Buffervat voor efficiënt gebruik van duurzame warmte

Geplaatst op 04 september 2014 in Energie

Je kunt op allerlei manieren je huis duurzaam verwarmen, met een hout- of pelletkachel, zonnecollectoren of warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is alleen dat de opwekking van de energie niet altijd goed aansluit bij het moment van energievraag. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld gezin waar de energievraag in de avond het grootst is en de energieproductie van het zonnesysteem overdag plaatsvind. Duurzame warmte wordt zo niet efficiënt gebruikt. Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken, dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing.

Buffervat behouden warm water

Buffervat voor reserve

Een buffervat is een goede aanvulling op uw zonnesysteem, warmtepomp of houtgestookte cv-ketel. Het overtollige warme water wordt automatisch opgeslagen in het buffervat. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. Voor iedere warmtebron zijn er verschillende buffervaten voorhanden maar er zijn ook vaten die toegepast kunnen worden bij meerdere warmtebronnen.

Buffervat ideaal bij meerdere warmtebronnen

Bij meerdere warmtebronnen is een buffervat vaak nog interessanter. Door gebruik te maken van meerdere bronnen is het mogelijk om de goedkoopste warmtebron altijd voorrang te geven bij het verwarmen van het buffervat. Denk bijvoorbeeld aan een woning die wordt verwarmt door een zonnesysteem en een hout gestookte cv ketel en gasgestookte cv ketel. In eerste instantie zal de overtollige zonnewarmte worden gebruikt voor het buffervat, vervolgens zal de warmte van de houtkachel worden benut. Mocht er daarna nog steeds een tekort aan warmte zijn dan wordt pas de gasgestookte cv-installatie bijgeschakeld. Op deze manier wordt duurzame warmte op de meest efficiënte manier benut. Lees meer over duurzame warmte
systematische tekening warmtebronnen

Buffervat buiten plaatsen

Buffervat ondergronds geplaatstIn principe kun je stellen dat hoe groter het buffervat hoe groter de warmteopslagcapaciteit zal zijn. In de praktijk blijkt veelal bij bestaande bouw vaak dat er te weinig ruimte is voor een buffervat met een beetje volume. In die gevallen wordt steeds vaker gekozen om een buffervat buiten te plaatsen. Omdat zo’n vat buiten niet altijd even charmant is kun je er zelfs voor kiezen deze onder de grond te plaatsen. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat. Dit vat heeft een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden. Kortom een buffervat kan ervoor zorgen dat je duurzame warmtesysteem nog efficiënter kan draaien en daarmee de terugverdientijd verder kan terugdringen.

Reacties (32)
Jo De Bruyckere
22/06/17 • 05:55

Beste,
Ik wil de geplande Rocket Mass Heater met warmtewisselaar aansluiten op een laag en breed EPDM buffervat van 7000L, dat de volledige, dik geïsoleerde kelderruimte zal innemen. Zowel mijn loodgieter als mijn kachelbouwer geloven hier echter niet in. Ze zeggen dat ik iets van een 800L buffervat nodig heb, en dat de benodigde oppervlakte aan zonnecollectoren evenredig steigt met de grootte van het buffervat. Ik zou net het tegendeel denken: in de zomer is 1 zonnecollector waarschijnlijk genoeg om het hele buffervat (weinig gelaagdheid) langzaam op te warmen. In de winter houden we dit warm door de zeer goede isolatie en tijdig te stoken. Dankzij het grote buffervat hoeven we niet dagelijks te stoken en blijft ook tijdens een langere afwezigheid het huis verwarmbaar op een basistemperatuur. Hebt u de kennis om dit te verduidelijken, of kunt u mij doorverwijzen? Alvast bedankt voor uw antwoord!
Mvg,

Herman
10/09/17 • 08:22

Om mijn 1200 liter buffervat op temperatuur te houden heb ik 5 blokken met 22 solartubes op mijn dak liggen. Nu in september gaat de opbrengst met de dag achteruit en moet ik al bijverwarmen met cvhoutkachel.
7000l dat is naar mijn idee bijna niet te doen zoveel zonnecollectoren heb je nodig. Ik heb gemiddeld een maand of 5 per jaar geen bijverwarming nodig.
Wel een groot gezin 6 man en alles zit erop douche, verwarming etc.

