Ontdek hoe jij duurzamer kan leven en bespaar met een energiezuinige koelkast

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, dan is het voor het milieu en de kosten beter om een nieuwe energiezuinige koelkast te kopen. Het stroomverbruik bij een nieuwe koelkast is zoveel lager, dat je de investering weer terugverdient. Zowel voor het milieu als je portemonnee. Wij hebben hier een vergelijking gemaakt van de meest energiezuinige koelkasten.

Qua kwaliteit en beoordeling bij webshops scoort de Samsung RB36T6002CSA  goed. Dit is een eenvoudig ontwerp met het laagste energieverbruik en goede prijs-kwaliteitverhouding. Best getest vanuit o.a. de Consumentenbond is de LG GBB92MCAXP. 

Direct naar

Lg

Hoeveel CO2 bespaar je gemiddeld per euro?

0,29 kilo CO2 per euro.

Kosten & baten

Eenmalige kosten

500 euro

Milieuwinst

144 kilo CO2 per jaar

Besparing

45 euro per jaar bij een koelkast die ouders is dan 10 jaar

Subsidies

Als je een oude koel- of vrieskast inlevert, krijg je vanaf eind 2021 minimaal 35 euro terug bij de aankoop van een nieuwe.

Tijd/gemak

2 uur installatie

De beste energiezuinige koelkast 2021

1. Frilec koelkast BONN245-4A+++

ons advies
Beoordeling
4.5/5

9/10 van 10 reviews op Bol.com

milieu-impact
5/5

65 kilo CO2 per jaar

Prijs
5/5

329 euro

Duurzaamthuis score
4.8/5

9,7/10 (kwaliteit, milieu en prijs)

Voordelen
Nadelen

De Frilec BONN 245-4 A+++ is mooi afgewerkt met RVS-accenten en een fijne RVS handgreep. Deze energiezuinige koelkast is praktisch ingericht en voorzien van LED-binnenverlichting. Deze koelkast is energiezuinig met het A+++ energielabel. De LG hiernaast is weliswaar zuiniger, maar door het kleine formaat ben je aan deze koelkast per jaar het minste kwijt (19,62 euro) aan stroom. 

 

Beste prijs

2. Frilec MF010 - Koel-vriescombinatie

ons advies
Beoordeling
4.7/5

9.5/10 van de 2 reviews op Bol.com

Milieu-impact
3.5/5

98 kilo CO2

Prijs
5/5

366 euro

Duurzaamthuis score
4.4/5

8,8 (kwaliteit, milieu en prijs)

Voordelen
Nadelen

De nieuwe, strak ontworpen vrijstaande koel-vriescombinatie Frilec  MF010 heeft een tijdloze stijl die perfect past in iedere ruimte in uw huis. Deze koel-vries combinatie is uw ideale maatje en met z'n hoogte van 188 cm biedt deze maarliefst 295 liter netto inhoud.

Beste prijs

1. Samsung RB36T6002CSA

Duurzaamthuis score 84%
Voordelen
Nadelen

De Samsung RB36T602CSA is een vrijstaande koelkast met voldoende koel- en vriesruimte voor huishoudens van 3 of 4 personen. Het koelgedeelte van 251 liter ruim je dankzij de 3 deurvakken en 2 plateaus naar eigen wens in. Op het wijnplateau leg je al je favoriete flessen. Door het vlakke oppervlakte passen alle vormen flessen hierop.  Dankzij het No Frost-systeem ontstaat er geen ijsvorming. Het is daarom niet nodig om het vriesgedeelte te ontdooien. 

Beste prijs

2. LG GBB92MCAXP Cooling

ons advies
Duurzaamthuis score 83%
Voordelen
Nadelen

In de LG GBB92MCAXP koel-vriescombinatie kan je veel kwijt (voor ruim 5 personen aan boodschappen). De koelkast heeft 2 verschillende vershoudzones: zo kan je eten langer goed houden en verbruik je minder. De juiste temperatuur wordt automatisch ingesteld. Als de stroom uitvalt, blijft de koelkast nog 16 uur koud. Dankzij No Frost is ontdooien niet nodig. Met het label A+++-10% is dit qua label de meeste energiezuinige koelkast. 

