Test Biologisch Wasmiddel

Geplaatst op 10 mei 2009 in Duurzaam wonen

In en rondom je huis duurzamer gaan leven doe je in stappen. Soms zijn dat grote veranderingen zoals zonne-panelen of een zonneboiler en soms zijn het kleinere veranderingen. Voor zo’n kleine verandering stond ik laatst. Het wasmiddel was op dus we hadden nieuwe nodig. En de filosofie van Duurzaam Thuis is dat als iets echt kapot of op is dat het dan een mooi moment is om bij vervanging de top 10 van duurzaam wonen in het achterhoofd te houden. Voor het schap had ik de keuze uit twee biologische en ecologische wasmiddel merken: Ecover en Klok Eco. Ik kon niet kiezen dus heb ze beide gekocht om ze vervolgens te onderwerpen aan een test.
biologisch-wasmiddel

Waarom Eigenlijk Biologisch wasmiddel?

Steeds meer mensen hebben last van allergie. Dit gaat vaak gepaard met overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in wasmiddelen. De oorzaak zijn vaak de toegevoegde allergenen zoals parfum en kleurstoffen. Omdat er na het wassen altijd een klein beetje wasmiddel achter blijft, staat de huid voortdurend in contact met wasmiddel.  Om de kans op allergie te verkleinen is het dus verstandig om te kiezen voor een wasmiddel met zo weinig mogelijk rommel, biologisch dus!

Ecover wasmiddel

Ik moet toegeven ik ben een Ecover fan. Een fantastisch bedrijf met een duidelijke filosofie. Natuurlijke producten maken die dezelfde kwaliteit (of nog beter) hebben dan de reguliere producten. Het wasresultaat was ook zeker goed te noemen en deed zeker niet onder voor wat ik gewend ben.  Wat wel een groot verschil is met de reguliere wasmiddelen is de geur. Deze is duidelijk minder overweldigend. Je moet je neus enorm diep in je schone handdoek duwen om de lavendel te ruiken.  Verder liggen de producten van Ecover wel iets boven het gemiddelde prijsniveau

Klok Eco wasmiddel

Volgens mij bestond Klok al voordat ik geboren was. En dat is wat mij betreft een pre want oude merken staan vaak voor bewezen kwaliteit en zijn daarmee vaak ook duurzaam! Om te beginnen is Klok een voordelig alternatief voor Ecover. Ook de wasresultaten zijn erg goed. Voor mijn gevoel zelfs beter dan bij de bestaande wasmiddelen.  Net als bij Ecover wordt ook bij Klok Eco de neus niet beloond. Heeft Ecover wasmiddel weinig geur, Klok ruik je helemaal niet en dat is wel jammer.

Conclusie biologische wasmiddel test

Beide producten hebben hun sterke kanten. Ga je voor super schoon kies dan Klok Eco en ga je voor heerlijk fris kies dan Ecover (het subtiele echte lavendel geurtje is toch wel erg lekker). Klok is de goedkoopste en Ecover heeft het breedste assortiment. Beide zijn vaak de oplossing voor allergie en andere huidproblemen. Ik wissel lekker af tussen beide en soms, soms pak ik nog een keer het reguliere wasmiddel. Gewoon voor de overdreven (nep) frisse geur.

Meer lezen over duurzaam en biologisch schoonmaken kijk dan ook eens naar de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids

Reacties (18)
Marcel
17/05/09 • 07:39

Laat ik het ontbreken van een geur aan mijn kleding na het wassen nu juist een enorm voordeel vinden. Als je daar eenmaal gewend bent, dan wil je nooit meer anders.

jolanda
04/11/09 • 19:06

Voor mij ook geen probleem hoor! Wat ik wel doe is tussen mijn fris (als het even kan) buiten gedroogde lakens, een paar lavendel zeepjes leggen (zeep van “de tuinen”)
Als je dan je bed in kruipt is dat echt heeeeeeeeeeerlijk!
Juist omdat je geen overheersende wasmiddel luchtjes meer ruikt ben je extra gevoelig voor lekkere natuurlijke luchtjes.

Dirk
04/11/09 • 23:20

Goeie tip, ga ik zeker proberen

01/12/09 • 12:21

[…] Neutral is daarbij geheel gericht op de gebruiker en niet zozeer op het milieu. Op de website van duurzaamthuis staat een test tussen het merk Ecover en Klok Eco. De conclusie is dat Klok Eco vooral superschoon […]

Ingrid
06/01/11 • 15:17

Klok “Eko” is een misplaatste term omdat het in het geheel NIETS met biologisch te maken heeft. Het is een gewoon synthtische wasmiddel, wellicht zonder extra toevoegingen en een afbreekbare verpakking! Het is in mijn ogen volksverlakkerij en er zou m.i. een keurmerk moeten zijn zoals de Skal in de voedingsmiddelenbranche.
Ecover daarentegen is wel degelijk gemaakt op basis van natuurlijke zepen en BIOLOGISCH geteelde grondstoffen. Dat is dus een wereld van verschil. Laat je niet voor de gek houden!

BB
18/09/12 • 23:37

Wat een onzin!!! Alle producten van Klok Eco zijn voorzien van het Europese Ecolabel, een onafhankelijk milieukeurmerk erkend door alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Zie http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ voor meer info.
Bovendien heeft Klok het Keurmerk Huidfonds gekregen, omdat hun producten geen parfum of kleurstoffen bevatten. Zie http://www.keurmerkhuidfonds.nl.

25/05/14 • 11:45

Beide genoemde merken zijn inderdaad NIET biologisch.Er zijn weinig of geen biologische merken op de markt. BIOnyx, is een nieuw merk, 100% biologisch voor producten in en om het huis of bedrijf. Ik gebruik deze nu naar alle tevredenheid. Vloeibaar wasmiddel van BIOnyx heeft mijn vetluis helemaal doen verdwijnen.

frederika
05/01/15 • 21:34

hoi ik wil toch even wat kwijt over klok dat is hardstikke synthetisch
en dat weet ik omdat ik allergisch ben voor synthetische wasmiddelen
en van klok heb ik erge last gehad en ecover zit ook iets in waar ik last van krijg
een echt bio wasmiddel is bio-d
en niet bio maar wel heel goed voor mens en milleu is attitude

22/02/15 • 17:55

Hoi, ik maak sinds een jaar zelf wasmiddel van zeep. Marseillezeep of sunlight, dat is biologisch afbreekbaar. Van 80 gram maak je 5 liter. Het kost dan niks (16 cent per liter!) en het wast goed schoon. En is niet slecht voor het milieu. Ik ben geen milieufreak, maar ik vind het prima zo, niet duur en toch wordt mijn ‘ecologische voetafdruk’ er niet groter van. Het ruikt niet, dat is prima.En het maken vind ik grappig. Als het op is denk ik: joepie, ik ga weer 5 liter maken!

anna
30/05/15 • 08:20

Mooi dat er eens getest wordt,maar er zijn inmiddels al meer wasmiddelen met het stempel eco!Gewoon in de supermarkt,bv froggy en ’t eigen merk van de jumbo,deze zijn ook een stuk betaalbaarder.Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het bij deze wasmiddelen zit,klopt het ecolabel? Heb ze beiden geprobeerd,resultaat was is prima.
Verder maak ik ook regelmatig zelf vloeibaar wasmiddel,ik gebruik het liefst sunlight,supersimpel,betaalbaar voor iedereen en wast prima schoon.

Chantal
28/06/15 • 21:17

Een aanvulling van mij- als op het pak aangegeven staat 60 ml wasmiddel, dan doe ik er 30 ml van in en vul ik het aan met 30/40/50 ml azijn (gewoon de kleurloze voor in de keuken). Wast prima schoon, geen azijn geur en de was is ook zacht. Ik wil nog steeds zelf mijn wasmiddel maken, dat moet ik nu eens gaan doen. Tot die tijd mij. Comi van ecover en azijn. Probeer het eens. Scheelt veel.

Cornelia
09/11/15 • 09:36

Ik ben al een dagje ouder. Herinner me heel goed dat Klok als EERSTE op de wereld de fosfaten eruitgooide! Dat moest ook echt gebeuren, want fosfaten doen meer kwaad dan goed, maar toch, je moet maar durven t.o.v. al die wasmiddelgiganten. Vervolgens waren zij volgens mij ook de eerste die de fluf weglieten, waardoor de pakken (zeg maar tonnen) ineens vijf maal kleiner werden. Die moed moest beloond worden naar mijn idee. Ik ben het merk dus altijd trouw gebleven.

Maurice
14/11/15 • 15:17

En dan nu, de test…
Wat heeft u nou werkelijk getest? En hoe heeft u dat getest?

Uw artikel gaat over de prijs, de geur en een subjectieve ervaring dat u het middel wel goed vindt wassen. Op welke temperatuur? Welk middel precies? Witwasmiddel of bont of vloeibaar? En wat is dan precies ‘goed’?

Dan de stelling dat oude merken voor duurzaam staan. Dan kan ik beter Ariel of Dreft uit het schap pakken want die waren er al voordat Klok uberhaupt bestond. En die zijn beiden zeker niet duurzaam nog eco te noemen.

Jeroen
09/02/16 • 03:16

Klok Eco is wel degelijk milieuvriendelijk en daarom ook voorzien van het Europees Ecolabel. Ik gebruik het al minstens 10 jaar naar volle tevredenheid. Vlekken worden goed verwijderd en ik vind het prettig dat het geen geur achterlaat. De was ruikt gewoon heerlijk schoon, verder niets. Volgens mijn ervaring wast het tenminste even goed of beter schoon dan de bekende chemische merken als Bonte Reus, Robijn, Ariel, enz, die ik tussendoor nog wel eens geprobeerd heb. Meerdere malen heb ik ook Ecover uitgeprobeerd, ook nadat het “verbeterd was”. Maar terwijl ik over hun allesreiniger, wc-reiniger en schuurmiddel wel tevreden ben vind ik hun wasmiddelen helaas beroerd. Vlekken worden niet verwijderd en de was krijgt na het wassen en drogen bij vochtig worden bij bijvoorbeeld een handdoek of T-shirt snel een soort zurige lucht, ongeveer zoals bij was die je vergeten bent uit de wasmachine te halen. Ik vind dit jammer, want het is een sympathiek bedrijf. De Consumentenbond heeft in januari 2016 bontwasmiddelen getest en Ecover kwam daar ook slecht uit de bus. Helaas hadden zij geen Klok Eco getest, volgens hen omdat de samenstelling zou wijzigen. Jammer dat op die manier niet aangetoond wordt dat Klok Eco prima wast terwijl het veel beter voor het milieu is en ook nog eens zeer huidvriendelijk. Voor mensen die snel huidproblemen hebben is het prima geschikt.

17/02/16 • 12:48

Ik heb een keer met Klok gewassen en zit nu met enorme huiduitslag, wat ik bij een “normaal” wasmiddel nog nooit heb gehad. Hetzelfde is me een keer overkomen met “pure & natural” Niveacreme. Volgens mijn huisarts zitten in deze producten inderdaad ook stoffen waar je allergisch voor kunt zijn.

HANS JANSSEN
20/02/16 • 11:58

Hoi,

Het is een GROOT MISVERTAND te veronderstellen dat de ECOVER producten ecologisch gezien verantwoord zijn en het beste alternatief.
Lees op de site van De Nieuwe Band maar waarom zij afgestapt zijn van de ECOVER producten. Zelf had ik al geconstateerd dat ze werken met enzymen. Weet u wel wat deze enzymen doen in de natuur ?

Dus wordt ECHT ECOLIGSCH !! LEES OP DE GENOEMDE SITE EN HUIVER !!

WAAROM KOOS DE NIEUWE BAND niet voor ECOVER.

Gezien de complexiteit van de materie vroeg deze keuze om zorgvuldig onderzoek. We zijn hier een paar maanden mee bezig geweest en we leggen je onze keuze graag uit.

De Nieuwe Band – Coöperatieve groothandel in levensmiddelen

De Nieuwe Band kiest voor Sonett en Bioclean en stopt met EcoveR.

Al ruim 30 jaar kiezen we als coöperatieve groothandel voor producten die goed zijn voor mens en natuur. Daarom werken we met producten uit de biologische landbouw en hanteren bij de keuzes die we maken zelf ontwikkelde sociaal-ecologische criteria. Hierbij staan we regelmatig voor uitdagende keuzes.

Zo hebben we onlangs besloten te stoppen met het verkopen van de producten van het merk Ecover. We kiezen eenduidig voor merken die beter bij onze uitgangspunten passen zoals Sonett en Bioclean. Met deze mooie merken bieden we iedereen een volledig assortiment schoonmaakartikelen die volop rekening houden met de natuur en het milieu.

Ecover en synthetische biologie.

Doorslaggevend bij onze keuze om alleen nog met Sonett en Bioclean samen te werken, zijn de vergevorderde plannen van Ecover om gebruik te gaan maken van een algenolie die gemaakt is via synthetische biologie (syn bio). Door internationale milieugroeperingen wordt syn bio ook wel “extreme genetische manipulatie” genoemd. Deze algenolie moet een goedkoper alternatief zijn voor palmpit- en kokosolie en zou volgens Ecover duurzamer zijn.

De productiemethode is volgens een grote groep milieuorganisaties (*1) echter verre van natuurlijk en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit op aarde. Bovendien wordt Braziliaanse niet-biologische monocultuur rietsuiker gebruikt als “gastheer” voor de algen. Tot slot stellen de milieuorganisaties dat dit niet tot verdere ontbossing van de regenwouden in de Amazone leidt.

De genoemde milieuorganisaties hebben Ecover daarom opgeroepen hiermee te stoppen. Nadat gesprekken met Ecover op niets uitliepen hebben ze deze zomer een online petitie opgezet waar in korte tijd tienduizenden consumenten hun handtekening onder hebben gezet. Ecover heeft daarop het gebruik van deze algenolie tot het voorjaar van 2015 uitgesteld.

Het siert Ecover dat ze de introductie uitgesteld heeft. Volgens de milieuorganisaties lijkt deze stap echter eerder ingegeven te zijn om een publiciteitsoffensief in te zetten om de synthetische biologie geaccepteerd te krijgen, dan dat Ecover af wil zien van het gebruik van deze technologie. Op een bijeenkomst van syn bio-bedrijven (waaronder Ecover’s leverancier Solazyme) in mei 2014, werd onder andere besproken hoe syn bio door consumenten geaccepteerd kan worden. De huidige benaming zou moeten veranderen omdat synthetische biologie nare associaties oproept. Een aantal alternatieve namen kwamen naar voren als “natuurlijk” en “verkregen door fermentatie” want deze namen suggereren dat het om een natuurlijk proces gaat.

Ecover heeft geen keurmerk
Merken als Sonett en Bioclean hebben Ecover ruimschoots ingehaald op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Zo is begin 2000 het Ecogarantie-keurmerk opgericht om de wildgroei aan claims van groene wasmiddelen (zoals het Europees Ecolabel van Klok) tegen te gaan en om controleerbare scherpe normen te kunnen hanteren. Zo goed als alle bekende pioniersmerken van natuurlijke was- en schoonmaakmiddelen (zoals Sonett, Bioclean en Sodasan) houden zich aan de normen van dit keurmerk (*2). Ecover was in eerste instantie ook betrokken bij het opstellen van deze normen, maar haakte af omdat ze zich niet konden vinden in de verdergaande eisen m.b.t. het gebruik van natuurlijke ingrediënten en -productietechnieken.

Ecover bevat deels petrochemische grondstoffen
Producten van Ecover bevatten voor een deel synthetische parfums en petrochemische wasactieve stoffen zoals natriumlaurylethersulfaat en 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (*3). Daarnaast blijft de vraag hoe natuurlijk het productieproces is van de enzymen die Ecover gebruikt. Ook hebben enzymen als nadeel dat deze als rest achterblijven in kleding en schadelijk kunnen zijn voor de huid. Door mogelijke aantasting van het huidvet en huideiwit kunnen allergische reacties ontstaan.

Ecover maakt principieel geen gebruik van biologische grondstoffen
Ecover suggereert met de term “bio-tensiden” dat ze biologische grondstoffen gebruiken, maar dat is helaas niet het geval. Ecover stelt dat het ethisch niet verantwoord is om biologische grondstoffen te gebruiken, omdat voedselvoorziening voor zeep gaat. Dat klinkt nobel, maar wij zien niet in wat deze niet-biologische monocultuur aan rietsuiker (die nodig is om de algenolie te produceren) met duurzaamheid te maken heeft. Ook met voedselsoevereiniteit, waarbij boeren weer zeggenschap krijgen over het land dat ze bewerken, heeft het niets te maken. De suikerplantages zijn namelijk in handen van grote multinationals zoals Cargill.

De producenten Sonett en Almawin (Bioclean) kiezen ervoor om niet alleen schoonmaakmiddelen te maken die tijdens het gebruik ervan het milieu zo min mogelijk aantasten. Maar waarbij ook de teelt van de grotendeels biologische grondstoffen, een bijdrage levert aan het behoud en het herstel van een vruchtbare aarde.

“Maar Ecover is goedkoper en ruikt lekkerder”
Als eerste over de prijs. Het klopt inderdaad dat de producten van Sonett in aanschaf meestal duurder zijn dan Ecover. Dat is een gevolg van de keuze voor de herkomst van de ingrediënten: kwaliteit heeft zijn prijs. Gelukkig zijn veel producten van Sonett in het gebruik juist goedkoper omdat je er veel minder van nodig hebt. Het Duitse consumententijdschrift Öko Test liet bijvoorbeeld in maart al zien dat voor wasmiddel “color”, de prijs in gebruik per wasbeurt gelijk is. En van de Sonett allesreiniger hoef je maar 5-10ml per 10 liter water te gebruiken, waar op de gebruiksaanwijzing van Ecover staat dat je van hun product 30-60 ml op 5 liter water dient te gebruiken. In gebruik is Sonett allesreiniger daarmee per reinigingsbeurt maar liefst zeven keer goedkoper dan Ecover.

En dan de geur. Sonett gebruikt alleen geuren van natuurlijke ingrediënten terwijl Ecover voor een deel synthetische parfums gebruikt die veel sterker zijn. De producten van Sonett ruiken daardoor minder sterk en anders, en dat is wennen. Je kunt het vergelijken met voor het eerst biologisch fruitbeleg zonder suiker proeven als je altijd niet-biologische jam gewend bent. Omdat je smaakpapillen de zoete suikersmaak met eventueel ook kunstmatige aroma’s gewend zijn, is het even omschakelen.

Oprechte keuzes – een uitdaging die we steeds blijven aangaan
We realiseren ons dat Ecover in Nederland als pionier een enorme naam heeft opgebouwd en de grootste omzet in het schoonmaaksegment heeft. Ook bij ons. Toch zitten er voor ons ondertussen zoveel vraagtekens en bedenkingen aan de ingrediënten van Ecover en aan de herkomst ervan, dat we hebben besloten om te stoppen met de verkoop. En om juist volledig te kiezen voor die merken die op geen enkele manier gebruik maken van op z’n minst bedenkelijke technologieën en ingrediënten. Daarmee maken we een keuze voor producenten waarbij we op alle manieren merken dat ze actief kiezen voor het gebruik van biologische grondstoffen en voor duurzaamheid.

Dat we door onze keuze in eerste instantie omzet verliezen, is voor ons een uitdaging die we graag aangaan. In het midden van de jaren tachtig namen we een soortgelijk besluit door samen met een handjevol natuurvoedingswinkels als eerste biologische groothandel ook echt voor 100% te kiezen voor producten van biologische landbouw. In die tijd waren er nog heel veel goedverkopende, niet-biologische producten in de natuurvoedingswinkels. Onze insteek daarbij was (en is nog steeds) dat we biologische landbouw alleen een faire kans konden geven als we ook echt volledig voor biologisch en voor een goede kwaliteit zouden kiezen. Stap voor stap. Naar een betere kwaliteit, naar faire verhoudingen en naar een solidaire economie. Soms met kleine stappen, soms met een pas op de plaats als het economisch tegenzit en soms met hele grote stappen. En altijd samen met jullie!

”Noten:
(*1)
Opgesteld door: ETC Group, Friends of the Earth, Organic Consumers Association, Fair World Project, Alliance for Humane Biotechnology, Food and Water Watch, Institute for Agriculture and Trade Policy, Corporate Europe Observatory, GMWatch, Center for Food Safety, The Nature Institute, Ghent NY, Food & Water Europe

(*2)
Zie tabel (pdf-bestand, 122 kB) met de belangrijkste normen en verschillen tussen de keurmerken Ecogarantie, Ecocert en EU Eco Label. Deze tabel hebben we dankbaar overgenomen uit het september-nummer Bio Actief van Bioforum Vlaanderen. In de Biogarantie-normen voor natuurvoedingswinkels in België die zich willen laten certificeren (zoals in Nederland de Eko-certificering) wordt vermeld dat alleen die was- en schoonmaakproducten verkocht mogen worden met twee specifieke labels, namelijk Ecogarantie en Ecocert. Het artikel merkt op dat “zelfs merken die van oudsher een zeer ecologisch imago hebben, niet altijd een label gebruiken.” “De keuze om alleen Ecogarantie en Ecocert gelabelde producten toe te laten zorgt voor een beperkter aanbod in de Biogarantie-winkels. Dit omdat in België deze gecertificeerde producten (nog) beperkt verkrijgbaar zijn”. Biogarantie spreekt dan ook uit dat “wanneer winkeliers duidelijk kiezen voor deze labels, ze fabrikanten stimuleren om zich te laten certificeren.” Want “zonder label is er geen garantie voor de consument”. Op dit moment is het nog niet zover dat daarmee producten zonder de genoemde keurmerken uit de winkels verdwenen zijn.

(*3) Enkele begrippen.
Petrochemie – bereiding van chemische producten uit aardgas aardolie of steenkool. De tak van scheikunde die zich met de vervaardiging van basisgrondstoffen uit aardolie bezighoudt.
2-bromo-2nitropropane-1,3-diol – ook wel bronopol genoemd. Deze stof zit in alle afwasmiddelen van Ecover en is zeer giftig voor waterorgamismen. Verder is bronopol irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Herhaald of langdurig contact ermee kan de huid gevoelig maken.
Enzymen – natuurlijke enzymen zijn niet nadelig voor het milieu. Wel zijn sommige mensen gevoelig voor enzymen en ontwikkelen daardoor huidaandoeningen. Om aan een grote hoeveelheden enzymen te komen, wordt er vaak gebruik gemaakt van gentechnologie.
Gentechniek – Bij genetische modificatie krijgt een plant of dier eigenschappen van andere organismes in plaats van de aangeboren soorteigenschappen. Gemanipuleerde organismen zijn moeilijk in te dammen, terwijl ze een ecologisch gevaar kunnen vormen en de langetermijneffecten onbekend zijn.
Wasactieve stoffen – ook wel oppervlakte-actieve stoffen of tensiden (afkomstig uit het Engels) genoemd. Zij worden gebruikt in vrijwel alle was- en reinigingsmiddelen. Ze zorgen er voor dat het te reinigen materiaal/oppervlak volledig vochtig wordt. Ze verwijderen het vuil en houden het losgemaakte vuil in oplossing.”

aL DIT EN NOG VEEL MEER ECHT ECOLOGISCH NIEUWS BIJ DE NIEUWE BAND

Lale
05/11/16 • 14:39

Beste immy,
Kan je misschien wat uitgebreider vertellen hoe je de wasmiddel maakt ? Bedankt

27/12/16 • 10:42

Leuk blog! Wil je meer informatie over wasmiddel en duurzaam wassen? Bekijk eens onze blog over de wondere wereld van het wasmiddel! https://www.bundles.nl/wondere-wereld-wasmiddel/

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld