De muren isoleren van binnenuit kan door een extra laag tegen je muur aan te zetten. In de meeste gevallen is het echter beter om je spouwmuur te isoleren. En in sommige gevallen kan je beter je buitenmuur isoleren.
Wanneer is het handig van binnenuit te isoleren?
- Als je geen of onvoldoende brede spouwmuren hebt (veelal bij huizen van voor 1920).
- Als je voor een volledig klimaatneutraal huis wilt gaan en je leeft in een oud huis dan kan spouwmuurisolatie onvoldoende zijn. Voor de extra isolatiewaarde kan je overwegen binnen een extra isolatielaag te plaatsen.
- Als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont valt isolatie aan de buitenkant af, want dan mag je daar meestal geen wijzigingen in aanbrengen.
Je kan de muren isoleren van binnenuit door een extra wand met isolatiemateriaal tegen de muren te plaatsen. Dit is daarna mooi af te werken met stuc of gips. De muren kunnen rond de 10 cm naar binnen komen.
Waar moet je op letten?
- Verkeerd geplaatste voorzetwanden kunnen zorgen voor vocht en schimmelproblemen. Laat je in ieder geval adviseren en doe dit alleen zelf als je handig en ervaren bent.
- Als je het werk uitbesteedt, kun je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgenvia de isolatie subsidie.
- Als je huis een monumentaal pand is moet je een vergunning aanvragen, dit valt onder de omgevingsvergunning.
Wat voor materialen kan je gebruiken voor de isolatie?
- Isolatiemateriaal en een voorzetwand van gipsplaat tegen een ondersteunend raamwerk (met cq 2 cm luchtspouw tussen de muur en het isolatiemateriaal voor extra isolatie). Als je wilt dat de de extra laag tegen je muur zo min mogelijk ruimte inneemt kan je het best vacuümisolatieplaten of Aerogel gebruiken. Dit is wel aanzienlijk duurder. Kijk op onze pagina voor overige materialen.
- Kant en klare isolatieplaten die zijn afgewerkt met een gipsplaat en die meteen geplaatst kunnen worden.
- warmtereflecterende folie (met raamwerk en cq 2 cm luchtspouw) met gipsplaat om dit af te werken. Ook dit is verkrijgbaar als kant en klaar pakket.
- Voor de afwerking van een voorzetwand wordt in het overgrote deel een gipskartonplaat gebruikt. Gipsplaten zijn goedkoop, makkelijk te plaatsen en hebben geen hinder van temperatuurschommelingen. Je kan deze afwerken met een stuc of leemlaag.
Vrijblijvend offertes aanvragen bij een professional
Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan het best voor jou thuis inschatten wat het beste is en hoe vocht en schimmelproblemen kunnen worden vermeden. Ook als je zelf aan de slag wilt kan het verstandig zijn advies aan te vragen. Als je een offerte wilt aanvragen, vraag bij minstens 2 bedrijven een offerte aan.
Wat zijn de voor en nadelen voor muren isoleren van binnenuit
Voordelen
- Grotere besparing op energierekening dan bij spouwmuurisolatie in meeste gevallen.
- Goedkoper dan isolatie van de muur vanaf de buitenzijde.
- Kan zonder spouw.
Nadelen
- Temperatuur in huizen met een voorzetwand schommelt meer dan in andere huizen. Dat komt doordat de woning sneller opwarmt en afkoelt.
- Er is een risico op vocht en schimmelproblemen als je de muren verkeerd aanlegt.
- Je verlies ruimte.
- Het is duurder dan spouwmuurisolatie.
- De werkzaamheden in huis kunnen even duren. Zaken als het stopcontact en de radiatoren moeten ook worden aangepast.
Gerelateerde artikelen
Spouwmuur isolatie bedrijven
Ontdek alle tips over spouwmuurisolatie bedrijven, wat de kosten zijn en wat ze gaan doen in jouw huis. En vergelijk verschillende offertes.
Subsidie Isolatie
Als je je huis wilt isoleren, zijn er verschillende (landelijke) isolatiesubsidies beschikbaar. Ook kun je voordelige leningen aanvragen.
Huis isoleren
Je huis isoleren is een eerste stap om je energieverbruik flink te reduceren. Overzicht isolatie mogelijkheden en subsidie overzicht.