Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam bouwen verbouwen

Duurzaam bouwen

We staan voor een tijdperk dat huizen steeds vaker zelf energie kunnen opwekken, lucht en water zuiveren, en hun eigen afval benutten voor de opwekking van energie. We willen huizen die meer energie produceren dan consumeren. Deze ontwikkeling noemen we duurzaam bouwen. Wil je ook groen bouwen of duurzaam verbouwen maar weet je niet waar je moet beginnen? We zetten alles voor je op een rij.

Waarom kiezen voor duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is zodanig bouwen en gebruik maken van gebouwen en de gebouwde omgeving dat de schade voor mens en milieu in alle fasen, van planontwikkeling en ontwerp tot en met de sloop, zoveel mogelijk beperkt blijft. Niet alleen bij nieuwbouwwoningen maar ook bij de bestaande bouw valt er op het gebied van duurzaam bouwen veel winst te behalen.

‘Duurzaam bouwen vraagt om een integrale aanpak waarbij je bewust en vooraf keuzes maakt’

Op het gebied van duurzaamheid ligt de grootse uitdaging voor de toekomst bij de bestaande woningen. Hier zijn immers grote voordelen te behalen als het gaat om energiebesparing, gezondheid en wooncomfort. Overigens is bouwen niet alleen het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan je woonbehoefte. Het is vooral ook een bouwwijze die goed is voor mens en milieu. Het betekent verantwoord omspringen met water, energie en grondstoffen, maar ook met de open ruimte. Duurzaam of groen bouwen vraagt met andere woorden om een integrale aanpak waarbij je bewust en vooraf keuzes maakt.

duurzaam bouwen, duurzaam huis, duurzaam verbouwenPexels molochkomolochko

Hoe begin je met duurzaam bouwen?

De bouw begint bij een duurzaam ontwerp waar bijvoorbeeld door zongericht bouwen de passieve zonne-energie optimaal wordt benut. Verder kun je denken aan isolatiematerialen met een hoge isolatie-waarde om de stookkosten te drukken, energiezuinige cv-installatie en/of toepassing van zonnepanelen en andere energiebesparende installaties. Maar je kunt nog veel verder gaan door bijvoorbeeld duurzame apparaten te installeren zoals een zonneboiler of warmtepomp

Verder kun je water besparen door het hemelwater op te vangen en misschien wel zelf te zuiveren via een rietveld in je tuin. Kortom: je kunt je woning volledig optrekken volgens een duurzame en/of energie-efficiënte bouwtechniek. Per woning of plan zijn er legio mogelijkheden om je leefomgeving te verduurzamen. Hieronder hebben we alle opties neergezet om jou te helpen je duurzame droomhuis te realiseren.

Alles over duurzaam bouwen op een rij

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wie kan mij verderhelpen wanneer het gaat om de subsidie mogelijkheden te bekijken wanneer ik een duurzame woning van zeecontainers zou willen bouwen?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.