Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
magnetron schoonmaken

Duurzame tips: je magnetron schoonmaken met water en azijn

Als we geweten hadden hoe simpel het is om een aangekoekte magnetron of oven schoon te maken, hadden we daar iets minder lang tegenaan gehikt. De echte poetsers onder jullie zullen zeggen dat je er gewoon elke keer een doekje doorheen moet halen als je de magnetron hebt gebruikt. Maar zo werkt het helaas niet bij ons. Af en toe de oven en de magnetron schoonmaken is flink nodig. Gelukkig kan dit snel en duurzaam. In dit artikel geven we je beste tips voor je combimagnetron schoonmaken of je oven schoonmaken.

Hoe maak je een magnetron schoon? Met water en azijn!

Als iemand je vanaf nu een keer vraagt ‘hoe maak je een magnetron schoon?’ heb jij het perfecte antwoord. Dat doe je namelijk heel simpel met wat water en azijn. Je combimagnetron schoonmaken met deze duurzame middelen doe je zo. En heel handig: je hebt naast water en azijn alleen een schaaltje nodig dat geschikt is voor in de magnetron.

Stappenplan magnetron schoonmaken

1
Doe ongeveer 150 ml water in het schaaltje en voeg daar vier eetlepels azijn aan toe
2
Zet de schaal in de magnetron en laat deze vijf minuten op de hoogste stand draaien
3
Als je magnetron heel vies is, laat je het deurtje na die vijf minuten nog twee minuten dicht. De stoom weekt de viezigheid dan nog iets grondiger los!
4
Open de magnetron en pak voorzichtig het schaaltje uit de oven. Doe dit met een ovenwant of een pannenlap, want het is heet.
5
Neem het - ook hete! - draaiplateau uit de magnetron en was het af
6
Maak de binnenkant van de oven of magnetron schoon met een vaatdoek of spons. Je zult zien dat je het vuil er zo af wrijft. Het water heeft alles losgeweekt en de azijn bindt de vieze geurtjes en laat de magnetron weer lekker fris ruiken.
Walra vaatdoek

Walra Vaatdoek Katoen

€12,98
Ovenwanten sophie nordinn

Ovenwanten van Sophie Nordinn

€15,00
Groenland schoonmaakazijn vierkant

Groenland Schoonmaakazijn 1L

€9,99
Duurzaam schoonmaken azijn
Magnetron voor
Milieuvriendelijk reinigen magnetron
Magnetron schoon na 5 minuten

Wondermiddel azijn

Het reinigen van de magnetron deden we met azijn. Een schoonmaakmiddel dat vrijwel iedereen in huis heeft. Duurzaam en niet duur. Hier lees je meer over schoonmaken met azijn. Wist je bijvoorbeeld dat schimmel schoonmaken met azijn heel goed werkt in de keuken of badkamer? Dit natuurlijke middel kun je voor veel dingen in huis gebruiken. Gebruik het alleen niet in je tuin om onkruid weg te halen, dat werkt insectensterfte in de hand.

Hoe maak je een oven schoon?

Van de combimagnetron schoonmaken naar de oven schoonmaken. Het stappenplan voor de magnetron schoonmaken kun je in principe ook toepassen op je oven, zeker als je oven is ingebouwd in je magnetron. Heb je een aparte oven? Je kunt dezelfde stappen doorlopen als met de magnetron. Doe het bakje alleen ruim 10 minuten in een voorverwarmde oven. Je kan de oven ook zo schoonmaken met water en citroen.

Stappenplan oven schoonmaken

1
Snijd 2 citroenen in schijfjes en leg ze in een schaaltje dat in de oven kan
2
Zet het schaaltje voor 10 minuten in de voorverwarmde oven en doe de oven aan op een hoge stand
3
Haal het bakje - voorzichtig, heet! - uit de oven en gooi de citroenen weg. Het citroensap is nu verdampt waardoor je de oven veel makkelijker kunt schoonmaken.
4
Pak een doekje en maak de oven aan de binnenkant schoon. Je ziet dat het nu veel gemakkelijker gaat omdat het citroen het vet aan de binnenkant heeft losgeweekt.

Heb jij nog een gouden duurzame tip voor het oven of magnetron schoonmaken in de keuken? Laat het dan zeker weten in een reactie onder dit artikel. Samen verzamelen we tenslotte de beste tips op DuurzaamThuis.nl!

Meer in deze categorie

Kvg portretfoto kristel

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

23 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heb net 2 keer geprobeerd werkt niet. Bij mij gaat ‘t om het plafond aan de binnenkant, de rest is altijd schoon, maar was dat vergeten.

