Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Open Raam

Frisse lucht in huis

Er wordt geschat dat mensen gemiddeld ongeveer 90% van hun tijd binnen zijn. We wisten al dat de binnenlucht twee tot vijf keer meer vervuild is dan buitenlucht. Dat zijn twee goede redenen om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in je huis. De luchtvervuiling binnen wordt vooral veroorzaakt door chemicaliën, roken, ongedierte en te hoge luchtvochtigheid. Helemaal schoon zal de lucht in huis niet worden, maar er zijn een heleboel, relatief eenvoudige, manieren om de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in huis te verminderen. Dit zijn onze duurzame tips daarvoor.

frisse lucht in huis tips

1
Verbeter de luchtvochtigheid in je huis

Het is belangrijk om op de luchtvochtigheid in huis te letten, die moet namelijk niet te hoog zijn. Een luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% is prima, rond de 50% het beste. Wil je dit checken in jouw huis? Dat doe je met een hygrometer.  Slim om te doen, want een hoge luchtvochtigheid zorgt voor mee schimmels in huis. Langdurig vochtige lucht is daarnaast op zichzelf al vaak een veroorzaker van astmatische klachten. Schimmels versterken dat probleem en zorgen er soms voor dat de luchtwegproblemen chronisch worden. Kortom: pak de luchtvochtigheid in huis aan. Dit zijn de beste tips. Toch last van schimmel? Schimmel schoonmaken met azijn is een makkelijke natuurlijke oplossing.

1
Ventileren is het allerbelangrijkst. Niet af en toe, maar continu. Zet ramen open en zorg dat de lucht zich voldoende vaak kan verversen.
2
Plaats goede afzuiging in keuken en badkamer. Zet daarnaast nog een raam open, omdat de apparaten ook verse lucht moeten kunnen aanzuigen om goed te functioneren.
3
Repareer alle lekken in huis om te voorkomen dat er vochtige plekken ontstaan, waar schimmels zich kunnen ontwikkelen.
4
Neem eventueel een ontvochtiger. Maar reinig deze wel regelmatig om het rondblazen van schadelijke deeltjes te voorkomen.
Qlima d luchtontvochtiger

Qlima D 620 Luchtontvochtiger

Bamboe geurvreter

Bamboe geurvreter 100% natuurlijk

Datoza thermo hygrometer luchtvochtigheidmeter

Datoza Thermo Luchtvochtigheid

2
Vermijd rook

Roken is slecht voor de gezondheid. Meeroken ook, zeker voor kinderen. Laat dus niemand roken in uw huis. Een andere vorm van rook is die van gasfornuizen en haarden. Het vrijkomen van koolstofmonoxide is daarbij altijd een risico, een koolstofmonoxidemelder is daarom zeker geen overbodige luxe. Waar moet je op letten om rook te vermijden en frisse lucht in huis te bevorderen? Dit zijn onze tips:

1
Plaats een koolmonoxidemelder om gevaar te voorkomen
2
Rook altijd buiten of vraag gasten om dit te doen
3
Zet altijd een raam open wanneer er in huis gestookt wordt
4
Zorg er voor dat de afvoer helemaal gesloten is en rechtstreeks naar buiten gaat

3
Vermijd schadelijke chemicaliën

Vluchtige organische stoffen (VOS of VOC) zijn stoffen die gemakkelijk uit materialen verdampen. Ze zijn niet goed voor je gezondheid en kunnen irritatie van keel, neus, ogen en vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Het zijn veelal oplosmiddelen en ze zitten in verf, lijm, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en bouwmaterialen. Maar hoe kun je ze vermijden?

1
Geef kinderen geen speelgoed met weekmakers. Vooral felgekleurde dingen van zacht plastic kunnen risicovol zijn.
2
Hang kleren van de stomerij eerst een tijd buiten. Want er worden veel schadelijke stoffen gebruikt bij het reinigen.
3
Kies schoonmaakmiddelen met weinig vluchtige organische stoffen (check altijd het label) en zet ramen open terwijl je de producten gebruikt.
4
Krijgen de muren een ander kleurtje? Kies voor verf op waterbasis.
5
Let bij de keuze van bouwmaterialen op de gebruikte verven en lijmen. Er zijn altijd duurzamere keuzes te maken.
6
Ventileren. Als je een nieuw huis betrekt of nieuwe meubels in huis haalt is dat extra belangrijk. De VOS komen wel vrij, maar worden verdund en afgevoerd door de ventilatielucht.
7
Vermijd spaanplaat. De gebruikte lijm in spaanplaat is een bron van formaldehyde.

4
Zorg dat je ongedierte aanpakt

Net zoals wij mensen vluchtige organische stoffen uitstoten doen dieren dat ook. Hoe meer levende wezens in huis, des te meer stof in de lucht. Als je huisdieren hebt, is ventileren daarom zeker nodig, maar ook vanwege ongedierte in je huis. Hier lees je meer over huisstofmijt bestrijden en zilvervisjes bestrijden. Dit zijn nog meer tips die je helpen – naast frisse lucht in huis – om ongedierte aan te pakken en hygiënisch om te gaan met huisdieren.

1
Dek prullenbakken en containers af.
2
Er bestaan geen hypoallergene huisdieren. Dus denk goed na voordat je een huisdier aanschaft. Zeker als er huisgenoten met gevoelige luchtwegen zijn.
3
Houd vloeren en meubels goed schoon. Minstens twee keer per week.
4
Laat huisdieren zo veel mogelijk buiten. Als ze toch binnen zijn, houd ze dan uit de buurt van slaapkamers.
5
Maak gaten en kieren, waardoor dieren naar binnen kunnen komen, zoveel mogelijk dicht.
6
Neem anti-huisstofmijt matrashoezen en was het beddengoed heet.
7
Neem harde vloerbedekking in plaats van tapijt.
8
Ruim kruimels en etensresten altijd op.
9
Stofzuig regelmatig, zeker met huisdieren is dit erg belangrijk
10
Virussen verspreiden zich gemakkelijk. Was daarom vaak je handen. Hoest en nies in je elleboogholte en maak alle deurklinken regelmatig schoon.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

En ik gebruikt ook avond nog als de vocht weer naar 70 % gaat deze houd ik op 65%.

Dus als u lekker in de vochtige ruimte warmte voelt na de douche beurt en trek hier de vocht uit met raam dicht.

U zult merken dat de temperatuur mooi u douche verwarmt zonder stoken.

O ja ik zet de kachel altijd uit als het moet 0,5 graden bij stokenDat is niet altijd nodig.
Laat hem niet aan staan 1 keer even 0,5 graden op stoken en uit die kachel.
Groet Herman.

Ben het zeker met de stelling eens dat ventileren een heel belangrijk iets is,Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Dit en nog meer verhalen zult u worden verteld. Ben opzicht niet tegen en ook niet voor. Omdat ik precies tegen overgetelde doe. Ik zet mijn ventilator uit en ventileer juist niet. De reden 99% vocht buiten komt dan binnen en niet vergeten de koude dagen zult u ook niet meer blij maken. Wat ik heb met zeer weinig tot geen stoken altijd hier 22,6 graden in huis. Dat is morgens als avond in de woning bouwjaar 1998. normaal isolatie pakket. Morgens zet u een Lucht ontvochtiger aan gemiddeld 1 uur na mate de vocht daar nog aanwezig is zult u nog een uurtje dat moeten doen, zie aan de vochtmeter. Ook in u dochsen zal dit… Lees verder »

Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen. De CO2-concentratie is een goede indicator voor de mate van luchtverversing. Bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.

Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten.

Ben het zeker met de stelling eens dat ventileren een heel belangrijk iets is. Ook in het kader van het voorkomen van ziektes. Met name als men huisdieren heeft en zeker als men ongenode huisdieren zoals ratten muizen en kakkerlakken heeft. Deze kunnen hele nare luchtjes veroorzaken en het zijn dragers van verschillende soorten ziektes, bacteriën en virussen. Een frisse en hygiënische huishouding voorkomt vervelende problemen.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.