Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame regentonnen

Welke regenton moet ik kopen?

Impact
Milieuwinst
1.100 liter per jaar
Kosten
90 euro
Terugverdientijd
90 jaar
Sluiten
Toelichting

Per jaar besproeien we onze tuin met gemiddeld 1.100 liter drinkwater. Met een regenton zou je dus deze hoeveelheid aan drinkwater kunnen besparen.

De prijs van 90 euro is berekend door de gemiddelde te berekenen van Top 10 regentonnen op bol.com

Bij waternet kost drinkwater 0,87 euro per m3. Dus met een regenton bespaar je afgerond 1 euro per jaar aan drinkwater. Als we een gemiddelde prijs van 90 euro aannemen, is de terugverdientijd 90 jaar.

Na een lange periode van droogte valt er mondjesmaat weer wat regen in Nederland. Het gebrek aan regenwater zorgt voor veel problemen in de landbouw maar ook bij de mensen thuis. In de meeste tuinen wordt regelmatig gesproeid om de planten in leven te houden. Bij droge periodes met af en toe geringe neerslag is de regenton een mooie uitkomst. Het bespaart schoon drinkwater en is veel beter voor de planten. Gelukkig zijn er regentonnen in alle maten en soorten te verkrijgen. Maar hoe kies je nu de juiste regenton?

1
Checklist bij aanschaf regenton

1. Volume

Om te beginnen even wat achtergrondinformatie: per vierkante meter valt er in Nederland zo’n 780 liter water per jaar. Een deel daarvan verdampt (afhankelijk van het soort dak meer of minder) en er blijft zo’n 650 mm over wat via de regenpijp omlaag komt en in het mooiste geval in de regenton belandt. Omdat de neerslag in ons land redelijk egaal over het jaar verdeeld is kan men uit gaan van ruim 50 mm per maand. Iedere maand een volle regenton vereist een volume regenton/50 = minimaal m2 dakoppervlak ofwel een regenton van 200 liter vereist minimaal 4m2 dakoppervlak. Het dak is dus snel groot genoeg voor een regenton. Het aanbod van water zit dus wel goed.

Dan nu de vraag naar water: de doorsnee zomer in Nederland kent een neerslagtekort van 100 mm gedurende drie maanden. In die drie maanden krijgen we doorgaans zes keer regen en dus willen we twee weken geen neerslag kunnen overbruggen met onze regenton. Dat komt neer op 16 liter water per m2 tuin.

Uiteindelijk is er voor ieder wat wils. Let er op dat u bij twijfel tussen twee formaten beter de grotere regenton kunt kiezen dan een kleine regenton, want ook uw regenton is altijd weer eerder leeg dan u denkt.

2. Uiterlijk en materiaal

Naast het volume geven zaken als uiterlijk van de regenton, materiaal en prijs doorgaans de doorslag. Wie wilt nou niet een mooie regenton? Regentonnen zijn er van kunststof en van hout en beide in vele soorten en maten. Sommige zijn regelrechte design producten zoals deze mooie regenzuil van 400 liter. Velen zien echter liever de traditionele houten regenton waarvoor vaak oude wijnvaten gebruikt worden. Je kunt zelfs van de bovenkant van de regenton een plantenbak maken. 

3. Montage van de regenton

Het is belangrijk om eerst regenpijp af te koppelen van het riool. Hoe je dit doet lees je in regenwater afkoppelen. Voor het aansluiten van regentonnen zijn er uiterst praktische regenautomaten in de handel verkrijgbaar. Het is goed opletten want sommigen zijn lastig aan te sluiten of vereisen (te) veel ruimte tussen de regenpijp en de muur, maar je kan ook een regenton zonder regenpijp aanschaffen. Bij een regenton zonder regenpijp werkt de deksel als een soort trechter waardoor het regenwater rechtstreekst wordt opgevangen. Let er in ieder geval op dat de regenton recht staat en dat er een deksel op zit zodat het geen dodelijke valkuil voor dieren is. Naast dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat uw huisdier in de ton terecht komt, kan bijvoorbeeld een muisje vast komen te zitten. 

2
Voorbeelden van verschillende regentonnen

Er zijn vele verschillende regentonnen op de markt, bekijk ze hier allemaal. Van regenton groot naar een kleine regenton en van een mooie regenton naar een lelijke regenton ook al valt er over smaak niet te twisten. De beste regenton is die ene die voldoet aan jouw smaken en voorkeuren. Hieronder hebben we aantal voorbeelden op een rijtje gezet zodat jij de beste regenton voor jezelf kan uitkiezen:

Regenton

Gewoon: Groen kunststof 114L

Eikenhout regenton

Klassiek Wijnvat: Eikenhout 225L

Regenton raindrop

Design: Pure Raindrop 70L

Elho regenton

Plantenbak combi: Elho green basics regenton 200L

regenton namaaksteen

Namaaksteen: Zwarte rots 300L

Killian regenzuil xl clean

Extra groot: Regenzuil XL 400L

3
Voordelen van een regenton

Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater. Daarnaast kan je het opgevangen regenwater ook gebruiken voor het wassen en schoonmaken. Omdat regenwater zacht en schoon is komen geen kalk strepen op de ramen of op de auto bij het wassen. Lees hier meer over hoe je regenwater kan opvangen en benutten.

4
Conclusie

  • Duurzaam: Je gebruikt geen drinkwater wat bezuinigt en je hebt een voorraad van water in tijden van droogte wanneer je soms je planten niet mag sproeien. Dit gaat mogelijk door klimaatverandering steeds vaker en langer voorkomen.
  • Voedzamer: Regenwater is voedzamer voor planten door natuurlijke oligo-elementen, deze zijn goed voor buiten- en binnenplanten.
  • Geen strepen: Hemelwater bevat geen kalk en geeft hierdoor geen strepen bij ramen wassen.
  • Keuze: Er zijn allerlei modellen en designs te krijgen, van namaak-rots, tot wijnvat en zelfs echte XXL regenzuilen.
  • Volume: Let goed op volume omdat de regenzuil sneller op is dan je denkt.
  • Materiaal: Hou het materiaal in de gaten zodat het lang meegaat.
  • Montage: Als laatste, bevestiging aan de regenpijp en montage kan soms lastig zijn, lees de gebruiksaanwijzigen voor je een regenton koopt.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
3.7 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe vol moet een houten regenton blijven om te zorgen dat hij niet in duigen valt ?

Hoi Elisabeth, goede vraag. Het beste is om tenminste 40cm water in de ton te hebben staan zodat het hout niet uitdroogt en vervolgens gaat krimpen en de ijzeren hoepels naar beneden glijden.

Hoi ik kwam dit artikel tegen, handig! Wel vraag ik me of hoe duurzaam het kopen van een regenton zelf is. Hiervoor zijn ook grondstoffen gebruikt en heeft er een productieproces, verpakking en vervoer plaatsgevonden. Is er wat over deze
milieu impact eerder in de keten bekend?

Hoi Stefanie, goede vraag, waar je naar op zoek bent is de Life Cycle Analysis (LCA), dat is een meetmethode waar de hele keten in kaart wordt gebracht. Dat is erg ingewikkeld en duur om te laten doen en daarom wordt dat helaas nog maar weinig gedaan. Vooral omdat je dat dan voor elke apart product helemaal moet laten berekenen wat ook nog eens lang kan duren. Het wordt wel steeds meer gebruikt en ongetwijfeld zal de EU daar ook een rol in gaan spelen. Bij houten regentonnen kun je in Nederland kijken naar deze labels: AVIH (Algemene Vereniging Inlands Hout) en NL Greenlabel. Met name NL Greenlabel kijkt naar de volledige keten (duurzame bebossing, kappen, gebruiksduur, energiegebruik en transport) en geeft dan een score. Internationaal gezien zijn er deze labels om duurzame bebossing en houtkap te garanderen: FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest… Lees verder »

Zijn er ook opties voor een regenton zonder regenpijp? De regenpijp van onze dakgoot loopt bij de buren de tuin in. We hebben geen eigen regenpijp. Een open vat lijkt me niet zo handig qua muggen etc. Zijn er nog andere opties?

Hoi Laura, wat ik wel eens gezien heb is een soort klep die je in de regenpijp kunt maken zodat je het water afsplitst als het ware. Bijvoorbeeld deze regenton / regenpijpklep met bladvanger. Maar je moet dan wel het blad steeds weghalen als er niet al een bladfilter bovenaan je regenpijp zit om dat op te vangen. Je kunt ook een splitsing maken op de regenpijp en er een stuk pijp aan vast maken die dan uitkomt in de regenton. Er zijn ook oplossingen om een soort grote trechter te plaatsen die opvangt en dan in de regenton uitkomt (die is dan afgesloten zodat er geen muggen in kunnen komen). Maar dat is niet ideaal en het oppervlak van de trechter is redelijk klein, een klep of splitsing van de regenpijp zou veel beter werken.

Duidelijk en handig artikel, bedankt!

Het artikel geeft niet echt een goed vergelijk van de regentonnen

Het artikel geeft advies over de grootte van de ton. Het materiaal, de vorm en de prijs van de ton valt niet veel over te adviseren: dat is een kwestie van smaak en portemonnee.

Hoi, we hebben het artikel herschreven en geven nu een duidelijker overzicht en tips, hopelijk helpt dat.

Raintainer is te vinden op https://ecosave.com/, maar is nu niet verkrijgbaar zag ik net

Ik kan de raintainer niet vinden op de website die je noemt, maar wel hier.

Niet meer leverbaar helaas….
 

Ik ben ook al een tijdje op zoek naar de raintainer. De Marskramer heeft ze een paar jaar geleden gehad, maar heeft ze niet meer. Ik wil er 2 aan de palen van ons afdak hangen, maar kan ze nergens meer kopen, lijkt het, terwijl het toch een leuke, simpele oplossing is. Heeft iemand meer info over waar ze nog te koop zijn?

Hoi Willem, de raintainer is hier te vinden.

De kleinste (rain tainer)

waar o waar te koop en meer informatie

Hoi Wim, de raintainer is hier te vinden.

Weet iemand of een regenton (of misschien beter: de zwaartekracht) voldoende waterdruk geeft voor een sproeier of heb je dan een pomp nodig…?

Erik, Ik ben zelf de bedenker en eigenaar van de Rainwinner (www.rainwinner.nl). Vanwege legionella gevaar is het niet aan te raden om het regenwater uit de regenton te besproeien. Verneveling van opgewarmd regenwater kan leiden tot legionella besmetting.

Een handige manier om duurzaam en handig uw tuin te bewateren, is middels een druppelslang. Deze werkt op de Rainwinner.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.