Thermal Leak detector: hoe lek is je huis?

Geplaatst op 14 november 2018 in Energie

De winter komt eraan, tenminste, het zal toch wel een keer winter gaan worden de komende weken? In ieder geval is sinds enkele dagen bij mij de centrale verwarming weer aan. Het huis warmt langzaam maar gestaag op, totdat er een behaaglijke warmte ontstaat van 20 graden. Maar…hoe komt het nou dat een huis ook weer afkoelt als je de verwarming uitzet? Dat komt door het weglekken van warmte. Hoe goed een huis ook geïsoleerd is, warmte zal altijd “ontsnappen”. De natuur streeft naar evenwicht, en pas als de temperatuur binnen gelijk is aan buiten, pas dan ontsnapt er geen warmte meer.

Warmte lekt weg uit huis onder ander via kieren en gaten, via open en dichtdoen van deuren, via de ramen, maar zelf via goed geïsoleerde muren. Bij de laatste gaat dat heel langzaam, bij de eerstgenoemde juist heel snel. Maar waar de warmte nou precies weglegt, en hoe snel, dat is moeilijk goed inzichtelijk te maken. Gelukkig is daar ook een oplossing voor gevonden. De Black en Decker Thermal Leak Detector. Een apparaat dat op een gemakkelijke manier duidelijk maakt waar de lekken zitten. Tenminste, dat belooft de verpakking.

Eerste indruk test Thermal Leak Detector

Als ik de verpakking openmaak valt als eerste op dat er een hoop “lucht” in de verpakking zit. Het apparaat zelf is veel kleiner, de verpakking had ook kleiner gekund. Maar of de consument dan bereid is om 32,95 euro te betalen is natuurlijk de vraag. Het apparaat zelf ziet er goed uit. De bediening lijkt simpel. Toch even eerst de gebruiksaanwijzing lezen. Die is helaas teleurstellend karig. Deze geeft aan hoe het apparaat te gebruiken, maar niet wat je eigenlijk met de meetgegevens kan doen. Want dat is wat het apparaatje doet. Meten. En zoals elke wetenschapper zegt…meten is weten. Het apparaat meet, bij aanzetten, de temperatuur van een door jou gekozen plek. Je wijst bij het aanzetten het apparaat op het oppervlak dat je wilt meten, en dat is dan de “referentie temperatuur’. Op het gemeten oppervlak verschijnt een groen verlichte “vlek”. Als je vervolgens het apparaat op een ander oppervlak richt, geeft hij door middel van kleur aan of dat oppervlak warmer of kouder is dan het groene “referentievlak”. Als het oppervlak warmer is wordt het een rode vlek, en als het oppervlak kouder is wordt het een blauwe vlek. En nu komt het: Wanneer op het oppervlak een blauwe vlek wordt geprojecteerd, dan is dat oppervlak dus kouder dan je referentieoppervlak (groen). En dat betekent dat daar warmte weglekt. Dit alles is vanuit binnenshuis geredeneerd. Buitenshuis is het precies andersom. Dan is een rode vlek een plek waar warmte weglekt.

Voor zover een superhandig apparaat. Je kan de gevoeligheid ook nog eens instellen van 0,5 graad tot 5 graden. Op die manier kan je makkelijker zoeken naar grote “lekken”. Het display geeft ook nog eens de ingestelde referentietemperatuur weer, EN de exacte temperatuur van het gemeten oppervlak. Kijk ook eens op youtube voor een demonstratie.

Top 5 punten om aan te pakken

Maar nu, hoe ga je nou deze informatie gebruiken? Waar moet je naar zoeken, hoe kan je warmtelekken dan dichten? De gebruiksaanwijzing blijft hier echt in gebreke. Maar goed…wij van duurzaamthuis zouden onze naam niet waarmaken als we hier niet wat meer op zouden doorgaan. Volgens ons is het slim om als volgt te werk te gaan: Ga in huis eerst op zoek naar “grotere” warmtelekken, door het apparaat op minst gevoelig te zetten. (5 graden). Daar zit de eerste winst, het “laaghangend fruit”. Denk goed na wat mogelijke warmtelekken kunnen zijn. Wat ons betreft is dit de top 5, in willekeurige volgorde aangezien dit per huis verschillend kan zijn:

  • Kieren en gaten. Denk aan ruimte voor tocht onder deuren door, niet goed afgedichte buitenramen (die wel open kunnen),
  • Niet of slecht geïsoleerde oppervlakken zoals een koude vloer (geen vloerisolatie), een plafond (zonder isolatie, of bijvoorbeeld alleen houten dakbeschot), niet geïsoleerde buitenmuren
  • Koudebruggen, bijvoorbeeld van wel geïsoleerde buitenmuren, of een muur aangrenzend aan een niet verwarmde gang.
  • In de keukenkastjes op een koude vloer. (daar zit vaak geen vloerverwarming)
  • Radiatorleidingen die, niet geïsoleerd, door koude ruimtes lopen (en daar dus al warmte verliezen).

