Denk je erover om je keuken te verduurzamen? Een mooi begin is een energiezuinige waterkoker. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. In dit artikel vertellen we je meer over de energiezuinige waterkoker.
De energiezuinige waterkoker: wanneer is een waterkoker duurzaam?
De duurzaamheid van een energiezuinige waterkoker begint bij het productieproces. Duurzame bedrijven houden goed rekening met de milieu-impact van de producten die ze maken en houden de CO2-uitstoot minimaal.
‘Als je vaak thee drinkt is een warmhoudfunctie prettig, maar een thermoskan is ook een optie’
Naast het productieproces zijn er natuurlijk nog eigenschappen van de energiezuinige waterkoker zelf. Een waterkoker is duurzamer als deze is gemaakt van roestvrijstaal. Dat gaat namelijk langer mee. Ook is het handig als waterkokers een warmhoudfunctie hebben. Hierdoor blijft het water in de energiezuinige waterkoker langer warm en hoef je het niet opnieuw te koken. Hoewel een warmhoudfunctie ook energie kost, hoef je wel minder vaak je water te koken. Check altijd goed of de functies van een waterkoker bij jouw situatie passen. Als je vaak thee drinkt is een warmhoudfunctie prettig, maar een thermoskan is ook een optie.
Hier moet je op letten als je een energiezuinige waterkoker wilt aanschaffen
- Kijk naar het wattage. Een energiezuinige waterkoker heeft een hoog wattage. Dat komt omdat water sneller kookt in een waterkoker met een hoog wattage, dan bij een met een laag wattage. Kies daarom voor een waterkoker van 2400 tot 3000 watt. Als je water sneller kookt, bespaart dat namelijk energie.
- Check of kleine hoeveelheden water koken mogelijk is. Een goede literaanduiding is fijn, maar het is extra handig als de energiezuinige waterkoker minder water kan koken. Het kost namelijk meer energie om grote hoeveelheden te koken. Heb je een klein kopje nodig? Dan kun je beter wat minder milliliters water koken.
- Let op lampjes en het display. Sommige waterkokers hebben lampjes of schermen die altijd aan blijven staan. Controleer of jouw nieuwe energiezuinige waterkoker dit niet heeft, want dat scheelt ook weer energie in huis.
- Zorg dat de energiezuinige waterkoker automatisch en snel uitschakelt. Hoe sneller een waterkoker afslaat, hoe minder energie je verbruikt. Het is dus een stuk duurzamer als je een waterkoker hebt die snel en automatisch afslaat en niet door blijft koken.
- Het verwarmingselement binnenin de waterkoker moet verborgen zijn. Bij oude waterkokers zie je het verwarmingselement zitten in de waterkoker. Bij een energiezuinige waterkoker is het element meestal netjes weggewerkt. Controleer dit ook zeker als je een nieuwe waterkoker wilt aanschaffen. Als het verwarmingselement namelijk zichtbaar is, moet het water tot boven het element uitkomen. Heel onhandig, want je hebt meer water nodig en verbruikt daarbij ook meer energie.
Top 4 energiezuinige waterkokers
1Plint Pure Kettle
2Bosch TWK7203 Temperature Control
3WMF Dubbelwandige waterkoker
4ALESSI - Plisse - Elektrische Waterkoker
Tips om duurzamer en zuiniger water te koken
- Heb je geen warmhoudfunctie in je huidige waterkoker? Het is ook duurzaam om een thermoskan te gebruiken of een isolerende theepot. Dat betekent namelijk dat je minder vaak je waterkoker hoeft te gebruiken, omdat het water hierin warm blijft. Handig als je meerdere kopjes thee wilt drinken.
- Maar één kopje nodig? Vul dan niet je hele waterkoker tot de maximale literaanduiding. Minder water koken is duurzamer. Kies dus voor een grote hoeveelheid om later in een thermoskan te doen óf ga voor een kleine hoeveelheid als je minder nodig hebt.
- Laat je waterkoker minder lang koken en klik ‘m eerder uit. Dit bespaart ook weer energie en het water is vrijwel altijd warm genoeg voor thee.
- Zorg dat je energiezuinige waterkoker lang meegaat en ontkalk regelmatig, bijvoorbeeld met azijn schoon te maken. Kalkaanslag kan er namelijk voor zorgen dat je waterkoker langzamer wordt.
Top 3 waterkokers met temperatuurregeling
Waterkokers met temperatuurregeling of waterkokers met instelbare temperatuur zijn ook een duurzame optie. Handig, want water voor thee hoeft echt niet per se 100 graden te zijn. Het water koken op een lagere temperatuur kan prima. In de top 5 zag je al een paar waterkokers waarbij je de temperatuur kunt instellen, zoals de Plint Pure Kettle. Er komen steeds meer waterkokers op de markt waarbij je de temperatuur kunt instellen. Dit zijn de drie beste waterkokers met temperatuurregeling van dit moment.
Dag Paula,
Even een vraagje…
ik ben op zoek naar een andere, liefst zo duurzaam mogelijke, waterkoker. Nu las ik hierboven dat je het beste een waterkoker kunt aanschaffen met een hoog wattage (tussen 2500 en 3000W) zodat je water sneller kookt. Maar kijk ik naar de Plint waterkoker, die bovenaan staat, dan heeft die juist een laag wattage, slechts 1500 W.
Dat spreekt elkaar dan toch juist tegen lijkt me?
Dank voor je reactie! Margriet
een gemiste kans: let op waterkokers waar je een temperatuur in kan stellen. voor thee hoeft 100 graden vaak niet.
Dank voor deze suggestie Henk, we maken een update en nemen dit mee!
We hebben het toegevoegd, Henk. Bedankt voor je reactie!
Super waterkoker , jammer dat hij niet meer te koop is .
Bespaart stroom en water .
Ik ben opzoek naar een nieuwe waterkoker en toen zag ik deze ergens staan. Is deze goed?
Blue led waterkoker
Kunt u mij een gebruik aanwijzing sturen voor de waterketel te ontkalken?
Nou Robidoe respect :) Dan ben je heel lekker bezig. Daar kunnen weinig mensen aan tippen. Als je je andere waterverbruik in de gaten houdt zit het qua duurzaamheid wel snor.
Ik kook ‘s morgens altijd een liter water, dit gaat in een thermoskan. Meestal drink ik hier twee kopjes thee van en vaak met de lunch nog een kop soep. De rest gaat ‘s avonds in de afwasbak. Wat vinden jullie daarvan, duurzaam technisch?
Interessant! Vandaag de dag worden heel veel producten onterecht als de meest duurzame alternatief aangeboden. Dit terwijl ze alleen duurzamER zijn ten opzichte van de meest gangbare alternatieven, en dat is vaak op alleen 1 bepaald duurzaamheidsaspect. Ik vind het goed om te lezen dat jullie kritisch zijn. Ik vind het product totaal geen meerwaarde hebben, als je een commitment hebt om je best te doen om het milieu te besparen dan warm je alleen op dat wat je nodig hebt. Heb ik altijd al gedaan, boerenverstand. Verder, als wij willen kijken of een bepaald product daadwerkelijk duurzaam is, dan moet niet alleen naar de gebruiksfase worden gekeken. Hoe zit het met de productiefase ervan? En hoe zit het met de veiligheid en met overige people aspecten ervan zoals arbeidsomstandigheden waaronder het is geproduceerd? Er moet ook naar het bedrijf gekeken worden die een bepaald product produceert. Hieronder staat een… Lees verder »
Hoi Jeremy goed om te horen dat je het een informatief artikel vind. Ik ben helemaal eens met jou denklijn en dat je ook verder moet kijken dan het product zelf om de ‘duurzaamheid’ goed te kunnen bepalen.