Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame Woning

In zeven stappen je koopwoning verduurzamen

Hoewel de gemiddelde huizenprijzen in Nederland zijn gestegen is het gelukt: je hebt een koopwoning bemachtigd. Gefeliciteerd met deze nieuwe periode waarin jij je eigen stek gaat vormgeven. Gezien de financiële- en milieu-crisis is het verstandig om je woning te verduurzamen. Met de zeven stappen op deze pagina creëer jij een gezonde, kostenbesparende leefomgeving en draag je een steentje bij aan een duurzame wereld.

1
Investeren voor een hoog energielabel

Elke woning heeft in 2015 een tijdelijk energielabel gekregen. Zo heb je een idee van hoe zuinig het huis is. De labels gaan van A tot en met G, waarbij A het ‘beste’ is. Als je huis label A heeft, heb je minder energie nodig en dat maakt het wonen goedkoper. Heeft je nieuwe koopwoning een laag energielabel? Dan is het tijd voor verandering. Om je woning van een laag label naar A te krijgen volg je onze zeven stappen richting een duurzame woning. Ook als jouw nieuwe koopwoning al een hoog label heeft is het slim om vóór de verbouwing te kijken of je jouw koopwoning kan verduurzamen.

Let op: om een energielabel te verkrijgen moet je kunnen bewijzen dat je bovenstaande maatregelen hebt genomen. Dit kan aan de hand van de factuur, foto’s of het bouwkundige rapport. Je kan het energielabel aanvragen op de site energielabelvoorwoningen van de overheid.

Energielabel aanvragen consument
Energielabel aanvragen consument

2
In zeven stappen je koopwoning verduurzamen

1
De koopwoning goed isoleren is key

Je huis isoleren is dé maatregel met de grootste impact op het milieu. Met een goed geïsoleerd huis verbruik je minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat. Het is ook comfortabeler: met vloerisolatie voelt de grond niet koud aan en met dakisolatie is de temperatuur op zolder ook aangenaam. Als je huis vóór 1992 is geïsoleerd, dan kan je er vanuit gaan dat er nog winst te halen valt. Ontdek op onze pagina over isolatie hoe je  de vloer, muren, ramen en dak kan isoleren. Voor het isoleren van het huis zijn er verschillende subsidies en mogelijkheden binnen een hypotheek, neem deze vooral mee in je verbouwingsbegroting. Het huis isoleren eist een lege woning en dus kan je hier - voordat alle meubels erin staan - beter als eerste werk van maken.

2
Installeer zonnepanelen op het dak

Met zonnepanelen draag je bij aan de ontwikkeling van duurzame energie en bespaar je energiekosten. Bij gebruik van zonne-energie komen er nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom kan zonne-energie eigenlijk niet in een duurzaam huis ontbreken. Of zonnepanelen geschikt zijn hangt af van verschillende factoren: niet ieder huis heeft een geschikte ligging en/of dakkwaliteit voor zonnepanelen. Ontdek tijdens de verbouwplannen van jouw nieuwe koopwoning de mogelijkheden voor zonnepanelen. Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is mede dankzij subsidies, hypotheken en leningen steeds toegankelijker.

3
Ontdek duurzame verwarmingsmogelijkheden, zoals de warmtepomp
Verwarming 1

Nadat je plannen hebt gemaakt voor een goede isolatie in huis, is het tijd om de duurzame verwarmingsmogelijkheden te verkennen. Als we naar het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland kijken, valt het op dat de verwarming van ruimte(s) en water veruit het grootste deel van het totale energieverbruik inneemt. Wil je energie besparen? Dan is hier een grote slag te maken. De meeste woningen zijn (nog) voorzien van een cv-installatie die op aardgas werkt. Deze kan je vervangen door een warmtepomp of hybride warmtepomp.

Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de lucht, grond of grondwater. Zodoende wordt de energie uit de natuur kosteloos omgezet naar verwarmingswarmte.Een warmtepomp is een complex en prijzig systeem. Wij adviseren dan ook om een installateur in te huren om de warmtepomp voor je te plaatsen.

4
Neem energie af bij duurzame energieleverancier

Duurzame energie is energie die op een groene manier is opgewekt, zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Via verschillende energieleveranciers in Nederland kan je duurzame energie afnemen. Op deze pagina kan je groene energie vergelijken en kies je voor jouw koopwoning de beste leverancier. Voordat je een nieuw energiecontract afsluit, bedenk wat er mogelijk is qua energiewinning binnen jouw leefomgeving. Energie opwekken in of rondom jouw koopwoning is veruit het meest duurzaam en voordelig. Zo is de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen een handige optie. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Deze elektriciteit kan je opwekken met zonnepanelen. Prettig voor het milieu en je uiteindelijke energierekening. 

5
Kies apparaten met een laag energieverbruik

Is je huis duurzaam verbouwd en ben je helemaal happy in je nieuwe stek? Bedenk dan dat duurzaamheid binnenshuis verder reikt tot bijvoorbeeld apparatuur en het gebruik hiervan. Kies bij de aanschaf van een nieuw apparaat, zoals een kookplaat, koelkast, verlichting of wasmachine, voor een type met laag energieverbruik. Labels en keurmerken kunnen je daarbij goed helpen. Op internet zijn er allerlei vergelijkingssites waarmee je op energieverbruik kunt selecteren. Heb je behoefte aan een nieuw apparaat? Ga dan altijd uit van deze duurzame regel: schaf enkel iets aan als je het écht nodig hebt en kijk eerst of het apparaat tweedehands verkrijgbaar is om productieprocessen te beperken.

6
Creëer een groene omgeving
Tuin

Hoe fijn is het om een groene oase te creëren rondom jouw koophuis: je deuren open te slaan, terwijl de geur van lavendel naar je toekomt en een vlinder vredig rondfladdert Je balkon of achtertuin veranderen en een duurzame, groene oase is onwijs belangrijk voor de natuur en de insecten. Een omgeving met een rijke biodiversiteit is fijn voor het oog en daarbij trekken de planten en bloemen insecten, zoals vlinders en bijen aan. Ook toont onderzoek aan dat leven in een groene omgeving gelukkiger maakt.

Veel gemeenten ondersteunen het om je tuin te verduurzamen. Kijk voordat je begint aan het realiseren van jouw groene oase of je subsidie kan ontvangen op groene daken, het verwijderen van tuintegels of het opvangen van regenwater.

7
Investeren in de verduurzaming van je koopwoning is het waard

Ga je met bovenstaande stappen aan de slag, dan maak je de koopwoning duurzamer en ontvang je uiteindelijk een hoger energielabel. De investeringen zijn prijzig, maar met een hoger energielabel wordt je koopwoning meer waard. Heb je onvoldoende eigen vermogen om te investeren, dan kan je een lening afsluiten. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in jouw hypotheek. Bij veel banken kun je 106% van de waarde van je huis lenen om je huis duurzamer te maken. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over op deze pagina. De rentestanden van de hypotheekverstrekkers lijken nu hoog. Maar het percentage dat je bespaart ieder jaar met bijv. zonnepanelen of isolatie is nog steeds aanzienlijk hoger. 

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’, bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het Energiebespaarfonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken.

Ben je klaar om aan de slag te gaan met de verbouwing van jouw koopwoning? Onthoud dat bovenstaande maatregelen per woning anders uitvallen. Als er geen zon op je dak staat, dan hebben zonnepanelen niet veel nut. Nieuwbouwhuizen zijn qua isolatie vaak al voorzien. En als je een alleenstaand huis hebt, dan eist dit andere isolatie dan in een rijtjeswoning. Kortom: je koopwoning verduurzamen is een interessante zoektocht waarin jij de koers bepaalt richting een kostenbesparende, duurzame en gezonde leefomgeving.

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook