Niets is zo bepalend voor een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning als vloerisolatie van de begane grondvloer. Over het algemeen geldt: hoe beter de isolatiewaarde van de vloer is, hoe warmer de vloer zal worden. Daarbij geldt bovendien dat de vloer sneller is opgewarmd en dat deze bij de nachtverlaging zijn warmte langer vasthoudt. Je kunt dus de verwarming ’s ochtends wat later inschakelen en ’s avonds wat vroeger terugzetten. Bovendien kun je zowel de dag- als de nachttemperatuur wat lager stellen. Meer lezen over vloerisolatie? In dit artikel zetten we alles over vloerisolatie voor je op een rij.
Hoe werkt vloerisolatie en hoeveel bespaar je ermee?
Vloerisolatie zorgt ervoor dat er minder tocht en kou in huis komt. Door je vloer te isoleren hou je de warmte beter binnen, waardoor je het huis minder hoeft te verwarmen. Dat bespaart vervolgens weer geld op je energierekening. Én je maakt een enorme duurzame stap, door vloerisolatie kun je namelijk tot 600 kilo CO2 per jaar besparen. Ook is er vloerisolatie subsidie.
‘Deze besparing kan oplopen tot 50%’
Wanneer je optimaal gebruik maakt van deze mogelijkheden kun je met een zeer goede vloerisolatie besparingen tot wel 15-20% op je huidige verbruik verwachten. Deze besparing kan oplopen tot meer dan 50%, vooral bij woningen met vloerverwarming als hoofdverwarming en wanneer de vloer niet is geïsoleerd en de verwarmingsleidingen in het beton zijn gefreesd.
Alles over vloerisolatie op een rij
1Bodemisolatie
Bodemisolatie betekent dat je de kruipruimte onder je huis zelf gaat isoleren of laat isoleren. Dit wordt gedaan met dampwerende matten, waarna er isolatiemateriaal wordt geplaatst. Een bedrijf doet dit veelal met isolatieparels of isolatiechips. Soms is er ook de mogelijkheid om dit zelf te doen. Als je kruipruimte bereikbaar is en je zelf wilt isoleren, kun je kiezen om te isoleren met duurzame materialen als vlasplaten, glaswol, steenwol of houtwol. Het nadeel van bodemisolatie is dat uit onderzoek van Senter Novem in opdracht van de overheid is gebleken dat bodemisolatie niet optimaal werkt. Het is tot nu toe onduidelijk of het energieverbruik echt lager wordt. In dit artikel over bodemisolatie lees je hier meer over. Door de onduidelijkheid van de impact van bodemisolatie, adviseren we je om je als eerste in vloerisolatie te verdiepen.
2Vloerisolatie met kruipruimte
Vloerisolatie betekent dat je direct de vloer isoleert. Je plaatst hierbij isolatiemateriaal onder je vloer of laat het plaatsen door een isolatiebedrijf. Ook hier begin je met het plaatsen van dampwerende matten, die het vocht uit de grond opnemen zodat je isolatiemateriaal goed intact blijft. Na het plaatsen van de matten volgt het isolatiemateriaal. Bij vloerisolatie zijn dit meestal isolatieplaten of isolatiematten van steenwol, glaswol, gerecycled katoen of biofoam.
Het gemakkelijkste is het isoleren vanuit je kruipruimte. Die hoeft niet diep te zijn: 35 cm is al genoeg. Het kan zijn dat er al isolatie in je kruipruimte zit. Als die minder is dan 7 cm, is het goed om de isolatie te verbeteren. Je kan het isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer plakken, vanuit je kruipruimte. Wil je deze verkennen omdat je denkt aan zelf je vloer isoleren? De toegang tot je kruipruimte is meestal het luik onder je deurmat of je vindt hem in je kelder. Als je een nieuwe vloer aan het leggen bent kan je nog een extra laag isolatiemateriaal onder je vloer leggen, maar als je een kruipruimte hebt dan is het altijd beter dit aan te pakken vanuit de onderkant.
Zelf vloer isoleren
Houten vloer isoleren met kruipruimte
Vloerisolatie voor droge kruipruimte en warme vloer
3Vloerisolatie zonder kruipruimte
Heb je geen kruipruimte? Dan kan je ervoor kiezen direct op je ondervloer te isoleren. Je kunt het isolatiemateriaal op je ondervloer leggen. Daarop komt je laminaat, parket of je tegelvloer. Dat betekent dat je je huidige vloer eruit moet halen. Bij je vloer isoleren zonder kruipruimte is het daarnaast belangrijk dat je geen te dik isolatiemateriaal op je vloer legt. Dan kan het zijn dat de vloer te hoog wordt voor de deuren.
4Ook om naar te kijken bij vloerisolatie
Als eerste natuurlijk de subsidie voor vloerisolatie. Als je jouw vloer laat isoleren door een professioneel bedrijf kan je een fors deel vergoed krijgen. Kijk daarnaast ook naar een duurzame vloer. Wij hebben hier alle opties voor duurzame vloeren voor jou op een rij gezet. Als je meer wilt weten over een duurzame kelder of kruipruimte, lees dan onze artikelen hieronder! En kijk altijd welke duurzame isolatiematerialen mogelijk zijn. Hier lees je welke duurzame isolatiematerialen er zijn en welke je het beste kunt kiezen.