We houden de productontwikkeling als het gaat om energiebesparing in huis natuurlijk goed in de gaten. Wanneer we een nieuw product willen aanschaffen of vervangen dan willen we natuurlijk de meest duurzame en milieuvriendelijke keuze. Toen we een waterkoker zochten viel ons oog al snel op de Eco Kettle. De waterkoker die water én energie bespaart in je keuken.

Hij wordt op diverse ‘groene’ webshops gepromoot en ook de informatie die we lezen via de website van de fabrikant is indrukwekkend. Zo heeft deze waterkoker het label ‘recommended’ ontvangen van het Engelse Energy Saving Trust. Dit label wordt verstrekt aan producten die het meest energiezuinig zijn binnen hun klasse. Volgens hun tests is het mogelijk om met de Eco Kettle 31% te besparen t.o.v. een standaard waterkoker… dus dat belooft wat. We hebben hem nu twee maanden in gebruik, hieronder staat een testverslag met onze eerste ervaringen.

Ecokettle waterkoker

De Eco Kettle

Wat als eerste opvalt bij het uitpakken is het formaat. In vergelijking met een ‘standaard’ waterkoker is hij een stuk groter. Dit komt doordat er wordt gewerkt met twee watercompartimenten. Onhandig, want hierdoor neemt hij veel plaats in. Aan de andere kant ziet hij er daardoor wel indrukwekkend uit. Iedereen ziet gelijk dat je een speciale waterkoker in huis hebt. Het verpakkingsmateriaal is traditioneel (piepschuim en karton). Jammer dat ze hier niet extra aandacht aan hebben gegeven. Dit zou de claim ‘meest duurzame waterkoker’ alleen maar onderschrijven.

Hoe werkt de Eco Kettle

Zoals gezegd bestaat de Eco Kettle uit twee waterreservoirs die met elkaar in verbinding staan. Je hebt een opslagwaterreservoir en een reservoir wat daadwerkelijk verhit wordt. Bij iedere kookbeurt kies je de hoeveelheid water die je wilt verhitten door deze over te pompen van het ene reservoir naar het andere. Dit doe je door te drukken op de ronde knop bovenop de waterkoker. Met deze knop is het eenvoudig doseren en kun je kiezen hoeveel ml je wilt verhitten. Je verhit dus alleen die hoeveelheid die je nodig hebt en daar zit de energiewinst.

Daarnaast beschikt onze uitvoering van de Eco Kettle over drie standen: 80 graden, 90 graden en 100 graden. Dit kan een groot voordeel zijn als je bijvoorbeeld veel kruidenthee drinkt welke je meestal niet met kokend water moet zetten. Ook is de 80 graden knop de ideale temperatuur om de populaire groene en witte thee mee te zetten. Wat veel mensen niet weten is dat deze thee bitter wordt en alle anti-oxidanten verliest wanneer je deze met kokend water zet. Natuurlijk zit hem hier ook weer de energiewinst omdat je het water minder verhit. De Ecokettle is overigens niet de enige waterkoker die verschillende temperatuurstanden heeft. Ook Philps en Bosch hebben een waterkoker met verschillende warmtestanden.

De Eco Kettle in de praktijk

Deze waterketel spreekt tot de verbeelding, maar we zijn na onze testperiode toch niet onderverdeeld enthousiast. Om te beginnen is de Eco Kettle behoorlijk groot en misschien zelfs wat lomp. Door het grote formaat is hij, gevuld, behoorlijk aan de zware kant. De knoppen met de verschillende graden werken goed, maar voelen wat sponzig aan waardoor we ons afvragen hoelang dat goed gaat. Daarnaast overkwam het ons in het begin meerdere malen dat we vergaten het verhit waterreservoir te vullen, waardoor je eigenlijk de ketel droogkookt. Het gevolg was dat de waterkoker vervolgens even van slag was (overhittingsbeveiliging?) en het na aan paar minuten pas weer deed.

Het goede aan het apparaat is dat je leert dat je alleen het water moet verhitten wat je nodig hebt. Maar heb je daar dit apparaat voor nodig? Bijna alle waterkokers beschikken immers over een aanduiding waarmee je de hoeveelheid water kunt aflezen. Het is dus vrij eenvoudig om je daar bij iedere verhitting ook gewoon aan te houden. Maar de praktijk werkt toch vaak anders. De meeste mensen vullen een waterkoker tot de nok ongeacht de hoeveelheid die ze nodig hebben. De Eco Kettle dwingt je hierover na te denken omdat je bij iedere kookbeurt MOET beslissen hoeveel water je gaat verhitten. Nu na twee maanden testdraaien met deze waterketel zit het in het systeem en weten we niet meer beter. Je verhit wat je nodig hebt….

Conclusie
 eco waterkoker

We zijn ervan overtuigd dat de Eco Kettle een besparing kan opleveren. Hij kan de gezinsleden ‘dwingen’ om na te denken over hun energieverbruik. Toch staan we niet te juichen,  alle waterketels op de markt ‘kunnen’ bij goed gebruik immers precies dezelfde besparing opleveren. Als je je maar houdt aan de regel; verhitten wat je nodig hebt. De meeste waterketels zijn door het kleinere formaat praktischer. En wij houden bij een waterkoker ook vast aan de stelregel: Hoe meer knopjes, hoe meer er stuk kan en dit is vaak dus minder duurzaam. Onze mening is dan ook dat je eigenlijk het best een kleine, eenvoudige waterkoker met geisoleerde wanden kunt aanschaffen.