Isolatiemateriaal

Het succes van natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep en schapenwol is tot nu toe erg beperkt gebleven in Nederland. Het imago van natuurlijke isolatiematerialen is dat ze duurzaam zijn en … duur. Dat laatste klopt meestal wel, maar wat de meeste mensen niet weten, is dat deze producten een aantal zeer belangrijke voordelen hebben ten opzichte van traditionele isolatiematerialen.

Hier ligt veel te weinig de nadruk op. Wat nodig is, is méér isoleren maar vooral: béter en gezonder isoleren. Bovendien moet de algemene onwetendheid en onbekendheid met deze producten overwonnen worden.

Natuurlijk isoleren is beter isoleren

Isolatie

Anders dan in Nederland wordt men in Duitsland, België of Frankrijk vaak wél begrepen als er gesproken wordt over luchtdicht, maar dampopen bouwen. Een producent van bouwfolies, ProClima, maakte in de genoemde landen met name faam door de promotie van deze vorm van kwalitatief hoogwaardig isoleren. Weliswaar met als doel om hun eigen producten te verkopen, maar toch werd door hen haarfijn aangetoond welke gevolgen slecht isoleren kan hebben. Om een voorbeeld te geven: ProClima toont aan dat door een lek van 1mm over een lengte van 1 meter, er 4m³ lucht per uur de ruimte binnenstroomt. Hiermee wordt een isolatielaag van bijv. 10cm gereduceerd tot het effect van minder dan 5cm isolatie. Luchtdichtheid is dus van groot belang voor goed werkende isolatie. Lees ook luchtdicht isoleren levert comfort en geld op. Een fabeltje is het dat men kan overisoleren: dit is gewoonweg niet mogelijk, als men maar voldoende aan ventilatie denkt. Ventileren door het isolatiemateriaal heen staat gelijk aan niet werkende isolatie, de kracht zit hem nu juist in de stilstaande lucht. Maar, luchtdichtheid is slechts één van de voorwaarden voor goede isolatie.

Dampregulering belangrijk bij isolatie

Dampregulering is het tweede toverwoord. Dampregulerend, of dampopen bouwen is te vergelijken met het wonen in een ademend jack (bijv. Gore-tex). Het succes van laatstgenoemde geeft aan dat men bereid is meer te betalen voor een jas die de regen buiten houdt, maar damp (transpiratie) doorlaat naar buiten. Dampopen bouwen doet eigenlijk hetzelfde, maar dan niet in één product maar middels een juiste keuze en volgorde van plaatsing van de materialen. Wat heeft men nodig om bijv. een dak dampopen te bouwen? Allereerst een buitenlaag waar damp door naar buiten kan: de vochtwerende maar dampopen folie. Dan een isolatiemateriaal dat damp kan vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte richting de buitenzijde. Dit dient een isolatiemateriaal te zijn van natuurlijke vezels, bijvoorbeeld katoenen vezels.

Om een voorbeeld te geven van een dakopbouw van binnen naar buiten: dampdoorlatende gipsplaat of gipsvezelplaat – dampremmende folie – isolatiemateriaal – dampopen/waterkerende folie – dakpannen. Wat gebeurt er onderhuids: damp die binnen ontstaat dringt gereguleerd door de dampremmende folie. De vezels van het natuurlijke isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte naar buiten.

Gevolg: binnenshuis een veel constantere luchtvochtigheid. Daarnaast kan een isolatiemateriaal met een natuurlijke vezel vaak veel meer warmte opslaan, waardoor de woning in de zomer veel langer koel blijft. De warmtepiek die buiten rond 2 uur ‘s middags ligt, kan met 20cm dikke dakisolatie naar 8 uur ‘s avonds verplaatst worden, wanneer het meestal buiten al lekker afgekoeld is en de ramen opengezet kunnen worden om te koelen. Ook dit is een unieke eigenschap van een natuurlijk isolatiemateriaal.

Bouwsector heeft onvoldoende aandacht voor natuurlijk isoleren

De consument is tot op heden wel bereid de Gore-tex jas aan te schaffen, maar de weg naar de natuurlijke isolatiematerialen weet hij nog niet echt te vinden. De verkoop ervan ligt in Nederland op een fractie van de verkoop in bijvoorbeeld Frankrijk en België. En dat terwijl wij Nederlanders onszelf vaak zo “groen” voelen. Zijn we dat dan niet, of kijken we hier anders tegenaan? Een belangrijke oorzaak hiervoor is de wijze waarop “de bouw” in Nederland is georganiseerd.

Veel projectmatige, grote partijen (aannemers, producenten) die de dienst uitmaken. Veel seriebouw die keurig volgens de regels wordt gebouwd, en tegenwoordig ook veel eigen keus voor wat betreft voorzieningen. Maar keuze op het gebied van materialen is er niet. Wil de consument het niet of is hij het niet gewend? In Nederland bouwt men weinig in eigen beheer, zoals dat bij onze ooster- en zuiderburen veel vaker wel het geval is. In Nederland hechten we meer dan waar ook in Europa aan structuur, organisatie en dat zie je terug in onze huizenbouw: rijtjeswoningen die allemaal identiek lijken, wijken met dezelfde steensoort gebouwd en in dezelfde bouwstijl.

Ga je over de grens, dan is het eerste wat je opvalt de verscheidenheid aan woningen, al dan niet aan elkaar gebouwd. De een noemt het een rommeltje, de ander een gevarieerd beeld. Men bouwt er vaker zelf, neemt een architect en aannemer in de hand en deze driehoek neemt de beslissingen. Zit er een vooruitstrevende architect bij, dan krijg je vanzelf advies over de verschillende (duurzame) materialen die er mogelijk zijn. Het blijkt dat men dan toch sneller voor een duurzaam en hoogwaardiger isolatiemateriaal kiest.

Overzicht (natuurlijke) isolatiematerialen

Als je een natuurlijk isolatiemateriaal voorgeschoteld krijgt en de voordelen van het wooncomfort en de snelle terugverdientijd afweegt tegen “klassieke” isolatiematerialen, dan is de keus voor vele consumenten toch snel gemaakt. Natuurlijke isolatiematerialen hebben simpelweg een bewezen technische meerwaarde en dit rechtvaardigt een wat hogere investering. Belangrijk is dat er meer bekendheid komt voor de producten die er op dit moment zijn. Zie hieronder voor een overzicht van natuurlijke isolatiematerialen:

VlasisolatieVlas

Vlas is thermische en akoestische isolatie voor daken, wanden, plafonds en vloeren. Volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlas vanuit het oogpunt van milieu en gezondheid de beste keuze. Meer lezen over isoleren met vlas

Metisse isolatiegerecycled katoen

Isolatiemateriaal van katoen is gemaakt van tweedehands kleding. Katoen heeft een sterk vochtregulerende werking. Katoenen vezels kunnen meer warmte opslaan dan bijvoorbeeld minerale vezels (glas- of steenwol). Meer lezen over isoleren met Gerecycled katoen

Houtvezel isolatiehoutvezel

Houtvezel wordt zowel gebruikt als thermische isolatie als akoestische isolatie, vooral bij daken en muren. Houtvezel wordt gemaakt van resthout en wordt gebonden met harsen afkomstig van het hout zelf. Meer lezen over isoleren met houtvezel

Hennep isolatieHennep

Hennep is geschikt voor het isoleren van daken, muren en vloeren en is vrij van schadelijke stoffen omdat er bij de productie geen bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn. Hennep is van nature resistent tegen insecten en schimmels en kent een hoge isolatiewaarde. Meer lezen over isoleren met hennep

Schapenwol isolatieSchapenwol

Schapenwol is hoogwaardige dierlijke vezel keratine. Schapenwol is een vernieuwbare, bio-ecologische en secundaire grondstof en daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Schapenwol is zeer goed bestand tegen schimmels en water en heeft een goede brandwerende functie. Meer lezen over isoleren met schapenwol

Cellulose isolatieCellulose (papiervlokken)

cellulose wordt verkregen door gerecycled papier te vermalen en te vermengen met brandwerende zouten. Het resultaat is een duurzame, goedkope en redelijk isolerend materiaal. Cellulose is minder bestand tegen vocht. Meer lezen over isoleren met cellulose

TonzonThermoskussens (Tonzon)

Tonzon is een isolatietechniek die gebruik maakt van verschillende isolerende lagen. Tonzon combineert zeer goede isolerende eigenschappen met veruit de laagste milieubelasting en een zeer gunstige prijs/prestatie verhouding. Tonzon is geen natuurlijk isolatiemateriaal maar door haar goede eigenschappen in onze optiek een uitstekende keuze voor isolatie.

Kurk isolatieKurk

Isolatie op basis van kurkschors is waarschijnlijk het oudste isolatiemateriaal bekend bij de mens. Kurk heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en is een 100 % natuurlijk. De geëxpandeerde isolatieplaten kunnen voor spouwmuurisolatie en dakisolatie worden gebruikt.

Leem stro isolerenLeem en stro

Leem bestaat uit de natuurlijke stoffen zand, klei en mogelijk stro. En wat zeker heel belangrijk is, is dat leem een 100% natuurvriendelijk materiaal is zonder chemische toevoegingen. Leem biedt in vele situaties een mogelijkheid om een natuurstenen muur aan de binnenzijde te isoleren met behoud van de natuurlijke eigenschappen.

Meer lezen over duurzame isolatie ga dan naar overzicht vormen van isoleren

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
4 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Plaatsers voor deze materialen zijn moeilijk te vinden maar ik ben voorstander van natuurlijke isolatie!

Vraag:het is eigenlijk een vraag uit angst,reden:ik woon in een oude buurt , nu wil de woningbouwvereniging of slopen en nieuw of heftig renoveren,dan krijgen we als vanzelf allemaal giftig dampende zooi in huis,het moet n.l zo goedkoop mogelijk,zelfs beton dampt gif uit. Ik wil zo groen mogelijk leven en doe dat ook maar ik frees t ergste,maar om goed beslagen te protesteren zou ik wat folder materiaal willen hebben (of is dat ouderwets tegenwoordig ) als U mij wat tips kan geven graag!!!met vriendelijke W Riethorst

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.