Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam toilet

Toilet met wastafel

Impact
Milieuwinst
8,8 liter p.p.d.
Kosten
322,65 euro
Terugverdientijd
30 jaar
Sluiten
Toelichting

De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag 35 L water bij het doorspoelen van het toilet. Een toilet met wastafel levert een besparing van 25% ten opzichte van een standaard toilet. In een huishouden van 4 personen is dat 0,25 x (35*4) = 35 L per dag (of 8,8 liter per persoon per dag). Bij Waternet bijvoorbeeld kost het drinkwater in 2021 €0,83/m3. Een huishouden van 4 personen bespaart dus jaarlijks €10,60 dus de terugverdientijd is ongeveer 30 jaar bij een gemiddeld prijs van €322,65.

Dat het zonde is om het toilet te spoelen met ons schone drinkwater, daar zijn we het allemaal over eens. In het verleden hebben we al enkele oplossingen laten zien om met grijs water of hemelwater het toilet te spoelen. Deze oplossingen zijn alleen niet altijd praktisch of realistisch. Duurzaam Thuis heeft nu een toiletsysteem gespot dat wel een aanwinst is voor je huis: een toilet en wastafel in één!

1
Handen wassen en toilet spoelen met hetzelfde water

Toilet spoelen grijswater jpg

Ja dat kan! Het is eigenlijk de eerste keer dat we een ontwerp zien waar we echt enthousiast van worden. In het verleden hebben we mooie voorbeelden laten zien welke minder realistisch waren en of minder toepasbaar zijn in je eigen huis. Een toilet met wastafel is een meer praktische oplossing voor het besparen van tapwater. Naast dat het een hele elegante en mooie oplossing is, neemt het toiletmeubel ook weinig ruimte in beslag dus ideaal toepasbaar in onze bestaande woningen.

2
Hoe werkt een toilet met wastafel?

Het toilet met wastafel maakt gebruik van het grijze spoelwater, dat afkomstig is van het handen wassen, om het toilet te spoelen. De ‘water-hergebruik-technologie’ van vangt het water op in een reservoir onder het wastafeltje. Dit reservoir dient weer als stortbak om het toilet door te spoelen. Dit levert een besparing van 25% op ten opzichte van een standaard toilet. 

3
Toiletten met wastafel vergelijken

Hier onder drie verschillende toiletten met een wastafel die online te koop zijn vergeleken met elkaar. Wij hebben op zowel Nederlandse als buitenlandse websites gekeken voor reviews, maar helaas konden wij deze niet vinden. Als jij ervaringen hebt met een van deze producten of met een ander toilet met wastafel, deel jouw ervaringen a.u.b. met ons en anderen in de reacties!

1
Aqualine Hygie

Aqualine hygie toilet met wastafel
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Zacht-sluitende WC-bril
2 jaar garantie
Waterbesparende doorspoeling
Watergebruik 3 of 6 liter
Nadelen
Excl. kraan
Geen overloop
Omschrijving
Dit is een toilet zoals je hem nog nooit hebt gezien. Dit duoblok toilet is namelijk een staand toilet met een fontein bovenop het reservoir! Vooral in kleine ruimtes zal dit een uitvinding zijn. Je kunt zelfs kiezen of je alleen een koud water aansluiting wilt of ook koud en warm water. Hoe dit allemaal mogelijk is, kun je zien op de foto's. Het fonteintje wordt geleverd zonder kraan, deze kun je apart naar wens aanschaffen. De fontein heeft geen overloop dus pas op dat de fontein niet overstroomt. Doordat de fontein op het reservoir is geplaatst, stroomt het water in het reservoir tot deze gevuld is. Daarna zal het water via de wc wegstromen. Het toilet is een staand model met diepspoel. Hierdoor zal de boodschap direct in het water vallen i.p.v. op een plateau. De zitting zit bij het toilet en is een softclose zitting. Hierdoor zal de toiletbril met beleid naar beneden komen door een remmend mechanisme.
...

