Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zomer thuis

Geen airco nodig!

Ondanks geklaag over het slechte weer rukt ook in Nederland de airconditioning op. Meestal nog niet geïntegreerd tijdens de bouw, maar als een losse unit op het dak of aan de gevel. Die airco hebben we op de spaarzame warme dagen in ons landje toch niet nodig? Airconditioning blaast warme lucht naar buiten en daarvoor is energie nodig. Zo warmt de aarde weer meer op. We koelen dus dat ene plekje en maken ondertussen de omgeving steeds warmer. Geen goed idee! Maar hoe kun je je huis koelen zonder airco? Dit zijn de meest duurzame tips.

duurzame tuin huis koelen zonder airco

Hoe je huis minder snel opwarmt

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je woning minder opwarmt en je je huis kunt koelen zonder airco. Voorbereiding is daarbij het halve werk. Deze grotere aanpassingen zijn goede opties.

 • Maak overstekken aan het huis. Een overstek of afdakje van 1 meter geeft in de zomer voldoende schaduw om de warmte buiten te houden. In de winter, wanneer de zon lager staat, valt deze juist gewoon weer naar binnen. Warmte die in de winterperiode juist wel weer wenselijk is.
 • Plant een boom aan de zonnige kant van het huis. Iedereen kent het beeld van lei-linden. Deze staan niet strak in een rijtje omdat het zo mooi is, maar omdat ze op die manier van oudsher een zonnescherm voor het huis vormen
 •  

‘Laat de woning begroeien met klimplanten’

 • Laat de woning begroeien met klimplanten. Deze vormen een duurzame isolerende laag over de woning. De planten zorgen ervoor dat de temperatuurschommelingen in huis met 50% gereduceerd worden. Het blijft koeler in de zomer, maar ook de warmte blijft in de winter beter binnen. Zie ook voordelen verticale tuinen. Een dak van een tuinhuis met planten begroeien kan bijvoorbeeld ook!

Daken & zonwering

 • Plat dak? Verf het wit. Wit reflecteert het licht en de warmte, terwijl een donker dak juist warmte vasthoudt. Ook tuinhuisjes kun je goed wit verven, net als de muren van je balkon. Ook een wit schaduwdoek, net alleen laken, helpt tegen de hitte.
 • Neem buitenzonwering, zoals rolluiken of screens. Houd de zon op warme dagen buiten en voorkom zo dat het binnen opwarmt. Het effect is veel groter dan met binnenzonwering of dichte gordijnen. Kies hierbij ook voor een lichte kleur, dat stoot de hitte af in plaats van het op te nemen zoals een donkere kleur. Ook bij een balkon zijn er opties, zoals een wit doek voor om het balkon heen.
 •  
huis koelen zonder airco
Schaduwdoek zonnezeil vierkant

Schaduwdoek - Zonnezeil - Vierkant

Sencys buitenmuurverf superdekkend mat wit l

Sencys buitenmuurverf Superdekkend mat wit 1L

Vidaxl luifel handmatig uittrekbaar

vidaXL Luifel handmatig uittrekbaar

Je huis koelen zonder airco: makkelijke opties

 • Zet de ramen op de juiste manier, tegen elkaar, open. Let daarbij op de windrichting. Zet een laag geplaatst raam open aan de kant waar de wind vandaan komt en een hoger geplaatst raam aan de andere kant van het huis. Het hoge raam is bij voorkeur groter dan het lage. Door de drukverschillen zal de wind een natuurlijke ventilatie op gang brengen.
 • Hang een ventilator aan het plafond. Bewegende lucht koelt de huid door transpiratievocht te verdampen. Het voelt frisser. Ook een tafelventilator of staande ventilator kan goed werken. Een paar duurzame opties lichten we hieronder uit. Deze ventilatoren gebruiken minder stroom, maar koelen wel efficiënt genoeg. Als je vaak een ventilator gebruikt tijdens zomerdagen, kan dit het overwegen waard zijn. Op langere termijn bespaar je er wellicht energiekosten mee.
Plafondventilator aeolus cetus eco wit

Plafondventilator Aeolus Cetus Eco Wit

 • Ventileer het huis goed als het buiten is afgekoeld ’s avonds. Vooral hogere verdiepingen, zoals de zolder, moeten goed gekoeld worden. De warme lucht stijgt overdag namelijk naar boven en wordt lang vastgehouden als je niet goed ventileert.
 • Kook niet binnen als het echt warm is, want er komt veel warmte vrij van het fornuis of de oven. Ga lekker uiteten, bestel je favoriete maaltijd thuis of maak de barbecue of buitenkeuken klaar.
huis koelen zonder airco

Hou je hoofd koel

Is het echt heet? Je huis koelen zonder airco kan, maar als je er even op uit wilt zijn er ook mogelijkheden om het hoofd koel te houden. Zoek bijvoorbeeld verkoeling in het museum, waar airco is, of bij het water. Dit is wat je het beste kunt doen tijdens een hittegolf.

  • Draag dunne kleding van natuurlijke materialen zoals katoen. Witte kleding is het best, dat stoot warmte af, net zoals we net bij de daken hebben gezien.
  • Drink koude drankjes (met ijsblokjes) en eet veel ijsjes in de schaduw in de tuin of in het park. Voldoende blijven drinken is essentieel om niet uit te drogen.
  • Vul een bak met koud water, eventueel met ijsblokjes, om je voeten in te koelen. Als er tijdens een hittegolf een watertekort is en het vullen van kleine zwembaden wordt afgeraden, is dit de beste manier om koel te blijven.

‘Spoel jezelf kort af met lauw water onder de douche’

 • Spoel jezelf kort af met lauw water onder de douche. Dat werkt beter dan ijskoud water, omdat je lichaam de warmte beter kan afvoeren.
 
 • Ga naar een park of naar het water. De schaduw van de bomen en de frisse lucht van het water zorgen voor enige verkoeling.
 • Ga naar een museum. De perfect geconditioneerde omgeving is niet alleen goed voor schilderijen, maar ook voor jou.
 • Ga op zoek naar (boek)winkels met airconditioning en spendeer daar een paar uurtjes. Of ga naar de supermarkt, daar is het ook heerlijk koel.
 • Denk jezelf koel. Het psychologische effect helpt om je daadwerkelijk een beetje om je koeler te voelen. Dompel jezelf bijvoorbeeld onder in video’s van besneeuwde bergen. Soms is er tijdens een hittegolf zelfs afkoeltelevisie.

Koel slapen tijdens een hittegolf

Kunnen we een warme dag nog wel doorkomen, dan houdt het benauwde weer ons wel uit de slaap. Dit zijn tips om toch koel te slapen tijdens een hittegolf.

 • Zorg voor bewegende lucht met de eerdergenoemde ventilator.
 • Vul een PET-fles met water en vries deze in. Daarna kun je ‘m voor je ventilator zetten voor extra koude lucht. Vooral in een warme zomernacht een goede uitkomst.
 • Houd je nek en/of voeten koel met een ice-pack of een verkoelende mat.
 • Verruil je bed voor een hangmat. Zo kan er ook koude lucht langs de onderkant stromen en koelen.
 • Maak een laken nat met koud water. Wring het heel goed uit of laat het even centrifugeren. Leg het over je heen als je gaat slapen. Het verdampen van het vocht onttrekt warmte aan je lichaam. Je kunt ook een t-shirt of sokken nat maken en aantrekken.
 • Slaap op bamboematten of boekweit futons, dat is een dun oprolbaar matras. Er zijn ook boekweit kussens. Deze absorberen vocht en blijven lang koel. Handig als je je huis wilt koelen zonder airco én ’s nachts in een hittegolf rustig wilt slapen.
huis koelen zonder airco
Puur shop biologisch boekweit kussen

PUUR.SHOP Biologisch boekweit kussen

 • Stop bevroren, blauwe, koelelementen in sokken en leg ze in je bed of bij je kussen. In je nek is ook prettig.
 • Leg een koude vochtige doek of washand op je voorhoofd. Je kunt het eerdergenoemde koelelement ook in een washandje stoppen. Dan wordt het koele water goed opgenomen en blijft je hoofd ook minder warm.
 • Heb je een hittepitten- of rijstkussen? Plaats ze zo’n twee uur in de vriezer en doe ze dan onder je kussen. Het is dan lekker koel als je het kussen omdraait.
 • Slaap, als een adelaar of zeester, met armen en benen wijd. De lichaamswarmte kan dan beter weg. Of ga op je zij liggen. Ook dan kan de warmte goed weg.
 • Slaap op de begane grond of zelfs in de kelder. Warmte stijgt op, dus het is altijd warmer op hoger gelegen verdiepingen.
 • Neem voor het slapen gaan een lauwe douche en droog jezelf niet al te goed af. Het verdampen van het water zal je lange tijd koeler houden.
 • Was je gezicht met koud water of laat het over je handen en polsen stromen. Niet afdrogen voordat je gaat slapen.
 • Eet geen gekruid of warm eten voordat je gaat slapen.
 • Onderneem geen inspannende activiteiten het laatste uur voordat je gaat slapen.
 • Lees ook over onze top drie van energieslurpende zomertrends.


Heb jij nog goede tips voor je huis koelen zonder airco? Laat het ons dan weten in een reactie.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

geintje ik vind dit heel leuk

ik vind dit niet leuk

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.