Nico Bolleman
22/10/17 • 20:15

Beste Jo, Herman en allen.

Wij gebruiken de term buffervat vooral voor het in balans houden van de dagelijks fluctuerende vraag aan warmte met het duurzame fluctuerend aanbod van de natuur. De opslag capaciteit hiervan is, afhankelijk van de situatie, meestal een honderdtal liters.
Voor de cycli over de seizoenen heen spreken we over een warmte-koude opslag vat/tank. Met een veel grotere energie opslag capaciteit. Hetgeen nodig is om de surplus warmte van de zomermaanden op te slaan voor de wintermaanden. De grootte hiervan hangt af van de warmtevraag (levensstijl, isolatiewaardes en ventilatiesysteem) en de opbrengst mogelijkheden (b.v PVT, thermische collectoren, eigen houtstook) en de energiesysteem ontwerp mogelijkheden/begrenzingen. Afhankelijk van het al of niet gebruik maken van faseovergangen worden die al snel een 10.000 liter of meer. Ook daarvoor zijn er goedkope doe het zelf oplossingen. Het vergt dan wel ruimte voor opslag en voldoende oppervlak voor de benodigde energie opbrengst met toepassing van warmtepompen.

Kristof Gorissen
04/06/18 • 09:19

Beste Nico Bollleman,

Zou je meer info kunnen geven over het principe met warmte-koude opslag?
Ik ga binnenkort een grondige verbouwing starten en ben aan het nadenken over systemen om onze woning te kunnen voorzien van verwarming door opslag van zonnewarmte.

Er is bij ons in principe voldoende ruimte om een buffervat van 10.000 liter of meer te voorzien. Ik zou graag meer info over leveranciers en installateurs verkrijgen als dat kan.

Alvast bedankt.

Mvg,
Kristof Gorissen

Danny
07/06/18 • 20:16

Beste Kristof

Ik heb dezelfde ideeën als jou ,ik was alleen aan het denken aan 30.000 l

Maar gezien wij naar dezelfde dingen zijn aan het zoeken kunnen we misschien eens kijken wat wij beide vinden of hebben gevonden ,en info uitwisselen .
Wij zitten in het zuiden van het land .

Mvg Danny

17/06/18 • 07:01

Beste forumleden,
Ok ik ben bezig met een zelfde opzet, heb het huis al gasloos en ca 1500 L aan tapwater warm staan,(gestookt met warmtepomp)
Om nu verder te gaan zit ik te denken aan ca 2000/3000 liter bufferwater wat verwarmd word door heatpipes icm warmtepomp op zonnencellen.
De grote stap zou echter zijn compleet van het net af,
Kent een van jullie een energie technicus die hiervoor voldoende kennis heeft om een traject te begeleiden, opdat elke investering niet 2x gedaan hoeft te worden
mvg
Marco

Sandy Cools
23/07/18 • 19:26

Allen,

Ook wij zijn naar een gelijkaardig systeem op zoek. Wij willen van onze mazoutketel af en alles op lage temperatuur zetten. Wij hebben reeds zonnepanelen en zonnecollectoren en een voorraadvat van 800l (max. dat in onze kelder paste). Tevens is er een speksteenkachel aangesloten op het voorraadvat. Graag wilden wij een (groot) voorraadvat in de tuin of kruipkelder plaatsen om in de zomer te laten opwarmen. Ook wilden wij een geothermische warmtepomp plaatsen.

Alle U kan mij steeds contacteren voor meer informatie via telefoon of mail. is welkom!

Met vriendelijke groeten,
Sandy.

Sandy Cools
23/07/18 • 19:27

Allen,

Ook wij zijn naar een gelijkaardig systeem op zoek. Wij willen van onze mazoutketel af en alles op lage temperatuur zetten. Wij hebben reeds zonnepanelen en zonnecollectoren en een voorraadvat van 800l (max. dat in onze kelder paste). Tevens is er een speksteenkachel aangesloten op het voorraadvat. Graag wilden wij een (groot) voorraadvat in de tuin of kruipkelder plaatsen om in de zomer te laten opwarmen. Ook wilden wij een geothermische warmtepomp plaatsen.

Alle info is welkom!

Met vriendelijke groeten,
Sandy.

Andreas Zijlstra
08/08/18 • 09:56

Beste allen,

Met belangstelling lees ik over jullie ideeën en kan me de behoefte voor meer informatie voorstellen, deze behoefte heb ik ook. Zelf heb ik ook het idee om een bak ca. 20m3 in te graven, ca.1m isolatie eromheen en het water hierin warm te maken met de stroom van ca. 80 zonnepanelen (40st heb ik al) d.m.v. van een verwarmingselement. Dan creëer je een mooie buffer om de warmte er weer uit te halen d.m.v. een warmtewisselaar die het cv water opwarmt (ik heb een laagtemperatuur systeem) Volgens mij heeft het voordelen, geen dure warmtepomp die kapot kan gaan en als de saldering verdwijnt is een warmtepomp zeker geen optie meer financieel gezien. Ik hoop ook dat er iemand is die dit kan berekenen en kan bepalen hoelang je warmte kan onttrekken aan zo’n bak water? Mijn gasverbruik voor verwarming is ca. 1500m3.

Groetjes,
Andreas

Wim
25/08/18 • 18:24

Beste allen,

Ook ik ben geïnteresseerd in warmte / koude opslag om in de winter te kunnen verwarmen, denk aan dezelfde orde van grootte als Andreas en heb dezelfde vragen. Fijn als iemand die kan beantwoorden.

Met vrolijke groet,
Wim

postmes
22/09/18 • 12:17

U kunt eens naar duurzametechniek.nl kijken. Zij hebben redelijk wat expertise in huis

Thomas
08/11/18 • 15:43

Beste forumgenoten,

Zijn jullie al wat verder in de zoektocht naar een goede manier van “grote” warmteopslag. Zelf zit ik ook te denken aan een goed geïsoleerde tank in de tuin van ca. 30.000 liter. Deze zou ik dan in het voorjaar / zomer / najaar kunnen verwarmen met zonnepanelen.
Heeft iemand ervaringen hiermee of dit zou kunnen? De vraag is hier vaker gesteld maar concrete oplossing heb ik nog niet gezien. Graag zou ik met iemand ik contact komen die hier mee over weet.

Met vriendelijke groet Thomas

Andreas
14/11/18 • 10:40

Beste forumgenoten,

Het schiet niet op met betrekking op ons idee van een voorraadvat en de berekeningen hiervoor. Ik heb al een “energiedeskundige” en verschillende installatiebedrijven gevraagd, allemaal hadden ze ervan gehoord, maar concrete berekeningen/ervaringen hadden ze niet. Hoe komen we hieraan? Zullen we afspreken dat we blijven zoeken naar oplossingen, berekeningen ed? Ik ga door met het zoeken naar toepasbare middelen en betaalbare oplossingen, misschien het risico maar nemen.
Ik kan via mijn zwager (infra bedrijf) een betonnen bak (nieuw) (ca. 20m3 inhoud) kopen en ingraven voor ca. € 3500,-
Folie + isolatie (d=50cm) rondom is ongeveer 50m2 x € 50,- = ca. € 2500,-
Verwarmingselement met besturing en aanleg ed ca. € 750,-
Warmtewisselaar met aansluiting op CV systeem ca. € 750,-
Onvoorzien ca. € 500,-
Totaal ca. € 8000,-, deze investering verdien je vrij snel terug maar is toch nog wel een heel bedrag. Wie heeft betere ideeën/commentaar ik hoor het graag.