Beste prijs

3. LG GBB61SWGFN

Duurzaamthuis score 82%
Voordelen
Nadelen

Zoek je naar een koelkast die duurzaam is voor je voedingsmiddelen? Dan is de LG GBB61SWGFN zeker iets voor jou. Door de verschillende technologieën, is er betere zorg voor je voedingsmiddelen.

Door middel van de LG Inverter Linear Compressor, blijft het uiterlijk, maar ook de smaak langer vers doordat er minder temperatuurschommelingen zijn. Daarbij zorgen de luchtopeningen in de deur de temperatuur op peil houden, zodat je langer kunt genieten van jouw eten.

Beste prijs

Stimuleer duurzaam wonen

Als je via een van de links op deze pagina bestelt, betaal je niets meer, kan je de goedkoopste optie kiezen en krijgen wij een beetje geld. Wij hebben geen winstbejag en gebruiken 100% van deze inkomsten om meer mensen te stimuleren duurzaam te wonen en onze kennis te verbeteren.

Subsidie koelkast in voorbereiding

Omdat de energiebesparing met een nieuwe koelkast zo hoog is, heeft de overheid besloten er een (beperkte) subsidie op gegeven. Die gaat waarschijnlijk in 2021 gelden. Wie dan zijn oude koel- of vrieskast inlevert, krijgt minimaal 35 euro terug bij aankoop van een nieuwe koelkast.

Deze maatregel is onderdeel van een pakket aan extra klimaatmaatregelen die het kabinet neemt om de klimaatdoelen te halen en te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak.

Het Ministerie zegt over deze toekomstige subsidie het volgende: ‘Producenten en importeurs van koel- en vrieskasten zijn verantwoordelijk voor (…) het uitkeren van de retourpremie aan de consument. Zij worden in de gelegenheid gesteld uit eigen beweging een landelijk dekkend systeem vorm te geven en alle actoren in de keten daarbij te betrekken. Het voorbereiden en invoeren van een landelijk retourpremiesysteem (…) vergt enige tijd: het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat in 2021 het systeem in werking kan zijn. (…)’ 

Omdat zo’n regeling veel organisatie vraagt, verwachten we vanuit Duurzaam Thuis dat deze regeling er later komt, waarschijnlijk in de tweede helft van 2021. 

 

Waarom een energiezuinige koelkast?

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, dan is de energiebesparing zo groot dat een nieuwe koelkast beter is voor het milieu, volgens Milieucentraal. En dat ondanks de lasten van de productie! Voor een koel-vriescombi van 10 jaar en ouder betaal je zo’n 45 euro per jaar meer dan voor een nieuwe zuinige A+++. Je kan je nieuwe koelkast dus binnen zo’n 15 jaar terugverdienen! Sommige modellen, zoals de Frilec uit onze vergelijking zijn zelfs nog zuiniger en verdien je binnen 6 jaar terug. 

Aandachtspunten voor een energiezuinige koelkast

 • Kies energielabel A+++ voor een echt energiezuinige koelkast. Zo bespaar je het meeste. Label A zonder de + is inmiddels de slechtste optie bij koelkasten en vriezers. Labels B, C, en lager zijn zelfs al afgeschaft! Veel mensen hebben nog wel een een koelkast met een laag energielabel. Zowel voor het milieu als om te besparen is het goed een nieuwe koelkast te kopen. 
 • Zeer grote (veelal Amerikaanse) modellen zien er aantrekkelijk uit, maar raden wij af. Ze verbruiken zo’n 40% meer stroom dan normale varianten.
 • Tussen de verschillende duurzame koelkasten zijn forse prijsverschillen. Wij hebben hieronder de modellen met de beste prijs-kwaliteitverhouding uitgezocht, bij de grootste leveranciers.

Tips & handige eigenschappen voor een energiezuinige koelkast

Nieuwe koelkasten en vriezers hebben soms handigheidjes zoals no frost of een aparte vershoudlade voor vlees en vis. Die hebben voordelen, maar kunnen ook voor extra stroomverbruik zorgen.

