Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
energiezuinige waterkoker

Verduurzaam je keuken: de energiezuinige waterkoker

Denk je erover om je keuken te verduurzamen? Een mooi begin is een energiezuinige waterkoker. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. In dit artikel vertellen we je meer over de energiezuinige waterkoker.

energiezuinige waterkoker

De energiezuinige waterkoker: wanneer is een waterkoker duurzaam?

De duurzaamheid van een energiezuinige waterkoker begint bij het productieproces. Duurzame bedrijven houden goed rekening met de milieu-impact van de producten die ze maken en houden de CO2-uitstoot minimaal.

‘Als je vaak thee drinkt is een warmhoudfunctie prettig, maar een thermoskan is ook een optie’

Naast het productieproces zijn er natuurlijk nog eigenschappen van de energiezuinige waterkoker zelf. Een waterkoker is duurzamer als deze is gemaakt van roestvrijstaal. Dat gaat namelijk langer mee. Ook is het handig als waterkokers een warmhoudfunctie hebben. Hierdoor blijft het water in de energiezuinige waterkoker langer warm en hoef je het niet opnieuw te koken. Hoewel een warmhoudfunctie ook energie kost, hoef je wel minder vaak je water te koken. Check altijd goed of de functies van een waterkoker bij jouw situatie passen. Als je vaak thee drinkt is een warmhoudfunctie prettig, maar een thermoskan is ook een optie.

Hier moet je op letten als je een energiezuinige waterkoker wilt aanschaffen

  • Kijk naar het wattage. Een energiezuinige waterkoker heeft een hoog wattage. Dat komt omdat water sneller kookt in een waterkoker met een hoog wattage, dan bij een met een laag wattage. Kies daarom voor een waterkoker van 2400 tot 3000 watt. Als je water sneller kookt, bespaart dat namelijk energie.
  • Check of kleine hoeveelheden water koken mogelijk is. Een goede literaanduiding is fijn, maar het is extra handig als de energiezuinige waterkoker minder water kan koken. Het kost namelijk meer energie om grote hoeveelheden te koken. Heb je een klein kopje nodig? Dan kun je beter wat minder milliliters water koken. 
  • Let op lampjes en het display. Sommige waterkokers hebben lampjes of schermen die altijd aan blijven staan. Controleer of jouw nieuwe energiezuinige waterkoker dit niet heeft, want dat scheelt ook weer energie in huis.
  • Zorg dat de energiezuinige waterkoker automatisch en snel uitschakelt. Hoe sneller een waterkoker afslaat, hoe minder energie je verbruikt.  Het is dus een stuk duurzamer als je een waterkoker hebt die snel en automatisch afslaat en niet door blijft koken.
  • Het verwarmingselement binnenin de waterkoker moet verborgen zijn. Bij oude waterkokers zie je het verwarmingselement zitten in de waterkoker. Bij een energiezuinige waterkoker is het element meestal netjes weggewerkt. Controleer dit ook zeker als je een nieuwe waterkoker wilt aanschaffen. Als het verwarmingselement namelijk zichtbaar is, moet het water tot boven het element uitkomen. Heel onhandig, want je hebt meer water nodig en verbruikt daarbij ook meer energie.

Top 4 energiezuinige waterkokers

1
Plint Pure Kettle

Plint Pure Kettle Energiezuinige waterkoker
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.4/10
Voordelen
Energiezuinig
Gemaakt van roestvrijstaal
Kan ook op lage temperaturen koken door temperatuurregeling met 2 verschillende standen
Verkrijgbaar in verschillende kleuren
Warmhoudfunctie
Nadelen
Het duurt langer dan gemiddeld voordat het water is gekookt
Omschrijving
Deze waterkoker van Plint is duurzaam en bespaart energie, doordat het water lang warm blijft en j de waterkoker minder vaak aan hoeft te zetten. De beste functie van deze waterkoker is de temperatuurregeling. Op het handvat van de waterkoker zijn 2 knoppen verwerkt. Je kunt de waterkoker gewoon aanzetten tot deze kookt. Of je gebruikt de waterkoker met temperstuurregeling voor 2 functies: Warm houden op 60ºc of 90ºc. Doordat de waterkoker is gemaakt met een dubbele wand is het apparaat vrij efficiënt omdat het water niet snel afkoelt.
...
Beste prijs

2
Bosch TWK7203 Temperature Control

Bosch TWK7203 Temperature Control 7 Energiezuinige waterkoker
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.1/10
Voordelen
Energiezuinig
Gemaakt van metaal
Kan op lage temperaturen koken door temperatuurregeling met 7 verschillende standen
Warmhoudfunctie
Nadelen
Bevat een touchscreen, wat onnodig energie kan slurpen
Omschrijving
Met de Bosch TWK7203 TemperatureControl maak je jouw kopje groene thee op precies de juiste temperatuur. Deze waterkoker heeft namelijk 7 temperatuurstanden, tussen de 70 en 100 graden. De waterkoker staat stevig op de houder. Op diezelfde houder vind je ook de touchscreen knoppen waarmee je de waterkoker instelt. Na het koken, blijft het water nog tot 30 minuten lang op temperatuur. Handig en een stuk duurzamer.
...
Beste prijs

3
WMF Dubbelwandige waterkoker

WMF Dubbelwandige energiezuinige waterkoker
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.9/10
Voordelen
Energiezuinig
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Gemaakt van roestvrijstaal
Warmhoudfunctie
Nadelen
Literaanduiding aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant
Geen stand voor lagere temperatuur, bijvoorbeeld thee op 80 graden, wat 20% energie zou schelen
Omschrijving
De design dubbelwandige waterkoker van WMF scoort goed op het gebied van duurzaamheid. Het is een energiezuinige waterkoker door de isoleer- of warmhoudfunctie waardoor je het water minder vaak hoeft te koken. Ook loop je geen risico door de droogkookbeveiliging van deze waterkoker. Ook is er dekselvergrendeling, een anti-kalkaanslagfilter en kan deze waterkoker zelfs in de vaatwasser.
...
Beste prijs

4
ALESSI - Plisse - Elektrische Waterkoker

ALESSI - Plisse - Elektrische Waterkoker Energiezuinig
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.8/10
Voordelen
Bedrijf is een B-corp en maakt minder milieu-impact tijdens productieproces
Beschikbaar in verschillende maten en kleuren
Gaat lang mee
Mooi design
Nadelen
Geen warmhoudfunctie
Omschrijving
Deze design waterkoker van Alessi heeft een inhoud van 1,7 liter. De lengte van het snoer kun je aanpassen en het lampje op het handvat geeft aan wanneer het water kookt. De bodem is thermisch geïsoleerd en wordt niet warm.
...
Beste prijs

Tips om duurzamer en zuiniger water te koken

  • Heb je geen warmhoudfunctie in je huidige waterkoker? Het is ook duurzaam om een thermoskan te gebruiken of een isolerende theepot. Dat betekent namelijk dat je minder vaak je waterkoker hoeft te gebruiken, omdat het water hierin warm blijft. Handig als je meerdere kopjes thee wilt drinken.
  • Maar één kopje nodig? Vul dan niet je hele waterkoker tot de maximale literaanduiding. Minder water koken is duurzamer. Kies dus voor een grote hoeveelheid om later in een thermoskan te doen óf ga voor een kleine hoeveelheid als je minder nodig hebt.
  • Laat je waterkoker minder lang koken en klik ‘m eerder uit. Dit bespaart ook weer energie en het water is vrijwel altijd warm genoeg voor thee.
  • Zorg dat je energiezuinige waterkoker lang meegaat en ontkalk regelmatig, bijvoorbeeld met azijn schoon te maken. Kalkaanslag kan er namelijk voor zorgen dat je waterkoker langzamer wordt.
duurzame waterkoker

Top 3 waterkokers met temperatuurregeling

Waterkokers met temperatuurregeling of waterkokers met instelbare temperatuur zijn ook een duurzame optie. Handig, want water voor thee hoeft echt niet per se 100 graden te zijn. Het water koken op een lagere temperatuur kan prima. In de top 5 zag je al een paar waterkokers waarbij je de temperatuur kunt instellen, zoals de Plint Pure Kettle. Er komen steeds meer waterkokers op de markt waarbij je de temperatuur kunt instellen. Dit zijn de drie beste waterkokers met temperatuurregeling van dit moment.

Bosch twk p styline

Bosch TWK8611P Styline

Siemens tw p sensor for senses

Siemens TW86103P Sensor for Senses

Philips avance hd

Philips Avance HD9359/90

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dag Paula,
Even een vraagje…
ik ben op zoek naar een andere, liefst zo duurzaam mogelijke, waterkoker. Nu las ik hierboven dat je het beste een waterkoker kunt aanschaffen met een hoog wattage (tussen 2500 en 3000W) zodat je water sneller kookt. Maar kijk ik naar de Plint waterkoker, die bovenaan staat, dan heeft die juist een laag wattage, slechts 1500 W.
Dat spreekt elkaar dan toch juist tegen lijkt me?
Dank voor je reactie! Margriet

een gemiste kans: let op waterkokers waar je een temperatuur in kan stellen. voor thee hoeft 100 graden vaak niet.

Dank voor deze suggestie Henk, we maken een update en nemen dit mee!

Super waterkoker , jammer dat hij niet meer te koop is .

Bespaart stroom en water .

Ik ben opzoek naar een nieuwe waterkoker en toen zag ik deze ergens staan. Is deze goed?
Blue led waterkoker

Kunt u mij een gebruik aanwijzing sturen voor de waterketel te ontkalken?

Nou Robidoe respect :) Dan ben je heel lekker bezig. Daar kunnen weinig mensen aan tippen. Als je je andere waterverbruik in de gaten houdt zit het qua duurzaamheid wel snor.

Ik kook ‘s morgens altijd een liter water, dit gaat in een thermoskan. Meestal drink ik hier twee kopjes thee van en vaak met de lunch nog een kop soep. De rest gaat ‘s avonds in de afwasbak. Wat vinden jullie daarvan, duurzaam technisch?

Interessant! Vandaag de dag worden heel veel producten onterecht als de meest duurzame alternatief aangeboden. Dit terwijl ze alleen duurzamER zijn ten opzichte van de meest gangbare alternatieven, en dat is vaak op alleen 1 bepaald duurzaamheidsaspect. Ik vind het goed om te lezen dat jullie kritisch zijn. Ik vind het product totaal geen meerwaarde hebben, als je een commitment hebt om je best te doen om het milieu te besparen dan warm je alleen op dat wat je nodig hebt. Heb ik altijd al gedaan, boerenverstand. Verder, als wij willen kijken of een bepaald product daadwerkelijk duurzaam is, dan moet niet alleen naar de gebruiksfase worden gekeken. Hoe zit het met de productiefase ervan? En hoe zit het met de veiligheid en met overige people aspecten ervan zoals arbeidsomstandigheden waaronder het is geproduceerd? Er moet ook naar het bedrijf gekeken worden die een bepaald product produceert. Hieronder staat een… Lees verder »

Hoi Jeremy goed om te horen dat je het een informatief artikel vind. Ik ben helemaal eens met jou denklijn en dat je ook verder moet kijken dan het product zelf om de ‘duurzaamheid’ goed te kunnen bepalen.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.