Slaap extra lekker op eco Beddengoed

Geplaatst op 08 november 2012 in Duurzaam wonen

Na het matras in nu ons beddengoed aan de beurt. Geheel in de lijn van Duurzaam Thuis werken we zo stapje voor stapje aan een duurzamer huis. Soezend op onze gezonde matrassen realiseerden we ons dat het tijd was voor weer een stap: verantwoord beddengoed. Net als bij de zoektocht naar het meest ideale duurzame matras komen we er achter dat eco beddengoed eigenlijk helemaal geen overbodige luxe is. Het blijkt dat veel van de gebruikte katoen vaak bomvol bestrijdingsmiddelen zit en dat slaapt toch ineens een stuk minder lekker. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook hele lekkere natuurlijke en gezonde alternatieven.

Vervuilende katoenindustrie

Ons beddengoed is meestal gemaakt van gewone katoen. En voor de productie van die reguliere katoen worden enorm veel pesticiden (voor het bestrijden van insecten) en herbiciden (voor het bestrijden van onkruid) gebruikt. De katoenteelt beslaat zo’n 3% van de bebouwde grond. Maar voor de verbouw van die 3% wordt wel 25% van alle pesticiden en 10% van alle herbiciden gebruikt! Al deze chemische stoffen vervuilen en vergiftigen de bodem en de lucht en uiteindelijk ook planten, dieren en mensen. Bij voortdurend gebruik kunnen insecten resistent worden en zijn er nog sterkere bestrijdingsmiddelen nodig. Hieronder een Engelstalig filmpje over de negatieve gevolgen van het werken met pesticiden in de katoenteelt:

Biologische katoen beddengoed

Maar milieuvriendelijkere katoen is in opkomst. Zij het nog steeds op hele kleine schaal. Nog geen 1% van de hele katoenproductie komt tot stand op biologische wijze. De voorwaarden om katoen biologisch te mogen noemen zijn vast gelegd in de Global Organic Textile Standard. Deze standaard houdt rekening met ecologische, economische en sociale duurzaamheid. Er mag geen gebruik gemaakt worden van synthetische pesticiden en mest, antibiotica, genetische veranderingen en bestraling. Het kiezen voor biologisch katoen levert een flinke bijdrage aan het creëren van een betere leefomgeving voor iedereen.

Lekker slapen met Yumeko

Zoekend naar beddengoed van duurzame katoen kwamen wij uit bij Yumeko. Een bedrijf dat zich richt op duurzaam bed- en badgoed van 100% biologisch en fairtrade katoen. Het materiaal komt uit India en wordt geproduceerd door een coöperatie van kleine katoenboeren. Zij krijgen een premie op hun producten omdat ze gifvrij produceren. “Dat is pas lekker slapen”, zegt Yumeko. En dat is het zeker en niet alleen omdat de boeren fair behandeld worden.

Alleen maar voordelen

De dekbedhoezen en slopen zijn namelijk onnoemelijk zacht en soepel. Wij slapen heel graag onder onze nieuwe dekbedhoes. Het beddengoed gaat in de was, in de warmtepompdroger en meteen weer op ons bed. Niets anders meer. Tel daar de eerlijke behandeling van de katoenboeren, de positieve milieuaspecten en de prettige service (zakjes lavendel bij de zending) bij op en je betaalt graag de iets hogere prijs voor deze fijne producten.

Opportunities

Is er dan niets op aan te merken? Twee kleine dingetjes. Een paar knoopjes aan de onderkant van de hoes zou fijn zijn. Het dekbed wil er nu nog wel eens uit zakken. En het aantal kleuren is beperkt. Wit, wit en wit. Nu houden wij wel van wit, maar we zouden ons kunnen voorstellen dat er ook mensen zijn die iets meer kleur zoeken. Wij hoorden echter dat aan het laatste puntje al gewerkt wordt. Daarover later meer. Meer lezen over duurzame matrassen.

Reacties (3)
Ingeborg Siessen
08/11/12 • 11:51

Mooi artikel met mooie producten! Wellicht kennen jullie ook bedlinnen van bamboe? Dat slaapt ook zo heerlijk zacht en 100% natuurlijk.

31/01/13 • 20:14

[…] heeft een groot effect op het milieu en de gezondheid van de katoentelers. Meer hierover vind je in het filmpje in een van onze eerdere artikelen. Het zet je zeker aan het denken en maakt de stap kleiner om voor verantwoord katoen te […]

24/01/18 • 10:22

Dat klinkt heel goed. Ik zal dit zeker eens proberen. Ik ben al heel lang op zoek naar bedden van goede kwaliteit.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Yumeko

Eco Dekbedden, Bedlinnen en Kussens

Mérens Natuurlijk slapen

Bedden, boxsprings, matrassen

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld