Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
subsidies

Subsidie duurzaam bouwen & wonen

Voor duurzaam wonen en duurzaam bouwen zijn er diverse subsidiemogelijkheden in Nederland. De overheid wil immers graag de klimaatdoelstellingen halen. Daarnaast moet een groter deel van de energie duurzaam worden opgewekt. Dit betekent dat woningeigenaren flink worden gestimuleerd om energie te besparen of zelf energie op te wekken. En daarmee vang je meerdere vliegen in één klap: energie besparen, verhoging van wooncomfort en waardeverhoging van je huis. Denk bijvoorbeeld aan subsidie op zonne-energie, isoleren, of de opvang van regenwater.

1
Duurzame subsidie tool

Duurzame subsidie tool nederland

Sommige subsidies zijn op landelijk niveau geregeld, maar er zijn ook nog diverse lokale subsidie initiatieven en subsidie mogelijkheden. De beste manier om te starten met het onderzoeken van een duurzame subsidie is om te beginnen met je gemeente.

Vul onderstaande tool in en krijg meteen alle regionale en nationale subsidies te zien.  

8
Overzicht landelijke subsidie duurzaam bouwen en subsidie duurzaam wonen

Subsidie warmtepomp en zonneboiler 2021 – Investeringssubsidie duurzame energie – ISDE

De overheid wil het gebruik van gas verminderen en geeft daarom een subsidie duurzaam bouwen. De ISDE is een subsidie om mensen te stimuleren om de overstap te maken naar het duurzaam verwarmen van hun huis. Binnen de regeling vallen in 2020 het verwarmen met zonneboilers en warmtepompen. Om in aanmerking te komen moeten de gekozen producten wel op de apparatenlijsten van de Rijksoverheid staan. De meeste particulieren zullen een luchtwarmtepomp aanvragen. Hierbij begint het subsidiebedrag bij € 1.100. De exacte bedragen per apparaat vind je op rvo.nl. Voorwaarden voor deze subsidie is dat;

  • De pomp die jij hebt aangeschaft op deze lijst staat.
  • Je een betaalbewijs op jouw naam hebt.
  • De warmtepomp is Nederland is aangevraagd.
  • Je binnen 6 maanden na installatie de aanvraag hebt gedaan.
  • Je de warmtepomp niet binnen een jaar verwijderd.

Subsidie op pelletkachel of biomassketel is komen te vervallen in 2020.

Subsidie isolatie – Subsidie voor energiebesparing van eigen huis (SEEH)

Heb je plannen om je huis beter te isoleren dan is er de Subsidieregeling voor energiebesparing van je eigen huis (SEEH). Daarvoor moet je minimaal 2 isolatiemaatregelen uitvoeren van de lijst van geselecteerde isolatie maatregelen.  De hoeveelheid subsidie die je krijgt verschilt per type woning. Om je toch een indicatie te geven. Als je bij een gemiddeld rijtjeshuis een schuin dak isoleert voor 4100 euro, krijg je 1200 euro aan subsidie. Daarnaast komt je ook in aanmerking voor subsidie op aanvullende investeringen als: een isolerende buitendeur, maatwerkadvies, energiezuinig ventilatiesysteem of slimme thermostaat. Lukt het om je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal te krijgen dan is er een bonus subsidie tot 4000 euro te verkrijgen. Voorwaarde voor de Subsidie voor energiebesparing van eigen huis is wel dat je ook daadwerkelijk in het huis woont. De oude subsidie liep tot en met 31-12-2020. Vanaf 4 januari 2021 gaat deze subsidie weer verder, met een focus op gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Deze regeling staat tot 2023 ook open voor leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) met een koophuis.

Subsidie zonnepanelen (salderingsregeling)

Met de salderingsregeling kunnen particulieren die eigen groene energie opwekken met zonnepanelen de zelfopgewekte energie ‘salderen’ met energie die zij afnemen van een energieleverancier. Lever je meer stroom dan dat je verbruikt dan ontvang je nu een zeer interessante terugleververgoeding. De salderingsregeling zou eigenlijk in 2020 komen te vervallen maar deze is door de overheid verlengd tot 2023. Daarna zal de regeling in stappen worden afgebouwd. Denk je aan zonnepanelen dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk aan te schaffen omdat je nu nog profiteert van 3 jaar saldering waardoor de terugverdientijd wordt verkort.

Laag BTW tarief voor isolatiewerkzaamheden en zonnepanelen

Voor alle arbeidsuren voor isolatiemaatregelen geldt in 2021 een laag BTW tarief van 9%. De isolatiematerialen vallen buiten de regeling en kennen gewoon 21%. Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen vallen zowel de uren als de materialen binnen het lage BTW tarief van 9%.

BTW terugvragen bij zonnepanelen

De BTW van 21% kan je terugvragen. Bij een kostenplaatje van 4.400 euro voor zonnepanelen levert dit bijvoorbeeld 750 euro op. Het terugvragen van BTW is relatief eenvoudig. Je moet de BTW wel binnen 6 maanden na het einde van het kalenderjaar terugvragen. Om de BTW terug te kunnen vragen moet de factuur op jouw naam staan. Je hoeft in de meeste gevallen maar een keer aangifte te doen. De Belastingdienst zal je als het goed is geen nieuwe aangiftes meer sturen. Er kan echter wel is een fout worden gemaakt. Hou dus wel daarna je post/mail in de gaten. Bij twijfel kan je de belastingdienst bellen. Zie ook de website van de belastingdienst.

Subsidie aardgasvrij maken van huurwoningen (SAH)

Met de subsidie aardgasvrij maken van huurwoningen wil de overheid (ver)huurders zo snel mogelijk van het gas af laten gaan door deze aan te sluiten op warmtenetten. Zowel sociale- als particuliere huurwoningen komen in aanmerking voor deze subsidie. Tot 2023 is er in totaal € 200 miljoen vrijgemaakt voor de kosten voor het aardgasvrij maken van de woning. Deze subsidie kan onder voorwaarden ook deels gebruikt worden voor isolatie van de huurwoning. Via het project Proeftuinen Aardgasvrije Wijken kan deze subsidie worden aangevraagd.

Energiebespaarlening en warmtefonds

Naast subsidies zijn er geldleningen te verkrijgen voor energiebesparende maatregelen tegen een relatief lage rente. Denk bijvoorbeeld aan dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en zonnepanelen. Huiseigenaren moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om de lening te verkrijgen. Het Nationaal warmtefonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’. Deze is bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het warmtefonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken.   Het warmtefonds heette vroeger het energiebespaarfonds.

Naast het nationale fonds kennen ook banken gunstigere hypotheekvormen waarin de verduurzaming van je huis in meegenomen kan worden. Bij veel banken kan je een duurzaamheidslening van 106% van de waarde van je huis krijgen. Hiermee kan je jouw huis duurzamer te maken. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over. 

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
4 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

27 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo

ik wil in een woning een houten voorzetwand plaatsen, welke isolatie met welke rc waarde valt onder de subsidie regeling?
muren zijn nu halfsteens open spouw klampmuur

Hallo,
Wij hebben in nov. 2008, op de hele boven verdieping, kunstof kozijnen laten plaatsen met dubbelglas.
Kun je daar nog subsidie overkrijgen?
gr. Hans

Nee dat is te lang geleden

En zo ja wwaar kun je daar voor terecht?

Hoi

Wij willen een gedeelte van ons huis de muren (spouw) laten issoleren,
en laten dat doen door een erkend bedrijf,heb je dan recht op subsidie?
Bij voor baat dank.

hallo, ik heb zelf fast fixx dakisolatie platen gemonteerd krijg je daar subsidie voor. gr. kees

Heb je zelf aangebracht als Particulier. Zo ja dan is er geen subsidie.

Binnenkort moet ik mijn oplat dak helemaal vervangen.
Het huis is van 1964 en het dak is dus nouwelijks geisoleerd.
Kan ik voor het isoleren ergens in aanmerking komen voor subsidie???

Beste Marc, voor de isolatieonderdelen val je binnen de 6% regeling

hallo

ons huis komt uit 1968 en wilden het dak laten isoleren, welke subsidie geldt er voor ons

met vriendelijke groet

ferry

ik heb een kruipruimte van ongeveer 1 meter hoog, voor mijn huis is er een sloot en heb ik altijd een koude trek over de vloer waarop isolatie en een houten parket ligt. in de kruipruimet is het zeer vochtig, welke isolatie is aan te bevelen?
alvast bedankt.

Ton Zon vloerisolatie kan misschien een optie zijn. Ik zou een aannemer eens laten kijken om het geheel te bekijken. Keuze hangt van vele factoren af.

Hoi Dirk,

We gaan binnenkort starten met een verbouwing. Deze laat ik uitvoeren door een timmerbedrijf en wat onderaannemers. Geldt het lage BTW tarief ook voor het aanbrengen van de isolatie door een timmerbedrijf of een dakdekker? Wat moeten deze aannemers hiervoor doen om deze lage BTW aan mij door te mogen berekenen?

hoi

we zijn van plan om de spouw te laten isoleren.
maakt het iets uit welk bedrijf je kiest i.v.m. subsiedie?

gr Franc

Hoi Franc,

Nee in principe niet als het maar een officiele club is en het werk voldoet aan de eisen in het bouwbesluit.

Groet Dirk

Stukje grond gekocht en ga nu een huis laten bouwen.
Kan ik in aanmerking komen voor subsidies?

Gr.
Edwin

Jazeker bekijk de subsidietool voor een overzicht van de regelingen: https://www.duurzaamthuis.nl/subsidies#subsidie-tool

halo beste mensen
ik heb in 2008 een huis van 1982 gekocht en daarvan is het dak en de vloer niet geisoleerd nu wil ik dit zelf gaan doen met een kameraad die bopuwvaker is krijg ik hier ook subsidie op het materiaal ? ik laat het niet door een aannemer doen dan betaal ik nog de hoofd prijs gr

Klopt helaas moet je het door een aannemer laten doen

Ook wij zijn bezig ons huis (1952), te verbouwen.
We willen het huis goed isoleren, dak- en gevelisolatie en overal dubbele beglazing inzetten.
Van welke subsidies kunnen we gebruik maken en wat houden de subsidies in (percentages totale bedrag/maximaal terug te vorderen bedrag??) heb je daar een stappenplan voor?
gr. Peter

Hoi Peter ik heb er geen stappenplan voor. Het overzicht van alle subsidies staat op deze site.

Kleine toevoeging:

Mogelijk is een uitleg over welk bedrijf onder de catogorie ‘aannemer’ valt ook wel zinnig.
Want een ZZp ondernemer, of een handelsonderneming welke werkt onder een handelsnaam zoals ‘aannemingsbedrijf” is natuurlijk geen erkende aannemer ;)

Ook wij volgen vraagstelling en antwoord.
En willen toch reageren

Klopt het dat heel dat gedoe over subsidie regeling dan ook alleen geld voor
grotere bouwondernemingen zoals aannemers (het spekken van de al groten)
En niet die particulier welke zelf bereid is zijn huis te isoleren in het kader energiebesparing

Want dat zou betekenen dat je als particulier altijd voordeliger uit bent als je het zelf doet
EN
Heel dat gedoe over subsidie als stimulans om je huis te isoleren een ‘wassenneus verhaal’ is voor die particulier die niet de beurs heeft om een dure aannemer het werk te laten verrichten

groet,
Jan

Ik ben bezig mijn totale huis te verbouwen. Alle mogelijke aandacht is uitgegaan naar isolatie. Ik heb alles in eigenbeheer uitgevoerd. Heb dus alleen bonnen van de aanschaf van de isolatie. Is op de aanschaf subsidie te verkrijgen??

Hoi Rob helaas kun je daar niet veel mee. Isolatie moet altijd door een aannemer gebeuren.

Wij willen de kruipruimte isoleren met gespoten Polyurethaanschuim, kosten 1600,-
kan ik hier subsidie voor krijgen ?
WAAR moet ik dit aanvragen want ik zie dit niet op deze site?

Hoi Ronny,

Het kan wellicht tegen een lager BTW tarief. Daarvoor moet je het wel uit laten voeren door aannemer en moet het voldoen aan de normen in het bouwbesluit.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.