Buffervat voor efficiënt gebruik van duurzame warmte

Geplaatst op 04 september 2014 in Energie

Je kunt op allerlei manieren je huis duurzaam verwarmen, met een hout- of pelletkachel, zonnecollectoren of warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is alleen dat de opwekking van de energie niet altijd goed aansluit bij het moment van energievraag. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld gezin waar de energievraag in de avond het grootst is en de energieproductie van het zonnesysteem overdag plaatsvind. Duurzame warmte wordt zo niet efficiënt gebruikt. Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken, dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing.

Buffervat behouden warm water

Buffervat voor reserve

Een buffervat is een goede aanvulling op uw zonnesysteem, warmtepomp of houtgestookte cv-ketel. Het overtollige warme water wordt automatisch opgeslagen in het buffervat. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. Voor iedere warmtebron zijn er verschillende buffervaten voorhanden maar er zijn ook vaten die toegepast kunnen worden bij meerdere warmtebronnen.

Buffervat ideaal bij meerdere warmtebronnen

Bij meerdere warmtebronnen is een buffervat vaak nog interessanter. Door gebruik te maken van meerdere bronnen is het mogelijk om de goedkoopste warmtebron altijd voorrang te geven bij het verwarmen van het buffervat. Denk bijvoorbeeld aan een woning die wordt verwarmt door een zonnesysteem en een hout gestookte cv ketel en gasgestookte cv ketel. In eerste instantie zal de overtollige zonnewarmte worden gebruikt voor het buffervat, vervolgens zal de warmte van de houtkachel worden benut. Mocht er daarna nog steeds een tekort aan warmte zijn dan wordt pas de gasgestookte cv-installatie bijgeschakeld. Op deze manier wordt duurzame warmte op de meest efficiënte manier benut. Lees meer over duurzame warmte
systematische tekening warmtebronnen

Buffervat buiten plaatsen

Buffervat ondergronds geplaatstIn principe kun je stellen dat hoe groter het buffervat hoe groter de warmteopslagcapaciteit zal zijn. In de praktijk blijkt veelal bij bestaande bouw vaak dat er te weinig ruimte is voor een buffervat met een beetje volume. In die gevallen wordt steeds vaker gekozen om een buffervat buiten te plaatsen. Omdat zo’n vat buiten niet altijd even charmant is kun je er zelfs voor kiezen deze onder de grond te plaatsen. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat. Dit vat heeft een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden. Kortom een buffervat kan ervoor zorgen dat je duurzame warmtesysteem nog efficiënter kan draaien en daarmee de terugverdientijd verder kan terugdringen.

Reacties (3)
Jo De Bruyckere
22/06/17 • 05:55

Beste,
Ik wil de geplande Rocket Mass Heater met warmtewisselaar aansluiten op een laag en breed EPDM buffervat van 7000L, dat de volledige, dik geïsoleerde kelderruimte zal innemen. Zowel mijn loodgieter als mijn kachelbouwer geloven hier echter niet in. Ze zeggen dat ik iets van een 800L buffervat nodig heb, en dat de benodigde oppervlakte aan zonnecollectoren evenredig steigt met de grootte van het buffervat. Ik zou net het tegendeel denken: in de zomer is 1 zonnecollector waarschijnlijk genoeg om het hele buffervat (weinig gelaagdheid) langzaam op te warmen. In de winter houden we dit warm door de zeer goede isolatie en tijdig te stoken. Dankzij het grote buffervat hoeven we niet dagelijks te stoken en blijft ook tijdens een langere afwezigheid het huis verwarmbaar op een basistemperatuur. Hebt u de kennis om dit te verduidelijken, of kunt u mij doorverwijzen? Alvast bedankt voor uw antwoord!
Mvg,

Herman
10/09/17 • 08:22

Om mijn 1200 liter buffervat op temperatuur te houden heb ik 5 blokken met 22 solartubes op mijn dak liggen. Nu in september gaat de opbrengst met de dag achteruit en moet ik al bijverwarmen met cvhoutkachel.
7000l dat is naar mijn idee bijna niet te doen zoveel zonnecollectoren heb je nodig. Ik heb gemiddeld een maand of 5 per jaar geen bijverwarming nodig.
Wel een groot gezin 6 man en alles zit erop douche, verwarming etc.

Nico Bolleman
22/10/17 • 20:15

Beste Jo, Herman en allen.

Wij gebruiken de term buffervat vooral voor het in balans houden van de dagelijks fluctuerende vraag aan warmte met het duurzame fluctuerend aanbod van de natuur. De opslag capaciteit hiervan is, afhankelijk van de situatie, meestal een honderdtal liters.
Voor de cycli over de seizoenen heen spreken we over een warmte-koude opslag vat/tank. Met een veel grotere energie opslag capaciteit. Hetgeen nodig is om de surplus warmte van de zomermaanden op te slaan voor de wintermaanden. De grootte hiervan hangt af van de warmtevraag (levensstijl, isolatiewaardes en ventilatiesysteem) en de opbrengst mogelijkheden (b.v PVT, thermische collectoren, eigen houtstook) en de energiesysteem ontwerp mogelijkheden/begrenzingen. Afhankelijk van het al of niet gebruik maken van faseovergangen worden die al snel een 10.000 liter of meer. Ook daarvoor zijn er goedkope doe het zelf oplossingen. Het vergt dan wel ruimte voor opslag en voldoende oppervlak voor de benodigde energie opbrengst met toepassing van warmtepompen.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld