Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Hre ketel

HRe ketel

De HRe-ketel, ook wel Micro-WKK genoemd, is een kleine energiecentrale in huis. Net als de gewone HR-ketel produceert hij warmte en warm water. Maar een HRe-ketel voorziet tegelijkertijd ook in elektriciteit. Op deze manier wordt het verbruikte gas veel efficiënter benut en is een fors hoger rendement mogelijk. Met het hogere rendement bespaar je energiekosten en CO2-uitstoot. Toch is de HRe-ketel niet altijd het de beste optie. Wij vertellen wat de mogelijkheden zijn.

1
Wat is een HRe-ketel?

De HRe-ketel is een cv-ketel die werkt als persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit. Enerzijds doet de HRe-ketel precies wat elke cv-ketel doet: verwarmen en warm water leveren. Maar genereert daarnaast (zodra deze aanslaat voor de verwarming) ook elektriciteit.

De HRe-ketel levert dus al het vertrouwde comfort en wordt zowel geleverd als combiketel met warmwatervoorziening, als als soloketel met een losse boiler voor maximaal warmwatercomfort. Voor nog meer besparing is ook combinatie met een zonneboiler mogelijk. 

2
Hoe werkt een HR-e ketel?

Hre ketel remeha

De HRe-ketel werkt eenvoudig: in de centrale zit naast een HR-ketel ook een kleine motor die elektriciteit opwekt. Bij het opwekken van deze energie ontstaat warmte. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kraanwater. De combinatie van verwarmen en stroom opwekken heet warmtekrachtkoppeling.

Als er te weinig warmte door deze motor geproduceerd wordt, springt de HR-ketel bij. En tegelijkertijd geldt dat als er teveel elektriciteit gevraagd wordt, de ketel automatisch overschakelt naar het elektriciteitsnet.

3
Kosten en besparing HRe-ketel

Door het kleine motortje in de ketel, verbruikt en HRe-ketel iets meer aardgas dan een reguliere ketel. Daar staat natuurlijk tegenover dat je aanmerkelijk minder elektriciteit hebt, waardoor je totale energiekosten (grijze stroom, dus) naar schatting zo’n 20% lager kunnen uitvallen. Een HRE-ketel zou kunnen voorzien in de helft van de elektriciteit die je jaarlijks verbruikt.

De HRe-ketel is daarmee ook vooral geschikt voor huishoudens of panden die veel energie verbruiken. Bij een verbruik van 2000 kubieke meter gas of meer wordt deze ketel interessant. Een huishouden dat minder gas gebruikt, wekt met een HRe-ketel te weinig elektriciteit op om het prijsverschil te rechtvaardigen.

De kosten van de HRE-ketel zijn erg hoog, rond de 11.500 euro (inclusief installatie).

Subsidie

Toen de HRe-ketel net nieuw was, bestond er een landelijke subsidie. Helaas bestaat deze niet meer. Sommige gemeenten bieden nog wel een regeling.

Een stukje geschiedenis

In de jaren ’80 begonnen de VR-ketels (Verbeterd Rendement ca. 90%) plaats te maken voor Hoog Rendement-ketels. Vrijwel elke moderne HR-ketel haalt vandaag de dag een rendement van rond 107%. Dit hoge rendement is mogelijk door het terugwinnen van energie bij de condensatie van waterdamp in de rookgassen. Met de HRe-ketel, gebaseerd op het principe van micro-warmtekrachtkoppeling (micro-wkk) met behulp van een aardgasgestookte Stirlingmotor, legde de eVita de lat nog hoger. De HRe-ketel haalde een rendement van maar liefst 140% doordat deStirlingmotor zeer efficient elektriciteit opwekt en de restwarmte van de ketel gebruikte. 

4
Een HRe-ketel kopen

Er waren een tijd lang verschillende aanbieders van HRe-ketels. Zo heeft Remeha ruim 10 jaar lang de eVita HRe-ketel aangeboden. Sinds 2019 zijn ze hier door de veranderende financiele regelingen mee gestopt. Ook Vaillant, Daalderop en Nefit zijn gestopt met de productie van HRe-ketels. Op dit moment is Intergas de enige partij in Nederland die HRe-ketels aanbiedt. Je vindt deze hier. 

Wij vermoeden dat de reden dat de HRe ketel steeds minder wordt aangeboden te maken heeft met de toenemende populariteit van de warmtepomp. Een warmtepomp kan een aantrekkelijkere investering zijn dan een HRe-ketel vanwege de milieuvriendelijkheid, hogere energie-efficiëntie, beschikbare subsidies, toekomstbestendigheid zonder afhankelijkheid van gas, en de verwachte technologische vooruitgang.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo, ik begrijp dit niet zo goed? Er zijn heel veel hre- ketels toe koop toch?

ik doel op deze alinea:
Helaas is het doek gevallen voor deze bijzondere ketel. In 2019 is de laatste leverancier in Nederland Remeha dan ook gestopt met de uitrol. Momenteel is de HRe-ketel niet meer verkrijgbaar in Nederland. Ook de subsidie op de HRe-ketel is komen te vervallen.

Er zijn verschillende types CV ketels. De HRE (met hoofdletter) van oa. intergas is nog wel vergkrijgbaar. De HRe is uit de markt. Deze was voornamelijk voor grootverbruikers. Zie ook de consumentenbond en milieucentraal:
https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/veelgestelde-vragen-over-cv-ketels#:~:text=Update%20april%202019%3A%20Remeha%20is,van%20een%20stirlingmotor%20(eVita).
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/verwarmen-op-gas-of-hout/nieuwe-cv-ketel-of-combiketel-kopen/#:~:text=Een%20HRe%2Dketel%20is%20een,meer%20te%20koop%20in%20Nederland.

Ingewikkelde materie;) Wel vreemd dat hij nog genoemd staat als maatregel bij de energiebespaarlening, kunnen ze daar beter verwijderen om misverstanden te voorkomen:)

Ja, eens! Ik schrijf al een tijdje over duurzaamheid en vind het zelf soms ook nog moeilijk om te volgen.

Volg ons op Facebook