gr, Andreas

Arie
16/11/18 • 09:55

Mooie ideeën,

Ik kan me een aantal voordelen en nadelen van een groter buffervat tbv verwarmen woning voortellen.
Voordelen
1) Een grote inhoud op bijvoorbeeld 45 graden verwarmen zal efficiënter gaan dan een een buffervat met de halve inhoud naar 90 graden opwarmen.
2) Een lagere temperatuur zal ook zorgen dat er minder verliezen optreden (afkoelen) dan bij hogere temperatuur in vat??
3) De zon schijnt niet altijd, energie langer opslaan als het beschikbaar is.

Nadelen
Verliezen (afkoelen) Ik las ergens dat het gemiddeld warmteverlies van een buffervat ligt tussen 2,8 tot 6 kWh op 24 uur. Concreet betekent dit dat u met een gewoon buffervat toch 2 tot 3 dagen van de opgeslagen warmte gebruik kan maken. (Bij een hoge temperatuur in het vat)

Ik vraag me wel eens af, wie heeft er ervaring met een kleiner vat? Is dit bij een (halve) zonnige dag verzadigd? In dat geval maak je wellicht niet optimaal gebruik van de beschikbare energie.

Mvg, Arie

Ben
16/11/18 • 14:16

Ik heb eens aan de boel gerekend:
1000m3 gas = 9769 kWh

De energie die je op wilt slaan is het temperatuurverschil tussen je verwarming * hoeveelheid water * de soortelijke warmte

Stel dat je je vloerverwarming op 25 graden wilt houden en je wilt 9769 kWh in een buffer opslaan, dan moet je 280m3 water tot ~55 graden verwarmen (delta = 30).

De soortelijk warmte van water = 4.18 J/g/K
9769kWh = 35112000000 Joule = 280.000.000 gram water * 30 * soortelijke massa

Natuurlijk kun je ook naar een delta van 60graden gaan, dan heb je nog “maar” 140m3 water nodig.

Helaas zijn de verliezen van de warmtebuffer hierbij niet meegenomen.
Om 125m3 water op te slaan heb je een rechthoekig vat nodig van 5x5x5 meter.
Indien je deze isoleert met 10cm XPS (Lambda: 0.032 W/mK) heb je het volgende verlies:
0,32 Watt per Meter2 per graad.

6 vlakken van 25m2 = 150m3.
Laten we de gemiddelde grond temperatuur op 13 graden houden.
Bij een temperatuur van 55 graden heb je een verlies van (55 – 13) * 0.32 * 150 = 1,5 kW. Dit 24 uur per dag en je ziet dat je ongeveer 36Kwh per dag aan verlies hebt.
Dit kun je verlagen door dikkere isolatie te gebruiken.
XPS van 30cm geeft nog steeds een verlies van 12Kwh (per dag)
Gaan we extra isoleren, bijvoorbeeld 50cm, dan kun je het verlies al reduceeren tot 7kWh.

Verliezen kun je tegengaan door de temperatuur zo laag mogelijk te houden en het water niet op 55 graden te houden, maar op slechts 30. Het verlies wordt bij een isolatie van 10cm daardoor gereduceerd naar 19,5 Kwh (50cm 4kWh).

De vraag is dan, wat heb je aan dit “warme” water?
Met een warmtepomp kun je heel wat energie aan dit water onttrekken.
Hierdoor wordt het water kouder en worden de verliezen kleiner.
Het is zelfs zo dat als het water onder de 13 graden komt, je geen verlies meer hebt, maar dat er energie toegevoerd wordt door de “warme” grond.

Maar, dit is allemaal theorie, de praktijk is altijd weerbarstiger.
Je stookt namelijk maar een paar maanden per jaar.
Wanneer je stoken moet, schijnt de zon minder dan je zou willen
Wanneer je niet stookt heb je een overvloed aan energie.

Mijn conclusie tot nu toe is dat warmteopslag in een vat niet echt rendabel is.

