Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
houtvezelisolatie

  Houtvezelisolatie

  Impact
  Kosten
  ± 15-25 euro per m²
  Terugverdientijd
  7 jaar
  Gemak
  enkele dagen
  Subsidie
  Ja
  Sluiten
  Toelichting
  Er is geen aparte subsidie voor dit isolatiemateriaal. Voor algemene subsidies voor isoleren kun je hier onze pagina over subsidies bekijken.

  Je huis isoleren kan met allerlei soorten natuurlijke materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om te isoleren met houtvezel. Een vrij duurzame optie, omdat houtvezel van resthout wordt gemaakt én er geen materiaal verloren gaat bij de productie. Denk je aan houtvezelisolatie maar weet je nog niet zeker of je voor deze optie wilt gaan? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

  Houtvezelisolatie materiaal

  Wat is houtvezel?

  Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit vezels van naaldhout, afkomstig van het dunnen van bossen en onbehandelde stamresten van zagerijen. Dit resthout wordt verhit en onder druk gezet. Hierdoor vervezelt het resthout. Daarna wordt er water aan toegevoegd. Hierdoor verkrijgt men een brei. Deze brei wordt uiteindelijk tot platen en dekens geperst. Doordat er harsen in het hout aanwezig zijn, is een bijkomend bindmiddel overbodig.

  Ook leuk om te weten is dat bij de productie geen materiaal verloren gaat. Als de plaat bijvoorbeeld te dik of te dun is, kan het hout tot wel 10 keer toe opnieuw worden verwerkt. Kortom: dat is heel ecologisch.

  Waar houtvezelisolatie voor wordt gebruikt

  Houtvezelisolatie is in veel soorten verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gevelplaat of harde en zachte houtvezelplaten. Met platen van houtvezel worden vooral daken, vloeren en binnenmuren geïsoleerd.  Ook kan houtvezel voor spouwmuurisolatie worden gebruikt. 

  Lambda-waarde

  Het belangrijkste om te weten bij isolatiemateriaal is de isolatiewaarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert. De isolatiewaarde van houtvezel ligt tussen de 0,036 W/mK en 0,047 w/mK.

  Prijs per M2

  €20,00 per m2 gemiddeld

  De voor- en nadelen van houtvezelisolatie

  Voordelen houtvezelisolatie

  1
  Houtvezel kan bijna voor elke vorm van isolatie worden gebruikt.
  2
  Tijdens het productieproces met houtvezel gaat er geen materiaal verloren.
  3
  Houtvezel heeft goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen. Het ademt goed en reguleert de vochtbalans.
  4
  Bij houtvezelisolatie is de warmte-opslagcapaciteit hoger dan bij andere isolatiematerialen. Dat betekent dat het koel in huis is in de zomer en warm in de winter.

  Nadelen houtvezelisolatie

  1
  Houtvezelisolatie kan niet gecombineert worden met PIR-platen. Dat komt omdat hout een ademend materiaal is en PIR een dampdicht materiaal is. Je isolatiewaarde nog lager krijgen door PIR kan dus niet als je ook houtisolatie wilt gebruiken voor dezelfde muur.
  2
  Voor de productie van soepele platen wordt soms polyolefine toegevoegd. Soms worden er ook nog ammoniumfosfaten toegevoegd als brandwerend en schimmelwerend middel, maar in principe is dit niet noodzakelijk. Het is verstandig om dit bij aanschaf na te vragen.
  Pavatex Natural Insulation

  Houtvezelisolatie kopen

  houtvezelisolatie

  Steico flex 038 houtvezelplaat 1220x575x100mm

  €14,96
  vlas isolatie kopen

  Pavaflex Plus houtvezelplaat 1220x575x180mm

  €25,47
  houtvezelisolatie

  Gutex Inblaasbare houtvezelisolatie

  €19,50

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.