Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
zelf luchtverfrisser maken

Duurzame tip: zelf een luchtverfrisser maken

In de zomer halen we de frisse lucht binnen door openslaande tuindeuren en ramen met horretjes ervoor. Maar in het najaar wordt het kouder en doen we die deuren en ramen weer dicht. De luchtkwaliteit wordt daardoor minder. Onze huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er eigenlijk altijd te weinig ventilatie plaatsvindt. En dan ruikt het huis al snel bedompt. Een raam openzetten is natuurlijk de beste oplossing en ook vochtabsorberende planten werken goed, maar soms wil je ook een extra lekkere geur in huis. Gelukkig kan dat prima op een natuurlijke manier. In dit artikel vertellen we je alles over zelf geurstokjes maken en luchtverfrisser maken. Ook testen we een pakket voor zelf geurkaarsen maken.

zelf geurstokjes maken

Waarom je beter voor natuurlijke luchtverfrisser of geurstokjes kunt kiezen

Zelf luchtverfrisser en geurstokjes maken is natuurlijk leuk om te doen, maar ook beter voor je eigen gezondheid. Er gaan al jaren geruchten dan er schadelijke stoffen in die commerciële luchtverfrissers zitten. Of dat inderdaad klopt, is nog onduidelijk. In dit artikel van NU.nl wordt wel vermeld dat volgens het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu  oplosmiddelen kunnen zorgen voor klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie van keel, neus en ogen – met name als je er veel van inademt.

‘Waarom risico nemen als je ook voor een natuurlijke en duurzame luchtverfrisser kunt gaan of zelf een kunt maken?’

In de meeste luchtverfrissers die je in de supermarkt koopt zitten namelijk stoffen zoals ftalaten. Dit is bijvoorbeeld bij luchtverfrissers van merken als Ambi Pur en Air Wick het geval, al is dit tegenwoordig alweer iets verbeterd. Luchtverfrissers met ftalaten mogen niet schadelijk genoemd worden, maar het wordt afgeraden om deze verfrissers elke dag in huis te laten branden. Het is ook moeilijk vast te stellen welke luchtverfrissers wel en welke niet een schadelijke stof bevatten. Maar waarom risico nemen als je ook voor een natuurlijke en duurzame luchtverfrisser kunt gaan of er zelf een kunt maken?

Dit heb je nodig voor het zelf luchtverfrisser maken

Het kopen van luchtverfrissers is duur en helemaal niet zo nodig. Zelf luchtverfrisser maken is namelijk simpel, vooral omdat je het met dingen kunt doen die je meestal al in huis hebt. Het enige wat je misschien moet aanschaffen is essentiële olie. Deze olie is gedistilleerd uit de plant waar de olie naar genoemd is. Het is zuivere olie, zonder toevoegingen. De echte oliën zijn niet goedkoop, maar heel geconcentreerd. Bovendien gaan ze lang mee omdat je maar een paar druppels nodig hebt. Goedkopere varianten hebben vaak toevoegingen, dus kijk uit wat je koopt. Check altijd het label van de essentiële olie die je in de winkel ziet. Hieronder hebben we alvast een goede selectie voor je gemaakt van soorten natuurlijke essentiële olie.

Organic india

Organic India - biologische Tulsi oil

Pure naturals clary sage oil scharlei

Pure Naturals Clary Sage Oil: Scharlei

Care sent etherische olie lavendel

Care Sent Etherische olie: Lavendel

1
Zelf luchtverfrisser maken met baking soda

De eerste optie voor zelf luchtverfrisser maken is met baking soda. Baking soda absorbeert namelijk en haalt vieze geurtjes uit de lucht. Een ondiep schaaltje of jampotje met alleen baking soda op tafel of op de kast helpt daardoor al om de lucht binnen frisser te maken. Laat een aantal druppels essentiële olie in de baking soda vallen en het ruikt al snel lekker in de kamer. Voor wat extra sfeer kun je een waxinelichtje in de baking soda zetten. Door de warmte van het brandende kaarsje worden de essentiële oliën ook nog eens sneller verspreid. 

2
Zelf luchtverfrisser maken met fruit en kruiden

Ook een goede manier om het lekker te laten ruiken in je huis is het klassieke pannetje op het vuur. Je hebt het misschien wel eens toegepast als je je huis wilde verkopen. Maar waarom alleen dan? Een klein pannetje water, met daarin fruit en kruiden, op een laag vuurtje. Sinaasappels, citroenen, kaneel en kruidnagel zijn klassiekers. Of vul een pannetje water met dennentakjes en laurier. Er zijn vele varianten te bedenken. Door verwarming komen de geuren vrij. Een alternatief voor op tafel: vul een mooi jampotje met fruit en/of kruiden en giet er heet water op.

