Frisse lucht in huis

Geplaatst op 06 april 2013 in Lifestyle

Er wordt geschat dat mensen gemiddeld ongeveer 90% van hun tijd binnen zijn. We wisten al dat de binnenlucht twee tot vijf keer meer vervuild is dan buitenlucht. Dat zijn twee goede redenen om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in je huis. De luchtvervuiling binnen wordt vooral veroorzaakt door chemicaliën, roken, ongedierte en te hoge luchtvochtigheid. Helemaal schoon zal de lucht in huis niet worden, maar er zijn een heleboel, relatief eenvoudige, manieren om de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in huis te verminderen.

binnenklimaat-frisse-lucht

Betere luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis moet niet te hoog zijn. Deze zou in ieder geval tussen de 30 en 70% moeten blijven. Zo rond de 50% is het best. Dit meet je met een hygrometer. In een eenvoudig weerstationnetje is deze vaak verwerkt. Te veel vocht in huis geeft schimmels een kans. Langdurig vochtige lucht is op zichzelf al vaak een veroorzaker van astmatische klachten. Schimmels versterken dat probleem en zorgen er soms voor dat de luchtwegproblemen chronisch worden. Wat te doen?

 • Ventileren is het allerbelangrijkst. Niet af en toe, maar continu. Zet ramen open en zorg dat de lucht zich voldoende vaak kan verversen.
 • Plaats goede afzuiging in keuken en badkamer. Zet daarnaast nog een raam open, omdat de apparaten ook verse lucht moeten kunnen aanzuigen om goed te functioneren.
 • Repareer alle lekken in huis om te voorkomen dat er vochtige plekken ontstaan, waar schimmels zich kunnen ontwikkelen.
 • Neem eventueel een ontvochtiger. Maar reinig deze wel regelmatig om het rondblazen van schadelijke deeltjes te voorkomen.

Vermijd rook

Roken is slecht voor de gezondheid. Meeroken ook. Elk jaar belanden vele jonge kinderen in het ziekenhuis door het meeroken. Ook later in hun leven dragen zij de gevolgen van het meeroken. Kinderen die verblijven in ruimtes waar gerookt wordt hebben veel meer kans om luchtweg gerelateerde ziektes te ontwikkelen. Laat dus niemand roken in uw huis. Een andere vorm van rook is die van gasfornuizen en haarden. Het vrijkomen van koolstofmonoxide is daarbij altijd een risico. Waar moet je op letten?

 • Zet altijd een raam open, wanneer er in huis gestookt wordt.
 • Plaats een koolstof monoxide detector
 • Zorg er voor dat de afvoer helemaal gesloten is en rechtstreeks naar buiten gaat.

vluchtige-organische-stoffen-VOS

Schadelijke chemicaliën

Vluchtige organische stoffen (VOS of VOC) zijn stoffen die gemakkelijk uit materialen verdampen. Ze zijn niet goed voor je gezondheid en kunnen irritatie van keel, neus, ogen en vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Het zijn veelal oplosmiddelen en ze zitten in verf, lijm, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en bouwmaterialen. Maar hoe kun je ze vermijden?

 • Ventileren. Als je een nieuw huis betrekt of nieuwe meubels in huis haalt is dat extra belangrijk. De VOS komen wel vrij, maar worden verdund en afgevoerd door de ventilatielucht.
 • Kies verf of waterbasis.
 • Hang kleren van de stomerij eerst een tijd buiten. Want er worden veel schadelijke stoffen gebruikt bij het reinigen.
 • Vermijd spaanplaat. De gebruikte lijm in spaanplaat is een bron van formaldehyde.
 • Kies schoonmaakmiddelen met weinig vluchtige organische stoffen (staat er vaak op) en zet ramen open terwijl je de producten gebruikt.
 • Geef kinderen geen speelgoed met weekmakers. Vooral felgekleurde dingen van zacht plastic zijn risicovol.
 • Let bij de keuze van bouwmaterialen op de gebruikte verven en lijmen. Er zijn altijd duurzamere keuzes te maken.

  natuurlijke-ongedierte-bestrijding

Dieren en ongedierte

Net zoals wij mensen vluchtige organische stoffen uitstoten doen dieren dat ook. Hoe meer levende wezens in huis, des te meer VOSsen. Dus zou je ook meer moeten ventileren. Nemen we huisdieren meestal vrijwillig in huis, er kunnen ook andere ongenode gasten in huis zijn. Denk aan huisstofmijt, zilvervisjes en zelfs kakkerlakken. En die worden niet door u uitgelaten. De beestjes en hun uitwerpselen kunnen allerlei problemen met de luchtwegen veroorzaken. Neem dus maatregelen om deze vervuiling tegen te gaan.

 • Ventileren om de luchtvochtigheid op een goed niveau te houden.
 • Neem harde vloerbedekking in plaats van tapijt en stofzuig vaak.
 • Neem anti-huisstofmijt matrashoezen en was het beddengoed heet.
 • Maak gaten en kieren, waardoor dieren naar binnen kunnen komen, zoveel mogelijk dicht.
 • Ruim kruimels en etensresten altijd op.
 • Dek prullenbakken en containers af.
 • Er bestaan geen hypoallergene huisdieren. Dus denk goed na voordat je een huisdier aanschaft. Zeker als er huisgenoten met gevoelige luchtwegen zijn.
 • Laat huisdieren zo veel mogelijk buiten. Als ze toch binnen zijn, houd ze dan uit de buurt van slaapkamers.
 • Houd vloeren en meubels goed schoon. Minstens twee keer per week.
 • Verkoudheidsbacillen verspreiden zich gemakkelijk. Was daarom vaak je handen. Hoest en nies in je elleboog holte en maak alle deurklinken regelmatig schoon.

 

Reacties (6)
12/04/13 • 20:14

Ben het zeker met de stelling eens dat ventileren een heel belangrijk iets is. Ook in het kader van het voorkomen van ziektes. Met name als men huisdieren heeft en zeker als men ongenode huisdieren zoals ratten muizen en kakkerlakken heeft. Deze kunnen hele nare luchtjes veroorzaken en het zijn dragers van verschillende soorten ziektes, bacteriën en virussen. Een frisse en hygiënische huishouding voorkomt vervelende problemen.

19/09/13 • 16:25

Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen. De CO2-concentratie is een goede indicator voor de mate van luchtverversing. Bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.

Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten.

23/11/13 • 17:05

[…] geschreven over de slechte kwaliteit van het binnenmilieu en hoe je dat kunt verbeteren. Lees hier en hier […]

Herman
24/11/16 • 20:13

Ben het zeker met de stelling eens dat ventileren een heel belangrijk iets is,Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag.

Dit en nog meer verhalen zult u worden verteld.
Ben opzicht niet tegen en ook niet voor.
Omdat ik precies tegen overgetelde doe.

Ik zet mijn ventilator uit en ventileer juist niet.
De reden 99% vocht buiten komt dan binnen en niet vergeten de koude dagen zult u ook niet meer blij maken.
Wat ik heb met zeer weinig tot geen stoken altijd hier 22,6 graden in huis.
Dat is morgens als avond in de woning bouwjaar 1998.
normaal isolatie pakket.
Morgens zet u een Lucht ontvochtiger aan gemiddeld 1 uur na mate de vocht daar nog aanwezig is zult u nog een uurtje dat moeten doen, zie aan de vochtmeter.
Ook in u dochsen zal dit geburen meestal bovenverdieping maar bij een flat gewoon over alle kamers.

De vocht zal uit u woning vertrekken want vocht kunt u niet verwarmen.
Na 5 a 7 dagen begint u te merken dat u bijna niet hoeft te stoken.
Ik stook altijd maar 0,5 graden per dag bij als hij 22,0 graden komt te legen.
Dus wilt u energie zuinig stoken dan is dit u kans om uit te proberen.
U heeft altijd fris lucht om dat vies lucht op vocht drijft en die zuigt u af met de Lucht ontvochtiger.
Ontvochtiger is echt Nodig! – Zorg voor Droge Lucht in Huis en zorg voor energie zuinig huis, jammer dat in de nieuwbouwhuis niet standaard woord opgehangen ook niet in scholen of bedrijven er zal ook minder zieken mensen rond lopen en energie besparen.

Herman
24/11/16 • 20:20

O ja ik zet de kachel altijd uit als het moet 0,5 graden bij stokenDat is niet altijd nodig.
Laat hem niet aan staan 1 keer even 0,5 graden op stoken en uit die kachel.
Groet Herman.

Herman
24/11/16 • 20:34

En ik gebruikt ook avond nog als de vocht weer naar 70 % gaat deze houd ik op 65%.

Dus als u lekker in de vochtige ruimte warmte voelt na de douche beurt en trek hier de vocht uit met raam dicht.

U zult merken dat de temperatuur mooi u douche verwarmt zonder stoken.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld