Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kokos vloer duurzaam

  Kokos tapijt

  Impact
  Milieuwinst
  Matig materiaal
  Kosten
  159-299 p/m2
  Gemak
  1 dag
  Subsidie
  Nee

  Er zijn veel mogelijkheden als je een duurzame vloer wilt. Een van de opties als je voor vloerbedekking wilt gaan is kokos tapijt. Alleen waar gebruik je kokos tapijt het beste in huis en is het echt zo duurzaam? We zetten alles voor je op een rij zodat jij de juiste keuze kunt maken.

  kokos tapijt

  Duurzaam kokos tapijt: wat is dat precies?

  Kokos tapijt wordt gemaakt van de vezels die op een kokosnoot zitten. Die worden met de hand verwijderd, gewassen en zacht gemaakt. Kokos lijkt daarmee op sisal vloerbedekking, maar is qua structuur harder, ruwer en hariger. Het wordt ook geweven in verschillende patronen en is verkrijgbaar in natuurlijke kleuren. Het is anti-statisch, warmte-isolerend en bacterie-dodend.

  ‘Door de ruwe structuur is kokos minder geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers’

  Door de ruwe structuur is kokos minder geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers. Daarnaast is kokos vochtopnemend en daarom niet geschikt voor natte ruimten. Denk daar dus goed over na als je voor kokos tapijt wilt gaan. Ook is het belangrijk om op de duurzaamheid te letten. Aangezien kokos uit landen als India komt, komt er ontzettend veel CO2 vrij tijdens het vervoer. Dat haalt de duurzaamheidsscore van deze vloer wat ons betreft erg naar beneden, omdat lokaler of in ieder geval binnen Europa kopen een stuk milieuneutraler is.

  kokos tapijt kopen duurzame vloerbedekking

  Kokos Tapijt DMI Panama

  €159,95 p/m1
  kokos tapijt kopen duurzame vloerbedekking

  Kokos Tapijt Visgraat

  €169,95 p/m1
  kokos tapijt kopen duurzame vloerbedekking

  Kokos Tapijt DMI Panama Gebleekt

  €199,00 p/m1

  Voor- en nadelen van kokos tapijt

  Om je een goede keuze te laten maken qua duurzame vloerbedekking zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. Benieuwd naar andere soorten vloerbedekking? Hier lees je bijvoorbeeld meer over sisal vloerbedekking, zeegras tapijt en berggras tapijt.

  Voordelen

  1. Kokos tapijt is 100% gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk van kokosnoot. Er worden geen extra stoffen toegevoegd.
  2. Kokos heeft in principe een lange levensduur, maar door de vlekgevoeligheid wordt deze aanzienlijk korter. Een goede luchtvochtigheid in de ruimte verlengt de levensduur van een kokos vloerafwerking.
  3. Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces in het land waarin het wordt gemaakt. Er zijn geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik.
  4. Kokos tapijt is warmte-isolerend, het houdt de warmte dus lekker vast in huis en is daarnaast koel in de zomer. 
  5. Er zijn veel soorten kokos tapijten verkrijgbaar omdat de stof gebleekt kan worden of in een andere structuur kan worden geweven.
   
   

  Nadelen

  1. De milieubelasting is erg hoog. De kokosvezels worden in India gewonnen, dus er is veel energie voor vervoer nodig. Daarbij komt veel CO2 vrij.
  2. Kokos tapijt is best moeilijk in onderhoud. Het is namelijk gevoelig voor vocht, zonlicht en vlekken. Vlekken moeten z.s.m. gedept worden met water. Omdat kokos erg poreus is, is het aan te bevelen om het tapijt een preventieve anti-vlekken laag te geven.
  3. Kokos tapijt is relatief duur in vergelijking met andere duurzame vloeren: 169 tot 299 per m2. 

  Kokos tapijt

  laminaatvloer leggen
  Kwaliteit
  7,5
  Materiaal
  Redelijk duurzaam
  Prijs
  €15 - 50 per m2
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  6.8/10
  Omschrijving
  Laminaat is niet de meest duurzame keuze die je kunt maken. Wel kun je letten op keurmerken en kijken of de vloer van duurzame/gerecyclede materialen is gemaakt. Dat maakt het iets milieuvriendelijker, maar al met al weegt de korte levensduur daar niet erg tegenop.
  ...

  Tips?

  We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.
  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.