Als het wat langer vriest en er ligt sneeuw wordt het belangrijker om vogels bij te voederen. Ze hebben extra energie nodig om zichzelf warm te houden, terwijl voedsel moeilijker te vinden is. Er zijn heel veel leuke, mooie en duurzame voederhuisjes en plateaus te koop, maar het is veel leuker om er zelf eentje te maken. Met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt of in ieder geval te vinden zijn in een kringloopwinkel. Hier onder hebben we een paar duurzame eenvoudige zelfmaak voederhuisjes op een rij gezet.

Recycle spullen uit de keuken

doe-het-zelf-voeder-huisje

Een petfles tover je snel om in een vogelvoederhuisje met behulp van houten lepels. Maak een klein en een iets groter gat in de fles en steek er een lepel door, met de lepel bij het grotere gat. Vul de fles met vogelzaad en draai de dop er weer op. Touwtje er aan en je kunt het in de boom hangen. Voor een kop-en-schotel voederplateau lijm je onder op het bordje een vaasje met smalle hals. Daarna lijm je een koffiekopje boven op het bordje. Steek een stok in de grond, doe er wat lijm op en schuif het vaasje op de stok. Laat de lijm goed drogen. Strooi zaad op het bordje en doe water in het kopje en kijk of de vogels je inspanning weten te waarderen.

Creatief met de kinderen

zelfmaak-voeder-huisje

Bewaar een paar lege conservenblikken voor een schattig, maar eenvoudig voederhuisje. Beschilder de blikken in mooie kleuren en lijm een stokje goed vast in het blik en laat het een stukje uitsteken. Bind dan een mooi lint of stuk touw om het blik. Vul het voor ongeveer de helft met vogelvoer en hang het in de boom of op het balkon. Ook van oude melkpakken maak je mooie huisjes. Maak ze goed schoon, beschilder of beplak ze aan de buitenkant en snijdt een gat in de voorkant. Maak van het reststukje een luifel , steek onderin een paar zitstokjes en lijm ze binnenin vast. Touwtje er door en klaar is het vogelhuisje.

Beetje gereedschap nodig

duurzame-voederplaats-vogels

Met twee houtjes en een stuk fijn gaas maak je een boterhammenhouder. Vouw het stukje gaas dubbel en schuif de houtjes er tussen. Maak ze vast met kleine spijkertjes of een nietmachine. Met een touwtje hang je de houder in de boom. In het voorjaar kun je houder ook vullen met restjes wol. Die kunnen de vogels dan weer gebruiken om hun nest mee te vlechten. Dit laatste voederhuisje ziet er heel chique uit. Een aanwinst voor de tuin. Iets ingewikkelder dan de anderen, maar een uitgebreide tutorial vind je hier. In het Engels, maar met duidelijke foto’s wordt daar uitgelegd hoe je zo’n huisje met dak in elkaar zet.

Wat zullen de vogels blij zijn!