Voor duurzaam wonen en duurzaam bouwen zijn er diverse subsidiemogelijkheden in Nederland. De overheid wil graag de klimaatdoelstellingen halen. Daarnaast moet een groter deel van de energie duurzaam worden opgewekt. Dit betekend dat woningeigenaren flink worden gestimuleerd om energie te besparen of zelf energie op te wekken. En daarmee vang je twee vliegen in één klap: energie besparen en verhoging van wooncomfort. Te denken valt aan subsidie op zonne-energie, windenergie, opvang regenwater of op bijvoorbeeld de nieuwe HRE ketel. Sommige subsidies zijn op landelijk niveau geregeld, maar er zijn ook nog diverse lokale subsidie initiatieven en subsidie mogelijkheden. Hieronder vindt je een overzicht van alle opties die je nodig heb voor een subsidie duurzaam bouwen of een subsidie duurzaam wonen in Nederland:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subsidie asbestverwijdering
|
Subsidie Zonneboiler
|
Subsidie vloerisolatie
|
Subsidie Aardgasvrije woning
|
Subsidie Pelletkachel
|
Dakisolatie
|
Subsidie energieneutrale woningEnergieneutraal oftewel 0 op de meter wordt door de rijksoverheid gestimuleerd. Het betekend enerzijds dat je zo veel mogelijk energie probeert te besparen en anderzijds degebruikte energie zoveel mogelijk zelf opwekt. Direct naar overzicht subsidie energieneutrale woning |
Subsidie tuintegels verwijderen
|
Subsidie gevelisolatie
|
Subsidie (spouw) muur isolatie
|
Via het bovenstaande overzicht en onze subsidietool, kan je alle landelijke en lokale subsidies terugvinden. Wij hebben de belangrijkste opties voor de subsidie duurzaam bouwen, de subsidie duurzaam wonen, leningen en de ontwikkelingen voor 2021 hieronder op een rij gezet.
Overzicht landelijke subsidie duurzaam bouwen en subsidie duurzaam wonen
Subsidie warmtepomp en zonneboiler 2021 – Investeringssubsidie duurzame energie – ISDE
De overheid wil het gebruik van gas verminderen en geeft daarom een subsidie duurzaam bouwen. De ISDE is een subsidie om mensen te stimuleren om de overstap te maken naar het duurzaam verwarmen van hun huis. Binnen de regeling vallen in 2020 het verwarmen met zonneboilers en warmtepompen. Om in aanmerking te komen moeten de gekozen producten wel op de apparatenlijsten van de Rijksoverheid staan. De meeste particulieren zullen een luchtwarmtepomp aanvragen. Hierbij begint het subsidiebedrag bij € 1.100. De exacte bedragen per apparaat vind je op rvo.nl. Voorwaarden voor deze subsidie is dat;
- De pomp die jij hebt aangeschaft op deze lijst staat.
- Je een betaalbewijs op jouw naam hebt.
- De warmtepomp is Nederland is aangevraagd.
- Je binnen 6 maanden na installatie de aanvraag hebt gedaan.
- Je de warmtepomp niet binnen een jaar verwijderd.
Subsidie op pelletkachel of biomassketel is komen te vervallen in 2020.
Subsidie isolatie – Subsidie voor energiebesparing van eigen huis (SEEH)
Heb je plannen om je huis beter te isoleren dan is er de Subsidieregeling voor energiebesparing van je eigen huis (SEEH). Daarvoor moet je minimaal 2 isolatiemaatregelen uitvoeren van de lijst van geselecteerde isolatie maatregelen. De hoeveelheid subsidie die je krijgt verschilt per type woning. Om je toch een indicatie te geven. Als je bij een gemiddeld rijtjeshuis een schuin dak isoleert voor 4100 euro, krijg je 1200 euro aan subsidie. Daarnaast komt je ook in aanmerking voor subsidie op aanvullende investeringen als: een isolerende buitendeur, maatwerkadvies, energiezuinig ventilatiesysteem of slimme thermostaat. Lukt het om je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal te krijgen dan is er een bonus subsidie tot 4000 euro te verkrijgen. Voorwaarde voor de Subsidie voor energiebesparing van eigen huis is wel dat je ook daadwerkelijk in het huis woont. De oude subsidie liep tot en met 31-12-2020. Vanaf 4 januari 2021 gaat deze subsidie weer verder, met een focus op gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Deze regeling staat tot 2023 ook open voor leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) met een koophuis.
