Eco Kettle, de groenste waterkoker?

Geplaatst op 09 februari 2011 in Lifestyle

We houden de productontwikkeling als het gaat om energiebesparing in huis natuurlijk goed in de gaten. Wanneer we een nieuw product willen aanschaffen of vervangen dan willen we natuurlijk de meest duurzame en milieuvriendelijke keuze. Toen we een waterkoker zochten viel ons oog al snel op de Eco Kettle. De waterkoker die water én energie bespaart in je keuken.

Hij wordt op diverse ‘groene’ webshops gepromoot en ook de informatie die we lezen via de website van de fabrikant is indrukwekkend. Zo heeft deze waterkoker het label ‘recommended’ ontvangen van het Engelse Energy Saving Trust. Dit label wordt verstrekt aan producten die het meest energiezuinig zijn binnen hun klasse. Volgens hun tests is het mogelijk om met de Eco Kettle 31% te besparen t.o.v. een standaard waterkoker… dus dat belooft wat. We hebben hem nu twee maanden in gebruik, hieronder staat een testverslag met onze eerste ervaringen.

De Eco Kettle

Wat als eerste opvalt bij het uitpakken is het formaat. In vergelijking met een ‘standaard’ waterkoker is hij een stuk groter. Dit komt doordat er wordt gewerkt met twee watercompartimenten. Onhandig, want hierdoor neemt hij veel plaats in. Aan de andere kant ziet hij er daardoor wel indrukwekkend uit. Iedereen ziet gelijk dat je een speciale waterkoker in huis hebt. Het verpakkingsmateriaal is traditioneel (piepschuim en karton). Jammer dat ze hier niet extra aandacht aan hebben gegeven. Dit zou de claim ‘meest duurzame waterkoker’ alleen maar onderschrijven.

Hoe werkt de Eco Kettle

Zoals gezegd bestaat de Eco Kettle uit twee waterreservoirs die met elkaar in verbinding staan. Je hebt een opslagwaterreservoir en een reservoir wat daadwerkelijk verhit wordt. Bij iedere kookbeurt kies je de hoeveelheid water die je wilt verhitten door deze over te pompen van het ene reservoir naar het andere. Dit doe je door te drukken op de ronde knop bovenop de waterkoker. Met deze knop is het eenvoudig doseren en kun je kiezen hoeveel ml je wilt verhitten. Je verhit dus alleen die hoeveelheid die je nodig hebt en daar zit de energiewinst.

Daarnaast beschikt onze uitvoering van de Eco Kettle over drie standen: 80 graden, 90 graden en 100 graden. Dit kan een groot voordeel zijn als je bijvoorbeeld veel kruidenthee drinkt welke je meestal niet met kokend water moet zetten. Ook is de 80 graden knop de ideale temperatuur om de populaire groene en witte thee mee te zetten. Wat veel mensen niet weten is dat deze thee bitter wordt en alle anti-oxidanten verliest wanneer je deze met kokend water zet. Natuurlijk zit hem hier ook weer de energiewinst omdat je het water minder verhit. De Ecokettle is overigens niet de enige waterkoker die verschillende temperatuurstanden heeft. Ook Philps en Bosch hebben een waterkoker met verschillende warmtestanden.

De Eco Kettle in de praktijk

Deze waterketel spreekt tot de verbeelding, maar we zijn na onze testperiode toch niet onderverdeeld enthousiast. Om te beginnen is de Eco Kettle behoorlijk groot en misschien zelfs wat lomp. Door het grote formaat is hij, gevuld, behoorlijk aan de zware kant. De knoppen met de verschillende graden werken goed, maar voelen wat sponzig aan waardoor we ons afvragen hoelang dat goed gaat. Daarnaast overkwam het ons in het begin meerdere malen dat we vergaten het verhit waterreservoir te vullen, waardoor je eigenlijk de ketel droogkookt. Het gevolg was dat de waterkoker vervolgens even van slag was (overhittingsbeveiliging?) en het na aan paar minuten pas weer deed.

Het goede aan het apparaat is dat je leert dat je alleen het water moet verhitten wat je nodig hebt. Maar heb je daar dit apparaat voor nodig? Bijna alle waterkokers beschikken immers over een aanduiding waarmee je de hoeveelheid water kunt aflezen. Het is dus vrij eenvoudig om je daar bij iedere verhitting ook gewoon aan te houden. Maar de praktijk werkt toch vaak anders. De meeste mensen vullen een waterkoker tot de nok ongeacht de hoeveelheid die ze nodig hebben. De Eco Kettle dwingt je hierover na te denken omdat je bij iedere kookbeurt MOET beslissen hoeveel water je gaat verhitten. Nu na twee maanden testdraaien met deze waterketel zit het in het systeem en weten we niet meer beter. Je verhit wat je nodig hebt….

Conclusie
 eco waterkoker

We zijn ervan overtuigd dat de Eco Kettle een besparing kan opleveren. Hij kan de gezinsleden ‘dwingen’ om na te denken over hun energieverbruik. Toch staan we niet te juichen,  alle waterketels op de markt ‘kunnen’ bij goed gebruik immers precies dezelfde besparing opleveren. Als je je maar houdt aan de regel; verhitten wat je nodig hebt. De meeste waterketels zijn door het kleinere formaat praktischer. En wij houden bij een waterkoker ook vast aan de stelregel: Hoe meer knopjes, hoe meer er stuk kan en dit is vaak dus minder duurzaam. Onze mening is dan ook dat je eigenlijk het best een kleine, eenvoudige waterkoker met geisoleerde wanden kunt aanschaffen.

Reacties (8)
Jeremy
10/02/11 • 11:57

Interessant!

Vandaag de dag worden heel veel producten onterecht als de meest duurzame alternatief aangeboden. Dit terwijl ze alleen duurzamER zijn ten opzichte van de meest gangbare alternatieven, en dat is vaak op alleen 1 bepaald duurzaamheidsaspect.

Ik vind het goed om te lezen dat jullie kritisch zijn.

Ik vind het product totaal geen meerwaarde hebben, als je een commitment hebt om je best te doen om het milieu te besparen dan warm je alleen op dat wat je nodig hebt. Heb ik altijd al gedaan, boerenverstand.

Verder, als wij willen kijken of een bepaald product daadwerkelijk duurzaam is, dan moet niet alleen naar de gebruiksfase worden gekeken. Hoe zit het met de productiefase ervan? En hoe zit het met de veiligheid en met overige people aspecten ervan zoals arbeidsomstandigheden waaronder het is geproduceerd? Er moet ook naar het bedrijf gekeken worden die een bepaald product produceert.

Hieronder staat een link naar nog meer vragen die een consument zich kan afvragen als hij/zij wil bepalen of een product wel duurzaam (beter gezegd, duurzamer) is.

duurzamelifestyle.com/wat-is-duurzaamheid/duurzaam-consumeren/

Mvg

Jeremy

Dirk
10/02/11 • 18:52

Hoi Jeremy goed om te horen dat je het een informatief artikel vind. Ik ben helemaal eens met jou denklijn en dat je ook verder moet kijken dan het product zelf om de ‘duurzaamheid’ goed te kunnen bepalen.

25/03/11 • 13:53

Ik kook ’s morgens altijd een liter water, dit gaat in een thermoskan. Meestal drink ik hier twee kopjes thee van en vaak met de lunch nog een kop soep. De rest gaat ’s avonds in de afwasbak. Wat vinden jullie daarvan, duurzaam technisch?

Dirk
25/03/11 • 20:16

Nou Robidoe respect 🙂 Dan ben je heel lekker bezig. Daar kunnen weinig mensen aan tippen. Als je je andere waterverbruik in de gaten houdt zit het qua duurzaamheid wel snor.

mevr. ketelaars
20/06/15 • 10:44

Kunt u mij een gebruik aanwijzing sturen voor de waterketel te ontkalken?

Bobo
07/02/17 • 12:08

Ik ben opzoek naar een nieuwe waterkoker en toen zag ik deze ergens staan. Is deze goed?
Blue led waterkoker

23/06/18 • 14:39

Super waterkoker , jammer dat hij niet meer te koop is .

R de vries
11/11/19 • 15:31

Wij hebben er ook 1 gehad, geweldig apparaat.
Wil nu een nieuwe kopen,MAAR WAAR

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld