Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isoleren luchtdicht

Luchtdicht isoleren levert comfort én geld op

Luchtdicht isolerenOok in Nederland worden gelukkig steeds meer daken nageïsoleerd. Hierbij zijn vanzelfsprekend de isolatiedikte en bijbehorende isolerende waarde van belang. Wat echter vaak onderbelicht blijft, is het belang van het goed installeren van een dampremmende laag. Deze laag voorkomt dat er geen lucht via de isolatie het huis kan verlaten. Door dit goed aan te pakken, worden een hoop problemen voorkomen en bovendien levert het nog eens geld op.

In Nederland houdt men er van om veel klussen in en rondom het huis zelf uit te voeren. Ook het aanbrengen van isolatie wordt door menigeen vaak zelf gedaan. Na het aanbrengen van de isolatie aan bijvoorbeeld de binnenkant van het dak, wordt vaak onvoldoende aandacht besteed aan de afwerking. De afwerking moet naar de buitenzijde dampopen zijn en aan de binnenkant zo luchtdicht mogelijk. Hieronder volgt een uitleg waarom luchtdicht isoleren zo belangrijk is.

Dampremmende of dampdichte laag aanbrengen

Het aan de binnenzijde afsluiten van het isolatiemateriaal gebeurt middels een dampremmende of dampdichte laag. Dit is meestal een kunststof folie. De eerste reden om dit zeer nauwkeurig uit te voeren is om te zorgen dat er geen (overvloed aan) damp van binnen (we ademen allemaal damp uit) in het isolatiemateriaal kan gaan zitten. Te veel damp betekent een sterk verminderde isolerende werking en bovendien kan het schimmel veroorzaken. Een minder isolerende werking betekent natuurlijk minder besparing op de energiekosten, en dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen.

Voorkomen ongewenste luchtstroming

Isoleren luchtdichtDe tweede reden om de isolatie goed af te sluiten is om te zorgen dat er geen luchtstromingen kunnen ontstaan. Doordat de temperatuur van binnen en buiten vaak verschilt, is er een drukverschil waardoor luchtstroming ontstaat. Dit willen we nu juist niet en daarom is een volledige afsluiting zo belangrijk. De gevolgen van een kier zijn het best uit te leggen aan de hand van de tekening rechts. Het gaat hier om een kier van slechts 1mm over een lengte van een meter. Met een binnentemperatuur van +20 en buiten -10 is het drukverschil zo groot dat er een luchtstroming ontstaat die te vergelijken is met windkracht 2 tot 3. Er blijft hierdoor slechts 20% van de bedoelde isolerende werking over! Naast minder kostenbesparing, levert het natuurlijk ook een minder comfort op; een luchtstroming in een huis wordt als zeer onaangenaam ervaren.

Naast deze onaangename luchtstroming kan er ook damp van binnenshuis naar het isolatiemateriaal stromen, tot wel 800gr per dag per kier als in de tekening weergegeven. Dit kan een isolatiemateriaal niet verwerken en er zal dus naast een verminderde isolerende werking ook schimmelvorming optreden. Al met al voldoende redenen om zeer goed op de afdichting te letten en zo te zorgen voor comfort en kostenbesparing. Meer lezen over duurzame isolatiematerialen

Auteur: Machiel Kuipers

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.