2
Allibert

toilet met wastafel
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Zacht-sluitende WC-bril
2 jaar garantie
Incl. kraan en afvoer
Horizontale afvoer
Watergebruik 3 of 6 liter
Nadelen
Geen reviews beschikbaar
Omschrijving
Een toilet met geïntergreerde wasbak: de perfecte oplossing om ruimte te besparen in kleine badkamers en/of in kleine toiletruimtes. De wasbak is gemaakt van hoogwaardig porselein, ook wel keramiek genoemd. De bevestigingsset, fonteinkraan en een vaste afvoer worden standaard meegeleverd. Bovendien is de fonteinbak omkeerbaar met kraan en afvoer. Het water dat gebruikt wordt voor het wassen van de handen, wordt gerecycled de jachtbak. De toiletzitting is gemaakt van polypropyleen en heeft een softclose sluiting. Een super compacte set en uiterst modern. Het toilet heeft een achter uitgang (pk) en een waterbesparende doorspoeling die in is te stellen van 3 t/m 6 liter.
...

3
Sapho Hygie

Duoblok sapho hygie toilet met wastafel
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Zacht-sluitende WC-bril
2 jaar garantie
Watergebruik 3 of 6 liter
Nadelen
Excl. kraan
Geen reviews beschikbaar
Omschrijving
Dit toilet is de ideale oplossing voor een kleinere toiletruimte. Met ingebouwde fontein heeft u alles bij de hand voor in uw toiletruimte. Daarnaast is dit toilet ook nog waterbesparend. Het overtollige water stroomt direct in het reservoir. De fontein kan alleen op koud of gemengd water worden aangesloten. De fontein is boven het reservoir geplaatst en heeft een links kraangat dat niet draaibaar is. Zowel het toilet als de fontein zijn van keramiek gemaakt. Dit duoblok bevat een toiletbril gemaakt van polypropyleen en heeft een softclose functie. De afmetingen van dit duoblok zijn 78 cm hoog, 36,5 cm breed en 72 cm diep. Dit is inclusief de ingebouwde fontein. Het bevestigingsmateriaal voor het complete duoblok wordt bijgeleverd.
...

Ben je op zoek naar meer waterbesparende oplossingen? Kijk dan hier naar onze vergelijking van de beste waterbesparende douchekoppen of hier naar ons artikel over regentonnen om zo water te hergebruiken. 

Meer in deze categorie

Ivana Mandic

Ivana Mandic

Expertise: Energie
Als Industriëel Ecoloog, weet ik hoe belangrijk het is om onze mooie planeet leefbaar te houden. Ik geloof dat als je verandering wilt zien, je eerst bij jezelf moet beginnen.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Geachte,
Ik zou graag willen weten wat het voor nut heeft om de wastafel aan het toilet vast te maken. waarom zo moeilijk?

Dag Erik,
Ik ben ook bezig met duurzaamheid, klimaat en milieu. Ben o.a. aan het experimenteren met zelfbouw zonnepanelen.
Ben benieuwd naar jouw ideeën.

Beste organisatie,
Waarom zo moeilijk doen? Ik heb een veel beter idee om bestaande huizen geschikt te maken voor gebruik van regenwater voor toiletten en mogelijk ook douchen.

Als jullie interesse hebben wil ik hier graag eens over verderpraten.

Ik ben zeer geïnteresseerd in hergebruik van regen- en grijs water. Ik heb in de tuin en deels onder het huis een regenbak van plm. 6 kuub.

Waarom de kraan tegen de wand? waarom niet een kwart slag draaien, zodat je onder de wastafel met een rolstoel kunt rijden en het water uit de wasbak aan de andere zijde naar de spoelbak van de WC gaat.
Voor het schoonmaken zijn “zwevende” wastafel en toilet veel handiger om er onderdoor met de trekker te gaan en te dweilen.
Ik mis ook nog in het ontwerp verwerkte steunen om je aan op te trekken of omhoog te duwen. En als we toch bezig zijn. Een knop om de WC en de wastafel op de juiste hoogte te stellen zou ook aangenaam zijn.

hoe kan ik zo’n wc kopen? wat zijn de kosten?

10 jaar geleden in Japan geweest en daar heel vaak toiletten gezien waar waswater in de spoelbak verdween Eigelijk liep daar het reservoir vol via een kraan waar je je handen onder kon wassen.
simpel en het werkt.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.