Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Rubber vloer duurzaam

Natuurrubber vloer

rubber-vloer-duurzaam

Productieproces: natuurrubberen vloeren worden gemaakt van latexsap dat wordt gewonnen uit de latexboom. Door een snede in de stam te maken, loopt het sap eruit. Dit sap wordt vermengd met andere natuurlijke materialen voor sterkte en hardheid en pigmenten voor de kleur. Dit mengsel wordt verhit en samengeperst tot bijvoorbeeld rubber tegels.
Maar alertheid is op z’n plaats: slechts een klein deel van de rubbervloeren op de markt zijn gemaakt van natuurrubber. Ongeveer 10%. Andere vloeren zijn vaak mengsels van natuur- en synthetisch rubber.
Uitstraling: de vloer is in vele kleuren te verkrijgen, in matten en aan de meter. Het materiaal heeft een mooie industriële uitstraling, met een zachte ‘feel’.
Toepasbaarheid: rubber is geschikt voor vrijwel elke ruimte in huis.
Onderhoud: door de gladde structuur is de vloer makkelijk schoon te houden.
Levensduur: rubber heeft een lange levensduur, vergelijkbaar met linoleum. Maar omdat het een zacht materiaal is, kunnen er wel deuken in het oppervlak ontstaan door zware meubels. Dit is niet te herstellen.
Milieubelasting: Volgens de producenten van natuurrubber producten is rubber een koolstofpositief materiaal. De rubberbomen halen net zoveel koolstof uit de lucht als dat er vrijkomt bij de productie en het transport van het product. Daar staat tegenover dat het vulkaniseren van het sap van de latexboom erg milieuvervuilend is.
Giftige stoffen: natuurrubber geeft geen giftige dampen af.
Hergebruik: het productieafval in de fabriek wordt gebruikt voor andere producten zoals sportvloeren en isolatiemateriaal. Rubber is goed geschikt voor recycling. Het oude rubber wordt vermalen tot kleine stukjes en vermengd met nieuwe rubber stukjes. Met dit mengsel kunnen weer dezelfde producten gemaakt worden. Het uiterlijk is echter iets minder egaal en het aantal kleuren is beperkter. Maar alle andere kwaliteiten van het materiaal blijven hetzelfde als bij het eerste gebruik.

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

  • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
  • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
  • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
  • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Tips?

We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.