De magnetron duurzaam schoon in 5 minuten

Geplaatst op 27 november 2013 in Lifestyle

Als we geweten hadden hoe simpel het is om een aangekoekte magnetron schoon te maken hadden we daar iets minder lang tegen aan gehikt. De echte poetsers onder jullie zullen zeggen dat je er gewoon elke keer een doekje doorheen moet halen als je de magnetron hebt gebruikt. En dat je daarmee schoonmaakproblemen voorkomt. Maar zo werkt het (helaas) niet bij ons. Af en toe is een flinke schoonmaak dus nodig. Gelukkig kan dit snel en met goed resultaat zonder milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen.

duurzaam-schoonmaken-azijnmilieuvriendelijk-reinigen-magnetron

Duurzaam reinigen

Het reinigen van de magnetron deden we met azijn. Een schoonmaakmiddel dat vrijwel iedereen in huis heeft. Duurzaam en niet duur. Binnenkort zullen we een uitgebreid artikel wijden aan dit product met zoveel mogelijkheden. Hieronder vast een goede tip om de magnetron te reinigen.

Magnetron schoonmaken

Wat heb je nodig? Een schaaltje, dat geschikt is voor de magnetron, water en azijn. Doe ongeveer 150 ml water in het schaaltje en voeg daar 4 eetlepels azijn aan toe. Zet de schaal in de magnetron en laat deze 5 minuten op de hoogste stand draaien. Als je magnetron heel vies is laat je het deurtje na die 5 minuten nog 2 minuten dicht. De stoom weekt de viezigheid dan nog iets grondiger los. Open de magnetron en pak heel voorzichtig het schaaltje uit de oven. Heet! Neem dan ook het draaiplateau (ook heet) uit de magnetron en was het af. Maak daarna de binnenkant van de magnetron schoon met een vaatdoek of spons. Je zult zien dat je het vuil er zo af wrijft. Het water heeft alles losgeweekt en de azijn bindt de vieze geurtjes en laat de magnetron weer lekker fris ruiken.

Reacties (19)
Piet
13/01/16 • 13:22

Ik heb een combi magnetron en die is zeker al twintig jaar volop in gebruik. Ik plaats geregeld azijn {verdund met water}in de magnetron en laat dit op de hoogste temperatuur heet worden, na enige afkoeling poets ik hem uit. De binnenkant mag nog steeds gezien worden ondanks het vele bakken en verdere gebruik voor alles.

Herbert
12/04/16 • 21:15

Net geprobeerd om de magnetron schoon te maken op deze manier. Lijkt echter nauwelijks te werken, hoewel de magnetron veel minder vies was als op de hierboven getoonde afbeelding. Vraag me af of de verhouding water en azijn wel goed is..

sally stekkinger
05/06/16 • 12:48

Nou net gedaan, geen enkel resultaat, mijn ruit is aan de binnenkant beslagen en het plaatje is stuk gegaan, kortom ee ellende en geprobeerd te schyrwn, niet dus.

Ducco van het wilgenbosch
12/09/16 • 16:00

Heeft prima gewerkt.
Ik heb het hete azijnwater na verhitting ook nog eens uitgegoten over de ronde plaat. Lost wat extra gemakkelijk op. Aleen de zijkanten werden niet zo vlot schoon.

Hans
28/11/16 • 11:11

Net gedaan met meer azijn dan in de beschrijving. Ging bijna tegen de vlakte van de zure walmen na 1000 watt en 10 minuten. Het vuil bleef keurig zitten ondanks een schuursponsje. Half jaar oude Siemens inbouw combimagnetron zonder draaiplateau met wat kleine vuilrestjes op de bodem. Interessant maar mislukt experiment. Met een draaiplateau besmeerd met groene zeep en een kopje ammonia erop in een afgesloten vuilniszak heb ik ooit wel eens een spectaculair resultaat gehad.

m
02/01/17 • 23:11

kun je ook je airfryer ermee schoonmaken ?

05/01/17 • 10:53

mijn nieuwe magnetron stinkt zo gauw, na een keer melk opwarmen (doen we dagelijks) komt die verschikkelijk lucht weer terug. Met de oude hadden we hier nooit last van. Dit trucje helpt wel, maar een idee hoe het kan dat die lucht zo gauw weer in de magnetron gaat zitten?

05/02/17 • 10:13

Hartelijk dank voor de uitstekende tip met azijn. De magnetron ziet er na acht jaar als nieuw uit.
M.v.g

Marion Hamel
29/06/17 • 13:59

Ik heb goede ervaring met een biologisch reinigingsmiddel voor de oven en magnetron, BIOnyx. Prima resultaat

roosje
24/07/17 • 14:30

Werkt als een tierelier,men is alleen vergeten te vermelden dat het hete bakje water/azijn druppelsgewijs leeggegooid dient te worden in de magnetron,het kokende water verwijdert direct alle aangekoekte vet en het azijn reinigt je magnetron…..maar de beste methode is natuurlijk dagelijks met een vochtige doek reinigen,dan heb je er ook weinig tot geen werk aan

Diending
23/08/17 • 19:25

Ik heb het geprobeerd en helaas geen effect. Ik heb het precies volgens beschrijving gedaan. Zou het aan het soort magnetron liggen? Die van ons is rvs van binnen die op het plaatje wit.

04/01/18 • 20:16

Gebruiken jullie gewone azijn of schoonmaak azijn. Gr wil.

Sjaak
20/02/18 • 11:29

Ik 45 vlessen azijn gekocht bij de LIDL en in mijn badkuip gegoten.
Toen de magnetron erin met deur open, en na een dag was hij helemaal
schoon. Zo doe ik het om de week.

Marielle
09/03/18 • 18:45

Prettiger methode (voor de neus) en helemaal natuurlijk is een bakje met water en wat schijfjes citroen (of resten, na persen). Een paar minuten op de hoogste stand verhitten en laten afkoelen. Ruikt heerlijk fris en weekt net als de azijn de aangekoekte resten los. (Maar ook mijn magnetron is nooit supervies.) Misschien een tip voor de reageerder met de stinkende magnetron na melk opwarmen.

Ria Olbertz
26/03/18 • 19:11

Hahaha! Briljant!!

nagelkerken
18/05/18 • 12:30

Gewone azijn of schoonmaakazijn?

Martien
06/10/18 • 13:52

Net gedaan, losweken ging goed, met wat extra azijn, goed uitpoetsen.

Berthy Bresser
26/11/18 • 09:59

Dit werkt supergoed. Mijn magnetron ziet er weer uit als nieuw!

Gaatjuhniksaan
22/06/19 • 20:42

Sjaak je wordt bedankt! Grr.

Precies gedaan wat je zei maar nu is mn magnetron ontploft en alle stoppen zijn doorgebrand! Bn je nu tevreden.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld