Buffervat voor efficiënt gebruik van duurzame warmte

Geplaatst op 04 september 2014 in Energie

Je kunt op allerlei manieren je huis duurzaam verwarmen, met een hout- of pelletkachel, zonnecollectoren of warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is alleen dat de opwekking van de energie niet altijd goed aansluit bij het moment van energievraag. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld gezin waar de energievraag in de avond het grootst is en de energieproductie van het zonnesysteem overdag plaatsvind. Duurzame warmte wordt zo niet efficiënt gebruikt. Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken, dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing.

Buffervat behouden warm water

Buffervat voor reserve

Een buffervat is een goede aanvulling op uw zonnesysteem, warmtepomp of houtgestookte cv-ketel. Het overtollige warme water wordt automatisch opgeslagen in het buffervat. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. Voor iedere warmtebron zijn er verschillende buffervaten voorhanden maar er zijn ook vaten die toegepast kunnen worden bij meerdere warmtebronnen.

Buffervat ideaal bij meerdere warmtebronnen

Bij meerdere warmtebronnen is een buffervat vaak nog interessanter. Door gebruik te maken van meerdere bronnen is het mogelijk om de goedkoopste warmtebron altijd voorrang te geven bij het verwarmen van het buffervat. Denk bijvoorbeeld aan een woning die wordt verwarmt door een zonnesysteem en een hout gestookte cv ketel en gasgestookte cv ketel. In eerste instantie zal de overtollige zonnewarmte worden gebruikt voor het buffervat, vervolgens zal de warmte van de houtkachel worden benut. Mocht er daarna nog steeds een tekort aan warmte zijn dan wordt pas de gasgestookte cv-installatie bijgeschakeld. Op deze manier wordt duurzame warmte op de meest efficiënte manier benut. Lees meer over duurzame warmte
systematische tekening warmtebronnen

Buffervat buiten plaatsen

Buffervat ondergronds geplaatstIn principe kun je stellen dat hoe groter het buffervat hoe groter de warmteopslagcapaciteit zal zijn. In de praktijk blijkt veelal bij bestaande bouw vaak dat er te weinig ruimte is voor een buffervat met een beetje volume. In die gevallen wordt steeds vaker gekozen om een buffervat buiten te plaatsen. Omdat zo’n vat buiten niet altijd even charmant is kun je er zelfs voor kiezen deze onder de grond te plaatsen. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat. Dit vat heeft een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden. Kortom een buffervat kan ervoor zorgen dat je duurzame warmtesysteem nog efficiënter kan draaien en daarmee de terugverdientijd verder kan terugdringen.

Reacties (11)
Jo De Bruyckere
22/06/17 • 05:55

Beste,
Ik wil de geplande Rocket Mass Heater met warmtewisselaar aansluiten op een laag en breed EPDM buffervat van 7000L, dat de volledige, dik geïsoleerde kelderruimte zal innemen. Zowel mijn loodgieter als mijn kachelbouwer geloven hier echter niet in. Ze zeggen dat ik iets van een 800L buffervat nodig heb, en dat de benodigde oppervlakte aan zonnecollectoren evenredig steigt met de grootte van het buffervat. Ik zou net het tegendeel denken: in de zomer is 1 zonnecollector waarschijnlijk genoeg om het hele buffervat (weinig gelaagdheid) langzaam op te warmen. In de winter houden we dit warm door de zeer goede isolatie en tijdig te stoken. Dankzij het grote buffervat hoeven we niet dagelijks te stoken en blijft ook tijdens een langere afwezigheid het huis verwarmbaar op een basistemperatuur. Hebt u de kennis om dit te verduidelijken, of kunt u mij doorverwijzen? Alvast bedankt voor uw antwoord!
Mvg,

Herman
10/09/17 • 08:22

Om mijn 1200 liter buffervat op temperatuur te houden heb ik 5 blokken met 22 solartubes op mijn dak liggen. Nu in september gaat de opbrengst met de dag achteruit en moet ik al bijverwarmen met cvhoutkachel.
7000l dat is naar mijn idee bijna niet te doen zoveel zonnecollectoren heb je nodig. Ik heb gemiddeld een maand of 5 per jaar geen bijverwarming nodig.
Wel een groot gezin 6 man en alles zit erop douche, verwarming etc.

Nico Bolleman
22/10/17 • 20:15

Beste Jo, Herman en allen.

Wij gebruiken de term buffervat vooral voor het in balans houden van de dagelijks fluctuerende vraag aan warmte met het duurzame fluctuerend aanbod van de natuur. De opslag capaciteit hiervan is, afhankelijk van de situatie, meestal een honderdtal liters.
Voor de cycli over de seizoenen heen spreken we over een warmte-koude opslag vat/tank. Met een veel grotere energie opslag capaciteit. Hetgeen nodig is om de surplus warmte van de zomermaanden op te slaan voor de wintermaanden. De grootte hiervan hangt af van de warmtevraag (levensstijl, isolatiewaardes en ventilatiesysteem) en de opbrengst mogelijkheden (b.v PVT, thermische collectoren, eigen houtstook) en de energiesysteem ontwerp mogelijkheden/begrenzingen. Afhankelijk van het al of niet gebruik maken van faseovergangen worden die al snel een 10.000 liter of meer. Ook daarvoor zijn er goedkope doe het zelf oplossingen. Het vergt dan wel ruimte voor opslag en voldoende oppervlak voor de benodigde energie opbrengst met toepassing van warmtepompen.

Kristof Gorissen
04/06/18 • 09:19

Beste Nico Bollleman,

Zou je meer info kunnen geven over het principe met warmte-koude opslag?
Ik ga binnenkort een grondige verbouwing starten en ben aan het nadenken over systemen om onze woning te kunnen voorzien van verwarming door opslag van zonnewarmte.

Er is bij ons in principe voldoende ruimte om een buffervat van 10.000 liter of meer te voorzien. Ik zou graag meer info over leveranciers en installateurs verkrijgen als dat kan.

Alvast bedankt.

Mvg,
Kristof Gorissen

Danny
07/06/18 • 20:16

Beste Kristof

Ik heb dezelfde ideeën als jou ,ik was alleen aan het denken aan 30.000 l

Maar gezien wij naar dezelfde dingen zijn aan het zoeken kunnen we misschien eens kijken wat wij beide vinden of hebben gevonden ,en info uitwisselen .
Wij zitten in het zuiden van het land .

Mvg Danny

17/06/18 • 07:01

Beste forumleden,
Ok ik ben bezig met een zelfde opzet, heb het huis al gasloos en ca 1500 L aan tapwater warm staan,(gestookt met warmtepomp)
Om nu verder te gaan zit ik te denken aan ca 2000/3000 liter bufferwater wat verwarmd word door heatpipes icm warmtepomp op zonnencellen.
De grote stap zou echter zijn compleet van het net af,
Kent een van jullie een energie technicus die hiervoor voldoende kennis heeft om een traject te begeleiden, opdat elke investering niet 2x gedaan hoeft te worden
mvg
Marco

Sandy Cools
23/07/18 • 19:26

Allen,

Ook wij zijn naar een gelijkaardig systeem op zoek. Wij willen van onze mazoutketel af en alles op lage temperatuur zetten. Wij hebben reeds zonnepanelen en zonnecollectoren en een voorraadvat van 800l (max. dat in onze kelder paste). Tevens is er een speksteenkachel aangesloten op het voorraadvat. Graag wilden wij een (groot) voorraadvat in de tuin of kruipkelder plaatsen om in de zomer te laten opwarmen. Ook wilden wij een geothermische warmtepomp plaatsen.

Alle U kan mij steeds contacteren voor meer informatie via telefoon of mail. is welkom!

Met vriendelijke groeten,
Sandy.

Sandy Cools
23/07/18 • 19:27

Allen,

Ook wij zijn naar een gelijkaardig systeem op zoek. Wij willen van onze mazoutketel af en alles op lage temperatuur zetten. Wij hebben reeds zonnepanelen en zonnecollectoren en een voorraadvat van 800l (max. dat in onze kelder paste). Tevens is er een speksteenkachel aangesloten op het voorraadvat. Graag wilden wij een (groot) voorraadvat in de tuin of kruipkelder plaatsen om in de zomer te laten opwarmen. Ook wilden wij een geothermische warmtepomp plaatsen.

Alle info is welkom!

Met vriendelijke groeten,
Sandy.

Andreas Zijlstra
08/08/18 • 09:56

Beste allen,

Met belangstelling lees ik over jullie ideeën en kan me de behoefte voor meer informatie voorstellen, deze behoefte heb ik ook. Zelf heb ik ook het idee om een bak ca. 20m3 in te graven, ca.1m isolatie eromheen en het water hierin warm te maken met de stroom van ca. 80 zonnepanelen (40st heb ik al) d.m.v. van een verwarmingselement. Dan creëer je een mooie buffer om de warmte er weer uit te halen d.m.v. een warmtewisselaar die het cv water opwarmt (ik heb een laagtemperatuur systeem) Volgens mij heeft het voordelen, geen dure warmtepomp die kapot kan gaan en als de saldering verdwijnt is een warmtepomp zeker geen optie meer financieel gezien. Ik hoop ook dat er iemand is die dit kan berekenen en kan bepalen hoelang je warmte kan onttrekken aan zo’n bak water? Mijn gasverbruik voor verwarming is ca. 1500m3.

Groetjes,
Andreas

Wim
25/08/18 • 18:24

Beste allen,

Ook ik ben geïnteresseerd in warmte / koude opslag om in de winter te kunnen verwarmen, denk aan dezelfde orde van grootte als Andreas en heb dezelfde vragen. Fijn als iemand die kan beantwoorden.

Met vrolijke groet,
Wim

postmes
22/09/18 • 12:17

U kunt eens naar duurzametechniek.nl kijken. Zij hebben redelijk wat expertise in huis

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld