Maak zelf een duurzame luchtverfrisser in huis

In de zomer halen we de frisse lucht binnen door openslaande tuindeuren en ramen met horretjes ervoor. Maar in het najaar wordt het kouder en doen we die deuren en ramen weer dicht. De luchtkwaliteit wordt daardoor minder. Onze huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er eigenlijk altijd te weinig ventilatie plaatsvindt. En dan ruikt het huis al snel bedompt. Een raam openzetten is de beste oplossing. Vervuilde lucht er uit, frisse lucht er in. Ook een luchtverfrisser in huis kan de sensatie van frisse lucht vergroten. Die kopen we dan ook massaal.

duurzame-luchtverfrissers

Geurstokjes schadelijk?

Er gaan al jaren geruchten dan er schadelijke stoffen in die commerciële luchtverfrissers zitten. Dat blijkt bij veel luchtverfrissers ook zo te zijn. In de meeste luchtverfrissers die je in de supermarkt en huishoudwinkel koopt blijken ftalaten te zitten (o.a. Ambi Pur of Air Wick). Een schadelijke stof die bijvoorbeeld niet in speelgoed gebruikt mag worden omdat het invloed heeft op de ontwikkeling en reproductie. Luchtverfrissers met ftalaten mogen niet schadelijk genoemd worden (volgens een rechtszaak in 2005), maar het wordt afgeraden om deze verfrissers en geurkaarsen elke dag in huis te laten branden. Het is ook moeilijk vast te stellen welke luchtverfrissers wel en welke niet een schadelijke stof bevatten. Maar waarom risico nemen?

Geen luchtverfrisser kopen, maar maken

Het kopen van luchtverfrissers is duur en helemaal niet nodig. Het is zo simpel om zelf een luchtverfrisser te maken, met dingen die je meestal al in huis hebt. Het enige wat je misschien moet aanschaffen is essentiële olie. Deze olie is gedistilleerd uit de plant waar de olie naar genoemd is. Het is zuivere olie, zonder toevoegingen. Te koop bij onder andere reformwinkels. De echte oliën zijn niet goedkoop (echter niet duurder dan een commerciële luchtverfrisser), zijn heel geconcentreerd en gaan dus lang mee omdat maar een paar druppels nodig zijn voor het gewenste effect. Goedkopere varianten hebben vaak toevoegingen, dus kijk uit wat je koopt. Zie onder enkele goede essentiële oliën.

Luchtverfrisser in huis: alle opties

Zelf geurstokjes maken

duurzame-geurstokjes

Tegenwoordig zijn de stokjes in een flesje met geparfumeerd water erg populair. Zelf geurstokjes maken is niet moeilijk. Gebruik een flesje met een nauwe hals. Ga buiten op zoek naar een paar droge stokjes zonder schors. Schors kun je ook zelf verwijderen met een aardappelschilmesje. Is het nat en koud buiten, dan kun je ook saté-prikkers gebruiken. Vul het flesje met water en voeg er een flink aantal druppels essentiële olie aan toe. Zet de stokjes in het water en je mooie, zelfgemaakte luchtverfrisser is klaar.

Baking soda in een jampotje als luchtverfrisser in huis

baking-soda-lucht-verfrisser-diy

Baking soda absorbeert en bindt vieze geurtjes uit de lucht. Een ondiep schaaltje of jampotje met alleen baking soda op tafel of op de kast helpt daardoor al om de lucht binnen frisser te maken. Laat een aantal druppels essentiële olie in de baking soda vallen en het ruikt al snel lekker in de kamer. Voor wat extra sfeer kun je een waxinelichtje in de baking soda zetten. Door de warmte van het brandende kaarsje worden de essentiële oliën sneller verspreid. Je kan baking soda ook hier op bol.com vinden.

Pannetje op het vuur

duurzaam-geur-verkoop-woning

Ook een goede manier om het lekker te laten ruiken in je huis is het pannetje op het vuur. Je hebt het misschien wel eens toegepast als je je huis wilde verkopen. Maar waarom alleen dan? Een klein pannetje water, met daarin fruit en kruiden, op een laag vuurtje. Sinaasappels, citroenen, kaneel en kruidnagel zijn klassiekers. Of vul een pannetje water met dennentakjes en laurier. Er zijn vele varianten te bedenken. Door verwarming komen de geuren vrij. Een alternatief voor op tafel: vul een mooi jampotje met fruit en/of kruiden en giet er heet water op.

Luchtverfrisser in de auto

auto-luchtverfrisser-zelf-maken

Wil je ’s-ochtends, als je de auto open maakt, verwelkomd worden met een frisse, wakker makende citrusgeur? Neem dan een klein lapje wolvilt (waarschijnlijk werkt een kartonnetje ook prima), knip er een mooi figuur uit. Maak aan de bovenkant een gaatje en haal er een touwtje door. Druppel er een paar druppels citrusolie op en hang het aan de spiegel in de auto.

We hebben al eens een artikel geschreven over de slechte kwaliteit van het binnenmilieu en hoe je dat kunt verbeteren. Lees hier en hier verder.

4 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wellicht veel te late reactie :D, maar je kan de navulling van de AMBI-Pur voor in het stopcontact ook zelf navullen.
Nu vraag ik mij wel af of dat idd goedkoper is met essentiele olie of daar bijvoorbeeld eucalyptus/lavendel geuren azijn in te doen.

nou vraag ik mij af … olie en water of olie en azijn? of alle drie? iemand ervaring daar mee?

Dank voor de tips op je website. Zou je me willen helpen? Ik wil over een paar dagen een flesje geurolie cadeau geven. Ik heb alles volgens je beschrijving gedaan: flesje met smalle hals, geurstokjes (van Rituals), essentiele olie en water. Wat ik ook probeer, er komt geen geur af van de stokjes. Hoeveel druppels olie doe jij erin en in hoeveel water? Dank alvast!!

Wat ik zojuist gedaan heb is een snufje laurier poeder uitgestrooid op een waxinelichtje en deze aangestoken. Het ruikt echt lekker misschien een optie met kaneel of vanille uit te gaan proberen?.

Handige tips , bedankt!
En tegen ‘ikhouvanbeauty’ wil ik zeggen: Al zijn er een miljoen websites die deze mogelijkheden hebben, is dat dan een reden om dingen NIET te delen met anderen? Ik denk van niet. Als het jou allemaal te veel is, moet je het gewoon niet opzoeken.

Heb de eerste geprobeerd maar om de een of andere reden ging zich schimmel vormen op de stokjes. Terwijl dezelfde soort verfrissers van bijv rituals dat niet doen. Hebben meer mensen dit? Ga nu proberen de stokjes eerst te dompelen in gekookt water en daarna gekookt water en olie mengen.

Wel leuk maar er zijn al wel 100 websites met deze mogelijkheden dus ……

7
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.