Andreas
20/11/18 • 11:33

Bedankt Ben,
Een duidelijk verhaal, het is natuurlijk ook wel een teleurstelling, maar beter zo dan alles aanleggen en dan tegenvallende resultaten voor je kiezen krijgen.
Misschien toch een “gewone” lucht-water warmtepomp en maar hopen dat de saldering nog een tijdje blijft.
gr, Andreas

Linda A.
28/11/18 • 07:48

Beste allen,

Er zijn warmtepompen die al voorbereid zijn op het aansluiten op accu’s, mocht de salderingsregeling verdwijnen. Ook heb ik begrepen dat indien je een overcapaciteit neemt in kW je warmtepomp modulerend kan draaien waardoor niet alleen de stroomrekening lager wordt maar ook de levensduur verlengd wordt.

Ben
01/12/18 • 17:05

@Linda A.
Er is op dit ogenblik geen betaalbare elektrische accu die een seizoen kan overbruggen.
De relatief goedkope LG Chem Thuisaccu van 6,6 kWh kost op dit ogenblik € 6.655,- en daarmee kun je net aan de elektrische energie leveren die je in de avond nodig hebt en overdag opgewekt hebt. Oftewel, deze overbrugt ten hoogste een dag en helaas geen weekend.

Met een modulerende warmtepomp en een redelijke accu zou je geen buffervat nodig hebben om in de avond toch te kunnen opwarmen, maar een buffervat is vele malen goedkoper. Een accu zou een alternatief kunnen zijn als je geen ruimte voor een buffervat hebt.
Maar zelfs dan zou het mogelijk moeten zijn om deze in je tuin in te graven (is in ieder geval nog steeds een stuk goedkoper). https://ssmit.nl/duurzame-energie/warmteopslag/

Onno
05/12/18 • 12:19

Hoi allemaal,

Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die met deze ideeen rond loopt.
Ik wil mijn huis en vervoer ook energie neutraal maken. Voor een enkel huis is dat technisch nogal moeilijk voor elkaar te krijgen ben ik achter gekomen, zeker voor de energie die we gebruiken voor verwarming en voor vervoer. Schaalgrootte is hier denk ik de oplossing voor, bv icm H2 opslag, biomassa, of toch warmteopslag. Zie ook de onderstaande link. Daar staan interessante ontwikkelingen op, ook onderaan het artikel.

https://www.betterworldsolutions.eu/thermal-energy-storage-saves-90-heat/

Liveuittwente
10/01/19 • 23:41

Hallo allemaal,

Mijn situatie is als volgt;

Oud huis voorzien van nieuwe dikke muren incl. isolatie, minimaal 15-18cm.

Momenteel nog op gas, maar we zijn aan het oriënteren op de mogelijkheden van pelletkachel, heatpipe en zonnepanelen.

Heb een aantal ideeen waarmee ik aan het uitdenken ben.

situatie 1

Heatpipes/ 40 zonnepanelen en pelletkachel, groot buffervat (oude kelder van 18m3, 6*2,5*1,4, voorzien van 30cm isolatie, zogenaamd openvat) deze verwarmen en via de gelaagdheid de energie onttrekken via warmtewisselaar. Laag temperatuur vloerverwarming en koken op butaan

situatie 2

Heatpipes/zonnepanelen en biomassakachel, groot buffervat (oude kelder van 18m3, 6*2,5*1,4, voorzien van 30cm isolatie, zogenaamd openvat) deze verwarmen en via de gelaagdheid de energie onttrekken via warmtewisselaar. Laag temperatuur vloerverwarming en koken op butaan.

Situatie 3
warmtepomp en veel zonnepanelen, groot buffervat (oude kelder van 18m3, 6*2,5*1,4, voorzien van 30cm isolatie, zogenaamd openvat) deze verwarmen en via de gelaagdheid de energie onttrekken via warmtewisselaar. Laag temperatuur vloerverwarming en koken op butaan.

Situatie 4
? Geowarmte en icm bovengenoemde opties.

