Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Cellulose papiervlokken isolatie

Papiervlokken (cellulose)

Isolatiemateriaal van cellulose krijg je door oud papier te vermalen tot wollige vlokken. Vaak worden hiervoor onverkochte kranten gebruikt. Het resultaat is een duurzaam, relatief goedkoop en goed isolerend  materiaal.

Cellulose is verkrijgbaar in platen gebonden met hars die bij de de productie vrijkomt, maar wordt meestal gebruikt in vlokken. Deze worden vervolgens geblazen in ‘holle’ ruimten in huis. Doordat het inblazen met hoge druk gebeurd wordt het materiaal precies in de vorm van de holle ruimte gebracht waardoor er een extreem goede luchtdichting ontstaat.

Bij isolatie erg belangrijk omdat enkel stilstaande lucht een optimale warmte-isolatie geeft. Isoleren met cellulose leent zich goed voor renovatie omdat je ook onregelmatig gevormde en slecht toegankelijk ruimten kunt vullen.

Cellulose papiervlokken isolatie

Toepassing: Isolatie voor muren, daken, vloeren. Zowel als geluid- als warmte-isolatie. Cellulose-isolatie kent vooral in de renovatiesector een opmars.
Voordelen: Bij de productie van cellulose isolatie is weinig energie nodig waardoor het een milieuvriendelijk materiaal is. Cellulose heeft goede vochtbufferende  en geluiddempende eigenschappen. De vlokken maken het relatief eenvoudig om onregelmatige en ontoegankelijke plekken kierloos te isoleren.
Nadelen: De cellulose isolatie mag niet te langdurig nat blijven. Het is dus niet raadzaam cellulose in zeer vochtige locaties te gebruiken.
Verkrijgbaar in: In zakken met papiervlokken en diverse plaatmaterialen
Isolatiewaarde: 0.039*
Kostenindicatie: Gemiddeld 1,20 euro/kg (voor papiervlokken in zakken)
Behandeling: Aan celllulose worden boorzouten toegevoegd (15 tot 20 procent) die het materiaal beschermen tegen brand, schimmel en ongedierte.
Leverancier(s):
Isofloc

Hieronder leuk filmpje met een demonstratie van de isolatiewaarde

*De Lambda waarde geeft de warmtegeleiding aan van het materiaal. Deze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe LAGER de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert en warmteverlies tegenhoudt.

Birdhouse Demonstration Applegate Cellulose insulation vs fiberglass.
Birdhouse Demonstration Applegate Cellulose insulation vs fiberglass.
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De uitleg bevat veel informatie en het is duidelijk. De video laat goed zien wat het verschil is tussen warmte vasthoudend.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.