In de zomer halen we de frisse lucht binnen door openslaande tuindeuren en ramen met horretjes ervoor. Maar in het najaar wordt het kouder en doen we die deuren en ramen weer dicht. De luchtkwaliteit wordt daardoor minder. Onze huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er eigenlijk altijd te weinig ventilatie plaatsvindt. En dan ruikt het huis al snel bedompt. Een raam openzetten is de beste oplossing. Vervuilde lucht er uit, frisse lucht er in. Ook een luchtverfrisser kan de sensatie van frisse lucht vergroten. Die kopen we dan ook massaal.

duurzame-luchtverfrissers

Niet gezond

Maar er gaan al jaren geruchten dan er schadelijke stoffen in die commerciële luchtverfrissers zitten. Dat blijkt ook zo te zijn. In de meeste luchtverfrissers die je in de supermarkt en huishoudwinkel koopt blijken ftalaten te zitten (o.a. Ambi Pur of Air Wick). Een schadelijke stof die bijvoorbeeld niet in speelgoed gebruikt mag worden omdat het invloed heeft op de ontwikkeling en reproductie. Luchtverfrissers met ftalaten mogen niet schadelijk genoemd worden (volgens een rechtszaak in 2005), maar het wordt afgeraden om deze verfrissers en geurkaarsen elke dag in huis te laten branden. Maar waarom risico nemen?

Niet kopen, maar maken

Het kopen van luchtverfrissers is duur en helemaal niet nodig. Het is zo simpel om zelf een luchtverfrisser te maken, met dingen die je meestal al in huis hebt. Het enige wat je misschien moet aanschaffen is essentiële olie. Deze olie is gedistilleerd uit de plant waar de olie naar genoemd is. Het is zuivere olie, zonder toevoegingen. Te koop bij onder andere reformwinkels. De echte oliën zijn niet goedkoop (echter niet duurder dan een commerciële luchtverfrisser), zijn heel geconcentreerd en gaan dus lang mee omdat maar een paar druppels nodig zijn voor het gewenste effect. Goedkopere varianten hebben vaak toevoegingen, dus kijk uit wat je koopt.

duurzame-geurstokjesGeurstokjes

Tegenwoordig zijn de stokjes in een flesje met geparfumeerd water erg populair. Niet moeilijk om zelf te maken. Gebruik een flesje met een nauwe hals. Ga buiten op zoek naar een paar droge stokjes zonder schors. Schors kun je ook zelf verwijderen met een aardappelschilmesje. Is het nat en koud buiten, dan kun je ook saté-prikkers gebruiken. Vul het flesje met water en voeg er een flink aantal druppels essentiële olie aan toe. Zet de stokjes in het water en je mooie, zelfgemaakte luchtverfrisser is klaar.

baking-soda-lucht-verfrisser-diyBaking soda in een jampotje

Baking soda absorbeert en bindt vieze geurtjes uit de lucht. Een ondiep schaaltje of jampotje met alleen baking soda op tafel of op de kast helpt daardoor al om de lucht binnen frisser te maken. Laat een aantal druppels essentiële olie in de baking soda vallen en het ruikt al snel lekker in de kamer. Voor wat extra sfeer kun je een waxinelichtje in de baking soda zetten. Door de warmte van het brandende kaarsje worden de essentiële oliën sneller verspreid.

duurzaam-geur-verkoop-woningPannetje op het vuur

Ook een goede manier om het lekker te laten ruiken in je huis is het pannetje op het vuur. Je hebt het misschien wel eens toegepast als je je huis wilde verkopen. Maar waarom alleen dan? Een klein pannetje water, met daarin fruit en kruiden, op een laag vuurtje. Sinaasappels, citroenen, kaneel en kruidnagel zijn klassiekers. Of vul een pannetje water met dennentakjes en laurier. Er zijn vele varianten te bedenken. Door verwarming komen de geuren vrij. Een alternatief voor op tafel: vul een mooi jampotje met fruit en/of kruiden en giet er heet water op.

auto-luchtverfrisser-zelf-makenIn de auto

Wil je ’s-ochtends, als je de auto open maakt, verwelkomd worden met een frisse, wakker makende citrusgeur? Neem dan een klein lapje wolvilt (waarschijnlijk werkt een kartonnetje ook prima), knip er een mooi figuur uit. Maak aan de bovenkant een gaatje en haal er een touwtje door. Druppel er een paar druppel citrusolie op en hang het aan de spiegel in de auto.

 

We hebben al eens een artikel geschreven over de slechte kwaliteit van het binnenmilieu en hoe je dat kunt verbeteren. Lees hier en hier verder.