Buitenshuis is het slim om in het donker met het apparaat de buitenkant van je huis langs te lopen. Let wel op dat dan juist de rode stip aangeeft waar de lekken zitten. Ook hier zijn er voor de hand liggende plaatsen de kozijnen, onderkant van deuren, of te top van het dak (als je een puntdak hebt).

Thermal Leak Detector een handzaam, prettig werkend en slim apparaatje

Het moeilijkste is bepalen wat je eraan moet doen. Een paar eenvoudige tips zijn om kieren en gaten te sluiten met tochtstrip of kit (over het algemeen). De onderkanten van deuren kan je een deurtochtstrip voor aanschaffen. Voor de grotere oppervlakken zijn verschillende manieren van isolatie mogelijk, maar het gaat binnen deze productreview te ver om daar op in te gaan. In de artikelenreeks over isolatie vind je meer informatie.

Al met al vinden we de Thermal Leak Detector na een korte review een handzaam, prettig werkend en slim apparaatje dat op eenvoudige wijze inzicht geeft in de mogelijkheden om de hoeveelheid energie die nodig is om je woning te verwarmen (gas, elektriciteit, hout etc.) te beperken. Daarnaast geeft een woning met minder warmteverlies meer leef comfort.

De aanschafprijs is niet dermate hoog, en het apparaat is goed verkrijgbaar online en in bouwmarkten. Wat ik zelf leuk vind is om het apparaat mee te nemen naar vrienden en kennissen, om ook hen te wijzen op de mogelijkheden tot zuiniger verwarmen van hun woning. Of, geef het apparaat aan je kinderen en maak er een spannend spel van om te zoeken naar het grootste warmtelek in huis! Een speelse manier om ook de volgende generatie bewust te maken van een duurzamer leven.

Kortom, ook al is het is niet een apparaat dat je dagelijks nodig hebt, geeft het wel waardevolle informatie en inzicht. Dit zal in veel gevallen leiden tot extra investeringen op gebied van isolatie, maar daarmee draagt elke gebruiker wéér een steentje bij aan een meer duurzame samenleving, Thuis.

Reacties (6)
06/12/18 • 13:28

Wat een handig aparaat.
Ik wist hiervoor nog niet van het bestaan van dit product.

10/01/19 • 14:45

Hey,
Wat een super handig aparaat.
Ik kan die goed gebruiken.
Dankjewel!

11/01/19 • 13:28

Hey Blog wonen,
Ik ben het helemaal met je eens.
Ik kan z’n ding ook wel gebruiken.

Rene
04/03/19 • 11:29

Lijkt een handig apparaatje. Je kunt natuurlijk ook een digitale thermometer kopen bij een bouwmarkt. Je kent ze wel…je richt het apparaatje op een plek waarvan je de temperatuur wilt weten en je drukt het knopje meten in…..dan komt een een lichtstraaltje die op de plek waar je op richt een rode punt zichtbaar maakt…..dat is de plek waar je de temperatuur meet……Je kunt veel meten vanuit je luie stoel. Maar bedenk dat je in je huiskamer veel verschillende temperaturen kan meten. De temperatuur van de lucht direct onder het plafond kan we 4 of 5 graden warmer zijn dan aan de vloer…..omdat warmte nu eenmaal opstijgt. Als ik met mijn meter de temperatuur van het plafond meet is die dus warmer dan die van een plek lager……Terwijl op warmere plaatsen veel meer temperatuur weg lekt….zal de boven genoemde detector dus een rode vlek geven….Neem je het plafond echter als referentie punt zullen alle andere plaatsen waarop je het apparaatje richt een lagere, dus blauwe vlek, geven..Het beste resultaat is het gebruik van een IR (infra Rood) camera….Die laat je van buiten af gezien precies de plekken zien die het warmst zijn….dus waar je de meeste warmte verliest…..helaas zijn die dingen erg duur.

22/07/19 • 16:47

Bijzonder apparaatje zeg! Hiervan kunnen wij thuis best wel goed gebruik van maken gezien onze isolatie nogal te wensen overlaat. Bedankt voor de informatie.

26/08/19 • 08:05

Dit is interessant en zeer leerzaam. Goede blog.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld