Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Thermal leak detector review

Review: Thermal Leak detector, hoe lek is je huis?

Warmte lekt weg uit huis onder ander via kieren en gaten, via het open- en dichtdoen van deuren, via de ramen en zelfs via goed geïsoleerde muren. Bij de laatste gaat dat heel langzaam, bij de eerstgenoemde juist heel snel. Maar waar de warmte nou precies weglekt, en hoe snel, dat is moeilijk goed inzichtelijk te maken. Gelukkig is daar ook een oplossing voor gevonden. De Black en Decker Thermal Leak Detector. Een apparaat dat op een gemakkelijke manier duidelijk maakt waar de lekken zitten. Tenminste, dat belooft de verpakking. Dit is wat wij vinden van deze warmteverliesmeter en we delen ook tips met je over het slim warmte meten en tocht meten.

warmteverliesmeter

Tips om warmteverlies te voorkomen in jouw huis

Volgens ons is het slim om als volgt te werk te gaan: Ga in huis eerst op zoek naar “grotere” warmtelekken, door een warmteverliesmeter op minst gevoelig te zetten (5 graden). Daar zit de eerste winst, het “laaghangend fruit”. Denk goed na wat mogelijke warmtelekken kunnen zijn. Wat ons betreft is dit de top 5, in willekeurige volgorde aangezien dit per huis verschillend kan zijn:

  • Kieren en gaten. Denk aan ruimte voor tocht onder deuren door, niet goed afgedichte buitenramen (die wel open kunnen),
  • Niet of slecht geïsoleerde oppervlakken zoals een koude vloer (geen vloerisolatie), een plafond (zonder isolatie, of bijvoorbeeld alleen houten dakbeschot), niet geïsoleerde buitenmuren
  • Koudebruggen, bijvoorbeeld van wel geïsoleerde buitenmuren, of een muur aangrenzend aan een niet verwarmde gang.
  • In de keukenkastjes op een koude vloer (daar zit vaak geen vloerverwarming)
  • Radiatorleidingen die, niet geïsoleerd, door koude ruimtes lopen (en daar dus al warmte verliezen).


Buitenshuis is het slim om in het donker met het apparaat de buitenkant van je huis langs te lopen. Let wel op dat dan juist de rode stip aangeeft waar de lekken zitten. Ook hier zijn er voor de hand liggende plaatsen zoals de kozijnen, de onderkant van deuren, of de top van het dak.

Review: Black & Decker Thermal Leak Detector

Als ik de verpakking openmaak valt als eerste op dat er een hoop “lucht” in de verpakking zit. Het apparaat zelf is veel kleiner, de verpakking had ook kleiner gekund. Maar of de consument dan bereid is om rond de 40 euro te betalen is natuurlijk de vraag. Het apparaat zelf ziet er goed uit. De bediening lijkt simpel. Toch even eerst de gebruiksaanwijzing lezen. Die is teleurstellend karig. Deze geeft aan hoe het apparaat te gebruiken, maar niet wat je eigenlijk met de meetgegevens kan doen. Want dat is wat het apparaatje doet. Meten. En zoals elke wetenschapper zegt…meten is weten.

‘Als het oppervlak warmer is wordt het een rode vlek, en als het oppervlak kouder is wordt het een blauwe vlek’

Het apparaat meet, bij aanzetten, de temperatuur van een door jou gekozen plek. Je wijst bij het aanzetten het apparaat op het oppervlak dat je wilt meten, en dat is dan de “referentie temperatuur’. Op het gemeten oppervlak verschijnt een groen verlichte “vlek”. Als je vervolgens het apparaat op een ander oppervlak richt, geeft hij door middel van kleur aan of dat oppervlak warmer of kouder is dan het groene “referentievlak”. Als het oppervlak warmer is wordt het een rode vlek, en als het oppervlak kouder is wordt het een blauwe vlek. En nu komt het: wanneer op het oppervlak een blauwe vlek wordt geprojecteerd, dan is dat oppervlak dus kouder dan je referentieoppervlak (groen). En dat betekent dat daar warmte weglekt. Dit alles is vanuit binnenshuis geredeneerd. Buitenshuis is het precies andersom. Dan is een rode vlek een plek waar warmte weglekt.

Voor zover een superhandig apparaat. Je kun de gevoeligheid ook nog eens instellen van 0,5 graad tot 5 graden. Op die manier kun je makkelijker zoeken naar grote “lekken”. Het display geeft ook nog eens de ingestelde referentietemperatuur weer én de exacte temperatuur van het gemeten oppervlak. Dat is extra handig voor het slim warmte meten en tocht meten.

Wil je de Black & Decker Thermal Leak Detector zelf gebruiken voor het slim warmte meten en tocht meten? Hier kun je deze warmteverliesmeter vinden.

Conclusies over de Black & Decker Thermal Leak Detector

Al met al vinden we de Thermal Leak Detector na een korte review een handzaam, prettig werkend en slim apparaatje dat op eenvoudige wijze inzicht geeft in de mogelijkheden om de hoeveelheid energie die nodig is om je woning te verwarmen (gas, elektriciteit, hout etc.) te beperken. Daarnaast geeft een woning met minder warmteverlies meer leefcomfort.

De aanschafprijs is niet dermate hoog, en het apparaat is goed verkrijgbaar online en in bouwmarkten. Wat ik zelf leuk vind is om het apparaat mee te nemen naar vrienden en kennissen, om ook hen te wijzen op de mogelijkheden tot zuiniger verwarmen van hun woning. Of, geef het apparaat aan je kinderen en maak er een spannend spel van om te zoeken naar het grootste warmtelek in huis! Een speelse manier om ook de volgende generatie bewust te maken van een duurzamer leven.

Kortom: ook al is het niet een apparaat dat je dagelijks nodig hebt, het geeft je wel waardevolle informatie en inzicht. Dit zal in veel gevallen leiden tot extra investeringen op gebied van je huis isoleren, maar daarmee draagt elke gebruiker wéér een steentje bij aan een meer duurzame samenleving en een duurzaam thuis.

Thermal leak detector black decker review klein

Onderstaand een review uit Engeland, waarbij de thermal leuk detector in actie kan zien. 

The leak detector Black & Decker TLD100 Thermal Leak Detector
The leak detector Black & Decker TLD100 Thermal Leak Detector

Top 3: warmteverliesmeters

Wij hebben de beste warmteverliesmeters hier voor jou op een rij gezet en met elkaar vergeleken. 

1
Strex Digitale Infrarood Thermometer

Beste prijs
Strex digitale infrarood thermometer
Kwaliteit
9,2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
Ingebouwde laser
Meetbereik: -50°C tot +550°C
Snelle responstijd
Verlicht scherm
Nadelen
Batterijen niet inbegrepen
Geen garantie
In enkele reviews vinden gebruikers de meting soms niet nauwkeurig genoeg
Omschrijving
De Strex Digitale Infrarood Warmtemeter geeft nauwkeurig digitaal de temperaturen weer. De contactloze temperatuurmeter heeft een meetbereik van -50 °C tot +550 °C en heeft een ratio van 12:1. De meting duurt slechts 0,5 seconden en daardoor is de warmtemeter multifunctioneel in te zetten. Het LCD display is verlicht om de metingen helder weer te geven.
...
Beste prijs

2
Black & Decker Thermal Leak Detector

Beste eco keuze
Black decker thermal leak detector
Kwaliteit
8,4
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.9/10
Voordelen
2 jaar garantie
Goed merk, gaat lang mee
Innovatief LED-kleurlichtsysteem
Meetbereik: -30°C tot +150°C
Verlicht scherm
Nadelen
Batterijen niet inbegrepen
In reviews wordt meetbereik niet altijd voldoende gevonden
Omschrijving
De thermodetector van Black+Decker onderscheidt zich door zijn innovatieve led-kleurlichtsysteem en helpt elke zwak geïsoleerde plaatsen in huis te vinden - voor energiezuiniger, goedkoper en ook milieuvriendelijker leven. Een ideale indicator voor Grotere warmte-isolatie. De thermodetector onderscheidt zich door zijn eenvoudige bediening – eenvoudig met een druk op de knop. het LED-kleurdoelen op het gewenste object richten - in real-time geeft de kleurverandering de status aan. Groen licht staat voor de ingestelde referentietemperatuur, blauw licht symboliseert een koelere status dan de referentietemperatuur en rood licht een warmere status als de referentietemperatuur.
...
Beste prijs

3
Bosch PTD 1 Warmtemeter

Bosch ptd warmtemeter
Kwaliteit
9,0
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
5 jaar garantie
Duidelijk scherm met 3-kleurige LED volgens verkeerslichtprincipe
Inclusief batterijen en opbergtas
Meetbereik: -20°C tot +200°C
Verlicht scherm
Nadelen
Hogere prijsklasse
Online snel uitverkocht
Omschrijving
De Bosch PTD 1 Thermometer is het meetgereedschap waarmee je eenvoudig warmtebruggen en schimmelgevoelige plaatsen vindt. Door deze plaatsen met de Bosch PTD1 thermometer te analyseren kan je energie besparen en gezonder wonen.
...
Beste prijs

Meer lezen over dit onderwerp? Hier lees je meer over je huis isoleren, zelf vloer isoleren, een schuin dak isoleren en isolerende raamfolie.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
4 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit is interessant en zeer leerzaam. Goede blog.

Bijzonder apparaatje zeg! Hiervan kunnen wij thuis best wel goed gebruik van maken gezien onze isolatie nogal te wensen overlaat. Bedankt voor de informatie.

Lijkt een handig apparaatje. Je kunt natuurlijk ook een digitale thermometer kopen bij een bouwmarkt. Je kent ze wel…je richt het apparaatje op een plek waarvan je de temperatuur wilt weten en je drukt het knopje meten in…..dan komt een een lichtstraaltje die op de plek waar je op richt een rode punt zichtbaar maakt…..dat is de plek waar je de temperatuur meet……Je kunt veel meten vanuit je luie stoel. Maar bedenk dat je in je huiskamer veel verschillende temperaturen kan meten. De temperatuur van de lucht direct onder het plafond kan we 4 of 5 graden warmer zijn dan aan de vloer…..omdat warmte nu eenmaal opstijgt. Als ik met mijn meter de temperatuur van het plafond meet is die dus warmer dan die van een plek lager……Terwijl op warmere plaatsen veel meer temperatuur weg lekt….zal de boven genoemde detector dus een rode vlek geven….Neem je het plafond echter als… Lees verder »

In de meeste thermal leak detectors zit ook infra rood ingebouwd, waardoor het inderdaad nauwkeuriger is!

Hey Blog wonen,
Ik ben het helemaal met je eens.
Ik kan z’n ding ook wel gebruiken.

Hey,
Wat een super handig aparaat.
Ik kan die goed gebruiken.
Dankjewel!

Wat een handig aparaat.
Ik wist hiervoor nog niet van het bestaan van dit product.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.