Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Dakisolatie

Subsidie dakisolatie

Warmte stijgt op. Daarom is het bij het verduurzamen van je huis verstandig om van boven naar beneden te werken en te beginnen bij je dak. Door je dak te isoleren kun je jaarlijks veel energie besparen. Tot 30% van de warmte gaat namelijk door een (slecht geïsoleerd) dak verloren. Maar ook in de zomer merk je het verschil: je huis blijft veel langer koel. Dakisolatie is een goede investering, waarmee je jaarlijks tot wel 1200 euro kunt besparen. En het is een van de maatregelen die onder de landelijke ISDE-subsidie valt.

Alles over de subsidie voor dakisolatie

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Er is een landelijke subsidie voor het isoleren van je huis; de ISDE subsidie. Hier vallen verschillende maatregelen onder:

Je kunt subsidie ontvangen voor 1 isolatiemaatregel, of twee maatregelen met elkaar combineren. Dan ontvang je meer subsidie. Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie moet je binnen een jaar (minstens) 2 van de genoemde isolerende maatregelen uit laten voeren. Ook kun je 1 isolatiemaatregel combineren met de aanschaf/installatie van een zonneboiler, warmtepomp, of aansluiting op een warmtenet.

Je kunt dus subsidie ontvangen voor het laten isoleren van je dak. Let op: je komt alleen in aanmerking voor de subsidie als je maatregelen laat uitvoeren. Zelf je dak isoleren kan zeker, maar hiervoor ontvang je dus geen subsidie.

2
Hoeveel subsidie krijg je?

Als je 2 of meer isolerende maatregelen laat uitvoeren, krijg je tot 30% van de kosten terug. Voor 1 maatregel is dat tot 15%. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter, met een minimaal en maximaal aantal vierkante meters per maatregel. Het bedrag per vierkante meter verschilt per isolatiemaatregel.

Volgens de rekentool van de RVO kun je uitgaan van 20 euro subsidie per vierkante meter. In de rekentool kun je ook bekijken hoe hoog jouw subsidie wordt in combinatie met andere isolerende maatregelen die onder deze subsidie vallen.

3
Waar kan je subsidie dakisolatie aanvragen?

De ISDE subsidie is nationaal en combineerbaar met andere subsidies. Je kunt de subsidie aanvragen via de site van de RVO. Lokaal zijn er soms aanvullende isolatiesubsidies beschikbaar. Deze kun je in onze lokale subsidiewijzer terugvinden.

4
Wat zijn de voorwaarden voor de subsidie dakisolatie?

Om de isolatiesubsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder vind je de belangrijkste 5. Voor alle voorwaarden voor de dakisolatie subsidie, kun je op deze pagina van de RVO terecht.

  1. De maatregelen zijn afgerond bij de aanvraag, en de subsidieaanvraag is ingediend binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
  2. Jij bent eigenaar van het huis waar de maatregel is uitgevoerd.
  3. De dakisolatie moet voldoen aan de vereiste en geldende isolatiewaarden (voor dakisolatie geldt een minimale Rd-waarde van 3,5).
  4. Kies je als isolatiemateriaal lokaal gespoten PIR of PUR? Dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  5. Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.

Aan de slag

1
Bereid je vooraf goed voor

De subsidieaanvraag kan pas ingediend worden nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Wel is het van belang je vooraf goed te verdiepen in de werkzaamheden en leveranciers.

2
Laat je ontzorgen bij de aanvraag

Verdrink je in alle regels en duizelen de cijfers? Geen paniek: de subsidieservice van Simpel Subsidie biedt volledige ontzorging van het hele aanvraag proces voor € 75.00.

Subsidies en leningen voor dakisolatie in jouw gemeente

Zoals gezegd zijn er naast de landelijke ISDE subsidie soms ook lokale (isolatie-)subsidies beschikbaar. Vul hieronder je gemeente in en zie direct of er aanvullende lokale subsidies bestaan. 

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.