Voor duurzaam wonen en duurzaam bouwen zijn er diverse subsidiemogelijkheden in Nederland. De overheid wil immers graag de klimaatdoelstellingen halen. Daarnaast moet een groter deel van de energie duurzaam worden opgewekt. Dit betekent dat woningeigenaren flink worden gestimuleerd om energie te besparen of zelf energie op te wekken. En daarmee vang je meerdere vliegen in één klap: energie besparen, verhoging van wooncomfort en waardeverhoging van je huis. Denk bijvoorbeeld aan subsidie op zonne-energie, isoleren, of de opvang van regenwater.
1Duurzame subsidie tool
Sommige subsidies zijn op landelijk niveau geregeld. Maar er zijn ook diverse lokale subsidieinitiatieven. In onze subsidiezoeker hieronder kun je nationale en regionale subsidies opzoeken. Vul je gemeente in en zie direct welke mogelijkheden er zijn in jouw gemeente.
2Subsidie isolatie
Je huis isoleren is dé maatregel met de grootste impact op het milieu. Toch is nog drie op de vier huizen in Nederland slecht geïsoleerd. Dat is super zonde, zeker omdat er een landelijke subsidie is voor het isoleren van je huis; de ISDE subsidie. Je ontvangt deze subsidie voor een aantal maatregelen: vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenmuur, dakisolatie, en het laten zetten van isolerend glas. Je kunt subsidie ontvangen voor 1 isolatiemaatregel, of twee maatregelen met elkaar combineren. Dan ontvang je meer subsidie. Ook kun je 1 isolatiemaatregel combineren met de aanschaf en installatie van een zonneboiler, warmtepomp, of aansluiting op een warmtenet. De ISDE subsidie is daarnaast ook nog eens combineerbaar met andere subsidies. Kortom, geen tijd te verliezen!
Subsidie isolerend glas
Subsidie spouwmuurisolatie
Subsidie dakisolatie
Subsidie vloerisolatie
Subsidie buitenmuurisolatie
3Subsidie duurzaam energie opwekken
Duurzame energie komt van uit duurzame (hernieuwbare) energiebronnen als de zon en de wind. Je hoeft hiervoor niet afhankelijk te zijn van je energieleverancier: je kunt deze ook zelf opwekken! Zo heb je binnen no-time een energieneutrale woning.
Zonne-energie kan je huis voorzien van elektriciteit en heet water. Je ontvangt geen subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen, maar er zijn er wel andere financiële regelingen. Zo kun je voor de financiering van zonnepanelen gebruik maken van de Energiebespaarlening, en geldt er een 0% btw-tarief voor zonnepanelen. En vergeet de salderingsregeling niet: hiermee krijg je compensatie voor het terugleveren van stroom. Meer hierover lees je in dit artikel over subsidies rondom zonne-energie. Daarnaast bestaan er subsidies voor de zonneboiler: hiermee verwarm je kraanwater met behulp van de zon, waardoor je CV minder hard hoeft te werken, en je minder gas gebruikt. Aanschaf en installatie van de zonneboiler vallen onder de landelijke ISDE-subsidie.
Voor windmolens is de situatie iets anders: voor kleine windmolens is in principe zowel nationaal als lokaal geen subsidie beschikbaar. Wel is er de subsidie ‘Kleinschalige windturbine zakelijke gebruikers’, voor als je een bedrijf bent.
Subsidie Zonnepanelen
Subsidie Windenergie
Subsidie zonneboiler
4Subsidie omgeving vergroenen
We zijn er in Nederland dol op om alles te bestraten. Ook is er steeds meer bebouwing. En tegelijkertijd steeds meer heftige neerslag en hogere temperaturen. Geen wonder dus dat veel gemeentes het vergroenen van de omgeving stimuleren. Het verschilt per gemeente voor welke handelingen en maatregelen je subsidie ontvangt. In sommige gemeentes is er een verzamelsubsidie voor alle handelingen die een tuin klimaatbestendiger maken. Bijvoorbeeld het vervangen van tegels met groen, maar ook de aanleg van een groen dak, of het afkoppelen van regenwater van het riool. In andere gemeentes zijn dit aparte subsidies. Elke gemeente hanteert haar eigen beleid met bijpassende voorwaarden. Wil je weten hoe het in jouw gemeente geregeld is? Check onze subsidiewijzer.
Subsidie groen dak
Subsidie afkoppelen regenwater
Subsidie tuintegels verwijderen
5Subsidie duurzaam verwarmen
Een maatregel die samenhangt met een gasloos huis: duurzaam verwarmen. Met het duurzaam verwarmen van je huis kun je veel energie (en daarmee gas en CO2 uitstoot) besparen. Bijvoorbeeld door middel van een warmtepomp of een zonneboiler.
Met een warmtepomp voorzie je jouw woning van verwarming en warm water met energie uit de natuur. Een warmtepomp is hiermee een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas. Met de aanschaf en installatie van een warmtepomp kom je in aanmerking voor de landelijke ISDE-subsidie.
Ook de aanschaf van een zonneboiler valt onder de ISDE-subsidie. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen en slaat dit op in een vat. Hiermee kun je tot 70% op gas besparen voor warm water. Meer over de subsidie voor een zonneboiler vind je in dit artikel.
Tenslotte kun je sinds 2021 ook tot €3.325 subsidie krijgen voor de aansluiting op een warmtenet. Ook dit valt onder de ISDE-subsidie. Combineer je een van de bovenstaande maatregelen met het isoleren van je huis? Dan ontvang je extra subsidie voor de isolerende maatregel. Meer hierover lees je in het artikel over subsidie rondom isolatie.
Voor de aanschaf/installatie van een CV-ketel ontvang je geen subsidie (meer). Toch kan het vanuit besparingsopzicht interessant zijn om een duurzame ketel te laten plaatsen. Daarom kun je wel gebruik maken van de Energiebespaarleing. Ook kon je in het verleden subsidie ontvangen voor de aanschaf van een pelletkachel. Deze subsidie bestaat niet meer.
Subsidie Warmtepomp
Subsidie zonneboiler
Subsidie CV Ketel
Subsidie Pelletkachel
6Subsidie van het gas af
De meeste subsidies rondom het aardgas-vrij maken van je woning vergoeden een deel van de kosten van de uitgevoerde maatregelen. De exacte subsidieregeling verschilt per gemeente. Hiervoor kun je onze subsidietool bekijken. Als voorbeeld beschrijven we in dit artikel 7 eenvoudige stappen om in de gemeente Amsterdam subsidie aan te vragen om van het gas af te gaan. Ben je een verhuurder of eigenaar van een VVE? Dan kun je gebruik maken van de landelijke stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen. Meer daarover lees je in het artikel over subsidies voor een aardgasvrije woning. Daarnaast kun je voor veel maatregelen gebruik maken van de Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening.
Subsidie van het gas af in Amsterdam
Subsidie Aardgasvrije woning
De Energiebespaarlening: betaalbare financiering voor verduurzaming
Duurzaamheidslening
7Subsidie duurzaam verbouwen
Een duurzaam huis begint voor veel mensen bij een verbouwing. Zoals al eerder in dit artikel geschreven, kun je in veel gevallen subsidie ontvangen voor isolerende maatregelen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van dubbel glas. Voor het schilderen en stukadoren van je woning waren er in het verleden subsidiemogelijkheden. Helaas zijn deze teruggebracht tot een verlaagd btw tarief over het arbeidsloon. Over de overige posten op de factuur betaal je nog steeds 21% btw. Meer daarover lees je in dit artikel over de subsidies voor een schilder en stukadoor. Ook kon je vroeger subsidie ontvangen voor het verbeteren van je energielabel. Deze subsidie is komen te vervallen.
Hallo
ik wil in een woning een houten voorzetwand plaatsen, welke isolatie met welke rc waarde valt onder de subsidie regeling?
muren zijn nu halfsteens open spouw klampmuur
Hallo,
Wij hebben in nov. 2008, op de hele boven verdieping, kunstof kozijnen laten plaatsen met dubbelglas.
Kun je daar nog subsidie overkrijgen?
gr. Hans
Nee dat is te lang geleden
En zo ja wwaar kun je daar voor terecht?
Hoi
Wij willen een gedeelte van ons huis de muren (spouw) laten issoleren,
en laten dat doen door een erkend bedrijf,heb je dan recht op subsidie?
Bij voor baat dank.
hallo, ik heb zelf fast fixx dakisolatie platen gemonteerd krijg je daar subsidie voor. gr. kees
Heb je zelf aangebracht als Particulier. Zo ja dan is er geen subsidie.
Binnenkort moet ik mijn oplat dak helemaal vervangen.
Het huis is van 1964 en het dak is dus nouwelijks geisoleerd.
Kan ik voor het isoleren ergens in aanmerking komen voor subsidie???
Beste Marc, voor de isolatieonderdelen val je binnen de 6% regeling
hallo
ons huis komt uit 1968 en wilden het dak laten isoleren, welke subsidie geldt er voor ons
met vriendelijke groet
ferry
ik heb een kruipruimte van ongeveer 1 meter hoog, voor mijn huis is er een sloot en heb ik altijd een koude trek over de vloer waarop isolatie en een houten parket ligt. in de kruipruimet is het zeer vochtig, welke isolatie is aan te bevelen?
alvast bedankt.
Ton Zon vloerisolatie kan misschien een optie zijn. Ik zou een aannemer eens laten kijken om het geheel te bekijken. Keuze hangt van vele factoren af.
Hoi Dirk,
We gaan binnenkort starten met een verbouwing. Deze laat ik uitvoeren door een timmerbedrijf en wat onderaannemers. Geldt het lage BTW tarief ook voor het aanbrengen van de isolatie door een timmerbedrijf of een dakdekker? Wat moeten deze aannemers hiervoor doen om deze lage BTW aan mij door te mogen berekenen?
hoi
we zijn van plan om de spouw te laten isoleren.
maakt het iets uit welk bedrijf je kiest i.v.m. subsiedie?
gr Franc
Hoi Franc,
Nee in principe niet als het maar een officiele club is en het werk voldoet aan de eisen in het bouwbesluit.
Groet Dirk
Stukje grond gekocht en ga nu een huis laten bouwen.
Kan ik in aanmerking komen voor subsidies?
Gr.
Edwin
Jazeker bekijk de subsidietool voor een overzicht van de regelingen: https://www.duurzaamthuis.nl/subsidies#subsidie-tool
halo beste mensen
ik heb in 2008 een huis van 1982 gekocht en daarvan is het dak en de vloer niet geisoleerd nu wil ik dit zelf gaan doen met een kameraad die bopuwvaker is krijg ik hier ook subsidie op het materiaal ? ik laat het niet door een aannemer doen dan betaal ik nog de hoofd prijs gr
Klopt helaas moet je het door een aannemer laten doen
Ook wij zijn bezig ons huis (1952), te verbouwen.
We willen het huis goed isoleren, dak- en gevelisolatie en overal dubbele beglazing inzetten.
Van welke subsidies kunnen we gebruik maken en wat houden de subsidies in (percentages totale bedrag/maximaal terug te vorderen bedrag??) heb je daar een stappenplan voor?
gr. Peter
Hoi Peter ik heb er geen stappenplan voor. Het overzicht van alle subsidies staat op deze site.
Kleine toevoeging:
Mogelijk is een uitleg over welk bedrijf onder de catogorie ‘aannemer’ valt ook wel zinnig.
Want een ZZp ondernemer, of een handelsonderneming welke werkt onder een handelsnaam zoals ‘aannemingsbedrijf” is natuurlijk geen erkende aannemer ;)
Ook wij volgen vraagstelling en antwoord.
En willen toch reageren
Klopt het dat heel dat gedoe over subsidie regeling dan ook alleen geld voor
grotere bouwondernemingen zoals aannemers (het spekken van de al groten)
En niet die particulier welke zelf bereid is zijn huis te isoleren in het kader energiebesparing
Want dat zou betekenen dat je als particulier altijd voordeliger uit bent als je het zelf doet
EN
Heel dat gedoe over subsidie als stimulans om je huis te isoleren een ‘wassenneus verhaal’ is voor die particulier die niet de beurs heeft om een dure aannemer het werk te laten verrichten
groet,
Jan
Ik ben bezig mijn totale huis te verbouwen. Alle mogelijke aandacht is uitgegaan naar isolatie. Ik heb alles in eigenbeheer uitgevoerd. Heb dus alleen bonnen van de aanschaf van de isolatie. Is op de aanschaf subsidie te verkrijgen??
Hoi Rob helaas kun je daar niet veel mee. Isolatie moet altijd door een aannemer gebeuren.
Wij willen de kruipruimte isoleren met gespoten Polyurethaanschuim, kosten 1600,-
kan ik hier subsidie voor krijgen ?
WAAR moet ik dit aanvragen want ik zie dit niet op deze site?
Hoi Ronny,
Het kan wellicht tegen een lager BTW tarief. Daarvoor moet je het wel uit laten voeren door aannemer en moet het voldoen aan de normen in het bouwbesluit.