Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
House in toteil

Koopwoning verduurzamen

Elk huis heeft in 2015 een tijdelijk energielabel gekregen. Zo heb je een idee van hoe zuinig het huis is. Als je huis wordt verkocht, moet je een permanent label aanvragen. De labels gaan van A tot en met G, waarbij A het ‘beste’ is. Als je huis label A heeft, heb je minder energie nodig. Dat maakt het wonen goedkoper. Je huis verduurzamen zorgt ervoor dat je huis meer waard wordt. Zie het onderstaande fragment over de introductie van het energielabel.

Energielabel aanvragen consument
Energielabel aanvragen consument

Ook in een huis met label A is er vaak nog genoeg te doen. Als je je huis gaat verbouwen, is het daarom altijd slim om te kijken of je het huis in één keer kan verduurzamen. Daarna kan je een herziening van het energielabel aanvragen. Zo wordt je huis meer waard. Om je woning van een laag label naar A te krijgen moet je een aantal kenmerken aanpassen. Het gaat daarbij om:

  • beglazing
  • isolatie van de muren, vloer en het dak
  • watervoorziening
  • CV ketel/warmtepomp
  • ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen & boiler.

Om het label te verkrijgen moet je kunnen bewijzen dat je bovenstaande maatregelen hebt genomen. Dit kan oa. aan de hand van de factuur, foto’s of het bouwkundige rapport. Je kan het energielabel aanvragen op de site energielabelvoorwoningen van de overheid. Zie ook het onderstaande fragment hoe bijvoorbeeld het bewijs bij beglazing kan worden aangeleverd.

Energielabel woningen bewijs aanleveren glas
Energielabel woningen bewijs aanleveren glas

Geld lenen

Bij veel banken kan je 106% van de waarde van je huis lenen om je huis duurzamer te maken. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over op deze pagina.

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’, bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het Energiebespaarfonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken. Kijk ook op de site van de energiebespaarlening.

Welke maatregelen moet ik op letten voor ik aan een koophuis begin?

Je kan alle maatregelen ook na verloop van tijd nemen. Maar enkele zijn verstandig om van tevoren over na te denken. Je huis isoleren vergt met bijv. zolder isolatie en vloerisolatie dat je huis leeg is. Hier kan je dus beter meteen werk van maken als je een nieuw huis koopt. De locatie van je huis en de duurzame vervoersmogelijkheden voor de trein of de fiets is ook iets waar je van tevoren rekening mee moet houden. Zonnepanelen kan je op zich later laten installeren. Maar niet ieder huis heeft een geschikte ligging/dakkwaliteit om verder te kunnen met zonnepanelen. Kijk hier dus van tevoren naar. De warmtepomp gaan kan best een forse investering zijn met ook de nodige aanpassingen aan de rest van je huis. Neem deze mee met de planning in je verbouwing als dit wilt doen.

Ieder huis is anders

Veel van de maatregelen uit de onderstaande acties zullen anders uitvallen per huis. Als er geen zon op je dak staat, dan hebben zonnepanelen ook niet veel zin. Isolatie is soms al helemaal compleet, zeker in nieuwe huizen. En als je een hoekhuis/alleenstaand huis hebt, dan heeft spouwmuurisolatie meer effect dan als je tussen andere huizen zit.

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.