Buffervat voor efficiënt gebruik van duurzame warmte

Geplaatst op 04 september 2014 in Energie

Je kunt op allerlei manieren je huis duurzaam verwarmen, met een hout- of pelletkachel, zonnecollectoren of warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is alleen dat de opwekking van de energie niet altijd goed aansluit bij het moment van energievraag. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld gezin waar de energievraag in de avond het grootst is en de energieproductie van het zonnesysteem overdag plaatsvind. Duurzame warmte wordt zo niet efficiënt gebruikt. Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken, dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing.

Buffervat behouden warm water

Buffervat voor reserve

Een buffervat is een goede aanvulling op uw zonnesysteem, warmtepomp of houtgestookte cv-ketel. Het overtollige warme water wordt automatisch opgeslagen in het buffervat. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. Voor iedere warmtebron zijn er verschillende buffervaten voorhanden maar er zijn ook vaten die toegepast kunnen worden bij meerdere warmtebronnen.

Buffervat ideaal bij meerdere warmtebronnen

Bij meerdere warmtebronnen is een buffervat vaak nog interessanter. Door gebruik te maken van meerdere bronnen is het mogelijk om de goedkoopste warmtebron altijd voorrang te geven bij het verwarmen van het buffervat. Denk bijvoorbeeld aan een woning die wordt verwarmt door een zonnesysteem en een hout gestookte cv ketel en gasgestookte cv ketel. In eerste instantie zal de overtollige zonnewarmte worden gebruikt voor het buffervat, vervolgens zal de warmte van de houtkachel worden benut. Mocht er daarna nog steeds een tekort aan warmte zijn dan wordt pas de gasgestookte cv-installatie bijgeschakeld. Op deze manier wordt duurzame warmte op de meest efficiënte manier benut. Lees meer over duurzame warmte
systematische tekening warmtebronnen

Buffervat buiten plaatsen

Buffervat ondergronds geplaatstIn principe kun je stellen dat hoe groter het buffervat hoe groter de warmteopslagcapaciteit zal zijn. In de praktijk blijkt veelal bij bestaande bouw vaak dat er te weinig ruimte is voor een buffervat met een beetje volume. In die gevallen wordt steeds vaker gekozen om een buffervat buiten te plaatsen. Omdat zo’n vat buiten niet altijd even charmant is kun je er zelfs voor kiezen deze onder de grond te plaatsen. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat. Dit vat heeft een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden. Kortom een buffervat kan ervoor zorgen dat je duurzame warmtesysteem nog efficiënter kan draaien en daarmee de terugverdientijd verder kan terugdringen.

Reacties (19)
Jo De Bruyckere
22/06/17 • 05:55

Beste,
Ik wil de geplande Rocket Mass Heater met warmtewisselaar aansluiten op een laag en breed EPDM buffervat van 7000L, dat de volledige, dik geïsoleerde kelderruimte zal innemen. Zowel mijn loodgieter als mijn kachelbouwer geloven hier echter niet in. Ze zeggen dat ik iets van een 800L buffervat nodig heb, en dat de benodigde oppervlakte aan zonnecollectoren evenredig steigt met de grootte van het buffervat. Ik zou net het tegendeel denken: in de zomer is 1 zonnecollector waarschijnlijk genoeg om het hele buffervat (weinig gelaagdheid) langzaam op te warmen. In de winter houden we dit warm door de zeer goede isolatie en tijdig te stoken. Dankzij het grote buffervat hoeven we niet dagelijks te stoken en blijft ook tijdens een langere afwezigheid het huis verwarmbaar op een basistemperatuur. Hebt u de kennis om dit te verduidelijken, of kunt u mij doorverwijzen? Alvast bedankt voor uw antwoord!
Mvg,

Herman
10/09/17 • 08:22

Om mijn 1200 liter buffervat op temperatuur te houden heb ik 5 blokken met 22 solartubes op mijn dak liggen. Nu in september gaat de opbrengst met de dag achteruit en moet ik al bijverwarmen met cvhoutkachel.
7000l dat is naar mijn idee bijna niet te doen zoveel zonnecollectoren heb je nodig. Ik heb gemiddeld een maand of 5 per jaar geen bijverwarming nodig.
Wel een groot gezin 6 man en alles zit erop douche, verwarming etc.

