands meubelen is het vaak veel makkelijker om je inrichting een unieke, duurzame en persoonlijke uitstraling mee te geven. Je kun ook oudere meubelen opknappen en een tweede leven geven door ze te voorzien van nieuwe verf. Het resultaat is een uniek meubelstukje met karakter en vaak veel leuker dan een doorsnee product uit een doorsnee winkelketen.

De makkelijkste en goedkoopste optie na het opknappen van je oude meubels, is marktplaats.nl, de kringloopwinkel en andere tweedehands platforms. Bijna alles wat je kan bedenken is daar tweedehands aanwezig. Neem je tijd hiervoor, niet op ieder moment is de aanbieding die jij zoekt er ook. Vintage is tegenwoordig helemaal in en is goed te betalen. Zoek je inspiratie voor vintage inrichting? Kijk het onderstaande fragment. 

Duurzaam design

En als derde kan je kijken naar duurzaam design interieur, zoals  De Vorm&traditionHAYPalauHaworth, VepaKartellVitra, en HÅG. Al deze merken bieden duurzame meubels die gemaakt zijn om lang mee te gaan en die daarna nog hergebruikt kunnen worden. 

Op welke materialen moet ik letten? 

Kies geen meubels van spaanplaat: daar zitten schadelijke stoffen in en deze gaan minder lang mee. Vermijd ook meubels met plastic, deze kunnen schadelijke weekmakers bevatten. Je kan het het best gaan voor massief hout. Hout is makkelijk te repareren en natuurlijk.  Bescherm het hout met een vernis zodat het langer meegaat. Kies ook hout met een FSC keurmerk, dit betekent dat het volgens bepaalde eisen geproduceerd is om de natuur te beschermen. Andere duurzame materialen zijn, bamboe, riet, rotan, wol, katoen, vilt, jute, hennep of gerecycled glas . 

Zijn de grote meubelboulevards duurzaam? 

En hoe duurzaam zijn veel van de grotere meubel boulevards zoals Ikea? Kijk daarvoor het onderstaande fragment. Kort samengevat kan je beter voor opknappen of tweehands gaan. 

Gerelateerde artikelen

Zeegras meubels
Duurzaam wonen

Deense meubels van Zeewier

Zeewier wordt al toegepast als isolatie of als alternatieve brandstof. Ook als materiaal voor meubels is Zeewier geschikt. Zie hier een paar mooie voorbeelden.

Lees verder
Luchtzuiverende hangende tuin lamp
Binnenklimaat

Luchtzuiverende design lamp

Bij luchtvervuiling denken we vaak aan de buitenlucht. We zien rokende fabrieken en fijnstof uitstotende auto’s voor ons. Maar de luchtkwaliteit binnenshuis is over het

Lees verder
Duurzame wieg peuterbed
Duurzaam wonen

Meegroei meubels

Vanuit duurzaam oogpunt zouden we de gedachte dat een meubel gekocht wordt voor een paar jaar achter ons moeten laten. Koop meubels die een leven

Lees verder
Recycle meubel restproducten
Duurzaam wonen

Eco Vriendelijke Poef

Om grondstoffen te sparen zal de komende jaren veel nadruk komen te liggen op het optimaliseren van materiaalgebruik en het gebruiken van afvalproducten. Vrijwel alle

Lees verder
Bart

Bart

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.