Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Cropped greenland fjord ice hg

Ons doel: klimaatverandering bestrijden

Wij willen jou helpen je woning te verduurzamen, zodat we samen klimaatverandering bestrijden en we een beter milieu hebben. Daarom laten we je zien wat het meest helpt, we onderbouwen dit met cijfers waar mogelijk en we leggen praktisch uit hoe je kan beginnen. We willen je hier meenemen waarom wij denken dat jij met jouw impact kan hebben en wat de impact van klimaatverandering kan zijn. 

Nederlandse huizen en klimaatverandering

We hopen dat wij en jij hetzelfde doel hebben: klimaatverandering tegengaan. Daarvoor is wonen een goed startpunt. Een gemiddeld Nederlands huishouden stoot per jaar ongeveer 21.600 kilo CO2 uit. Een groot deel hiervan, 8.100 kilo, komt door je energiegebruik in huis en door vervoer. De rest komt door de uitstoot bij de productie van bijvoorbeeld je eten en kleding. De gemiddelde Nederlander vervuilt drie keer meer dan de gemiddelde wereldburger. Binnen Europa zijn Nederlanders één van de grootste veroorzakers van uitstoot. [1]

Het is nu gemiddeld 0,85% graden warmer dan aan het begin van deze eeuw, en er zit ongeveer 40% meer CO2 in de lucht. Dat is een wereldwijde trend: een strenge winter in Nederland betekent niet dat het gemiddeld en wereldwijd niet warmer wordt. Bovendien verandert het klimaat langzaam: veel veranderingen merken we nog niet. De temperatuur zal dus nog verder stijgen.

Gassen zoals CO2 noemen we ‘broeikasgassen’, omdat ze een soort broeikas van de aarde maken. Ze zorgen ervoor dat de warmte van de zon moeilijker uit de atmosfeer verdwijnt. Zo wordt de aarde langzaam steeds warmer.

Klimaatverandering 1 Hoe ontstaat klimaatverandering
Klimaatverandering 1 Hoe ontstaat klimaatverandering

99% van de wetenschappers zijn het erover eens dat de klimaatverandering met 99% zekerheid door de mens wordt veroorzaakt. Die ene procent is helaas geen reden om te denken dat ze het mis hebben. Klimaatwetenschap gaat over de wereldwijde natuur. Daarin spelen zoveel factoren een rol, dat het lastig is om met 100% zekerheid iets te beweren. Een veranderende stroming in zee kan bijvoorbeeld al invloed hebben op je metingen… Je kan het vergelijken met een medicijn: ook daarvan is niet met 100% zekerheid te zeggen dat het werkt. Maar de arts schrijft het medicijn toch voor: ook met een kans van 99% op genezing.

Effecten Klimaatverandering

De opwarming zorgt niet alleen voor zomerse temperaturen. Het betekent ook dat in sommige delen van de wereld veel natter of droger wordt. De zeespiegel zal bijvoorbeeld stijgen. Voor een land als Nederland een fikse bedreiging. Overstromingen en hittegolven zijn gevaarlijk en zorgen voor veel overlast. Welke gevolgen kunnen we nog meer verwachten?

  • Overstromingen en droogte zullen zich ook voordoen op andere plekken in de wereld, met mislukte oogsten en een tekort aan drinkwater als gevolg.
  • De verwachting is dat we daardoor grote stromen ‘klimaatvluchtelingen’ zullen krijgen.
  • Verder zijn er natuurrampen te verwachten: bosbranden, hittegolven en overstromingen.
  • Voor de natuur betekent dit het uitsterven van dieren en plantensoorten. Ook in de oceanen: door verzuring van de zeeën zullen het koraal en de vissen sterven.

Wij hopen natuurlijk dat jij voldoende geinspireerd bent om ook aan de slag te gaan om klimaatverandering te bestrijden. Ga naar de top 10 acties en kijk wat jij kan doen in jouw directe leefomgeving!

[1] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-doet-het-heel-goed-bij-het-verminderen-van-de-uitstoot-van-co2-klopt-dit-wel-~b2da8b26/

Volg ons op Facebook