In en rondom je huis duurzamer gaan leven doe je in stappen. Soms zijn dat grote veranderingen zoals zonne-panelen of een zonneboiler en soms zijn het kleinere veranderingen. Voor zo’n kleine verandering stond ik laatst. Het wasmiddel was op dus we hadden nieuwe nodig. En de filosofie van Duurzaam Thuis is dat als iets echt kapot of op is dat het dan een mooi moment is om bij vervanging de top 10 van duurzaam wonen in het achterhoofd te houden. Voor het schap had ik de keuze uit twee biologische en ecologische wasmiddel merken: Ecover en Klok. Ik kon niet kiezen dus heb ze beide gekocht om ze vervolgens te onderwerpen aan een test.
biologisch-wasmiddel

Waarom Eigenlijk Biologisch wasmiddel?

Steeds meer mensen hebben last van allergie. Dit gaat vaak gepaard met overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in wasmiddelen. De oorzaak zijn vaak de toegevoegde allergenen zoals parfum en kleurstoffen. Omdat er na het wassen altijd een klein beetje wasmiddel achterblijft, staat de huid voortdurend in contact met wasmiddel. Om de kans op allergie te verkleinen is het dus verstandig om te kiezen voor een wasmiddel met zo weinig mogelijk rommel, biologisch dus!

Ecover wasmiddel

Ik moet toegeven ik ben een Ecover fan. Een fantastisch bedrijf met een duidelijke filosofie. Natuurlijke producten maken die dezelfde kwaliteit (of nog beter) hebben dan de reguliere producten. Het wasresultaat was ook zeker goed te noemen en deed zeker niet onder voor wat ik gewend ben. Wat wel een groot verschil is met de reguliere wasmiddelen is de geur. Deze is duidelijk minder overweldigend. Je moet je neus enorm diep in je schone handdoek duwen om de lavendel te ruiken. Verder liggen de producten van Ecover wel iets boven het gemiddelde prijsniveau. Dit is een goede website om het online te bestellen.

 

Big green smile Ecover kopen

Klok Eco wasmiddel

Volgens mij bestond Klok al voordat ik geboren was. En dat is wat mij betreft een pre want oude merken staan vaak voor bewezen kwaliteit en zijn daarmee vaak ook duurzaam! Om te beginnen is Klok een voordelig alternatief voor Ecover. Ook de wasresultaten zijn erg goed. Voor mijn gevoel zelfs beter dan bij de bestaande wasmiddelen. Net als bij Ecover wordt ook bij Klok Eco de neus niet beloond. Heeft Ecover wasmiddel weinig geur, Klok ruik je helemaal niet en dat is wel jammer.

Conclusie biologische wasmiddel test

Beide producten hebben hun sterke kanten. Ga je voor super schoon kies dan Klok Eco en ga je voor heerlijk fris kies dan Ecover (het subtiele echte lavendel geurtje is toch wel erg lekker). Klok is de goedkoopste en Ecover heeft het breedste assortiment. Beide zijn vaak de oplossing voor allergie en andere huidproblemen. Ik wissel lekker af tussen beide en soms, soms pak ik nog een keer het reguliere wasmiddel. Gewoon voor de overdreven (nep) frisse geur.

Meer lezen over duurzaam en biologisch schoonmaken kijk dan ook eens naar de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids