fleckerlteppich-oostenrijkAls je ooit in Oostenrijk op vakantie bent geweest ken ze zeker. De typische Tiroolse kleedjes.  En het zijn volgens mij ook deze kleedjes die de typisch Oostenrijkse huisjes van binnen zo gezellig maken.  Deze kleedjes zijn een hele oude traditie in Oostenrijk en ze heten Fleckerlteppiche en worden met de hand geweven. Het leuke is dat het echte ‘lappendekens’ zijn. Ze worden namelijk gemaakt van oude repen stof. Van de zomer ben ik op zoek gegaan naar een weverij, die deze kleedjes nog steeds maakt. Het leuke is dat daar overal zakken met lappen stof stonden van families die hiervan een kleedje wilde laten maken. Hoe groter de zak, hoe groter het kleed moet worden.  Het leuke is dat je daarna een kleed krijgt waarin je oude gordijn, tafelkleed, shirt en dekbedovertrek een tweede leven krijgen. En dat is natuurlijk ook helemaal duurzaam! Je hoeft natuurlijk niet perse zelf stof aan te leveren, je kunt ook zo een kleedje laten maken. Deze worden dan gemaakt van ongebruikte reststoffen uit de textielindustrie. Lekker nieuw, maar nog steeds hartstikke duurzaam. oostenrijk-kleedje-tirool

Wij hebben onze kleedjes ondertussen thuis liggen en ook hier zijn ze super gezellig en zijn het ideale lopertjes omdat ze vuil en vocht makkelijk opnemen.

Wil je ook een echte Fleckerlteppich…  laat het dan even weten, want ik heb nu een goed adres van een leuk weverijtje, dat alles nog volgens de oude traditie doet.