Over Duurzaam Thuis

Initiatiefnemer drs. Dirk van Genugten
Initiatiefnemer drs. Dirk van Genugten

Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over Duurzaam Bouwen, Wonen en Leven. Over de verbetering van bestaande woonhuizen, waarbij duurzaamheid centraal staat. Wij zijn ervan overtuigd dat de bestaande woning vaak veel meer mogelijkheden biedt dan men denkt.

Duurzaam Thuis probeert een overzicht te geven van de mogelijkheden om een huis weer helemaal te laten aansluiten bij de huidige eisen. Daarnaast zijn wij dagelijks op zoek naar interessante duurzame ontwikkelingen om het rendement van een woning te vergroten en daarmee energie te besparen.

Mocht u als lezer interessante tips hebben of vindt u het leuk om zo nu en dan te schrijven over duurzame ontwikkelingen in en rondom het huis, laat het ons dan zeker weten. Om Nederland enthousiast te maken voor duurzaam wonen, kunnen wij alle hulp gebruiken!

Experts

Naast de redactie werken wij samen met een aantal experts. Gedreven mensen met veel praktijkervaring die kunnen meedenken bij het maken van weloverwogen en praktische duurzame oplossingen.

Ir. Gerrit Box is eigenaar van Kilian Water en heeft sinds 1997 een ruime ervaring op het gebied van hemelwaterbenutting, infiltratie en helofytenfilters. Gerrit Box heeft gestudeerd aan de universiteit van Wageningen en heeft inmiddels veel inhoudelijke bagage in zake waterzuivering en procestechnologie. Ga naar onderwerpen over water
gerard-kolkman-duurzaam-thuisGerard Kolkman is expert op het gebied van duurzame installatietechniek, (warmtepompen, cv-installaties, zonneboilers en panelen) en is werkzaam bij WKZ Gerard heeft samen met zijn zoon Arnold de site www.kolkmanzon.nl Hier laten ze zien wat ze allemaal hebben gedaan in de woning en wordt de opbrengst in beeld gebracht. Gerard doet mee aan: Zon Zoek Dak, SolarDays, Duurzame Huizen Route en een Huis Vol Energie. Gerard is drager van het groene lintje voor zijn duurzame inzet in Apeldoorn. Ga naar onderwerpen in energie

Duurzaam Thuis in de media

Ook de media weet Duurzaam Thuis steeds vaker te vinden. Er is veel interesse naar duurzaam wonen en de mogelijkheden in en rondom het huis. Regelmatig verschijnen er artikelen over ons in diverse bladen en magazines. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Website van het jaar nominatie in de categorie Duurzaamheid

Website van het jaar duurzaamheid nominatie

Met trots werden we genomineerd in 2019 voor website van het jaar binnen Duurzaamheid.
Een prachtige prestatie waar we erg blij mee zijn!

 

WUBBO magazine

odeBrievenbus op Zonne-energie
De lichtgevende brievenbus PO Box Sun, ontworpen en ontwikkeld door VanGenugten Architecten, heeft een flink aantal voordelen: geen stroomaansluiting nodig, energieneutraal, klimaatneutraal en het is bovendien een herkenningspunt.

Maar de brievenbus is vooral een uitkomst voor mensen die in de buurt een beetje willen opvallen. Meer lezen ga dan naar de PDF van het artikel

Bouwend Nederland (Podium)

Laag BTW-tarief renovatie verleidt consument nog niet
“Mee eens, een renovatie of verbouwing van je woonhuis plan je over het algemeen.  Voordat de economische crisis al geruime tijd voortduurt (meer dan twee jaar), zijn er weinig verbouwingsplannen. Deze maatregel verandert daar niet zoveel aan. Misschien wel op langere termijn, maar dan is de btw-verlaging al weer ten einde. De maatregel is daarmee eigenlijk veel te laat ingezet en heeft een te korte looptijd om veel effect te hebben. Daarnaast heeft de verlaging van het btw-tarief relatief weinig media-aandacht gekregen en is er vanuit de overheid onvoldoende reclame gemaakt. De publiciteit die er is geweest geeft aan dat de maatregel is ingevoerd, maar mensen worden vervolgens niet aangezet tot actie. De besparing en korte looptijd moet worden onderstreept. Omdat de btw-verlaging alleen geldt voor werkzaamheden, zou benadrukt moeten worden dat het grootste deel van de kosten voor een verbouwing in de manuren zit. Meer lezen ga dan naar de PDF van het artikel

Maatwerk WestlandUtrecht bank

Duurzaam wonen is een trend, maar wel een die doorzet. Vinden we het straks allemaal normaal dat we in onze eigen energie voorzien? En hoor je er zonder groen dak over tien jaar nog wel bij? Maatwerk sprak twee experts over de laatste ontwikkelingen in duurzaam bouwen.