 • No frost zorgt ervoor dat je geen ijsafzetting krijgt in je vriesgedeelte. Je hoeft je vriezer daardoor niet meer te ontdooien. Bij een zuinige koelkast kost no-frost ongeveer evenveel energie als handmatig ontdooien, maar het is wel veel makkelijker. 
 • In een speciale vershoudlade voor vlees en vis is de temperatuur lager (net boven de nul graden), waardoor dit voedsel minder snel bederft. Als dit betekent dat je minder vaak vlees, kip of vis weg hoeft te gooien, is dit een goede aanvulling. Bovendien kun je de temperatuur in de rest van de koelkast hierdoor misschien minder koud zetten, wat energie bespaart.
 • De hygiënefunctie is bij veel koelkasten aanwezig. Je moet de koelkast nog steeds wel zelf schoonmaken. De koelkast reinigt zichzelf deels. De benaming en werking van dit systeem verschillen per model. 
 • De kracht van het vriesvak is beoordeeld in sterren. Vanaf 1 ster kan je ijsklontjes invriezen. Vanaf 2 sterren en hoger kan je het voedsel enkele weken bewaren. Alle koelkasten in de onderstaande vergelijking hebben 2 sterren of meer. 
 • Check of de koelkast niet meer dan 40 decibel aan geluid maakt. Vanaf dat aantal kan het als hinderlijk worden ervaren. De meeste moderne koelkasten blijven daaronder. 
Zie voor meer praktische tips bij het kiezen van een koelkast het onderstaande fragment van de Consumentenbond. 

Beste energiezuinige tafelkoelkast

Mogelijk overweeg je een kleine tafelkoelkast te nemen, om meer energie te besparen of omdat het beter in je keuken past. Hieronder vind je de beste en meest energiezuinige kleine tafelkoelkasten. Uiteindelijk scoorden deze wat betreft energieverbruik echter minder goed dan de Frilec Bonn in de bovenstaande vergelijking, ondanks het formaat. Heb jij minder ruimte in je keuken? Dan raden we deze koelkasten zeker aan!

Screenshot at

Bosch KTL15NW4A combi-koelkast Vrijstaand Wit 120 l A+++

359
 • Snelle en goede koeling
 • Hoogst haalbare energielabel (A+++) voor dit type koelkast
 • Geen no frost, dus zelf af en toe ontdooien.
Beoordeling
4.7/5

9,2/10 van de 5 reviews (via google). Model is nog vrij nieuw, nog geen uitgebreide reviews beschikbaar. 

Bosch KTL15NW4A tafelmodel koelkast met energieklasse A+++ een koelruimte van 106 liter en een 4 sterren vriesruimte van 14 liter. Deze koelkast met vriesvak is perfect voor degenen die n invries- en opslagcapaciteit wensen, maar niet veel nodig hebben. Invriesvermogen van 2 kg per 24 uur en een bewaartijd van 12 uur bij stroomuitval. De KTL15NW4A heeft onder andere een groentelade en een legplateau. Het plateau en de lade in deze koelkast zijn verwijderbaar zodat je deze erg gemakkelijk, beter en met minder moeite kunt schoonmaken. Ook heb je geen ingewikkelde handleiding meer nodig om erachter te komen hoe je deze koelkast moet bedienen – de bedieningsknoppen zijn eenvoudig, je weet onmiddellijk waarvoor ze dienen.

Screenshot at

Thomson koelkast TH-TTR8WHA+++

Met vriesvak. Richtprijs:
219
 • Snelle en goede koeling
 • Hoogst haalbare energielabel (A+++) voor dit type koelkast
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Geen no frost, dus af en toe zelf ontdooien
Beoordeling
4.6/5

9,6/10 van de 11 (via de Franse site Darty). Model is nog vrij nieuw, geen uitgebreide reviews beschikbaar. 

Deze Thomson TH-TTR8WHA+++ vrijstaande koelkast heeft in het koelgedeelte een inhoud van 101 liter en een vriesvak van 14 liter. Dit vriesvak is geschikt voor ijsblokjes en om ingevroren producten op te slaan. Het is een zuinige koelkast met energieklasse A+++. Voorzien van 2 plateaus waarvan 1 verstelbaar en 1 boven de onderin geplaatste transparante groentelade. Met de 3 deurvakken, berg je al je etenswaren netjes op. Een perfecte aanwinst voor studentenkamers  of een kleiner huis. 

Bosch KTL15NW4

Hoogte 85 cm
Breedte 56 cm
Diepte 58 cm

Netto inhoud – 120 liter

Maximaal geluidsniveau – 39 db
Energiekosten per jaar –  24.73 euro  per jaar. 

LG GBB92MCAXP Door Cooling

Hoogte 85 cm
Breedte 55 cm
Diepte 58 cm

Netto inhoud – 115 liter

Maximaal geluidsniveau – 41 db
Energiekosten per jaar –  24,20 euro 

Beste energiezuinige inbouwkoelkast

Een inbouwkoelkast is over het algemeen wat duurder dan een vrijstaande koelkast. De inbouwkoelkast koop je meestal in combinatie met een keuken. De koelkast wordt dan ingebouwd in jouw keuken, zodat hij niet opvalt. Daardoor kan het lastig zijn een goede vervanging te vinden die in jouw keuken past. Er is minder keuze dan bij vrijstaande koelkasten.

Als jij een inbouwkoelkast nodig hebt, vinden wij de onderstaande twee modellen eruit springen. De meeste keukens hebben dezelfde maten voor de inbouwkoelkast, en deze twee passen daarbij. Meet je eigen keuken wel nog even na! De meeste webshops kunnen de inbouw voor je doen. 

Screenshot at

Samsung BRB260178WW

1099
 • Snelle en goede koeling
 • Hoogst haalbare energielabel (A+++) voor dit type koelkast
 • No frost, geen onwenselijke ijsafzetting
 • Overal in de koelkast koud met twin plus zorgt voor langer houdbaar eten
 • Smart Fridge die op afstand bedienbaar is
 • Met 65 liter een klein vriesvak
 • Deur scharnier past niet in ieder inbouw en vrieslades zijn soms moeilijk te openen.
Beoordeling
4.6/5

9,3/10 van de 21 reviews via Coolblue.nl en Samsung.nl 

Fris, goed bevochtigd klimaat
Twin Cooling Plus™ regelt temperatuur en luchtvochtigheid optimaal, zowel in het vriesgedeelte als het koelgedeelte. De compartimenten worden afzonderlijk gekoeld door eigen verdampers en koelsystemen. Geurtjes worden niet vermengd en de inhoud blijft langer vers en sappig, terwijl de natuurlijke geur en smaak beter behouden blijven.

Nooit meer ijsafzetting
No Frost technologie van de Samsung inbouw koelkast verbetert de luchtcirculatie zodat de temperatuur tot in iedere hoek van het koelgedeelte constant is en ijsafzetting wordt voorkomen. Verder wordt de gewenste temperatuur veel sneller bereikt, gaat het koelsysteem langer mee en wordt geen energie verspild aan ontdooien.

Omschakelen met een druk op de knop
De CoolSelect Plus zone biedt ongekende flexibiliteit om allerlei verschillende gerechten bij de optimale temperatuur te bewaren. Alles blijft beter vers en smaakt geweldig. Dit onafhankelijk geregelde compartiment verandert met één druk op de knop van koelgedeelte in diepvriesvak, met als optimale voorkeurtemperaturen 2°C, -1°C, -5°C of -23°C tot -15°C.

Bedienen op afstand
Dit apparaat is Dongle Ready* dus kan je met de optionele Smart Dongle en bijbehorende app** altijd en overal zien wat er gebeurt. Je kan de Rapid Cooling koelstanden regelen, de temperatuur bekijken en waarschuwingen ontvangen als iemand de deur open laat staan. Bij problemen stelt hij zelf de diagnose en hoef je dus niet in de gebruiksaanwijzing te kijken.


Screenshot at

Siemens KI86SHD40

999
 • Snelle en goede koeling
 • Hoogst haalbare energielabel (A+++) voor dit type koelkast
 • No frost
 • In vershoudzone blijft eten 2 keer langer vers
 • Smart fridge met bediening op afstand
 • Met 74 liter relatief klein vriesvak
 • Enkele klachten over de indeling in de koelkast
Beoordeling
4.6/5

8,9/10 van de 31 reviews via Coolblue en Keukenloods. 

Deze Siemens iQ500 Koelvriescombinatie komt uit de toekomst. Je kunt hem namelijk bedienen via WiFi met een app.

Heeft een ◄0°C► lade die groente en fruit tot wel 2 keer langer vers houdt.

Home Connect: controleer en bedien uw koelkast waar u ook bent via de gebruiksvriendelijke Home Connect-app.

De hyperFresh Plus lade met instelbare luchtvochtigheid houdt groente en fruit tot wel 2 keer langer vers.

Minder ijsaanslag en sneller ontdooien met lowFrost.

De glazen easyAccess-plateaus maken het vullen van uw apparaat gemakkelijker en bieden een beter overzicht.

Samsung BRB260178WW

Hoogte 177,5 cm
Breedte 54 cm
Diepte 55 cm

Netto inhoud – 273 liter

Maximaal geluidsniveau – 38 db

Energiekosten per jaar –  155 KwH  per jaar. 

Siemens KI86SHD40

Hoogte 177,2 cm
Breedte 55,8 cm
Diepte 54,5 cm

Netto inhoud –  260 liter

Maximaal geluidsniveau – 38 dB

Energiekosten per jaar –  151 KwH per jaar

Recycling van je oude koelkast

Je kan oude huishoudelijke apparaten, zoals je koelkast, inleveren bij de winkel waar je een nieuw soortgelijk apparaat koopt. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Merk, omvang en of de koelkast het nog doet maken niet uit, de winkel moet ze innemen. Aan particulieren mogen winkels hiervoor geen geld vragen. Voor bedrijven vaak wel.

Het apparaat wordt vervolgens milieuvriendelijk verwerkt. In oude koelkasten kunnen bijvoorbeeld nog CFK’s en HFK’s zitten. Het is belangrijk dat deze niet vrijkomen omdat deze oa. zeer slecht zijn voor de ozonlaag. In het onderstaande filmfragment kan je het recycleproces zien. 

Ervaringen met koelkasten

"Zeer stil toestel met een zeer handige indeling. De vriezer werkt top en moet je inderdaad nooit ontdooien. Negatief: zou onhoorbaar moeten zijn, is het (soms) niet. Maar het is ook niet storend." - Samsung RB33N340NSA/EF
"Prima koelkast voor kleine huishoudens en lekker zuinig. Oude apparaat werd weer meegenomen door de bezorgers. Helaas namen de bezorgers het verpakkingsmateriaal van de nieuwe koelkast niet mee terug, zoals beloofd. - Frilec BONN 245-4 A+++ "

Veelgestelde vragen

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, is het beter deze naar het recycle-depot van de gemeente te brengen. Koelkasten zijn de afgelopen periode zoveel energiezuiniger geworden dat het beter is als de oude koelkast niet wordt doorverkocht.

Dat hangt er van af wat voor jouw situatie beter is. Wij hebben bij een aantal webshops naar prijs, beoordelingen en features gekeken. Daar kwamen deze 3 koelkasten uit. Daarbij scoorde de koelkast met ons advies het beste (de Frilec). Maar het kan zijn dat jij andere wensen hebt. 

Nee, dan is het waarschijnlijk beter je huidige model te houden. Reparatie is dan altijd een optie. De productie van een koelkast brengt ook milieuvervuiling met zich mee. 

Wij maken enkele malen per week updates, maar de webwinkels veranderen vaak hun prijzen. Het kan soms zo zijn dat onze prijsinformatie net verouderd is. Blijf zelf dus ook opletten bij je vergelijking. De rest van de informatie is echter zeker nog up to date. 

Gerelateerde artikelen

Keuken
Duurzaam wonen

Duurzame keuken

De keuken is al lang niet meer een plek waar alleen gekookt wordt. Steeds vaker wordt de keuken gebruikt als een verlengstuk van de huiskamer.

Lees verder
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x