Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isoleren

Zolder isoleren

Impact
Milieuwinst
1600 kilo СО2 p/j
Kosten
4300 euro
Terugverdientijd
6,1 jaar
Gemak
2 dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Uitgaande van dakisolatie met een verwarmde zolder bij een gemiddelde gezinswoning. Zie de tabel onder in het artikel voor nadere toelichting. 

Door je zolder te isoleren bespaar je niet alleen kosten, je stoot ook minder CO2 uit en je huis krijgt een comfortabelere temperatuur. Je zolder kan je isoleren op verschillende manieren; je dak isoleren langs de binnenkant, je dak isoleren langs de buitenkant of de zoldervloer isoleren. Wij leggen je hier uit wat de verschillende methodes inhouden, hoeveel het kost, hoeveel CO2 je bespaart en welke subsidiemogelijkheden er zijn.

1
Wat voor dak- en zolderisolatie heb ik al?

Vooral bij huizen die vóór 1992 zijn gebouwd of gerenoveerd valt er vaak nog veel te verbeteren. Wil jij weten in hoeverre er nog verbeteringen haalbaar zijn bij jouw dak? Kijk op basis van het onderstaande fragment wat er mogelijk is bij jou.

Bij dakisolatie vanaf 1992 tot nu kun je ervan uitgaan dat je hier niets meer aan hoeft te doen.

Dakisolatie woning t/m 1964 herkennen
Dakisolatie woning t/m 1964 herkennen

2
Zoldervloer isoleren: de makkelijkste optie

Het eerste waar je over moet nadenken voor het maken van deze beslissing is hoe je je zolder gebruikt. Als je die enkel gebruikt als opslag, dan kan je beter de zoldervloer isoleren. Wordt er echter ook echt geleefd op je zolder, dan kan je beter je dak isoleren zodat ook je zolder een comfortabele temperatuur behoudt.

Je zoldervloer isoleren is een minder grote oppervlakte dan je dak en bespaart dus materiaal en kosten. Heb je een houten vloer met holle ruimtes? Deze kan je makkelijk isoleren door isolatieplaten tussen de houten balken te leggen. Heb je een betonnen vloer? Dan kan je de isolatieplaten makkelijk op de vloer leggen.

Zelf je zolder isoleren is niet een heel moeilijke klus als je een beetje handig bent. We adviseren dit dan ook gewoon zelf te doen, daar bespaar je fors mee. Je moet wel secuur te werk gaan zodat er geen spleten zijn. Daarom is het verstandig, als je niet zo handig bent, om te kijken naar bedrijven die isolatie komen installeren in je huis. Hiervoor zijn er veel verschillende bedrijven. Een mooi voordeel in dit geval is dat er een mogelijkheid bestaat om subsidie aan te vragen voor het laten isoleren van je zolder, daarover lees je verderop in het artikel meer. Dit maakt het dus nog goedkoper!

Aan de binnenkant

Je kan het dak van je huis makkelijk isoleren door aan de binnenkant isolatieplaten te bevestigen. Om te zorgen dat het goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat de isolatieplaten niet te dun zijn. Hierdoor verlies je dus wel wat ruimte van je zolder. Een voordeel van deze manier van isoleren is dat het een klus is die je zelf kan doen als je een beetje handig bent. 

Aan de buitenkant

Deze optie raden we je aan alleen toe te passen als ook je dak aan renovatie of vervanging toe is want dit is een drastischere ingreep. Vaak is het hier namelijk voor nodig dat je dakpannen van je dak worden gehaald om de isolatie te kunnen bevestigen. Het is echter wel een hele goede isolatie omdat er ruimte is voor een dikke laag isolatie. Omdat dit een moeilijke klus is raden we aan hiervoor een bedrijf in te schakelen. Dit geld ook voor een plat dak. 

Plat dak aan de binnenzijde

Een plat dak isoleren van vanuit de binnenzijde is gemakkelijk en goedkoop en zorgt voor veel wooncomfort. Ook geluid wordt beter tegengehouden. Van binnenuit isoleren is in veel gevallen de gemakkelijkste optie. Je dak van buitenaf isoleren betekent vaak een ingrijpende verbouwing.

4
Je zolder isoleren: Wat kost dat nou?

Om te beginnen: het isoleren van je zoldervloer is goedkoper dan het isoleren van je dak. Dit is vooral omdat het een minder groot oppervlak is en omdat je het soms ook zelf kan doen.

IsolatieEenmalige kostenJaarlijkse besparing kostenJaarlijkse besparing CO2
Dakisolatie (met het verwarmen van de zolder)€4.300€7001.600 kilo
Dakisolatie (zonder het verwarmen van de zolder)€4.300€370900 kilo
Zoldervloer€1.000€400900 kilo
  

Bron: milieucentraal

Wanneer je jouw zolder niet gebruikt en toch beslist om je dak te isoleren, bespaar je ongeveer evenveel geld en evenveel CO2, maar is het goedkoper om je zoldervloer te isoleren. Gebruik je jouw zolder graag als leefruimte en wil je hem dus verwarmen? Dan bespaar je meer geld en CO2 als je jouw dak isoleert, wel is de eenmalige investering dan wat duurder. Deze kosten zijn gebaseerd op het uitbesteden van het werk.

Subsidievormen

Er zijn verschillende vormen van subsidie mogelijk voor het isoleren van uw zolder. Wij leggen er hier twee kort uit.

Wil je nog een ander deel van je huis laten isoleren zoals je muren? Dan is er een landelijke subsidie waar je gebruik van kan maken. Een voorwaarde is dus dat je 2 delen van je huis isoleert. Hier vind je meer informatie over de voorwaarden die aan deze subsidie verbonden zijn.

Ben je eigenaar én bewoner van je huis en is je huis ouder dan 2 jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 9%. Deze verlaging is wel enkel geldig op de kosten voor de mankracht, dus niet voor het isolatiemateriaal zelf. Hier vind je nog meer informatie over het verlaagd btw-tarief.

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn drie grote groepen waarin we het isolatiemateriaal kunnen onderverdelen: minerale isolatie, kunststof isolatie en ecologische isolatie. Het is belangrijk om te beginnen met het vertellen dat de keuze van het materiaal niet heel veel invloed heeft op je milieu-impact. Het gaat er vooral om dat je isoleert. Elk materiaal heeft een negatieve milieu-impact, vanwege productie, transport,… maar dat verdien je terug door je dak te isoleren en zo dus minder CO2 uit te stoten voor het verwarmen van je huis.

Als we dan toch specifieke materialen moeten aanraden, kiezen wij voor isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of dekens en half harde platen van katoen. Deze soorten isolatiemateriaal zijn duurzamere materialen dan bijvoorbeeld schapenwol of PUR met HFK’s. Hier meer informatie over isolatiemateriaal kiezen op Miliecentraal en hier meer technische uitleg over verschillende soorten materialen, of lees ons artikel over isolatiematerialen.

Belangrijk bij elke vorm van isolatie, is het gebruik van een dampscherm. Wanneer er geen dampscherm aanwezig is, kan vocht gaan condenseren tegen het dak en dit kan voor schimmel en vocht vorming zorgen, en geloof ons, dit wil je niet! Dus breng zeker een dampscherm aan als dit nog niet aan het isolatiemateriaal bevestigd zit.

Isolatie

Conclusie: je zolder isoleren, een verstandige klus

Je kan dus relatief gemakkelijk en voordelig je zolder isoleren, of je dat nou doet door je dak te isoleren of de zoldervloer. Belangrijk in alle gevallen is dat je niet mag vergeten een dampscherm toe te voegen! Laat je jouw zolder isoleren door een bedrijf, kijk dan zeker ook naar subsidies, die kunnen de klus nog voordeliger maken. Als je het zelf doet kan je helaas geen subsidie aanvragen. 

5
Dakisolatie offertes

Wij raden in eerste instantie aan deze klus zelf te doen. Maar als je wilt kan je altijd een offerte aanvragen bij experts om te kijken wat het aanbod is. Je kan qua kosteninschatting denken aan een bedrag van enkele duizenden euro’s.

Bij Slimster zijn duizenden bedrijven aangesloten. Vraag zonder verdere verplichtingen enkele offertes aan op basis van het onderstaande formulier. Zo weet je wat je aan kosten kunt verwachtenvoordat je besluit verder te gaan. Wil jij meerdere delen van je huis laten isoleren? Geen probleem. Vraag  bij deze bedrijven of ze dit ook voor je kunnen doen. 

Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertise: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.