Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wormenhotel

Wormen kweken en het bouwen van een wormen hotel

Is het tijd om bij jou thuis een wormenhotel te openen? Wormen kweken is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je aan ‘duurzaamheid’ denkt, maar de realiteit is dat wormen een makkelijke oplossing zijn om van je gft afval af te komen en hoge kwaliteit compost/mest te maken. Wat is het precies; een wormenhotel? Daar gaan we ons in verdiepen en jou alle informatie geven over waarom het een goed idee is, en ook hoe je er zelf één kan bouwen.

Wormen in hand

Wormen en composten

Door zelf te composteren bespaar je energie en geld. Thuis zelf composteren wordt steeds  populairder. Door ervoor te kiezen om wormen te gebruiken in dit proces is het, als eerste, schoner en is de kwaliteit van het mest hoger want er zitten veel meer voedingsstoffen in. Jammer genoeg is het niet zo dat je een paar regenwormen in je achtertuin kan opsporen en  in je wormenhotel zetten. Welke wormen kunnen dan wel gebruikt worden in het wormenhotel? De beste om ervoor te gebruiken zijn tijgerwormen (Eisenia fetida), beter bekend als compostwormen. Ons advies is om die bij een specialist te kopen of online. Je kunt ook rondvragen of andere mensen wormen hebben gekweekt en daar extra wormen van over hebben, misschien wel van hun eigen wormenhotel.

Waarom is wormen kweken beter voor composteren? De compost die de wormen creëren heet meststof of percolaat. Dit is een vloeibare mest die met water gemixt kan worden om over planten te sproeien, of  gewoon als mest gebruikt kan worden voor je planten of tuin. Soms wordt dit ook ‘zwart goud’ genoemd vanwege de hoge kwaliteit voedingsstoffen die erin zitten.

Wormenhotel

Wat zijn de voordelen van een wormenhotel?

Wormenhotels zijn heel veelzijdig en zijn er in veel vormen en maten, het hangt namelijk af van hoeveel etensresten/gft afval er per dag in gaat. Nadat je deze blog van ons hebt gelezen, en een nieuwe lading groenten bent gaan kopen, is dit een goede oplossing voor al de resten.

Je kunt er zelf gemakkelijk eentje maken met emmers, of als je het graag met de familie doet kan je ze ook kant-en-klaar kopen in de bouwmarkt. Wormenhotels, soms ook wel wormenbakken genoemd, worden steeds populairder, bij mensen thuis maar ook in verschillende gemeentes. Zo staan er al rond de 75 wormenhotels in Amsterdam waar iedereen in de buurt zijn of haar compost in kan doen. Je kan online zoeken of er bij jou ook wormenhotels zijn door op google gewoon wormenhotel en je
stad of dorp in te typen.

Dit is niet alleen fijn voor de mensen en voor de wormen, maar ook voor het milieu. Ook al is het nog niet officieel bewezen dat wormenhotels beter voor het milieu zijn dan compost verzamelplekken, het betekent wel minder transport van afval, dus minder uitstoot van CO2.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je er hoge kwaliteit mest aan overhoudt, dat uiteindelijk weer gebruikt kan worden voor jouw planten. Dit betekent dat je geen mest hoeft te kopen en dat het restafval van deze planten uiteindelijk weer gebruikt zal worden om ze te voeden. Dat is nou echt een voorbeeld van circulaire economie.

Wat ook erg fijn is, is dat iedereen wormen kan kweken en een wormenhotel kan oprichten, wat het budget ook is. Heb je er wat meer geld voor beschikbaar? Dan kun je voor rond de 100 Euro een wormenhotel kopen bij een bouwmarkt. Is jouw budget wat minder, dan kun je gemakkelijk voor een paar tientjes de  benodigdheden kopen om een eigen hotel te bouwen. 

Wil je een wormenhotel kopen? Hieronder hebben wij 3 goede opties voor jou op een rij gezet. 