3
Zelf luchtverfrisser maken voor in de auto

Wil je ’s ochtends, als je de autodeur opent, verwelkomd worden met een frisse, wakkermakende citrusgeur? Neem dan een klein lapje wolvilt (waarschijnlijk werkt een kartonnetje ook prima) en knip er een mooi figuur uit. Maak aan de bovenkant een gaatje en haal er een touwtje door. Druppel er een paar druppels citrusolie op en hang het aan de spiegel in de auto.

Zelf geurstokjes maken

Tegenwoordig zijn de stokjes in een flesje met geparfumeerd water erg populair. Zelf geurstokjes maken is niet moeilijk. Dit is hoe je dat doet:

1
Zorg dat je een flesje hebt met een nauwe hals, denk aan een mooi glazen vaasje, frisdrankflesje of recycle een oud flesje waar eerder geurstokjes in hebben gezeten.
2
Tijd voor de stokjes. Ga naar buiten en zoek dunne droge takjes. Het liefst zonder schors, maar anders kun je de schors later zelf makkelijk verwijderen met een aardappelschilmesje. Een andere optie om te gebruiken zijn lange satéstokjes of bamboestokjes.
3
Vul je flesje ongeveer voor de helft tot driekwart met water en voeg daar essentiële olie naar keuze aan toe.
4
Zet de stokjes in het water en je mooie zelfgemaakte geurstokjes zijn klaar om in je huis neer te zetten. Zoek een mooie plek in de woonkamer of slaapkamer. Als je merkt dat de geurstokjes minder geur afgeven dan je dacht, kun je nog een extra druppel olie toevoegen. Let wel op dat je niet teveel gebruikt, dat is niet nodig en niet lekker.
zelf geurstokjes maken

Zelf geurkaarsen maken

Als de dagen korter worden, is het fijn om de kaarsen aan te steken. En hoe leuk is het om die kaarsen zelf te maken? Zelf geurkaarsen maken met parfum is een optie, maar natuurlijker is zelf geurkaarsen maken met etherische olie. Er zijn veel pakketten op te markt waarmee je hiermee aan de slag kunt. Wij testen geurkaarsen voor je. Een ecologisch pakket omdat de wax in dit pakket bestaat uit  raapzaadwax en bijenwax. Ook wordt er palmwax gebruikt uit natuurlijke bronnen. Kortom: hiermee kun je zelf natuurlijke geurkaarsen maken, zonder dat er extra toegevoegde stoffen inzitten of schadelijke stoffen zoals paraffine. 

Lees hier het volledige artikel over zelf geurkaarsen maken waarin we het pakket voor je testen

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

4.5 4 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wellicht veel te late reactie :D, maar je kan de navulling van de AMBI-Pur voor in het stopcontact ook zelf navullen.
Nu vraag ik mij wel af of dat idd goedkoper is met essentiele olie of daar bijvoorbeeld eucalyptus/lavendel geuren azijn in te doen.

nou vraag ik mij af … olie en water of olie en azijn? of alle drie? iemand ervaring daar mee?

Dank voor de tips op je website. Zou je me willen helpen? Ik wil over een paar dagen een flesje geurolie cadeau geven. Ik heb alles volgens je beschrijving gedaan: flesje met smalle hals, geurstokjes (van Rituals), essentiele olie en water. Wat ik ook probeer, er komt geen geur af van de stokjes. Hoeveel druppels olie doe jij erin en in hoeveel water? Dank alvast!!

Je kan het best ook alcohol erbij doen, zo blijft de geur langer hangen en de alcohol trekt in de stokjes en neemt de geur mee zodat je het beter ruikt. groetjes adina

Wat ik zojuist gedaan heb is een snufje laurier poeder uitgestrooid op een waxinelichtje en deze aangestoken. Het ruikt echt lekker misschien een optie met kaneel of vanille uit te gaan proberen?.

Handige tips , bedankt!
En tegen ‘ikhouvanbeauty’ wil ik zeggen: Al zijn er een miljoen websites die deze mogelijkheden hebben, is dat dan een reden om dingen NIET te delen met anderen? Ik denk van niet. Als het jou allemaal te veel is, moet je het gewoon niet opzoeken.

Heb de eerste geprobeerd maar om de een of andere reden ging zich schimmel vormen op de stokjes. Terwijl dezelfde soort verfrissers van bijv rituals dat niet doen. Hebben meer mensen dit? Ga nu proberen de stokjes eerst te dompelen in gekookt water en daarna gekookt water en olie mengen.

Wel leuk maar er zijn al wel 100 websites met deze mogelijkheden dus ……

Volg ons op Facebook