Ha Leonie, Bij de meeste mensen werkt het wel, zie onderstaande. Als het vuil hardnekkig is kan je baking soda mengen met een paar druppels azijn om het effect te versterken. Dit geeft een bruisende reactie. Zorg ervoor dat je eerst met azijn, citroen of baking Soda je over wat langer heb verwarmt (half uurtje). Laat het water met nog een een uur intrekken en afkoelen. Je kan vervolgens met handschoenen met een mengsel van baking soda en azijn het vuil te lijf met een goede spons.

Sjaak je wordt bedankt! Grr.

Precies gedaan wat je zei maar nu is mn magnetron ontploft en alle stoppen zijn doorgebrand! Bn je nu tevreden.

Dit werkt supergoed. Mijn magnetron ziet er weer uit als nieuw!

Net gedaan, losweken ging goed, met wat extra azijn, goed uitpoetsen.

Gewone azijn of schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn, er staat een voorbeeldproduct in het artikel :).

Prettiger methode (voor de neus) en helemaal natuurlijk is een bakje met water en wat schijfjes citroen (of resten, na persen). Een paar minuten op de hoogste stand verhitten en laten afkoelen. Ruikt heerlijk fris en weekt net als de azijn de aangekoekte resten los. (Maar ook mijn magnetron is nooit supervies.) Misschien een tip voor de reageerder met de stinkende magnetron na melk opwarmen.

Ik 45 vlessen azijn gekocht bij de LIDL en in mijn badkuip gegoten.
Toen de magnetron erin met deur open, en na een dag was hij helemaal
schoon. Zo doe ik het om de week.

Hahaha! Briljant!!

wat ik nu wil weten ,hoe is het met je magnetron ? ik heb me slap gelachen toen ik dit net las,wel na twee jaar zag ik net ,zit namelijk met het zelfde probleem,en kwam dit van jou tegen ,geweldige reactie van je Sjaak super.

Gebruiken jullie gewone azijn of schoonmaak azijn. Gr wil.

Ik heb het geprobeerd en helaas geen effect. Ik heb het precies volgens beschrijving gedaan. Zou het aan het soort magnetron liggen? Die van ons is rvs van binnen die op het plaatje wit.

Werkt als een tierelier,men is alleen vergeten te vermelden dat het hete bakje water/azijn druppelsgewijs leeggegooid dient te worden in de magnetron,het kokende water verwijdert direct alle aangekoekte vet en het azijn reinigt je magnetron…..maar de beste methode is natuurlijk dagelijks met een vochtige doek reinigen,dan heb je er ook weinig tot geen werk aan

Ik heb goede ervaring met een biologisch reinigingsmiddel voor de oven en magnetron, BIOnyx. Prima resultaat

Hartelijk dank voor de uitstekende tip met azijn. De magnetron ziet er na acht jaar als nieuw uit.
M.v.g

mijn nieuwe magnetron stinkt zo gauw, na een keer melk opwarmen (doen we dagelijks) komt die verschikkelijk lucht weer terug. Met de oude hadden we hier nooit last van. Dit trucje helpt wel, maar een idee hoe het kan dat die lucht zo gauw weer in de magnetron gaat zitten?

kun je ook je airfryer ermee schoonmaken ?

Net gedaan met meer azijn dan in de beschrijving. Ging bijna tegen de vlakte van de zure walmen na 1000 watt en 10 minuten. Het vuil bleef keurig zitten ondanks een schuursponsje. Half jaar oude Siemens inbouw combimagnetron zonder draaiplateau met wat kleine vuilrestjes op de bodem. Interessant maar mislukt experiment. Met een draaiplateau besmeerd met groene zeep en een kopje ammonia erop in een afgesloten vuilniszak heb ik ooit wel eens een spectaculair resultaat gehad.

Heeft prima gewerkt.
Ik heb het hete azijnwater na verhitting ook nog eens uitgegoten over de ronde plaat. Lost wat extra gemakkelijk op. Aleen de zijkanten werden niet zo vlot schoon.

Nou net gedaan, geen enkel resultaat, mijn ruit is aan de binnenkant beslagen en het plaatje is stuk gegaan, kortom ee ellende en geprobeerd te schyrwn, niet dus.

Net geprobeerd om de magnetron schoon te maken op deze manier. Lijkt echter nauwelijks te werken, hoewel de magnetron veel minder vies was als op de hierboven getoonde afbeelding. Vraag me af of de verhouding water en azijn wel goed is..

Ik heb een combi magnetron en die is zeker al twintig jaar volop in gebruik. Ik plaats geregeld azijn {verdund met water}in de magnetron en laat dit op de hoogste temperatuur heet worden, na enige afkoeling poets ik hem uit. De binnenkant mag nog steeds gezien worden ondanks het vele bakken en verdere gebruik voor alles.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.