Balkonton verticale tuin met wormenhotel

Balkonton verticale tuin met wormenhotel

Houten wormenhotel

Houten Wormenhotel - 3 laags duurzaam

Wormenbak starter kit

Wormenbak - 4 laags starter kit

Aarde en schepje

Hoe begin je met wormen kweken in een wormenhotel?

Als je het wormenhotel liever zelf bouwt, kan dat natuurlijk ook. Je hebt dan het volgende nodig:

  1. 3 bakken of emmers van minimum 2-3 liter (kan ook groter), het liefste van plastic met een deksel. 
  2. Boormachine
  3. Oud karton, krantenpapier, stro of droge bladeren
  4. Wat compost om mee te beginnen
  5. Ongeveer een kilo gft afval
  6. En het meest belangrijke: ongeveer 500g compostwormen (zo’n twee handen vol)

Zo zet je hem in elkaar:

  1. Boor in twee bakken aan de zijkant gaatjes, en ook in de onderkant (de gaatjes in de onderkant kunnen wat kleiner dan die in de zijkant). Boor geen gaten in de onderste bak.
  2. Boor gaten in de deksel, dit zijn de nodige luchtgaten.
  3. Vul de middelste bak met lagen van droge materialen zoals stro, karton of droge bladeren. Wissel dit af met lagen compost. Doe er een paar lagen bij tot dat hij ⅔ vol zit.
  4. Doe de wormen in de middelste bak in een van de compost lagen.
  5. Vul de bovenste bak met de eerste lading gft afval, probeer hem ongeveer ⅔ vol te maken.
  6. Plaats deze in de compost & wormen bak en zet dan beiden in de derde bak waar geen gaten in zitten.
  7. Plaats de deksel erop om alles af te sluiten.
  8. En nu maar hopen dat je blije en productieve wormen hebt die binnen drie maanden een volle bak mest zullen produceren!
  9. Als je een kraantje installeert in de onderste bak kan je gemakkelijk de compost hiermee aftappen.
 
De mensen van het klokhuis nemen je hieronder in dit filmfragment stap voor stap mee! 
Hoe maak je een wormenhotel? | Het Klokhuis
Wormen in de aarde

Top tips voor blije wormen en een succesvol wormenhotel

Want blije wormen zijn succesvolle compostwormen:

  • Wormen houden vooral van veel fruit- en groenteresten, koffiedik, tuinafval en karton zoals dat van een eierdoosje. Gekookt eten, vis/vlees en prikkelend eten zoals citrusvruchten en ui is niet goed voor hun. 
  • Zet het wormenhotel niet in directe zon, maar in een schaduwrijke plek.
  • Voeg er minstens één keer per week afval aan toe, maar het kan ook elke dag een beetje.

 

  • Als jouw familie veel te veel gft afval heeft wat de wormen niet aan kunnen, dan kunnen jullie ook overwegen om er wat kippen bij te nemen.
  • De condities moeten vochtig, maar niet nat zijn. Als het te nat is, voeg dan wat karton toe, als het te droog is, voeg dan wat fruit/groenten schillen toe. 
  • Als het begint te stinken, is dat het teken dat de vochtniveaus niet in balans zijn.
  • Als het onder de 10 graden is zullen ze minder gaan eten en bij nog lagere temperaturen zullen ze in een soort winterslaap gaan, dus wees niet ongerust als het compostproces wat langzamer dan normaal gaat.
  • Als je op vakantie gaat kan je makkelijk de wormen voor een paar weken alleen thuis laten, doe er gewoon veel afval in voordat je vertrekt.

Wil je nog meer weten over duurzaam aan de slag in de tuin? Lees dan onze artikelen over een insectenhotel, duurzaam tuinieren of duurzaam lastige insecten als de bladluis aanpakken.

Fabienne van de Loo

Ik ben een freelance schrijver voor Duurzaamthuis.nl zodat ik informatie kan delen over belangrijke onderwerpen binnen duurzaamheid. Ik woon in Dahab, Egypte en dus als ik niet aan het schrijven ben, ben ik onderwater te vinden in de Rode Zee.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook