Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Tiny house

Een tiny house kopen


Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Tiny House movement. Dit is een architecturale en sociale beweging waarbinnen het wonen in kleine huizen (tiny houses) centraal staat. Tiny houses zijn volwaardige huisjes van maximaal 50 vierkante meter. Voor veel bewoners van tiny houses zijn de natuur, duurzaamheid en consuminderen belangrijke thema’s. Het leven in een tiny house heeft voordelen, maar er zijn ook bezwaren. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een tiny house.

Wat is een tiny house?

Een tiny house is dus een volwaardige woning van maximaal 50 vierkante meter. De huisjes kunnen onderling verschillen in type bouwmateriaal, oppervlake, of bijvoorbeeld de aanwezige voorzieningen. Binnen de tiny house movement maken veel mensen daarnaast het onderscheid tussen tiny houses mét en tiny houses zónder wielen. Tiny houses met wielen kunnen relatief gemakkelijk naar een nieuwe plek verplaatst worden, en zijn daarmee geschikt voor op tijdelijke kavels. Tiny houses met een vaste fundering, daarentegen, zijn geschikt voor permanente locaties. Een woonwagen of recreatiewoning is geen tiny house: volgens Tiny House Nederland is een woning is pas een tiny house als de bewoner(s) permanent in hun huisjes wonen en een inschrijving hebben in de Basis Registratie Personen (BRP) op het adres van het tiny house. Tenslotte kan ook het ‘geraamte’ van een tiny house verschillen. Sommige huisjes zijn gemaakt van oude containers, anderen worden vanuit een nieuw houten of metalen skelet gebouwd.

Voorbeeld Tiny house om te bezichtigen

Wat kost een tiny house?

Een gemiddeld tiny house (van +/- 30 m2) kost ongeveer 30.000 euro. Een groter tiny house (tot 50 m2) kost eerder richting de 100.000 euro. Het type tiny house, het bouwmateriaal, de aan/afwezigheid van sanitaire voorzieningen en eventuele andere aanpassingen, hebben effect op de uiteindelijke prijs van jouw huisje. Er zijn verschillende partijen die ‘standaard’ tiny houses aanbieden. Zowel met als zonder inrichting. Onder aan dit artikel vind je een aantal relevante links.

Maar je hoeft geen kant en klaar tiny house te kopen; zelf bouwen kan ook! Door je eigen tiny house te bouwen, kun je geld besparen. De kosten voor het bouwen van een tiny house liggen, afhankelijk van het bouwmateriaal, rond de 25.000 euro.

Het bouwen van een tiny house kost de gemiddelde klusser volgens Tiny House Life zo’n 500 uur. Maar let op: dan ben je er nog niet. In dit bedrag is de grond waar je huis op staat, niet meegenomen. Prijzen variëren van € 200,- per m2 in de randen van Nederland, tot zo’n € 800,- per vierkante meter in het westen van het land. In en rondom grote steden ligt dit bedrag nog iets hoger.

Een tiny huis huren, zoals je ook een huurhuis of appartement huurt, is nog niet gebruikelijk. Maar, meer en meer woningcorporaties geven aan wél ambities in die richting te hebben. Ook kun je op verschillende plekken in Nederland een of meerdere dagen in een tiny house verblijven, vanaf ongeveer 40 euro per nacht. En er zijn op verschillende plekken Nederland meerdere keren per maand open dagen van verschillende soorten Tiny Houses. Je kunt hiervoor het beste googlen op ‘Open dag tiny house [jouw regio]’. 

Tiny house inerieur

Hoe zit het met de regelgeving?

Wil je een tiny house wil bouwen op eigen terrein, dan volstaat een bouwvergunning van de gemeente. En het bestemmingplan moet natuurlijk bewoning toestaan. Wie een tiny house wil (bouwen) op gemeentegrond, moet ook nog een vergunning krijgen voor tijdelijke bewoning op die grond.

Ook heb je een omgevingsvergunning nodig voor het bouwen van een tiny house. Ook als je huisje ergens anders gebouwd wordt en je het daarna verplaatst naar de plek waar je erin gaat wonen. De omgevingsvergunning is namelijk voor ‘het bouwen van een bouwwerk’. Daarvoor wordt het huisje onder andere getoetst aan het Bouwbesluit.

Een kavel kopen/huren

Het hangt van de gemeente en het bestemmingsplan af of een vergunning wordt verleend voor het tijdelijk of permanent plaatsen van een tiny house. Wanneer de gemeente moet afwijken van het bestaande bestemmingsplan, kan een vergunning jaren duren. Het is dus best ingewikkeld om een kavel te vinden met ruimte voor tiny houses. Op dit moment zijn er daarom nog maar weinig plekken in Nederland waar je in een tiny house mag wonen. Wel zijn er verschillende (social media) groepen waarin tips worden gedeeld. In de Tiny House Startergids vind je hier meer informatie over. Ook ‘Marjolein in het klein’ heeft hier een heel relevante blog over geschreven.

Onder de radar wonen

Je kunt ook op zoek gaan naar een niet-officiele plek voor je Tiny House. Bij een agrariër in het weiland of bij mensen met een grote tuin. Zoals Tinyfindy uitlegt: ‘als de eigenaar het goed vindt, kun je dan gewoon je huisje neerzetten en er gaan wonen. Zolang de buren niet klagen en er niet per ongeluk een oplettende ambtenaar voorbij fietst, komt de politie niet handhaven.’  Maar let op: door onder de radar te wonen houd je je niet aan de geldende regelgeving en ben je dus illegaal bezig. Wij adviseren dan ook niet om dit te doen.

Is een tiny house duurzaam?

Een tiny house wordt over het algemeen gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast zijn de materialen waarvan een het huis gemaakt is, vaak beter recyclebaar dan materialen van een ”normale” woning. Afhankelijk van de materiaalkeuze en goed onderhoud, kan een tiny house gemakkelijk tientallen jaren meegaan.

Het maandelijkse energie- en waterverbruik van een tiny house is over het algemeen veel lager dan dat van reguliere huizen. Natuurlijk verschilt dit van huisje tot huisje en afhankelijk van persoonlijk verbruik. Maar omdat de woning simpelweg zoveel kleiner is, en tiny houses over het algemeen goed geïsoleerd zijn, zijn deze huizen een zeer energiezuinige optie!

Daarnaast zijn voor veel bewoners van tiny houses de natuur, duurzaamheid en consuminderen belangrijke thema’s. In een tiny house leef je, net als tijdens kamperen, zowel letterlijk als figuurlijk dichter bij de natuur. Daardoor maak je sneller duurzame keuzes. En omdat je huis kleiner is, passen er minder dingen in, en koop je automatisch minder spullen. Tiny houses zijn een soort symbool voor een ”simpele” manier van leven: vrijer en eenvoudiger.

Top 3 tiny houses

Voor je overgaat op de aanschaf van een tiny house, is er nog een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden:

 1. Garantie
  Check altijd de garantietermijn en voorwaarden van een verkoper. Deze verschillen vaak per (web)winkel, en per tiny house. Let hierbij bijvoorbeeld op de voorwaarden rondom schade die tijdens transport op kan treden en de garantie op ingebouwde badkamer- of keukenapparatuur.
 2. Verzekeringen
  Het is mogelijk dat je in een tiny house andere of aanvullende verzekeringen nodig hebt dan in je huidige woonhuis. Zo is een WA verzekering (een aansprakelijkheidsverzekering) wettelijk verplicht bij een tiny house op wielen.
 3. Type tiny house
  Het lijkt een open deur, maar verdiep je goed in de verschillende soorten tiny houses. Ben je een echte keukenprins(es)? Ga dan voor een huis met een relatief grotere keuken. Misschien hecht je veel waarde aan een apart af te sluiten slaapruimte, of een badkamer waar meerdere mensen tegelijkertijd hun tanden in kunnen poetsen. Er is veel mogelijk, ook met een beperkt aantal vierkante meters. 
 4. Levertijd
  Tiny houses zijn in relatief korte tijd erg populair geworden. Er is een tekort aan verschillende soorten bouwmaterialen (en mankracht), waardoor de levertijd van een tiny house kan oplopen tot een aantal maanden. Houd hier rekening mee bij de verkoop/verhuur van je huidige woning en het regelen van de verhuizing.
 5. Verhuizing
  Afhankelijk van de grootte van je huidige woning, kan het zijn dat een deel van je spullen niet mee kan naar het tiny house. Iets anders om rekening mee te houden als je van een grotere woning naar een tiny house verhuist, is het seizoen. Het kan best even wennen zijn om op een kleiner aantal vierkante meters te wonen, met minder spullen. Een verhuizing in de lente of zomer kan daarom fijner zijn: dan kun je buiten de ruimte opzoeken.

Onderstaande top 3 tiny houses is gebaseerd op een selectie van duurzaamheid, prijs, en kwaliteit.

1
Porto

Th porto
Afmeting
7,2 x 2,55 x 3,95 m (25,3 m²)
Prijs
€59750,00
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.3/10
Voordelen
Gemaakt van ecologisch thermisch gemodificeerd pijnboomhout
Ingebouwde lucht-lucht warmte pomp
Ecologische Metisse isolatie (katoen)
Duurzaam infra-roodpaneel als spiegel
Nadelen
Relatief weinig (natuurlijk) licht
Omschrijving
Dit tiny house is gebouwd om permanent in te wonen en is geïsoleerd met ecologisch isolatiemateriaal Metisse. De gevelbekleding is van ecologisch thermisch gemodificeerd pijnboomhout. De fundering bestaat uit een Vlemmix trailer waardoor het met een gerust hart over de snelweg vervoerd kan worden. Het huisje is gemaakt om aangesloten te worden op het elektriciteits- en waternet. Indien je graag een off-grid versie van dit huisje, wilt is dat ook mogelijk.
...

2
Little nature

Little nature
Afmeting
8,76 x 4 x 3,3 (28m²)
Prijs
€89490,00
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
Gemaakt van onbewerkt Syberisch Larikshout
Ingebouwde lucht-lucht warmte pomp
HR++ letselveilig glas
96% Ecologische bouwmaterialen
Nadelen
Weinig kast/opbergruimte
Omschrijving
Indien je comfort wilt combineren met kleiner wonen, dan heeft dit Tiny House de ideale combinatie. Het huisje voldoet aan het bouwbesluit en heeft 96% Ecologische bouwmaterialen. Het huisje is daarnaast direct aan te sluiten op infrastructuur elektra, water en riool. Op deze 28m2 gebruikersoppervlak vind je alle voorzieningen die je in een ‘normaal’ huis ook vindt.
...

3
Buxus

Buxus
Afmeting
8 x 2,52 x 3,4 m (24m²)
Prijs
€64130,00
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Gemaakt van thermisch behandeld vurenhout
Vloerverwarming met thermostaat
Standaard polystyreen isolatie, optionele schapenwol isolatie
Ingebouwd duurzaam dampscherm
Nadelen
Geen optie tot zonnepanelen
Omschrijving
Een landelijk Tiny house dat knus én ruimtelijk voelt. De Buxus is voorzien van grote ramen, knusse hoekjes en genoeg opslagruimte voor al je waardevolle spullen. Het dakraam zorgt voor extra licht in de woonruimte, zodat je een fijne uitvalsbasis hebt om je terug te trekken in bijvoorbeeld de natuur. Het Buxus tiny house is voorzien van een ruimtelijke loft, die een aparte slaapplek biedt. Het podium is te gebruiken als extra slaapruimte, leefruimte of opslagplek. Zo maak je van je Tiny house jouw thuis.
...

Interessante bronnen en links

1
Tiny house Nederland

Tiny house Nederland biedt ontzettend veel informatie en inspiratie op het gebied van tiny houses. Van succesverhalen tot een Juridisch stappenplan Tiny Housing.

2
Tinyhouse.nl

Op Tinyhouse.nl vind je informatie over het (laten) bouwen van een tiny house, en het huren van tiny houses.

3
Tiny House Store

Bij de Tiny House Store kun je terecht voor kant en klare tiny houses, bouwmaterialen, informatie over het bouwen, ervaringsverhalen, en nog veel meer.

4
Tinyfindy.com

Tinyfindy.com is een soort Funda voor tiny houses. Er worden tiny houses, maar ook kavels, producten, en diensten aangeboden.

5
Tiny House Life

Op Tiny House Life vind je allerlei artikelen over het verblijven in en rondom een tiny house.

Isabelle

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mooi artikel :)

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.