Het zijn een heleboel ideeën waarmee ik worstel. Heb de mogelijkheid om de oude kelder te gebruiken als opslagvat. De aantal zonnepanelen uit te breiden naar 100 stuks. Dak van de te bouwen schuur is 110m2 gelegen west. Het bijleggen van heatpipes kan ook.

Mijn energieverbruik is momenteel 1500m3 gas en iets uit evenwicht ivm bouwen en zware drainage pompen 4500KwH

Of alles via Geowarmte, hiervoor is ook de ruimte. Ben het een en ander aan het doorrekenen…….

Misschien zijn hier nog meer energiebewuste gebruikers

Chris
20/01/19 • 14:33

Hallo ,

Ook ik zit al een aantal jaren te denken aan een groot buffervat van tussen de 20 en 50 m3 . Ingraven in de grond is voor mij de enige optie. Met dikke isolatie. Ik heb alleen te maken met de hoge grondwater stand. En aangezien ik reken met 50cm isolatie heb ik toch wel een uitdaging om te voorkomen dat met name de zijwanden niet willen gaan drijven…. Ik heb dar wel wat oplossingen voor bedacht maar het maakt het geheel wel een stuk complexer.
Afijn het idee is om gewoon een stuk epdm te nemen en dat niet eens tot zak te laten maken maar gewoon in het “gat” van 4x5x2 meter te laten zakken en dan in de hoeken het overtollige epdm gewoon netjes te vouwen.
Om het op te warmen wilde ik pv panelen gebruiken waarbij het vermogen daarvan via een mpp controller een (of meerdere) elektrische elementen van stroom voorziet.Dit soort controller bestaat en zal je opbrengst zo’n 30% hoger maken dan zonder.Iets wat voor mij een rol speelt is dat het met pv panelen goedkoper is(prijs is nu echt laag te noemen), minder complex en de opbrengst in december door een minder diepe(winter)dip zal gaan dan heat pipes.
Ik heb ook al heel wat rekenwerk gedaan : Als je 30m3 water op 60 gr hebt gekregen dan zal dit met 50cm isolatie er zo’n 40 dagen over doen om af te koelen naar 50 gr .
Ik zal hier echter zo’n 10 a 15 kWp (35 tot 50 stuks van ong 300Wp)aan zonnepanelen voor nodig hebben (aanschafkosten per paneel toch rond de E120)Dat is al een forse investering.
Voor mijn huis geldt dat ik ook op rond de 1500m3 gas per jaar uitkom terwijl mijn elektra ook (zoals liveuittwente) zo’n 3700kWh is(zonder die drainagepompen)
Voor mijn huis zou een opslag van een kleine 200m3 in combinatie met 25kWp aan zonnepanelen voldoende zijn om de winter(dip) mee door te komen…….Maar die 200m3 is me te groot….dat zou wel heel erg duur worden….
Ik zou het leuk vinden om (met name) met liveuittwente rechtstreeks in contact te komen ;zijn verdere ideeen spreken me ook aan.
Hoe kunnen we dat aanpakken (als je wil tenminste) zonder onze gegevens op internet te brengen?

Groet van Chris

Ben
26/01/19 • 12:58

Hoi Chris,

Zou je die berekening eens met ons willen delen?
Alvast bedankt,

Ben

Guido
22/02/19 • 03:06

Hallo

Ook ik ben informatie aan het zoeken om energie neutraal een vrij groot domein te voorzien van electriciteit en warmte.
Om de schaal van het project in te schatten ,kan ik het eenvoudig omschrijven als een complex met 20 grote appartementen in een gebouw
Het is gelegen in de Ardennen en ruimte rond de gebouwen is er genoeg ( 25 ha)
Ik ben aan het denken aan een systeem met zonnepanelen en zonnecollectoren op de daken geïntegreerd met opslag van de energie door omzetting ( elektrolyse ) naar waterstof of opslag met grote buffervaten .
Men vertelde mij dat dit in Duitsland ( buffervaten ) veel toegepast wordt !
Ik heb nog wel een tweetal jaar al vorens ik dit project qua energiebehoefte zal nodig hebben maar ben nu reeds volop informatie en contacten aan het zoeken om het meest performante systeem voor mijn project uit te werken .
Er is ook een vijver van 3 ha vlak in de buurt met stromend water via een klein beekje .
Kan iemand mij hier verder mee op de goede weg helpen .
Ik wil op termijn volledig onafhankelijk in mijn energiebehoeftes ( electriciteit, verwarming ,water )kunnen voorzien op een zo milieu gericht zo proper mogelijke manier
Alvast bedankt

