Verduurzaam je keuken: de energiezuinige waterkoker

Denk je erover om je keuken te verduurzamen? Een mooi begin is een energiezuinige waterkoker. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. In dit artikel vertellen we je meer over de energiezuinige waterkoker.

energiezuinige waterkoker

De energiezuinige waterkoker: wanneer is een waterkoker duurzaam?

De duurzaamheid van een energiezuinige waterkoker begint bij het productieproces. Duurzame bedrijven houden goed rekening met de milieu-impact van de producten die ze maken en houden de CO2-uitstoot minimaal.

‘Als je vaak thee drinkt is een warmhoudfunctie prettig, maar een thermoskan is ook een optie’

Naast het productieproces zijn er natuurlijk nog eigenschappen van de energiezuinige waterkoker zelf. Een waterkoker is duurzamer als deze is gemaakt van roestvrijstaal. Dat gaat namelijk langer mee. Ook is het handig als waterkokers een warmhoudfunctie hebben. Hierdoor blijft het water in de energiezuinige waterkoker langer warm en hoef je het niet opnieuw te koken. Hoewel een warmhoudfunctie ook energie kost, hoef je wel minder vaak je water te koken. Check altijd goed of de functies van een waterkoker bij jouw situatie passen. Als je vaak thee drinkt is een warmhoudfunctie prettig, maar een thermoskan is ook een optie.

Hier moet je op letten als je een energiezuinige waterkoker wilt aanschaffen

  • Kijk naar het wattage. Een energiezuinige waterkoker heeft een hoog wattage. Dat komt omdat water sneller kookt in een waterkoker met een hoog wattage, dan bij een met een laag wattage. Kies daarom voor een waterkoker van 2400 tot 3000 watt. Als je water sneller kookt, bespaart dat namelijk energie.
  • Check of kleine hoeveelheden water koken mogelijk is. Een goede literaanduiding is fijn, maar het is extra handig als de energiezuinige waterkoker minder water kan koken. Het kost namelijk meer energie om grote hoeveelheden te koken. Heb je een klein kopje nodig? Dan kun je beter wat minder milliliters water koken. 
  • Let op lampjes en het display. Sommige waterkokers hebben lampjes of schermen die altijd aan blijven staan. Controleer of jouw nieuwe energiezuinige waterkoker dit niet heeft, want dat scheelt ook weer energie in huis.
  • Zorg dat de energiezuinige waterkoker automatisch en snel uitschakelt. Hoe sneller een waterkoker afslaat, hoe minder energie je verbruikt.  Het is dus een stuk duurzamer als je een waterkoker hebt die snel en automatisch afslaat en niet door blijft koken.
  • Het verwarmingselement binnenin de waterkoker moet verborgen zijn. Bij oude waterkokers zie je het verwarmingselement zitten in de waterkoker. Bij een energiezuinige waterkoker is het element meestal netjes weggewerkt. Controleer dit ook zeker als je een nieuwe waterkoker wilt aanschaffen. Als het verwarmingselement namelijk zichtbaar is, moet het water tot boven het element uitkomen. Heel onhandig, want je hebt meer water nodig en verbruikt daarbij ook meer energie.

Top 5 energiezuinige waterkokers

1. WMF Dubbelwandige waterkoker

Beoordeling
4.8/5

Op basis van 4 reviews via Bol.com

Voordelen
Nadelen

De design dubbelwandige waterkoker van WMF scoort goed op het gebied van duurzaamheid. Het is een energiezuinige waterkoker door de isoleer- of warmhoudfunctie waardoor je het water minder vaak hoeft te koken. Ook loop je geen risico door de droogkookbeveiliging van deze waterkoker. Ook is er dekselvergrendeling, een anti-kalkaanslagfilter en kan deze waterkoker zelfs in de vaatwasser.  

Beste prijs

2. Espressions Smart Kettle

Beoordeling
4.4/5

Op basis van 25 reviews via Coolblue

Voordelen
Nadelen

Maak thee met 1 van de 5 temperatuurstanden van de Espressions Smart Kettle. Kook het water tot 80°C voor witte thee of tot 85 °C voor groene thee. De laagste temperatuurstand van 40 °C is geschikt voor het maken van babyvoeding. Op het display lees je precies af op welke stand de waterkoker staat ingesteld. De temperatuur is ook handmatig tussen de 80 °C en de 100 °C in te stellen. Wanneer het water op temperatuur is, geeft de waterkoker een seintje. Ben je ondertussen nog met iets anders bezig? Gebruik dan de warmhoudfunctie om het water gedurende 20 minuten op de gewenste temperatuur te houden.

Beste prijs

3. ALESSI - Plisse - Elektrische Waterkoker

Beoordeling
4/5

Op basis van 5 reviews via Bol.com

Voordelen
Nadelen

Deze design waterkoker van Alessi heeft een inhoud van 1,7 liter. De lengte van het snoer kun je aanpassen en het lampje op het handvat geeft aan wanneer het water kookt. De bodem is thermisch geïsoleerd en wordt niet warm.

