Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam organisch ecologisch hout

Houtskeletbouw steeds populairder

Een onderzoek onder een groot aantal architecten in Europa laat zien dat de interesse in houtskeletbouw groter wordt. Er staan meer plannen met een houten structuur op stapel dan in voorgaande jaren. Wereldwijd is hout altijd het meest gebruikte materiaal geweest, maar in de westerse samenleving worden nu veelal steenachtige materialen en metalen gebruikt. Maar werken met hout is een zeer duurzame manier van bouwen. Back to the roots dus.

duurzaam-organisch-ecologisch-hout

Hernieuwbare bron

Een heel groot voordeel van hout is dat we het opnieuw kunnen aanplanten. Wat we gebruiken kunnen we weer vervangen. Het is een oneindige bron als we maar zorgen dat wat we kappen ook maar weer aangevuld wordt. Daarom is het van groot belang dat je let op het juiste keurmerk. Is het voorzien van een FSC of PEFC label, dan weet je dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt.

CO2-neutraal wonen

Tijdens hun leven nemen bomen CO2 op. Zij compenseren daardoor vooraf de koolstofdioxide die vrijkomt bij het verwerken en aanbrengen van het hout. Deze manier van CO2-reductie past helemaal binnen het cradle-to-cradle principe. Voor het maken van een gebouw van hout wordt maar ongeveer 40% van de energie gebruikt van de hoeveelheid die nodig is voor een vergelijkbaar bouwwerk van een ander materiaal. Daarnaast is het vervoer van hout zes keer energiezuiniger dan van andere materialen. Daarbij kun je er ook nog op letten dat het hout niet te ver weg geproduceerd wordt om de vervoersafstand zo kort mogelijk te houden.

Organisch en ecologisch

Houtskeletbouw betekent dat de constructie van een woning of ander gebouw van hout gemaakt wordt. Die constructie kan met hout afgewerkt worden, maar ook met andere bouwmaterialen. Een huis met een houtenconstructie hoeft er dus niet anders uit te zien dan de reguliere Nederlandse woning van baksteen. Maar hout geeft van nature een goede thermische isolatie. Een houten muur verliest minder warmte dan een muur met dezelfde dikte van een ander materiaal. Daarom is houtskeletbouw zeer geschikt voor het bouwen van energiezuinige woningen. Hout heeft ook een lange levensduur. Mits goed geconstrueerd en afgewerkt is hout letterlijk net zo duurzaam als een constructie van elk ander materiaal. Achter een nieuwere gevel werd vorig jaar aan de Warmoesstraat het oudste huis van Amsterdam ontdekt. Het houten skelet van het huis stamt uit de 15e eeuw. Meer dan 500 jaar oud.

houtskeletbouw-constructie

Korte bouwtijd

Een ander groot voordeel van het bouwen in houtskeletbouw is de bouwsnelheid. Een houten constructie kan voor het grootste deel geprefabriceerd worden in de fabriek. Daardoor ben je niet afhankelijk van het weer. Eenmaal op de bouwplaats staat de constructie zo op z’n plek. Er kan dan meteen met de afwerking begonnen worden, omdat het een droge werkmethode is. Geen last van materialen die moeten uitharden en drogen, maar direct aan de slag met de volgende stappen. In theorie kan een houtskeletbouw woning binnen een week wind- en waterdicht zijn.

Kristel van Genugten
Expertise: Duurzaam wonen

Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.

5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

1979 heeft nieuwegein in de wijk fokkesteeg zuid een aantal houtskelet woningen gebouwt,in 1990moesten kozijnen en gedeelte van de schroten wegens houtrot vervangen worden.dan nog de lekkage van de dakbedekking.kortom houtbouw is niet geschikt voor ons klimaat te vochtig

Volg ons op Facebook