Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Friends of glass

Kies voor glasverpakking

Friends of glassVerpakkingsmateriaal van voedsel is bij de meeste gezinnen het grootse deel van het afval. Gemiddeld opent elke Nederlander dagelijks zeven verpakkingen! Hierdoor groeit de verpakkingsafvalberg nog steeds. Producenten moeten steeds harder hun best doen om hun product onder de aandacht te brengen en zoeken de oplossing in steeds luxere en inventievere verpakkingen. Dit vaak met absurde resultaten tot gevolg waarbij de verhouding product en verpakking volledig zoek is. Je kent het wel je bent 1 doos en 3 blisters verder voor je het product eindelijk in handen hebt. Kortom marketeers proberen ons te verleiden met allerlei mooie en originele verpakkingen, maar deze aantrekkelijke omhulsels zijn niet altijd even goed voor het milieu.

Het meest gebruikte materiaal is plastic en gecoat papier wat nauwelijks te recyclen is en daarmee niet hernieuwbaar. Daarnaast bevatten deze producten allerlei chemische stoffen die niet goed zijn voor je gezondheid. Dit mag dan wel vrij minimaal zijn, maar op de lange termijn krijg je dat toch liever niet elke dag binnen. Wat ikzelf en volgens mij velen van ons niet weten, is dat een verpakking van glas eigenlijk de ideale keuze is. Glas is namelijk 100% recyclebaar en bevat geen chemische stoffen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat zelfs de consumenten de voorkeur geven aan verpakkingen in glas.

Friends of Glass campagne ‘Nothing to hide’ promoot meer glas.

Reden voor het Europese consumentenforum Friends of Glass om de campagne “Nothing to hide” te starten ter promotie van meer glas. Barbara de Loor geeft gezicht aan de campagne. En het leuke is dat wij in de gelegenheid waren om haar een paar vragen te stellen. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar wat ze van Duurzaam Thuis vindt en of ze nog een duurzame tip voor thuis voor ons heeft.

Consument kiest voor gezondheid en geeft voorkeur aan glas

De resultaten van een Europees onderzoek (European Packaging Survey) dat in september 2010 door TNS is verricht, wijzen uit dat een overgrote meerderheid (88%) van de Europese consumenten glasverpakkingen verkiest boven andere verpakkingsmaterialen om bij te dragen aan een gezondere levensstijl. Gevraagd naar hun voorkeur voor verpakkingsmateriaal, in vijf verschillende categorieën rond gezondheid en milieu, koos meer dan twee derde van de consumenten voor glas ten opzichte van andere materialen.
Toch blijken producten in glasverpakkingen niet altijd even gemakkelijk in de winkel te vinden. Het is een kwestie van keuzevrijheid geworden: de consument heeft gesproken. In Nederland wil 75% van de consumenten meer in glas verpakte producten in de winkelschappen. In heel Europa is dit zelfs 84% van de consumenten.

Voordelen van glas voor je gezondheid, de smaak en het milieu

De voordelen die glas duurzamer en gezonder maakt dan andere verpakkingsmaterialen:

  • Glasverpakkingen zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en hebben geen chemische additieven of kunststoflaag nodig om voedingsmiddelen en dranken te beschermen
  • Glas is 100% en oneindig recyclebaar
  • Hergebruik van glas is gemakkelijk en duurzaam
  • Glas heeft geen negatief effect op  stortplaatsen en oceanen
  • Glas bevat geen giftige stoffen zoals BPA en voegt niets toe aan voedingsmiddelen of dranken
  • Glas heeft geen enkele invloed op het product dat het bevat, zelfs niet als het opgewarmd wordt in de magnetron. De smaak en de vitaminen blijven dus altijd bewaard.

Barbara de loor glasWereldkampioene schaatsen Barbara de Loor

Barbara is het gezicht van de ‘Nothing to hide’ campagne in Nederland. We kennen haar natuurlijk als de diva van het ijs, maar wij waren ook benieuwd waarom ze voor de ‘Nothing to hide’ campagne heeft gekozen. Wij stelden haar een aantal vragen:

Waarom heb je gekozen voor de ‘Nothing to hide’ campagne?

Als topsporter kies ik voor een gezonde levensstijl en ga ik uit van mijn eigen kracht. Glas is een puur product dat geen chemische stoffen nodig heeft en dat een gezonde levensstijl bevordert. Ik ben trots dat ik het gezicht van deze campagne mag zijn.

Wat heb je met glazen verpakkingen?

Zoals ik al zei bevordert glas een gezonde levensstijl, iets dat belangrijk is om een topsport te kunnen beoefenen. Glas is een gezond en veilig verpakkingsmateriaal dat de producten aantrekkelijk presenteert.

Waarom is glas goed voor het milieu en mens?

Zoals de naam van de campagne al zegt heeft glas niets te verbergen, Nothing to Hide. Glas is een natuurlijk product, er zijn geen chemische stoffen toegevoegd. Glas breekt niets af van het product en voegt geen smaken toe, glas is puur.  Ook is glas 100% en oneindig recyclebaar. Dit heb ik met eigen ogen mogen zien tijdens een bezoek aan de glasfabriek in Leerdam.

Koop je in de supermarkt alleen glasverpakkingen?

Nee, maar ik ben me wel bewust van wat ik koop. En als het mogelijk is, verkies ik glasverpakkingen boven andere verpakkingsmaterialen. Mijn gezondheid is altijd erg belangrijk geweest en is dat nog steeds. Ik ben hier dus altijd bewust mee bezig.

Heb je een tip voor duurzaamheid in huis?

Je kan een glazen fles of pot weer gebruiken voor het bewaren van andere of eigengemaakte producten. Of je kunt, voor een gezellig en sfeervol etentje, je flessen bijvoorbeeld als kaarsenstandaard gebruiken.

Wat vind je van de Duurzaam Thuis website?

Ik vind het  een leuke en informatieve website met nuttige tips. Ik vind vooral de 10 gouden regels voor duurzaam wonen erg handig en leuk en de lifestyle sectie spreekt me erg aan.

Wij van Duurzaam Thuis steunen Barbara en de campagne ‘Nothing to Hide’. Onze tip aan de lezers is dan ook… struin vanaf nu in de supermarkt de schappen af naar producten in glas. Gezonder, lekkerder en beter voor het milieu!

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is het promoten van afbreekbaar verpakkingsmateriaal van maïs geen beter idee? Het kan op de composthoop, maar hoeveel energie kost het maken?

Het recyclen en produceren van glas kost natuurlijk wel ontzettend veel energie.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.