Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
ecologisch wasmiddel getest

Dit is wat je moet weten over ecologisch wasmiddel & duurzaam wassen

Al die plastic flessen in de badkamer, erg duurzaam is het niet. Voor dit artikel besloten we daarom eens te kijken naar duurzamere alternatieven. Ik testte eerder al eens de Eco Egg wasbal waarmee je volledig plasticvrij kunt wassen, maar er is ook genoeg eco wasmiddel en eco waspoeder te koop. We namen verschillende soorten onder de loep en waren positief verrast, vooral door de geur van het wasmiddel van Seepje. Dit is wat we verder vonden van het wasmiddel en waspoeder van Klok, Ecover, Seepje en Sonett. 

Waarom kiezen voor ecologisch wasmiddel?

Steeds meer mensen hebben last van allergie. Dit gaat vaak gepaard met overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in wasmiddelen. De oorzaak zijn vaak de toegevoegde allergenen zoals parfum en kleurstoffen. Omdat er na het wassen altijd een klein beetje wasmiddel achterblijft, staat de huid voortdurend in contact met wasmiddel. Om de kans op allergie te verkleinen is het dus verstandig om te kiezen voor een wasmiddel met zo weinig mogelijk toevoegingen: ecologisch wasmiddel dus.

Ook is eco wasmiddel beter voor het milieu omdat het van natuurlijke middelen is gemaakt. Zo is ecologisch wasmiddel vaak ook alkalivrij wasmiddel. Alkali zit vaak in wasmiddel, omdat deze substantie goed reageert met een zuur en de was zo schoon maakt. Toch is het beter om voor alkalivrij wasmiddel te kiezen, omdat alkali een pH-waarde heeft die hoger is dan 7. Voor de huid is een waarde van 5 tot 5,5 beter. Zeker als je last hebt van een allergie, is alkalivrij wasmiddel een betere keuze. Gelukkig zijn veel ecologische wasmiddelen inmiddels ook pH-neutraal en bevatten ze geen alkali meer. 

Biologisch wasmiddel

Dirk test: ecologisch waspoeder

Ik moet toegeven: ik ben een Ecover fan. Een fantastisch bedrijf met een duidelijke filosofie.  Ze maken natuurlijke producten die dezelfde kwaliteit (of nog beter) hebben als de reguliere producten. Het wasresultaat was ook zeker goed te noemen en deed zeker niet onder voor wat ik gewend ben. Wat wel een groot verschil is met de reguliere wasmiddelen, is de geur. Deze is duidelijk minder overweldigend. Je moet je neus enorm diep in je schone handdoek duwen om de lavendel van dit ecologische wasmiddel te ruiken. Verder liggen de producten van Ecover wel iets boven het gemiddelde prijsniveau.

‘Net als bij Ecover, wordt ook bij de Klok de neus niet beloond’

Volgens mij bestond Klok al voordat ik geboren was. En dat is wat mij betreft een pre, want oude merken staan vaak voor bewezen kwaliteit en zijn daarmee vaak ook duurzaam. Om te beginnen is Klok een voordelig alternatief voor het eco wasmiddel van Ecover. Ook de wasresultaten van dit middel zijn erg goed. Voor mijn gevoel was Klok zelfs beter dan bij de bestaande wasmiddelen. Net als bij Ecover, wordt ook bij Klok de neus niet beloond. Ecover eco wasmiddel heeft weinig geur, maar het eco wasmiddel van Klok ruik je helemaal niet. Dat vind ik wel jammer.

Als laatste voegen we Sonett waspoeder toe aan het rijtje. Dit waspoeder is ook een goede ecologische optie. Volledig vegan en natuurlijk ook plasticvrij, vanwege de kartonnen verpakking. Ook is het biologisch afbreekbaar.

Conclusies van de ecologische waspoeder test

Alle drie deze producten hebben hun sterke kanten. Klok en Ecover vind ik eruit springen. Ga je voor super schoon, kies dan Klok Eco. En ga je voor heerlijk fris, kies dan Ecover (het subtiele echte lavendel geurtje is toch wel erg lekker). Klok is de goedkoopste en Ecover heeft het breedste assortiment. Beide zijn vaak de oplossing voor allergie en andere huidproblemen. Ik wissel lekker af tussen beide en soms, soms pak ik nog een keer het reguliere wasmiddel. Gewoon voor de overdreven (nep) frisse geur.

