Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
spintmijten bestrijden

Spint bestrijden op een natuurlijke manier

Wie de tuin lenteklaar gaat maken, komt ze ongetwijfeld tegen: spintmijten. Deze kleine beestjes hopen zich samen op in witte wollige bolletjes. Als er iets van zijdeachtig weefsel op je planten zit of in hoekjes van je tuinmeubels, dan heb je zeker te maken met spintmijten. Alleen hoe kun je spint bestrijden op een diervriendelijke manier? In dit artikel leggen we je alles uit over spintmijten bestrijden – van oorzaken tot oplossingen.

bestrijding insecten

Wat zijn spintmijten?

Spintmijten zijn kleine beestjes die zowel op mijten als op spinnen lijken. Deze piepkleine beestjes voeden zich door plantensap uit de bladeren van je planten te zuigen. Sommige spintmijten injecteren zelfs gifstoffen in je bladeren, waardoor je planten kunnen verkleuren. Spintmijten zijn heel erg klein en herken je vooral door wit weefsel dat op je planten zit. Dit zijdeachtige weefsel spinnen ze er namelijk omheen. Hoewel spintmijten 2 tot 4 weken leven, leggen ze ontzettend veel eitjes. Het vrouwtje legt in haar levensduur meestal zo’n 20 eitjes. Spint bestrijden is dus zeker van belang, want je plant komt er zonder bestrijding niet vanaf.

Spintmijten voorkomen is beter dan spint bestrijden

Spint bestrijden op een natuurlijke manier is prima, maar spintmijten voorkomen is nog beter. Als je niet wilt dat je planten door mijten worden aangetast, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Dit zijn de beste tips om spintmijten te voorkomen.

1
Controleer je potplanten aan het eind van de zomer voordat je ze naar binnenbrengt. Als je de planten buiten laat staan, is de kans op spintmijten enorm groot. De beestjes doen het namelijk het beste in de droge wintermaanden.
2
Nieuwe planten gekocht? Kijk dan ook even goed of er geen wit weefsel in de plant of in de pot zit. Zo voorkom je een plaag van spintmijten.
3
Besproei de bladeren van je planten regelmatig. Spintmijten kunnen daar namelijk niet tegen en zijn in no-time weg als je water op ze spuit. Doe dit zowel voor planten binnen als buiten.

Oorzaken van spintmijten

1
Warm weer. Spintmijten doen het goed bij warm weer, vooral van juli tot en met september. De grootste oorzaak zijn dan ook de toenemende temperaturen en de hittegolven die vaker voorkomen.
2
Te droge lucht in huis tijdens de wintermaanden. Zorg dat je een luchtbevochtiger hebt en je planten regelmatig met een plantenspuit besproeit om spintmijten te voorkomen. Droge lucht in huis is namelijk de oorzaak van spintmijten bij je binnenplanten.
3
Oude potgrond. Zorg dat je planten genoeg voeding krijgen en zorg in de lente voor nieuwe potgrond. Oude potgrond trekt spintmijten namelijk aan. Verpot oudere planten dus of doe er nieuwe aarde bij.

Spint bestrijden

1
Spint bestrijden met water

De eerste oplossing en meest natuurlijke manier van spintmijten bestrijden is water. Heel simpel, maar heel effectief. Spintmijten kunnen namelijk niet heel goed tegen de waterspuit. Als je plant een plaag te pakken heeft, spray de bladeren dan in met een plantenspuit met water en veeg daarna af met wat keukenpapier. Herhaal dit proces regelmatig. Een ernstige plaag? Zet je planten even in de gootsteen of in de douche en besprekel de planten volledig met water zodat de spintmijten vaarwel zeggen. Zorg dat je de bladeren die erg zijn aangetast goed afveegt met keukenpapier zodat de beestjes echt weg zijn.

2
Spint bestrijden met natuurlijke zeep

Het beste is om insecten te bestrijden met natuurlijke middelen die je al in huis hebt. Zo hoef je geen nieuw product aan te schaffen, wat beter is voor het milieu en je portemonnee. Als je spint gaat bestrijden, kijk dan of je vloeibare natuurlijke zeep in huis hebt. Vul een plantenspray met koud water, doe er een eetlepel natuurlijke zeep bij (groene zeep, maar handzeep werkt ook!) en een theelepel olie. Draai de plantenspuit dicht en schudt alles even goed. Daarna kun je het mengsel op de bladeren van de aangetaste plant spuiten. Hou keukenpapier bij de hand om de bladeren helemaal spintvrij te maken. Herhaal die proces twee keer per dag gedurende twee weken totdat de spintmijten weg zijn.

3
Spint bestrijden met neemolie

Net als bij wolluis bestrijden kun je bij spintmijten bestrijden ook voor neemolie kiezen. Dit werkt nog beter dan natuurlijke zeep. Deze natuurlijke olie komt van de neemboom en is een wondermiddel tegen dit soort plagen in je plant. In neemolie zit namelijk azadirachtine, een stof die ervoor zorgt dat de insecten en de bijbehorend eitjes weggaan. Doe een beetje neemolie op een doekje en dep op de bladeren om de spintmijten te verwijderen. Je kunt ook een beetje neemolie in een plantenspuit doen met een klein beetje water om de insecten te bestrijden.

Neemolie ml puur glazen fles

Neemolie - 250 ml - 100% Puur - Glazen fles

spintmijten bestrijden

Biogroei - Adalia | 100 larven van lieveheersbeestjes

Diatomeeenaarde puur wit liter

Diatomeeënaarde (100% puur wit) 1 liter

4
Spintmijten bestrijden met natuurlijke vijanden

Een andere manier om spintmijten te bestrijden is door natuurlijke vijanden in te zetten. Net zoals bij slakken bestrijden en pissebedden bestrijden met natuurlijke vijanden, zijn er insecten waar ze de spintmijt niet tegen kan. De spintmijt kan namelijk niet tegen lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Zet je aangetaste planten op een plek in de tuin waar het lieveheersbeestje veel voorkomt of koop een aantal lieveheersbeestjes en/of gaasvliegen om de spintmijten te bestrijden.

 

5
Spint bestrijden met kiezelaarde

De laatste oplossing om spintmijten te bestrijden is door voor diatomeeënaarde, ook wel kiezelaarde, te kiezen. In deze aarde zitten kiezels en kleine schelpjes waar insecten niet tegen kunnen. Ze schuren namelijk tegen de randjes van de aarde aan, waardoor ze weg zullen gaan. Let op: deze aarde is slecht voor de luchtwegen en dien je alleen te strooien met een mondkapje op. Het is ook slecht voor de luchtwegen van andere dieren, zoals katten. Het werkt alleen als het droog is en is dus slecht te gebruiken in combinatie met de voorgaande tips. 

 

In de video hieronder vind je nog meer oplossingen voor spint bestrijden. Moeite met een filmpje in het Engels? Klik op het tandwieltje om ondertiteling in te stellen.

Spider Mites - 4 Ways To Naturally Get Rid Of Them
Spider Mites - 4 Ways To Naturally Get Rid Of Them

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.