Guido

Chris
24/02/19 • 21:39

Hallo Ben,
Sorry voor het late antwoord. Tis jammer dat je geen mailtje krijgt als er weer iemand hier wat heeft geschreven. Daarom zag ik pas gisteren dat je me om verheldering had gevraagd.

Ik ga niet helemaal in detail treden , maar het belangrijkste om te weten is wat de opbrengst van zonnepanelen zijn verspreid over alle maanden van het jaar. Het komt er op neer dat decemder de slechtste maand is met gemiddeld 1,5% opbrengst van het jaartotaal van je panelen (bij zonnecollectoren is dat slechts rond de 0,75%)
Januari en november hebben alweer rond de 2 tot 2,5%en februarizit alweer hoger.
Ik heb dat afgezet tegen de behoefte aan gas per maand (waarbij ik dan 1m3 aardgas gelijk stel aan ongeveer 9 kWh)
Vwb de warmte opgeslagen in het water : elke m3 water heeft de hoeveelheid energie van ongeveer 6,5 m3 aardgas ( 6,5 x 9 kWh = 58,5 kWh) bij een delta T van 50 graden (dus afkoelend van 80 naar 30 graden)
Dus in 200 m3 kan dan (opgewarmd tegen het eind van de zomer) 1300 m3 gas aan energie zitten (oftewel 11700 kWh zonnestroom om dit op te warmen)
Je zal door isolatie verliezen energie kwijtraken. Ik ben uitgegaan van 50 cm dikke PIR isolatie met een verlies van 0,023 Watt per m2 per graad delta T en per meter dikte. Als je dat doorrekend (weet fff het aantal m2’s niet meer) dan heb je aan deze 1300m3 (11700kWh) opslag in combinatie met de verdere opbrengst van de panelen gedurende de wintermaanden(oa nodig om de isolatie verliezen teniet te doen) voldoende om de winter door te komen (je kan zelf uitrekenen hoeveel m2 je nodig hebt voor 200m3)
De hele berekening is me te veel om hier op te schrijven. Maar ik heb het van maand tot maand uitgerekend en kwam daarmee een beetje krap uit met een opslag van 150 m3. Dus ik heb er gewoon fff 200m3 van gemaakt om het zeker te stellen.
Afijn , met 15kWp heb je dan net voldoende.

Ik hoop dat ik een beetje verheldering heb kunnen geven hiermee.

sebok
17/03/19 • 15:32

niet te geloven toch… al dit kostbare gedoe als het gas veilig, vertrouwd en nog voor 100 jaar wereldwijd meer dan voldoende en SCHOON is?
door welk virus lijkt iedereen ineens behekst?

Ben
20/03/19 • 13:06

@Sebok
Genoeg gas voor de komende 100 jaar zou best kunnen.
Dat de aarde daardoor ook nog 2 a 3 graden warmer wordt is toch te verwaarlozen? Leven we hier heerlijk in een subtropisch klimaat.

Het virus waar iedereen door is behekst heet “Verantwoordelijkheidsgevoel”.

Live
26/03/19 • 00:27

Hallo, allemaal wil ook wel wat info uitwisselen. Misschien kan de beheerder van deze site ons helpen.

Groet

Ben
05/04/19 • 10:11

Hoi Live,

Ik ben hier geen beheerder, maar misschien kun je alvast laten weten welke info je wil uitwisselen.