Beste prijs

4. Plint Pure Kettle

Beoordeling
4.4/5

Op basis van 12 reviews via Bol.com

Voordelen
Nadelen

Deze waterkoker van Plint is duurzaam en bespaart energie, doordat het water lang warm blijft en j de waterkoker minder vaak aan hoeft te zetten. De beste functie van deze waterkoker is de temperatuurregeling. Op het handvat van de waterkoker zijn 2 knoppen verwerkt. Je kunt de waterkoker gewoon aanzetten tot deze kookt. Of je gebruikt de waterkoker met temperstuurregeling voor 2 functies: Warm houden op 60ºc of 90ºc. Doordat de waterkoker is gemaakt met een dubbele wand is het apparaat vrij efficiënt omdat het water niet snel afkoelt.

Beste prijs

5. Bosch TWK7203 Temperature Control 7

Beoordeling
4.4/5

Op basis van 51 reviews via Coolblue

Voordelen
Nadelen

Met de Bosch TWK7203 TemperatureControl maak je jouw kopje groene thee op precies de juiste temperatuur. Deze waterkoker heeft namelijk 7 temperatuurstanden, tussen de 70 en 100 graden. De waterkoker staat stevig op de houder. Op diezelfde houder vind je ook de touchscreen knoppen waarmee je de waterkoker instelt. Na het koken, blijft het water nog tot 30 minuten lang op temperatuur. Handig en een stuk duurzamer.

Beste prijs

Tips om duurzamer en zuiniger water te koken

  • Heb je geen warmhoudfunctie in je huidige waterkoker? Het is ook duurzaam om een thermoskan te gebruiken of een isolerende theepot. Dat betekent namelijk dat je minder vaak je waterkoker hoeft te gebruiken, omdat het water hierin warm blijft. Handig als je meerdere kopjes thee wilt drinken.
  • Maar één kopje nodig? Vul dan niet je hele waterkoker tot de maximale literaanduiding. Minder water koken is duurzamer. Kies dus voor een grote hoeveelheid om later in een thermoskan te doen óf ga voor een kleine hoeveelheid als je minder nodig hebt.
  • Laat je waterkoker minder lang koken en klik ‘m eerder uit. Dit bespaart ook weer energie en het water is vrijwel altijd warm genoeg voor thee.
  • Zorg dat je energiezuinige waterkoker lang meegaat en ontkalk regelmatig, bijvoorbeeld met azijn schoon te maken. Kalkaanslag kan er namelijk voor zorgen dat je waterkoker langzamer wordt.
duurzame waterkoker

Gerelateerde artikelen

Keuken
Duurzaam wonen

Duurzame keuken

Wat betekend Duurzaam Wonen voor de Keuken? Overzicht en tips voor het vergroten van de duurzaamheid in de keuken. Gids voor een duurzame keuken.

Lees verder
Paula

Paula

Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Super waterkoker , jammer dat hij niet meer te koop is .

Bespaart stroom en water .

Ik ben opzoek naar een nieuwe waterkoker en toen zag ik deze ergens staan. Is deze goed?
Blue led waterkoker

Kunt u mij een gebruik aanwijzing sturen voor de waterketel te ontkalken?

Nou Robidoe respect :) Dan ben je heel lekker bezig. Daar kunnen weinig mensen aan tippen. Als je je andere waterverbruik in de gaten houdt zit het qua duurzaamheid wel snor.

Ik kook ‘s morgens altijd een liter water, dit gaat in een thermoskan. Meestal drink ik hier twee kopjes thee van en vaak met de lunch nog een kop soep. De rest gaat ‘s avonds in de afwasbak. Wat vinden jullie daarvan, duurzaam technisch?

Interessant! Vandaag de dag worden heel veel producten onterecht als de meest duurzame alternatief aangeboden. Dit terwijl ze alleen duurzamER zijn ten opzichte van de meest gangbare alternatieven, en dat is vaak op alleen 1 bepaald duurzaamheidsaspect. Ik vind het goed om te lezen dat jullie kritisch zijn. Ik vind het product totaal geen meerwaarde hebben, als je een commitment hebt om je best te doen om het milieu te besparen dan warm je alleen op dat wat je nodig hebt. Heb ik altijd al gedaan, boerenverstand. Verder, als wij willen kijken of een bepaald product daadwerkelijk duurzaam is, dan moet niet alleen naar de gebruiksfase worden gekeken. Hoe zit het met de productiefase ervan? En hoe zit het met de veiligheid en met overige people aspecten ervan zoals arbeidsomstandigheden waaronder het is geproduceerd? Er moet ook naar het bedrijf gekeken worden die een bepaald product produceert. Hieronder staat een… Lees verder »

Hoi Jeremy goed om te horen dat je het een informatief artikel vind. Ik ben helemaal eens met jou denklijn en dat je ook verder moet kijken dan het product zelf om de ‘duurzaamheid’ goed te kunnen bepalen.

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.