Subsidie zonnepanelen (salderingsregeling)
Met de salderingsregeling kunnen particulieren die eigen groene energie opwekken met zonnepanelen de zelfopgewekte energie ‘salderen’ met energie die zij afnemen van een energieleverancier. Lever je meer stroom dan dat je verbruikt dan ontvang je nu een zeer interessante terugleververgoeding. De salderingsregeling zou eigenlijk in 2020 komen te vervallen maar deze is door de overheid verlengd tot 2023. Daarna zal de regeling in stappen worden afgebouwd. Denk je aan zonnepanelen dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk aan te schaffen omdat je nu nog profiteert van 3 jaar saldering waardoor de terugverdientijd wordt verkort.
Laag BTW tarief voor isolatiewerkzaamheden en zonnepanelen
Voor alle arbeidsuren voor isolatiemaatregelen geldt in 2021 een laag BTW tarief van 9%. De isolatiematerialen vallen buiten de regeling en kennen gewoon 21%. Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen vallen zowel de uren als de materialen binnen het lage BTW tarief van 9%.
BTW terugvragen bij zonnepanelen
De BTW van 21% kan je terugvragen. Bij een kostenplaatje van 4.400 euro voor zonnepanelen levert dit bijvoorbeeld 750 euro op. Het terugvragen van BTW is relatief eenvoudig. Je moet de BTW wel binnen 6 maanden na het einde van het kalenderjaar terugvragen. Om de BTW terug te kunnen vragen moet de factuur op jouw naam staan. Je hoeft in de meeste gevallen maar een keer aangifte te doen. De Belastingdienst zal je als het goed is geen nieuwe aangiftes meer sturen. Er kan echter wel is een fout worden gemaakt. Hou dus wel daarna je post/mail in de gaten. Bij twijfel kan je de belastingdienst bellen. Zie ook de website van de belastingdienst.
Subsidie aardgasvrij maken van huurwoningen (SAH)
Met de subsidie aardgasvrij maken van huurwoningen wil de overheid (ver)huurders zo snel mogelijk van het gas af laten gaan door deze aan te sluiten op warmtenetten. Zowel sociale- als particuliere huurwoningen komen in aanmerking voor deze subsidie. Tot 2023 is er in totaal € 200 miljoen vrijgemaakt voor de kosten voor het aardgasvrij maken van de woning. Deze subsidie kan onder voorwaarden ook deels gebruikt worden voor isolatie van de huurwoning. Via het project Proeftuinen Aardgasvrije Wijken kan deze subsidie worden aangevraagd.
Energiebespaarlening en warmtefonds
Naast subsidies zijn er geldleningen te verkrijgen voor energiebesparende maatregelen tegen een relatief lage rente. Denk bijvoorbeeld aan dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en zonnepanelen. Huiseigenaren moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om de lening te verkrijgen. Het Nationaal warmtefonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’. Deze is bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het warmtefonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken. Het warmtefonds heette vroeger het energiebespaarfonds.
Naast het nationale fonds kennen ook banken gunstigere hypotheekvormen waarin de verduurzaming van je huis in meegenomen kan worden. Bij veel banken kan je een duurzaamheidslening van 106% van de waarde van je huis krijgen. Hiermee kan je jouw huis duurzamer te maken. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over.
Artikelen
Overzicht subsidies duurzaam verbouwen 2020
Heb je verbouwplannen en zou je tegelijkertijd graag je huis verduurzamen? Dan zijn er in 2020 een aantal subsidies die interessant voor je kunnen zijn….
Einde subsidieregeling zonnepanelen 2012
Gisteren bereikte ons het nieuws dat het subsidiebudget voor de aanschaf van zonnepanelen de bodem heeft bereikt en daarmee overtekend. Het is dus vanaf nu…
Subsidie duurzaam bouwen & wonen
- Huurwoning Verduurzamen
- Koopwoning Verduurzamen
- Spouwmuur
- Aardgasvrije Woning
- Asbestverwijdering
- Cv Ketel
- Dakisolatie
- Dubbel Glas
- Duurzaam Bouwen
- Energielabel
- Energieneutrale Woning
- Gevelisolatie
- Groen Dak
- Isolatie
- Maatwerkadvies
- Pelletkachel
- Regenwater
- Schilder Stukadoor
- Tuintegels Verwijderen
- Verbouwen
- Vloerisolatie
- Warmtepomp
- Windenergie
- Zonneboiler
- Zonne Energie
- Subsidiezoeker
Nieuwsbrief
1x per maand de laatste artikelen