Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame badkamer

6 duurzame tips om te besparen in de badkamer

De badkamer is een ruimte die we vaak en intensief gebruiken. Het is dan ook logisch dat het water- en energieverbruik hier hoog ligt. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook belastend voor de portemonnee. Onderstaande tips helpen je om te bezuinigen en het verbruik zo laag mogelijk te houden. Zo draag ook jij je steentje bij aan het milieu. 

1. Gebruik een elektrische radiator

Verwarm de ruimte met elektrische verwarming door middel van een radiator. Dit model heeft een elektrisch verwarmingselement dat je eenvoudig bedient door middel van een afstandsbediening met thermostaatfunctie. Zo heeft de badkamer in een mum van tijd de gewenste temperatuur. Vaak wordt de radiator gecombineerd met vloerverwarming. Hierdoor wordt de ruimte constant en gelijkmatig verwarmd, waardoor het energieverbruik lager ligt.

Duurzame badkamer

2. Plaats een douchekop met waterbegrenzer

Een waterbesparende douchekop heeft een ingebouwde begrenzer die ervoor zorgt dat er maar een bepaalde hoeveelheid water doorstroomt. Dankzij de hedendaagse technologieën lever je echter niet in op comfort. Zo wordt er onder andere lucht toegevoegd aan de straal zodat deze voller en dikker is. Daarnaast zijn er douchekoppen die water vernevelen, waardoor het lijkt alsof er een enorme hoeveelheid water over je lichaam stroomt.

3. Neem een thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan bespaar je water en energie tegelijkertijd. Deze kraan zorgt er namelijk voor dat je de temperatuur niet elke keer hoeft af te stemmen en daardoor onnodig water verspilt. De kraan zoekt automatisch de juiste mengverhouding tussen warm en koud water. Hiermee is de zoektocht naar de juiste temperatuur voorgoed verleden tijd. Bovendien heeft de kraan een temperatuurbegrenzer, wat ideaal is als je kleine kinderen in huis hebt.

4. Installeer een douche met WTW-systeem

Bij een douche met warmteterugwinningssysteem wordt de warmte van wegstromend afvalwater gebruikt om koud water op te warmen. Dit systeem heeft een warmtewisselaar waarbij warm en koud water gescheiden van elkaar in de tegengestelde richting stromen. Doordat de warmte wordt overgedragen aan het koude water, moet de ketel minder energie verbruiken om dit op temperatuur te krijgen.

5. Kies voor duurzame verlichting

Ledverlichting is de meest duurzame optie om de badkamer te verlichten. Deze lampen hebben een lange levensduur en branden maar liefst 20.000 tot 40.000 uren. Een spaarlamp brandt slechts 7.000 uren en een gloeilamp maar 1.000 uren. Ledverlichting is dus de beste keuze om energie te besparen in de badkamer, met name lampen die voorzien zijn van het EU-energielabel A++.

6. Verbruik minder met een waterbesparend toilet

Een waterbesparend toilet is beter voor het milieu én je portemonnee. Neem bijvoorbeeld een exemplaar zonder spoelrand. Deze wc verbruikt niet alleen minder water, maar is ook hygiënischer en makkelijker schoon te maken. Combineer het toilet met een dubbel bedieningspaneel. Dit bestaat uit een keuzeknop voor een kleine of grote spoeling (3 en 6 liter). Een kleine spoeling is meestal voldoende, waardoor je waterverbruik aanzienlijk daalt.

Dit artikel is geschreven door gastauteur mark Broos van Maxaro. 

 

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Uitstekend artikel om te lezen. Tegenwoordig willen we ons voetafdruk op het milieu verminderen, maar ook onze kosten omlaag te krijgen. Ik dacht dat het niet mogelijk was om in de badkamer te kunnen besparen. Dank je voor het delen. Ik leer altijd iets nieuws uit jullie blogs.

Volg ons op Facebook