‘Duurzaam bouwen is nu nog hip en bijzonder, maar over tien à vijftien jaar een voorwaarde’, voorspelt Dirk van Genugten van de site duurzaamthuis.nl. Daan Bruggink van ORGA architect onderschrijft dat. ‘Sinds Al Gore’s documentaire’ An Inconvenient truth zijn mensen bewuster van het feit dat energiebronnen eindig zijn. Duurzaam wonen is een trend, maar wel eentje die doorzet.’ Meer lezen ga naar de pdf van het artikel

Excellent Leven en Wonen

duurzaam-wonen-excellentDuurzaam wonen in stijl
Wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met ‘duurzaam’ wonen? De initiatiefnemer van de website www.duurzaamthuis.nl, Dirk van Genugten, vindt dat duurzaam wonen altijd een mix moet zijn van enerzijds thuis duurzame verbeteringen aanbrengen (duurzame ontwikkeling) en anderzijds op duurzame wijze consumeren.

Op zijn website kunt u alles lezen over de verbeteringen van bestaande woonhuizen, waarbij duurzaamheid centraal staat. Hij is ervan overtuigd dat de bestaande woning vaak veel meer mogelijkheden biedt dan men denkt.

Met zijn website probeert Van Genugten een overzicht te geven van de mogelijkheden om een huis weer helemaal te laten aansluiten bij de huidige eisen. Meer lezen ga dan naar de pdf

EPC Netwerk Business Magazine

epc-netwerk-magazinewww.milieucentraal.nl en www.duurzaamthuis.nl
Wie rekening wil houden met het milieu heeft het niet altijd makkelijk. Welke soorten verf zijn minder milieubelastend? Hoe zit het met de subsidie voor een zonneboiler? Wat zijn milieuvriendelijke manieren om bladluizen tegen te gaan? Door nieuwe ontwikkelingen en verschillen van inzicht hebben consumenten regelmatig te maken met tegenstrijdige informatie over de milieugevolgen van handelingen en aankopen. Denk bijvoorbeeld aan de milieudiscussies over PVC, de vaatwas-machine en luiers.

Milieu Centraal is in deze woelige zee van milieu-informatie een baken waar consumenten op kunnen vertrouwen. Op duurzaamthuis.nl kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. De site biedt naast een goed overzicht per onderwerp ook tips om zelf concreet aan de slag te kunnen. Meer lezen ga dan naar de PDF

Dagblad van het Noorden

dvhn-coverWe willen tegenwoordig alles duurzaam. Duurzaam eten, beleggen, vakantievieren, bouwen… Wat is dat eigenlijk, duurzaam? En hoe woon je duurzaam? Klinkt vaak erg ingewikkeld, maar dat hoeft niet. Want waarom niet klein beginnen, dicht bij huis? Of zelfs in huis. Duurzaam wonen kan met kleine stapjes. Ga naar de website van Dirk van Genugten www.duurzaamthuis.nl, een praktische website over duurzaam wonen. “Mijn vader is architect en hij dacht al na over duurzaamheid toen het helemaal geen hot item was. Ik ben er dus mee opgegroeid. Ik heb deze website gemaakt om mensen praktische handvatten te geven om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid in huis”, vertelt de Utrechter.

Een gemiddeld huishouden verbruikt heel wat energie. En niet alleen gas, water en elektra, maar ook door het kopen van meubels en apparatuur. Want alle spullen in ons huis hebben energie gekost doordat ze zijn geproduceerd, verpakt en vervoerd. Duurzame meubels zijn op steeds meer plaatsen te koop. Wees kritisch bij het kopen van spullen. Genugten zelf is aardig fanatiek, maar hij blijft er wel nuchter in. “Als milieuvriendelijk wasmiddel niet lekker ruikt of niet goed werkt, dan stap ik weer over. Maar ik denk er bij elke aankoop wel over na of iets duurzaam is. Dat kan heel klein beginnen. Wil je een nieuwe televisie, let dan eens op het energielabel.”

Wie het een beetje slim aanpakt, kan wel 8000 euro subsidie verdienen, berekende Genugten. Het is een sport om duurzaam te leven, vindt hij. “Ik ga een enorme regenton kopen voor in de tuin. Het is voor sommige mensen verleidelijk om dan ook meteen de hele tuin te restylen. Eigenlijk moet je dan bedenken of dat wel nodig is. Blijf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, dan hoeft duurzaam wonen helemaal niet moeilijk te zijn.” Meer lezen ga dan naar de PDF van het artikel

5 Comments

  1. M.Bos

    Het bericht over GMOs klopt niet helemaal vooral de tekst die op een gentech product als er meer dan 0,9% in zit,moet staan is foutief en klopt niet met de dwingende en door NL geimplemteerde EU richtlijnen.

  2. Marita van Vliet

    Hele informatieve site! Als nu ook onderwerpen allemaal logisch via het menu te vinden zijn is het nog beter. Onderwerpen als hoe fruitvliegjes, katten uit je tuin alsook muizen en zilvervisjes geweerd of verwijderd kunnen worden von ik bij toeval via een link in een artikel of via Google. Alle onderwerpen in het menu opnemen zou prachtig zijn!

    Vriendelijke groet,
    Marita.

Comments are closed.