1
Klok waspoeder

Beste prijs
KLOK biologisch schoonmaken
Kwaliteit
10
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
€5,38 per kilo
Biologisch/ecologisch
Nederlands merk
Vegan
Zonder parfum en kleurstoffen, minimaliseert de kans op huidproblemen
Nadelen
Niet geschikt voor wol en zijde
Vrijwel geurloos waspoeder
Omschrijving
Klok kwaliteit staat voor buitengewoon schoon. De waspoeders zijn krachtig tegen vlekken en lossen vuil snel op. Natuurlijk op alle temperaturen.
...
Beste prijs

2
Ecover waspoeder

Beste eco keuze
Ecologisch wasmiddel
Kwaliteit
9,2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.8/10
Voordelen
€7,21 per kilo
Biologisch (afbreekbaar)
Goed wasresulaat
Plasticvrij
Vegan
Nadelen
De geur is vrij mild
Duurder dan gemiddeld
Niet geschikt voor wol en zijde
Omschrijving
Ecover Waspoeder Universal voor witte was en kleurvaste bonte was verwijdert hardnekkige vlekken, zelfs op lage temperaturen. Het wasmiddel op basis van plantaardige ingrediënten is biologisch afbreekbaar en zacht voor de huid. Het bevat geen optische witmakers en is geschikt voor het hele gezin, ook voor het wassen van babykleertjes en baby’s beddengoed. Het waspoeder heeft een heerlijk milde geur.
...
Beste prijs

3
Sonett waspoeder

Ecologisch wasmiddel
Kwaliteit
9,5
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.5/10
Voordelen
€7,49 per kilo
Biologisch/ecologisch
Plasticvrij
Vegan
Nadelen
Geeft geen geur af
Niet geschikt voor wol, zijde en microvezel
Weinig reviews
Omschrijving
Wasmiddel Compact van Sonett is een eco en milieuvriendelijk wasmiddel dat volledig afbreekbaar is. Het wasmiddel, met als voornaamste ingrediënt zuivere plantaardige zeep, herstelt zich met behulp van het in het rioolwater aanwezige kalk, waardoor de zeep afbreekt en zo het water niet kan vervuilen. Geschikt voor het wassen van witte en gekleurde was op 40 tot 95 graden Celsius.
...
Beste prijs

Paula test: ecologisch wasmiddel (vloeibaar)

Ik testte de ecologische wasmiddelen van Ecover, Klok en Seepje. Net als Dirk merkte ik al snel dat vooral Klok vrijwel geurloos is. Een prima keuze als je last hebt van allergieën, want dit eco wasmiddel is parfumvrij en bevat ook geen kleurstoffen. Mijn was werd er prima schoon door, maar ik miste een geur die lang blijft hangen. Een ander nadeel van het wasmiddel van Klok is dat de fles van plastic is gemaakt. Qua duurzaamheid kun je bij Klok dan beter voor het waspoeder gaan, dat in een kartonnen verpakking zit.

Over Ecover ben ik een stuk meer te spreken. Een fijn biologisch wasmiddel met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Ik testte het ecologische wasmiddel in de geur kamperfoelie & jasmijn, maar er zijn ook andere geuren verkrijgbaar van Ecover. Mijn was rook tijdens het ophangen onwijs lekker, maar de geur bleef helaas niet heel lang hangen. Op de geur na, ben ik wel fan van Ecover. Het merk is vegan en plantaardig en is erg fijn voor de huid.

‘Mijn persoonlijke favoriet is het ecologische wasmiddel van Seepje’

Mijn persoonlijke favoriet is het ecologische wasmiddel van Seepje. Seepje is net als Klok een Nederlands merk, maar zijn op het gebied van duurzaamheid een stuk verder. De flessen zijn volledig van gerecycled plastic (uit Nederland) gemaakt en biologisch afbreekbaar. De ingrediënten zijn bijna volledig natuurlijk. Een leuk feitje is dat het wasmiddel van Seepje is gemaakt van schillen van de zeepnotenboom die in landen als India en Nepal groeit. Een natuurlijke reiniger voor je wasgoed. Na een paar keer wassen met Seepje was ik in ieder geval helemaal om. Niet alleen omdat mijn was lekker schoon is op een duurzame manier, maar ook vooral vanwege de etherische olie in dit eco wasmiddel. Daardoor ruikt het onwijs lekker én de geur blijft ook nog eens echt lang hangen. Dat is vooral heerlijk in je beddengoed. Kortom: Seepje komt bij mij als beste uit de test, maar Ecover is een goede tweede.

1
Seepje wasmiddel in 'vers geperste lentegeur'

Seepje wasmiddel in vers geperste lentegeur
Kwaliteit
9,5
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
€7,78 per liter
Biologisch en biologisch afbreekbaar
Fles van gerecycled plastic
Ruikt erg lekker door etherische oliën
Vegan
Nadelen
Hogere prijsklasse
Omschrijving
Seepje maakt was- en reinigingsproducten van superschillen uit de Himalaya, die in overvloed aan bomen in India en Nepal groeien. Wanneer deze superschillen water zien, maken ze een natuurlijke vorm van zeep aan die je kleding heerlijk schoon én zacht maakt. In ‘t Washok maken ze daar middels een kook- en filterproces** een vloeibaar extract van de schillen. De vloeibare wasmiddelen van Seepjes bestaan voor 80% uit dit extract. Daar voegt Seepje andere schone ingrediënten aan toe, die zorgen bijvoorbeeld voor extra waskracht en die heerlijke geur. Ook maakt Seepje van zowel de Vers geperste lente geur als de Vrij en blij geur, een variant uitermate geschikt voor de witte was én een variant voor de bonte was. Door een eerlijke prijs te betalen voor de schillen draagt Seepje rechtstreeks bij aan natuurbehoud en betere leef-en werkomstandigheden in India en Nepal. Zo wassen we samen de wereld schoner én mooier! De verpakking is gemaakt van gerecycled HDPE-plastic uit Nederland.
...
Beste prijs

2
Ecover vloeibaar wasmiddel in kamperfoelie & jasmijn

Ecover vloeibaar wasmiddel in kamperfoelie jasmijn
Kwaliteit
9,8
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.5/10
Voordelen
€6,70 per liter
Biologisch & biologisch afbreekbaar
Fles van gerecycled plastic
Plantaardig
Vegan
Nadelen
Ruikt lekker, maar de geur blijft niet lang hangen
Omschrijving
Ecover Vloeibaar Wasmiddel Universal bestrijdt hardnekkige vlekken, laat kleuren heropleven en verwijdert katoenpluisjes na veelvuldig wassen. Dit ecologische wasmiddel is plantaardig, 100% biologisch afbreekbaar en veilig voor de septic tank. Bovendien wordt het op een duurzame manier geproduceerd in een Zero Waste certified fabriek. Het wasmiddel is zacht voor de planeet èn zacht voor de gevoelige huid.
...
Beste prijs

3
Klok vloeibaar wasmiddel voor de bonte was

Beste prijs
ecologisch wasmiddel
Kwaliteit
8
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7/10
Voordelen
€5,05 per liter
Biologisch
Nederlands merk
Vegan
Vrij van parfum en kleurstoffen
Nadelen
Fles is van plastic
Geurloos
Omschrijving
Ecologisch wasmiddel van Klok wast al de gekleurde was intensief én veilig schoon, met bescherming van de kleur.
...
Beste prijs

Meer lezen over duurzaam wassen? We hebben ook de Eco Egg wasbal voor je getest. En in deze artikelen vertellen we je meer over een wasmachine filter tegen microplastic, geven we je duurzame tips om te besparen in de badkamer en leggen we alles uit over zelf wasmiddel maken.

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

20 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik vind het eerlijk gezegd een waardeloze test als als er wasmiddelen getest worden onder het mom “duurzaam” of “ecologisch” terwijl in sommige producten zeepnoten uit India/Nepal zitten. Dat levert 7000km transport met bijbehorende CO2 uitstoot op.
Lekker groen bezig!

Ha Rembo,
Die zitten inderdaad in Seepje. En het is inderdaad een zeer negatieve ontwikkeling dat steeds meer producten vanuit de hele wereld worden gesleept. Ik vind het geen pluspunt dat deze stof uit India komt. Maar omdat het met een grote hoeveelheid hiernaartoe worden gehaald, lijkt de CO2 impact voor dit soort stoffen vergelijkbaar met productie in NL (omdat het hier lastig groeit). Als je artikelen hebt waar anders uit blijkt, laat het ons vooral weten. Dan halen we Seepje weg. Goed dat je ons scherp houdt.

Leuk artikel! Ik gebruik al jaren Klok omdat ik het belangrijk vind ecologisch te wassen. Laatst stuurde een vriendin mij een nieuw merk Pipper toe dat ook hypoallergeen is en gemaakt van ananas! Heb jij dit product toevallig ook getest? Helaas is het nog niet verkrijgbaar bij Albert Heijn, maar wel via hun website https://pipper.nl/.

Leuk blog! Wil je meer informatie over wasmiddel en duurzaam wassen? Bekijk eens onze blog over de wondere wereld van het wasmiddel! https://bundles.nl/wondere-wereld-wasmiddel/

Hoi, Het is een GROOT MISVERTAND te veronderstellen dat de ECOVER producten ecologisch gezien verantwoord zijn en het beste alternatief. Lees op de site van De Nieuwe Band maar waarom zij afgestapt zijn van de ECOVER producten. Zelf had ik al geconstateerd dat ze werken met enzymen. Weet u wel wat deze enzymen doen in de natuur ? Dus wordt ECHT ECOLIGSCH !! LEES OP DE GENOEMDE SITE EN HUIVER !! WAAROM KOOS DE NIEUWE BAND niet voor ECOVER. Gezien de complexiteit van de materie vroeg deze keuze om zorgvuldig onderzoek. We zijn hier een paar maanden mee bezig geweest en we leggen je onze keuze graag uit. De Nieuwe Band – Coöperatieve groothandel in levensmiddelen De Nieuwe Band kiest voor Sonett en Bioclean en stopt met EcoveR. Al ruim 30 jaar kiezen we als coöperatieve groothandel voor producten die goed zijn voor mens en natuur. Daarom werken we met… Lees verder »

Ik heb een keer met Klok gewassen en zit nu met enorme huiduitslag, wat ik bij een “normaal” wasmiddel nog nooit heb gehad. Hetzelfde is me een keer overkomen met “pure & natural” Niveacreme. Volgens mijn huisarts zitten in deze producten inderdaad ook stoffen waar je allergisch voor kunt zijn.

Klok Eco is wel degelijk milieuvriendelijk en daarom ook voorzien van het Europees Ecolabel. Ik gebruik het al minstens 10 jaar naar volle tevredenheid. Vlekken worden goed verwijderd en ik vind het prettig dat het geen geur achterlaat. De was ruikt gewoon heerlijk schoon, verder niets. Volgens mijn ervaring wast het tenminste even goed of beter schoon dan de bekende chemische merken als Bonte Reus, Robijn, Ariel, enz, die ik tussendoor nog wel eens geprobeerd heb. Meerdere malen heb ik ook Ecover uitgeprobeerd, ook nadat het “verbeterd was”. Maar terwijl ik over hun allesreiniger, wc-reiniger en schuurmiddel wel tevreden ben vind ik hun wasmiddelen helaas beroerd. Vlekken worden niet verwijderd en de was krijgt na het wassen en drogen bij vochtig worden bij bijvoorbeeld een handdoek of T-shirt snel een soort zurige lucht, ongeveer zoals bij was die je vergeten bent uit de wasmachine te halen. Ik vind dit jammer,… Lees verder »

En dan nu, de test…
Wat heeft u nou werkelijk getest? En hoe heeft u dat getest?

Uw artikel gaat over de prijs, de geur en een subjectieve ervaring dat u het middel wel goed vindt wassen. Op welke temperatuur? Welk middel precies? Witwasmiddel of bont of vloeibaar? En wat is dan precies ‘goed’?

Dan de stelling dat oude merken voor duurzaam staan. Dan kan ik beter Ariel of Dreft uit het schap pakken want die waren er al voordat Klok uberhaupt bestond. En die zijn beiden zeker niet duurzaam nog eco te noemen.

Ik ben al een dagje ouder. Herinner me heel goed dat Klok als EERSTE op de wereld de fosfaten eruitgooide! Dat moest ook echt gebeuren, want fosfaten doen meer kwaad dan goed, maar toch, je moet maar durven t.o.v. al die wasmiddelgiganten. Vervolgens waren zij volgens mij ook de eerste die de fluf weglieten, waardoor de pakken (zeg maar tonnen) ineens vijf maal kleiner werden. Die moed moest beloond worden naar mijn idee. Ik ben het merk dus altijd trouw gebleven.

Een aanvulling van mij- als op het pak aangegeven staat 60 ml wasmiddel, dan doe ik er 30 ml van in en vul ik het aan met 30/40/50 ml azijn (gewoon de kleurloze voor in de keuken). Wast prima schoon, geen azijn geur en de was is ook zacht. Ik wil nog steeds zelf mijn wasmiddel maken, dat moet ik nu eens gaan doen. Tot die tijd mij. Comi van ecover en azijn. Probeer het eens. Scheelt veel.

Mooi dat er eens getest wordt,maar er zijn inmiddels al meer wasmiddelen met het stempel eco!Gewoon in de supermarkt,bv froggy en ‘t eigen merk van de jumbo,deze zijn ook een stuk betaalbaarder.Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het bij deze wasmiddelen zit,klopt het ecolabel? Heb ze beiden geprobeerd,resultaat was is prima.
Verder maak ik ook regelmatig zelf vloeibaar wasmiddel,ik gebruik het liefst sunlight,supersimpel,betaalbaar voor iedereen en wast prima schoon.

Hoi, ik maak sinds een jaar zelf wasmiddel van zeep. Marseillezeep of sunlight, dat is biologisch afbreekbaar. Van 80 gram maak je 5 liter. Het kost dan niks (16 cent per liter!) en het wast goed schoon. En is niet slecht voor het milieu. Ik ben geen milieufreak, maar ik vind het prima zo, niet duur en toch wordt mijn ‘ecologische voetafdruk’ er niet groter van. Het ruikt niet, dat is prima.En het maken vind ik grappig. Als het op is denk ik: joepie, ik ga weer 5 liter maken!

Beste immy,
Kan je misschien wat uitgebreider vertellen hoe je de wasmiddel maakt ? Bedankt

hoi ik wil toch even wat kwijt over klok dat is hardstikke synthetisch
en dat weet ik omdat ik allergisch ben voor synthetische wasmiddelen
en van klok heb ik erge last gehad en ecover zit ook iets in waar ik last van krijg
een echt bio wasmiddel is bio-d
en niet bio maar wel heel goed voor mens en milleu is attitude

Beide genoemde merken zijn inderdaad NIET biologisch.Er zijn weinig of geen biologische merken op de markt. BIOnyx, is een nieuw merk, 100% biologisch voor producten in en om het huis of bedrijf. Ik gebruik deze nu naar alle tevredenheid. Vloeibaar wasmiddel van BIOnyx heeft mijn vetluis helemaal doen verdwijnen.

Wat een onzin!!! Alle producten van Klok Eco zijn voorzien van het Europese Ecolabel, een onafhankelijk milieukeurmerk erkend door alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Zie https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ voor meer info.
Bovendien heeft Klok het Keurmerk Huidfonds gekregen, omdat hun producten geen parfum of kleurstoffen bevatten. Zie http://www.keurmerkhuidfonds.nl.

Klok “Eko” is een misplaatste term omdat het in het geheel NIETS met biologisch te maken heeft. Het is een gewoon synthtische wasmiddel, wellicht zonder extra toevoegingen en een afbreekbare verpakking! Het is in mijn ogen volksverlakkerij en er zou m.i. een keurmerk moeten zijn zoals de Skal in de voedingsmiddelenbranche.
Ecover daarentegen is wel degelijk gemaakt op basis van natuurlijke zepen en BIOLOGISCH geteelde grondstoffen. Dat is dus een wereld van verschil. Laat je niet voor de gek houden!

Voor mij ook geen probleem hoor! Wat ik wel doe is tussen mijn fris (als het even kan) buiten gedroogde lakens, een paar lavendel zeepjes leggen (zeep van “de tuinen”)
Als je dan je bed in kruipt is dat echt heeeeeeeeeeerlijk!
Juist omdat je geen overheersende wasmiddel luchtjes meer ruikt ben je extra gevoelig voor lekkere natuurlijke luchtjes.

Goeie tip, ga ik zeker proberen

Laat ik het ontbreken van een geur aan mijn kleding na het wassen nu juist een enorm voordeel vinden. Als je daar eenmaal gewend bent, dan wil je nooit meer anders.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.