Beste energiezuinige koelkast

Impact
Milieuwinst
144 kilo СО2 p/j
Kosten
500 euro
Terugverdientijd
11 jaar
Vervuiling
8 jaar terugverdiend
Advies
Bij ouder dan 10 jaar nieuwe kopen
Subsidie
Ja

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, dan is het voor het milieu en de kosten beter om een nieuwe energiezuinige en duurzame koelkast te kopen. Het stroomverbruik bij een nieuwe koelkast is zoveel lager, dat je de investering zeker weer terugverdient. En dat is natuurlijk goed voor het milieu én je portemonnee. Wij hebben een vergelijking gemaakt van de meest energiezuinige koelkasten en vertellen je in dit artikel wat je nog meer moet weten over het kopen van een duurzame koelkast.

Waarom kiezen voor een energiezuinige koelkast?

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, dan is de energiebesparing zo groot dat een nieuwe koelkast beter is voor het milieu, volgens Milieucentraal. En dat ondanks de lasten van de productie! Voor een koel-vriescombi van 10 jaar en ouder betaal je zo’n 45 euro per jaar meer dan voor een nieuwe zuinige A+++. Je kan je nieuwe koelkast dus binnen zo’n 15 jaar terugverdienen! Sommige modellen zijn zelfs nog zuiniger en verdien je binnen 6 jaar terug. 

Top 6: zuinigste koelkast 2021

1
Samsung RB38A7B6BSR (inhoud: 390 liter)

Beste eco keuze
zuinigste koelkast 2021
Kwaliteit
9,8
Energieverbruik
108 kWh
Duurzaam Thuis Score
9.1/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel B
Geluidsniveau: 35 dB
Koude lucht wordt beter vastgehouden
Makkelijk schakelen tussen temperaturen met Cool Select+-functie
Nadelen
Hogere prijsklasse
Omschrijving
De Samsung koelvriescombinatie past zich aan naar jouw wens. Met twee onafhankelijke koelsystemen van Twin Cooling Plus worden je etenswaren tot wel twee weken langer bewaard. Verder voorkomt de No Frost functie dat er ijsvorming in jouw koelkast en vriezer ontstaat. Hierdoor hoef je ook geen tijd te besteden aan het ontdooien en blijft hij relatief zuinig.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
LG GBB92STBAP (inhoud: 419 liter)

zuinigste koelkast 2021
Kwaliteit
9,8
Energieverbruik
115 kWh
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel A
Geluidsniveau: 36 dB
Luchtopeningen aan de voorkant van de koelkast helpen de temperatuur op peil houden. Zo blijft je eten langer vers.
Slimme koel-vriescombinatie: bediening met smartphone mogelijk
Nadelen
Hogere prijsklasse
Omschrijving
De LG GBB92STBAP koelvriescombinatie is een uiterst stille en zeer zuinige A-label koel- en vriescombinatie. Met de SmartThinQ app van LG kan je de koelkast met je smartphone op afstand bedienen. Deze koelvriescombinatie is stijlvol en minimalistisch vormgeven en is ontworpen om comfort te bieden
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
Siemens KG39E8XBA - iQ500 (inhoud: 343 liter)

zuinigste koelkast 2021
Kwaliteit
9,5
Energieverbruik p/j
119 kWh
Duurzaam Thuis Score
8.4/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel B
Geluidsniveau: 38 dB
LowFrost-technologie voor minder ijsvorming
Nul graden hyperfresh-lades zorgen ervoor dat vlees en vis tot 2x langer vers blijven
Nadelen
Geen functies om via smartphone te bedienen
Geen No Frost-functie
Omschrijving
Deze Siemens KG39E8XBA koelvriescombinatie beschikt over een energielabel B en is daarom zeer energiezuinig. In de koelkast bevinden zich 5 veiligheidsglas plateaus, waarvan er 4 uitschuifbaar zijn voor nog meer gemak. Bewaar flessen in het flessenrooster en bewaar groente, fruit, vlees en vis in de speciale hyperFresh laden. Breng producten snel op temperatuur met superVriezen of superKoelen en bewaar grotere vrieswaren zoals pizza's of een taart in de bigbox-lade.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

4
Siemens KG36EAWCA (inhoud: 302 liter)

Beste prijs
beste energiezuinige koelkast 2021
Kwaliteit
9,6
Energieverbruik
149 kWh
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel C
Geluidsniveau: 38 dB
Heeft 0°C lade voor het bewaren van vlees en vis
Heeft een alarm om je te waarschuwen als de deur niet dicht is
Nadelen
Minder ijs aanslag door LowFrost, maar dient voor alsnog een paar keer per jaar ontdooit te worden
Niet geschikt voor in een bijkeuken of garage onder de 10°C
Omschrijving
De Siemens KG36EAWCA koel-vriescombinatie beschikt over easyAccess uitschuifbare veiligheidsplateaus, waardoor je gemakkelijker producten kan uitnemen en inruimen zonder de koelkast in te kruipen. De HyperFresh-laden biedt betere zorg voor groente en fruit, en de andere 0°C lade is perfect voor het bewaren van vlees en vis. Koel nog sneller in door de superCooling functie en geniet nog langer van verse producten door de constante temperatuur van de freshSense en multiAirflow-technologie.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

5
Samsung RB36T602CSA (inhoud: 365 liter)

energiezuinige koelkast
Kwaliteit
9,3
Energieverbruik
166 kWh
Duurzaam Thuis Score
7.8/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel C
Geluidsniveau: 35 dB
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Veel vriesruimte
Nadelen
Heeft geen vershoudzone waarin je jouw verse boodschappen langer bewaart
Omschrijving
De Samsung RB36T602CSA is een vrijstaande koelkast met voldoende koel- en vriesruimte voor huishoudens van 3 of 4 personen. Het koelgedeelte van 251 liter ruim je dankzij de 3 deurvakken en 2 plateaus naar eigen wens in. Op het wijnplateau leg je al je favoriete flessen. Door het vlakke oppervlakte passen alle vormen flessen hierop. De koelkast beschikt daarnaast ook over een vriesruimte van 114 liter met 3 vrieslades. Dankzij het No Frost-systeem ontstaat er geen ijsvorming. Het is daarom niet nodig om het vriesgedeelte te ontdooien. Dat scheelt jou weer een vervelend klusje.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

6
Samsung RB38T705CSR (inhoud: 390 liter)

Samsung rb t csr
Kwaliteit
9,4
Energieverbruik
169 kWh
Duurzaam Thuis Score
7.8/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel C
Geluidsniveau: 35 dB
Goede prijs-kwaliteitverhouding
No-frost functie aanwezig
Nadelen
Heeft geen hevelgreep zodat je de koelkastdeur snel en gemakkelijk opent
Omschrijving
In de Samsung RB38T705CSR bewaar je met een koelgedeelte van 276 liter en een vriesgedeelte van 114 liter al je boodschappen. De vrijstaande koel-vriescombinatie beschikt over superkoelen én supervriezen. De temperatuur in het koel- en vriesvak verlaag je dan tijdelijk zodat je etenswaren niet opwarmen bij het inladen van je boodschappen. De koelkast is met een energieklasse C zuinig in gebruik en dus goed voor het milieu. Je ontdooit de vriezer nooit meer door No Frost. Dat scheelt jou een vervelend karweitje.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

Subsidies voor de energiezuinige koelkast

Omdat de energiebesparing met een nieuwe duurzame koelkast zo hoog is, heeft de overheid besloten er een (beperkte) subsidie op gegeven. Die gaat waarschijnlijk in 2021 gelden. Wie dan zijn oude koel- of vrieskast inlevert, krijgt minimaal 35 euro terug bij aankoop van een nieuwe koelkast. Deze maatregel is onderdeel van een pakket aan extra klimaatmaatregelen die het kabinet neemt om de klimaatdoelen te halen en te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak.

‘Omdat zo’n regeling veel organisatie vraagt, verwachten we vanuit Duurzaam Thuis dat deze regeling er eind 2021 of in 2022 komt’

Het Ministerie zegt over deze toekomstige subsidie het volgende: ‘Producenten en importeurs van koel- en vrieskasten zijn verantwoordelijk voor (…) het uitkeren van de retourpremie aan de consument. Zij worden in de gelegenheid gesteld uit eigen beweging een landelijk dekkend systeem vorm te geven en alle actoren in de keten daarbij te betrekken. Het voorbereiden en invoeren van een landelijk retourpremiesysteem (…) vergt enige tijd: het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat in 2021 het systeem in werking kan zijn. (…)’ 

Omdat zo’n regeling veel organisatie vraagt, verwachten we vanuit Duurzaam Thuis dat deze regeling er later komt, waarschijnlijk in de tweede helft van 2021 of 2022.

Aandachtspunten voor een energiezuinige koelkast

  • Kies energielabel A+++ voor een echt energiezuinige koelkast. Zo bespaar je het meeste. Label A zonder de + is inmiddels de slechtste optie bij koelkasten en vriezers. Labels B, C, en lager zijn zelfs al afgeschaft! Veel mensen hebben nog wel een een koelkast met een laag energielabel. Zowel voor het milieu als om te besparen is het goed een nieuwe koelkast te kopen. 
  • Zeer grote (veelal Amerikaanse) modellen zien er aantrekkelijk uit, maar raden wij af. Ze verbruiken zo’n 40% meer stroom dan normale varianten.
  • Tussen de verschillende duurzame koelkasten zijn forse prijsverschillen. Wij hebben in dit artikel de modellen met de beste prijs-kwaliteitverhouding uitgezocht, bij de grootste leveranciers.

Tips & handige eigenschappen voor een energiezuinige koelkast

Nieuwe koelkasten en vriezers hebben soms handigheidjes zoals no frost of een aparte vershoudlade voor vlees en vis. Die hebben voordelen, maar kunnen ook voor extra stroomverbruik zorgen. Dit is handig om te weten als je er een aanschaft in je duurzame keuken:

  • No frost zorgt ervoor dat je geen ijsafzetting krijgt in je vriesgedeelte. Je hoeft je vriezer daardoor niet meer te ontdooien. Bij een zuinige koelkast kost no-frost ongeveer evenveel energie als handmatig ontdooien, maar het is wel veel makkelijker. 
  • In een speciale vershoudlade voor vlees en vis is de temperatuur lager (net boven de nul graden), waardoor dit voedsel minder snel bederft. Als dit betekent dat je minder vaak vlees, kip of vis weg hoeft te gooien, is dit een goede aanvulling. Bovendien kun je de temperatuur in de rest van de koelkast hierdoor misschien minder koud zetten, wat energie bespaart.
  • De hygiënefunctie is bij veel koelkasten aanwezig. Je moet de koelkast nog steeds wel zelf schoonmaken. De koelkast reinigt zichzelf deels. De benaming en werking van dit systeem verschillen per model. 
  • De kracht van het vriesvak is beoordeeld in sterren. Vanaf 1 ster kan je ijsklontjes invriezen. Vanaf 2 sterren en hoger kan je het voedsel enkele weken bewaren. Alle koelkasten in de onderstaande vergelijking hebben 2 sterren of meer. 
  • Check of de koelkast niet meer dan 40 decibel aan geluid maakt. Vanaf dat aantal kan het als hinderlijk worden ervaren. De meeste moderne koelkasten blijven daaronder.  

Top 3: beste energiezuinige koelkast tafelmodel

Mogelijk overweeg je een kleine tafelkoelkast te nemen, om meer energie te besparen of omdat het beter in je keuken past. Hieronder vind je de beste energiezuinige koelkast tafelmodel. Handig als je ruimte wilt besparen of een extra kleine energiezuinige koelkast wilt in een andere ruimte dan in je duurzame keuken. Let er bij het kopen wel op of je een vriesvak belangrijk vindt of niet. Heb je de koelkast tafelmodel enkel nodig om drinken koud te zetten? Dan is een vriesvak overbodig. Als student wil je waarschijnlijk juist wél een vriesvak. Maak die afweging vooral voor jezelf, want geen vriesvak betekent wel meer energiebesparing (maar wellicht ook meer eten weggooien..) Hieronder hebben we de beste energiezuinige koelkast tafelmodel mét vriesvak voor je op een rij gezet.

1
Severin RKS 8835 (inhoud: 108 liter)

Beste eco keuze
koelkast tafelmodel
Kwaliteit
9,9
Energieverbruik
88 kWh
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel D
Mooi retromodel koelkast
Verstelbare glazen plateaus
Nadelen
Geluidsniveau is 41 dB
Hogere prijs dan gemiddelde koelkast tafelmodel
Minder goed via andere webshops dan Bol.com verkrijgbaar
Omschrijving
De Severin RKS 8835 Retro is een vrijstaande tafelmodel koelkast in de kleur wit. De koelkast heeft een inhoud van 106L in zijn totaliteit (waarvan 93L koelgedeelte en 13L vriesgedeelte). De handvatten zijn van chroom en de legplaeaus zijn van glas. Hierdoor heeft deze koelkast een strak uiterlijk!
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
Beko TSE1285N (inhoud: 121 liter)

energiezuinige koelkast tafelmodel
Kwaliteit
8,5
Energieverbruik
101 kWh
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel D
Geluidsniveau: 35 dB
No Frost-systeem voor minder ijsaanslag
Nadelen
Niet geschikt voor ruimtes onder de 10°C
Vriezer is niet geschikt om in te vriezen - alleen geschikt om vriesproducten, zoals ijsjes, in te bewaren
Omschrijving
De Beko TSE1285N is een tafelmodel koelkast met vriesvak en heeft een totale inhoud van 121 liter. Het koelvak beschikt over drie deurvakken, drie platen en een lade en daarmee biedt hij de mogelijkheid je etenswaren op een overzichtelijke manier te bewaren. Voor je diepvriesproducten kun je gebruik maken van een ruimte van 13 liter. Dankzij de NoFrost-functie hoef je de TSE1285N nooit zelf te ontdooien en door middel van de mechanische knoppen stel je de temperatuur van het koelgedeelte eenvoudig naar wens in. Verder kies je zelf naar welke kant de deur opengaat en zorgt de koelkast er bij stroomuitval voor dat de producten 8 uur op de juiste temperatuur gehouden worden.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
Veripart VPKV701 (inhoud: 120 liter)

Beste prijs
energiezuinige koelkast tafelmodel
Kwaliteit
8,8
Energieverbruik
110 kWh
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
2 jaar fabrieksgarantie
Energielabel D
Geluidsniveau: 39 dB
De condensor aan de achterkant van de koelkast is afgedekt en hoef je dus niet vrij te houden van stof
Nadelen
De koelkast is niet geschikt voor gebruik in een koude, niet verwarmde omgeving
Heeft een minder lange levensduur door de basisklasse bouwkwaliteit
Omschrijving
Je bewaart je boodschappen energiezuinig in de Veripart VPKV701. Je betaalt jaarlijks € 25,- aan energiekosten. Boven in de tafelmodel koelkast zit een vriesvak waarin je diepvriesfruit of een halfje brood bewaart. In totaal heb je ruimte voor de boodschappen van 1 of 2 personen. Waar je je boodschappen neerlegt, maakt dankzij de luchtcirculatie niet uit. Het is namelijk overal in het koelgedeelte even koud. De achterkant van het tafelmodel is afgedekt, zodat er geen stof op de condensor valt. Dat scheelt jou weer onderhoud. De led verlichting helpt je een handje wanneer je in het donker iets uit de koelkast pakt. Met de verstelbare plateaus creëer je eenvoudig meer ruimte, bijvoorbeeld voor een grote pan soep.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

Beste energiezuinige inbouwkoelkast

Een inbouwkoelkast is over het algemeen wat duurder dan een vrijstaande koelkast. De inbouwkoelkast koop je meestal in combinatie met een keuken. De koelkast wordt dan ingebouwd in jouw keuken, zodat hij niet opvalt. Daardoor kan het lastig zijn een goede vervanging te vinden die in jouw keuken past. Er is minder keuze dan bij vrijstaande koelkasten.

Als jij een inbouwkoelkast nodig hebt, vinden wij de onderstaande modellen eruit springen. De meeste keukens hebben dezelfde maten voor de inbouwkoelkast, en deze passen daarbij. Meet je eigen keuken wel nog even na! De meeste webshops kunnen de inbouw voor je doen.

1
Bosch KIL72AFE0 (inhoud: 248 liter)

energiezuinige inbouwkoelkast
Kwaliteit
9,5
Energieverbruik
174 kWh
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
2 jaar garantie
Energielabel E
Geluidsniveau: 36 dB
VitaFresh: houdt groente en fruit tot wel 2 keer langer vers
Nadelen
In reviews wordt soms negatief over de indeling gesproken, maar dit is zelf aan te passen
Omschrijving
De Bosch koel-vriescombinatie heeft een totale inhoud van 248 liter. Waarvan 214 liter koelruimte en 34 liter vriesruimte. Daarnaast heeft de Bosch KIL72AFE0 een zeer efficiënte en beschikt over VitaFresh: houdt groente en fruit tot wel 2 keer langer vers. En TouchControl zorgt voor nauwkeurige elektronische temperatuurregeling. VarioShelf biedt plek voor flessen en schalen door een deelbare en schuifbare glasplaat. Uitschuifbaar glasplateau: voor comfort en overzicht tijdens vullen of uitruimen van de koelkast.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
Samsung BRB26713DWW/EF (inhoud: 264 liter)

Beste eco keuze
energiezuinige inbouwkoelkast
Kwaliteit
9
Energieverbruik
185 kWh
Duurzaam Thuis Score
8.1/10
Voordelen
2 jaar garantie
Energielabel D, relatief zuinig
Geluidsniveau: 35 dB
No Frost-functie aanwezig
Nadelen
Heeft met een inhoud van 74 liter relatief weinig vriesruimte
Hogere prijsklasse
Omschrijving
De Samsung BRB26713DWW/EF is een stille inbouw koel-vriescombinatie met een geluidsniveau van 35 decibel. Hierdoor plaats je het apparaat ook in een open keuken, zonder dat je last hebt van hard geluid. Je zalmmoot bewaar je in de vershoudzone, waar het 0 graden Celsius is. In totaal bewaar dankzij SpaceMax je gemakkelijk de boodschappen van 3 of 4 personen, zonder dat de koelkast veel ruimte in beslag neemt. Met het Twin Cooling Plus systeem hebben het koel- en vriesgedeelte een gescheiden koelsysteem, zodat je diepvriesfruit niet uitdroogt. Je grote flessen of potjes pesto plaats je op het flessenplateau. Dankzij No Frost komt er geen ijslaag op de zijwanden of op je eten. Hierdoor is ontdooien verleden tijd.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
Samsung BRB26705EWW/EF (inhoud: 267 liter)

Beste prijs
energiezuinige inbouwkoelkast
Kwaliteit
8,3
Energieverbruik
231 kWh
Duurzaam Thuis Score
7.3/10
Voordelen
2 jaar garantie
Energielabel E, iets minder goed dan D maar relatief energiezuinig
Geluidsniveau: 35 decibel
In de vershoudzone blijven vlees en vis langer vers
No Frost-functie aanwezig
Nadelen
Heeft met een inhoud van 74 liter relatief weinig vriesruimte
Omschrijving
De Samsung BRB26705EWW deel je in zoals het jou uitkomt. Deze inbouw koel-vriescombinatie heeft SmartSpace deurvakken, waarmee je de indeling van de vakken gemakkelijk aanpast naar jouw wensen. Met SpaceMax bewaar je gemakkelijk de boodschappen van 3 of 4 personen, zonder dat het apparaat veel ruimte in beslag neemt. En dankzij het All Around Cooling systeem blijft de koeltemperatuur constant. Hierdoor gooi je minder eten weg. Maak gebruik van supervriezen om snel grote hoeveelheden in te vriezen. De vriesruimte blijft dan op temperatuur, zodat ingevroren producten niet ontdooien en langer goed blijven. No Frost zorgt ervoor dat jouw pizzadozen in de 3 vrieslades vrij blijven van ijs. Hierdoor hoef je de koel-vriescombinatie niet te ontdooien en blijft deze relatief zuinig.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

Recycling van je oude koelkast

Je kan oude huishoudelijke apparaten, zoals je koelkast, inleveren bij de winkel waar je een nieuw soortgelijk apparaat koopt. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Merk, omvang en of de koelkast het nog doet maken niet uit, de winkel moet ze innemen. Aan particulieren mogen winkels hiervoor geen geld vragen. Voor bedrijven vaak wel.

Het apparaat wordt vervolgens milieuvriendelijk verwerkt. In oude koelkasten kunnen bijvoorbeeld nog CFK’s en HFK’s zitten. Het is belangrijk dat deze niet vrijkomen omdat deze oa. zeer slecht zijn voor de ozonlaag. In het onderstaande filmfragment kan je het recycleproces zien. 

Veelgestelde vragen

Als je koelkast ouder is dan 10 jaar, is het beter deze naar het recycle-depot van de gemeente te brengen. Koelkasten zijn de afgelopen periode zoveel energiezuiniger geworden dat het beter is als de oude koelkast niet wordt doorverkocht.

Dat hangt er van af wat voor jouw situatie beter is. Wij hebben bij een aantal webshops naar prijs, beoordelingen en features gekeken. Daar kwamen deze koelkasten uit. Maar het kan zijn dat jij andere wensen hebt. 

Nee, dan is het waarschijnlijk beter je huidige model te houden. Reparatie is dan altijd een optie. De productie van een koelkast brengt ook milieuvervuiling met zich mee. 

Wij maken enkele malen per week updates, maar de webwinkels veranderen vaak hun prijzen. Het kan soms zo zijn dat onze prijsinformatie net verouderd is. Blijf zelf dus ook opletten bij je vergelijking. De rest van de informatie is echter zeker nog up to date. 

Bart

Bart

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.