Er zijn veel mogelijkheden als je een duurzame vloer wilt. Een van de opties als je voor vloerbedekking wilt gaan is een kokos tapijt. Alleen waar gebruik je kokos tapijt het beste in huis en is het echt zo duurzaam? We zetten alles voor je op een rij zodat jij de juiste keuze kunt maken.
Duurzaam kokos tapijt: wat is dat precies?
Kokos tapijt wordt gemaakt van de vezels die op een kokosnoot zitten. Die worden met de hand verwijderd, gewassen en zacht gemaakt. Kokos lijkt daarmee op sisal vloerbedekking, maar is qua structuur harder, ruwer en hariger. Het wordt ook geweven in verschillende patronen en is verkrijgbaar in natuurlijke kleuren. Het is anti-statisch, warmte-isolerend en bacterie-dodend.
‘Door de ruwe structuur is kokos minder geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers’
Door de ruwe structuur is kokos minder geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers. Daarnaast is kokos vochtopnemend en daarom niet geschikt voor natte ruimten. Denk daar dus goed over na als je voor dit type tapijt wilt gaan. Ook is het belangrijk om op de duurzaamheid te letten. Aangezien kokos uit landen als India komt, komt er ontzettend veel CO2 vrij tijdens het vervoer. Dat haalt de duurzaamheidsscore van deze vloer wat ons betreft erg naar beneden, omdat lokaler of in ieder geval binnen Europa kopen een stuk milieuneutraler is.
Voor- en nadelen van kokos tapijt
Om je een goede keuze te laten maken qua duurzame vloerbedekking zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. Benieuwd naar andere soorten vloerbedekking? Hier lees je bijvoorbeeld meer over sisal vloerbedekking, zeegras tapijt en berggras tapijt.
Voordelen
- Kokos tapijt is 100% gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk van kokosnoot. Er worden geen extra stoffen toegevoegd.
- Kokos heeft in principe een lange levensduur, maar door de vlekgevoeligheid wordt deze aanzienlijk korter. Een goede luchtvochtigheid in de ruimte verlengt de levensduur van een kokos vloerafwerking.
- Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces in het land waarin het wordt gemaakt. Er zijn geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik.
- Kokos tapijt is warmte-isolerend, het houdt de warmte dus lekker vast in huis en is daarnaast koel in de zomer.
- Er zijn veel soorten tapijten verkrijgbaar omdat de stof gebleekt kan worden of in een andere structuur kan worden geweven.
Nadelen
- De milieubelasting is erg hoog. De kokosvezels worden in India gewonnen, dus er is veel energie voor vervoer nodig. Daarbij komt veel CO2 vrij.
- Kokos tapijt is best moeilijk in onderhoud. Het is namelijk gevoelig voor vocht, zonlicht en vlekken. Vlekken moeten z.s.m. gedept worden met water. Omdat kokos erg poreus is, is het aan te bevelen om het tapijt een preventieve anti-vlekken laag te geven.
- Kokos is relatief duur in vergelijking met andere duurzame vloeren: 169 tot 299 per m2.
Kokos tapijt
Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals
- Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
- Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
- Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt.
- Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd.