Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kurk vloer duurzaam

Kurkvloer

Impact
Milieuwinst
Redelijk duurzaam
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.5/10

kurk-vloer-duurzaam

Productieproces: kurk wordt gewonnen door de kurk met de hand van de stam van een kurkeik te snijden. Na acht tot tien jaar kan er opnieuw van dezelfde boom geoogst worden.
Uitstraling: kurk is al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw populair bij ontwerpers. De vloeren zijn verkrijgbaar in de vorm van tegels of als laminaat op een houten rug. Kurk kan in alle mogelijke kleuren gebeitst worden. Licht of juist heel donker, geven een chique uitstraling.
Toepasbaarheid: kurk is opgebouwd uit een gesloten honingraatstructuur. De lucht in de vloer zorgt voor een goede isolatie en de vloer voelt daardoor warm aan. Ook zorgt die structuur voor een goede geluidsdemping. Het materiaal is waterafstotend en is anti-allergeen omdat het een natuurlijk afweermiddel tegen insecten in zich draagt. Het is geschikt voor alle plekken in huis, inclusief natte ruimten.
Onderhoud: Het wordt aangeraden om kurk eens in de drie jaar een nieuwe laklaag te geven. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid bij voorkeur een laklaag op waterbasis. Bij beschadiging zijn de tegels en vloerdelen per stuk te vervangen. Dit verlengt de levensduur.
Levensduur: 15 tot 20 jaar.
Milieubelasting: Er is relatief weinig energie nodig voor de productie van een kurkvloer. De kurkeiken groeien in Spanje, Portugal, Italië en Marokko, dus de vervoersafstand is ook beperkt.
Giftige stoffen: kurkvloeren zijn verlijmd op de rug met een synthetische lijm. Uit deze lijm kunnen giftige stoffen vrijkomen.
Keurmerk: er bestaat een Kork-logo. Dit van oorsprong Duitse keurmerk garandeert dat de kurkvloer vrij is van weekmakers, vluchtige organische stoffen en formaldehyde.
Hergebruik: kurk kan goed worden hergebruikt voor bijvoorbeeld ondervloeren en schoenzolen.

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

  • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
  • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
  • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
  • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Tips?

We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.