Groeten,
Ben

Live
06/04/19 • 22:48

Hallo Ben, via mijn mail Liveuittwente. Hotmail.com denk even na het apenstaartje dan ben ik bereikbaar.

Martin Hoogenboom
06/06/19 • 17:58

Hallo allen.

Ik denk al een jaar of 25 na over dit soort dingen. Eigenlijk sinds ik bij Hoogovens werkte en me realiseerde dat in zo’n blok witheet staal dat afgekoeld moet worden toch de energie zit voor 4 woningen voor een jaar.

Mijn huidige woning (uit 2002) is (veel te) groot en mijn energieverbruik schrikbarend. Niet in het minste omdat ik nogal wat IT apparatuur heb draaien :-).
Maar goed ik denk dus dat het goed mogelijk is om een woning of liever een groep woningen (wijk ?) te bouwen die alleen op ‘zelfgevangen’ energie draait.

Die energie kun je opvangen direct van de zon met PV panelen en/of collectoren. Ideaal zouden watergekoelde PV panelen zijn want de opbrengst van PV is hoger als de temperatuur lager is !!
Nog makkelijker voor mensen die aan of in de buurt van het water (liefst stromend) wonen, die kunnen ook energie uit dat water (warmte-)pompen. Denk je eens in. Om de 200 kuub water uit eerdere berichten 50 graden te verwarmen hoeft er maar iets van 5000 kuub van je stroompje 2 graden in temperatuur verlaagd te worden. En je draagt nog (een verdomd klein beetje) bij aan het koeler maken van het zeewater en daarmee de aarde ook ! Op die manier heb je maar een buffervat nodig voor een paar dagen in plaats van een half jaar !
Ik denk dan aan zoiets als een grote ‘radiator’ op de bodem van het stroompje en/of voor de zomerdag: een aanlegsteiger met daaronder een setje radiatoren als warmte collectoren. Een ‘design’ radiator in de vorm van een trapje mag ook 🙂

Ik zie in deze context ook mogelijkheden voor bedrijven/overheden voor warmtenetten rondom onze rivieren. Dan tellen we dubbel mee in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Richard Hendrickx
18/08/19 • 15:44

Allen,

Misschien eens een idee om bij een bedrijf te kijken hier in het zuiden van het land. HoCosTo (Hot cold storage) https://www.hocosto.com/ Zij hebben een heleboel van bovenstaande ideeën al uitgewerkt en in de praktijk met succes uitgevoerd. Wie weet kunnen zij een aantal van jullie verder helpen.

Ben
05/09/19 • 20:39

@Richard,

Ik heb even gekeken en voor een rijtjeshuis gaan ze uit van een buffer van 85m3. Water wordt opgeslagen met een temperatuur van 90-95 graden Celcius. Dit is een tamelijk hoge temperatuur.

Aangegeven wordt dat je in de zomer de warme kant van een airco zou kunnen gebruiken, maar die haalt bij lange na deze temperatuur niet. Ook het actief koelen van je zonnepanelen wordt genoemd, maar ook deze zullen nooit deze temperatuur kunnen halen. E.e.a. zou dus uit zonnen-collectoren moeten komen.

Onttrekken van de warmte gebeurt door middel van directe onttrekking voor vloerverwarming of radiatoren. Bij radiatoren moet je er rekening mee houden dat hier water van ongeveer 60 graden door heen moet stromen. Daalt de temperatuur te veel dan werken radiatoren niet goed meer. Vloerverwarming is met een temp van 30 graden wat vergevingsgezinder. Aan het eind van het seizoen kan het zo zijn dat je een warmtepomp nodig hebt om het laatste beetje energie uit de bron te onttrekken.

E.e.a. is zeker interessant daar ze ervaring met warmte/kou opslag hebben. Maar 85m3 opslag van water (minimale grootte) is zeker niet niets. Dat is een gat van 5x5x3,5 meter. En dan moet er nog isolatie omheen (~50cm?), dus reken op een gat van 6x6x4,5meter.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld