Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Vogelhuisje

Een voederhuisje maken voor vogels: zo doe je dat

Als het wat langer vriest en er ligt sneeuw wordt het belangrijker om vogels bij te voederen. Ze hebben extra energie nodig om zichzelf warm te houden, terwijl voedsel moeilijker te vinden is. Er zijn heel veel leuke, mooie en duurzame voederhuisjes en plateaus te koop, maar zelf een voederhuisje maken kan ook prima. Met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt of in ieder geval te vinden zijn in een kringloopwinkel kun je namelijk zo een voederhuisje maken. 

Vier ideeën voor zelf voederhuisjes maken

1
Maak een voederhuisje met spullen uit de keuken
voederhuisje
Een petfles tover je snel om in een vogelvoederhuisje met behulp van houten lepels. Maak een klein en een iets groter gat in de fles en steek er een lepel door, met de lepel bij het grotere gat. Vul de fles met vogelzaad en draai de dop er weer op. Doe er een touwtje aan en je kunt het in de boom hangen. Voor een kop-en-schotel-voederplateau lijm je onder op het bordje een vaasje met een smalle hals. Daarna lijm je een koffiekopje boven op het bordje. Steek een stok in de grond, doe er wat lijm op en schuif het vaasje op de stok. Laat de lijm goed drogen. Strooi zaad op het bordje en doe water in het kopje en kijk of de vogels je inspanning weten te waarderen.
2
Maak een makkelijk voederhuisje met kinderen
voederhuisje

Een voederhuisje maken met kinderen? Bewaar een paar lege conservenblikken voor een schattig, maar eenvoudig voederhuisje. Beschilder de blikken in mooie kleuren en lijm een stokje goed vast in het blik en laat het een stukje uitsteken. Bind dan een mooi lint of stuk touw om het blik. Vul het voor ongeveer de helft met vogelvoer en hang het in de boom of op het balkon. Ook van oude melkpakken maak je mooie huisjes. Maak ze goed schoon, beschilder of beplak ze aan de buitenkant en snijdt een gat in de voorkant. Maak van het reststukje een luifel, steek onderin een paar zitstokjes en lijm ze binnenin vast. Doe er een touwtje door en klaar is het vogelhuisje.

3
Verspilling tegengaan: maak een voederbak van een kokosnoot of een sinaasappel
Kokosnoot voedingbakje
Bewaar schillen van appels en sinaasappelschillen. Met een lege halve sinaasappel (een halve kokosnoot werkt ook) maak je zo een kommetje voor vogelvoer of andere resten waar vogels dol op zijn. Vul het bijvoorbeeld met havervlokken, rozijnen, broodkruimels en stukjes fruit. Hang het vervolgens op met een stuk touw aan een tak in de tuin. Klaar is je voederhuisje.
4
Maak een boterhamhouder
voederhuisjes boterhamhouder zelf maken

In plaats van een voederhuisje maken kun je ook voor een boterhamhouder kiezen. Met twee houtjes en een stuk fijn gaas ben je al een eind op weg. Vouw het stukje gaas dubbel en schuif de houtjes er tussen. Maak ze vast met kleine spijkertjes of een nietmachine. Met een touwtje hang je de houder in de boom. In het voorjaar kun je houder ook vullen met restjes wol. Die kunnen de vogels dan weer gebruiken om hun nest mee te vlechten. Dit laatste voederhuisje ziet er heel chique uit. Een aanwinst voor de tuin.

Iets ingewikkelder dan de anderen, maar een uitgebreide tutorial vind je hier. In het Engels, maar met duidelijke foto’s, wordt daar uitgelegd hoe je zo’n huisje met dak in elkaar zet.

Vogelvoer voor in het voederhuisje

  • Je kunt vogelvoer in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf kijken wat je al in huis hebt. Vogels houden bijvoorbeeld van appel, cranberry’s en bessen. Als je overrijp fruit hebt dat je eigenlijk wilt weggooien, kun je er ook een vogelvoerslinger van maken. Het enige wat je verder nog nodig hebt is naald en touw, zodat je de stukjes aan elkaar kunt rijgen.
  • Een vetbol maken met kokosvet en zaden en pitten is ook een leuke optie.
  • Popcorn en pinda’s zijn ook dingen die vogels lekker vinden. Daarvan kun je ook een slinger maken.
  • Rozijnen, havervlokken en zonnebloempitten kun je ook gebruiken, leg ze bijvoorbeeld in een schoteltje op je tuintafel of strooi ze op de grond – daar komen sneller vinken en mussen op af.

Dit kun je beter je niet als vogelvoer gebruiken: peulvruchten (kleine vogels kunnen dat meestal niet opeten, daarvoor is hun snavel te klein), pindakaas (teveel zout is niet goed voor vogels, speciale pindakaas voor vogels kan wel), producten met veel zout, margarine en olie (dan kunnen hun veren worden aangetast).

Heb jij nog tips voor een voederhuisje maken? Laat het ons vooral weten. 

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

wat een leuk idee! ik weet al wat ik met de kinderen ga maken tijdens de vakantie.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.