Nico Bolleman
22/10/17 • 20:15

Beste Jo, Herman en allen.

Wij gebruiken de term buffervat vooral voor het in balans houden van de dagelijks fluctuerende vraag aan warmte met het duurzame fluctuerend aanbod van de natuur. De opslag capaciteit hiervan is, afhankelijk van de situatie, meestal een honderdtal liters.
Voor de cycli over de seizoenen heen spreken we over een warmte-koude opslag vat/tank. Met een veel grotere energie opslag capaciteit. Hetgeen nodig is om de surplus warmte van de zomermaanden op te slaan voor de wintermaanden. De grootte hiervan hangt af van de warmtevraag (levensstijl, isolatiewaardes en ventilatiesysteem) en de opbrengst mogelijkheden (b.v PVT, thermische collectoren, eigen houtstook) en de energiesysteem ontwerp mogelijkheden/begrenzingen. Afhankelijk van het al of niet gebruik maken van faseovergangen worden die al snel een 10.000 liter of meer. Ook daarvoor zijn er goedkope doe het zelf oplossingen. Het vergt dan wel ruimte voor opslag en voldoende oppervlak voor de benodigde energie opbrengst met toepassing van warmtepompen.

Kristof Gorissen
04/06/18 • 09:19

Beste Nico Bollleman,

Zou je meer info kunnen geven over het principe met warmte-koude opslag?
Ik ga binnenkort een grondige verbouwing starten en ben aan het nadenken over systemen om onze woning te kunnen voorzien van verwarming door opslag van zonnewarmte.

Er is bij ons in principe voldoende ruimte om een buffervat van 10.000 liter of meer te voorzien. Ik zou graag meer info over leveranciers en installateurs verkrijgen als dat kan.

Alvast bedankt.

Mvg,
Kristof Gorissen

Danny
07/06/18 • 20:16

Beste Kristof

Ik heb dezelfde ideeën als jou ,ik was alleen aan het denken aan 30.000 l

Maar gezien wij naar dezelfde dingen zijn aan het zoeken kunnen we misschien eens kijken wat wij beide vinden of hebben gevonden ,en info uitwisselen .
Wij zitten in het zuiden van het land .

Mvg Danny

17/06/18 • 07:01

Beste forumleden,
Ok ik ben bezig met een zelfde opzet, heb het huis al gasloos en ca 1500 L aan tapwater warm staan,(gestookt met warmtepomp)
Om nu verder te gaan zit ik te denken aan ca 2000/3000 liter bufferwater wat verwarmd word door heatpipes icm warmtepomp op zonnencellen.
De grote stap zou echter zijn compleet van het net af,
Kent een van jullie een energie technicus die hiervoor voldoende kennis heeft om een traject te begeleiden, opdat elke investering niet 2x gedaan hoeft te worden
mvg
Marco

Sandy Cools
23/07/18 • 19:26

Allen,

Ook wij zijn naar een gelijkaardig systeem op zoek. Wij willen van onze mazoutketel af en alles op lage temperatuur zetten. Wij hebben reeds zonnepanelen en zonnecollectoren en een voorraadvat van 800l (max. dat in onze kelder paste). Tevens is er een speksteenkachel aangesloten op het voorraadvat. Graag wilden wij een (groot) voorraadvat in de tuin of kruipkelder plaatsen om in de zomer te laten opwarmen. Ook wilden wij een geothermische warmtepomp plaatsen.

Alle U kan mij steeds contacteren voor meer informatie via telefoon of mail. is welkom!

Met vriendelijke groeten,
Sandy.

Sandy Cools
23/07/18 • 19:27

Allen,

Ook wij zijn naar een gelijkaardig systeem op zoek. Wij willen van onze mazoutketel af en alles op lage temperatuur zetten. Wij hebben reeds zonnepanelen en zonnecollectoren en een voorraadvat van 800l (max. dat in onze kelder paste). Tevens is er een speksteenkachel aangesloten op het voorraadvat. Graag wilden wij een (groot) voorraadvat in de tuin of kruipkelder plaatsen om in de zomer te laten opwarmen. Ook wilden wij een geothermische warmtepomp plaatsen.

Alle info is welkom!

Met vriendelijke groeten,
Sandy.

Andreas Zijlstra
08/08/18 • 09:56

Beste allen,

Met belangstelling lees ik over jullie ideeën en kan me de behoefte voor meer informatie voorstellen, deze behoefte heb ik ook. Zelf heb ik ook het idee om een bak ca. 20m3 in te graven, ca.1m isolatie eromheen en het water hierin warm te maken met de stroom van ca. 80 zonnepanelen (40st heb ik al) d.m.v. van een verwarmingselement. Dan creëer je een mooie buffer om de warmte er weer uit te halen d.m.v. een warmtewisselaar die het cv water opwarmt (ik heb een laagtemperatuur systeem) Volgens mij heeft het voordelen, geen dure warmtepomp die kapot kan gaan en als de saldering verdwijnt is een warmtepomp zeker geen optie meer financieel gezien. Ik hoop ook dat er iemand is die dit kan berekenen en kan bepalen hoelang je warmte kan onttrekken aan zo’n bak water? Mijn gasverbruik voor verwarming is ca. 1500m3.

Groetjes,
Andreas

Wim
25/08/18 • 18:24

Beste allen,

Ook ik ben geïnteresseerd in warmte / koude opslag om in de winter te kunnen verwarmen, denk aan dezelfde orde van grootte als Andreas en heb dezelfde vragen. Fijn als iemand die kan beantwoorden.

Met vrolijke groet,
Wim

postmes
22/09/18 • 12:17

U kunt eens naar duurzametechniek.nl kijken. Zij hebben redelijk wat expertise in huis

Thomas
08/11/18 • 15:43

Beste forumgenoten,

Zijn jullie al wat verder in de zoektocht naar een goede manier van “grote” warmteopslag. Zelf zit ik ook te denken aan een goed geïsoleerde tank in de tuin van ca. 30.000 liter. Deze zou ik dan in het voorjaar / zomer / najaar kunnen verwarmen met zonnepanelen.
Heeft iemand ervaringen hiermee of dit zou kunnen? De vraag is hier vaker gesteld maar concrete oplossing heb ik nog niet gezien. Graag zou ik met iemand ik contact komen die hier mee over weet.

Met vriendelijke groet Thomas

Andreas
14/11/18 • 10:40

Beste forumgenoten,

Het schiet niet op met betrekking op ons idee van een voorraadvat en de berekeningen hiervoor. Ik heb al een “energiedeskundige” en verschillende installatiebedrijven gevraagd, allemaal hadden ze ervan gehoord, maar concrete berekeningen/ervaringen hadden ze niet. Hoe komen we hieraan? Zullen we afspreken dat we blijven zoeken naar oplossingen, berekeningen ed? Ik ga door met het zoeken naar toepasbare middelen en betaalbare oplossingen, misschien het risico maar nemen.
Ik kan via mijn zwager (infra bedrijf) een betonnen bak (nieuw) (ca. 20m3 inhoud) kopen en ingraven voor ca. € 3500,-
Folie + isolatie (d=50cm) rondom is ongeveer 50m2 x € 50,- = ca. € 2500,-
Verwarmingselement met besturing en aanleg ed ca. € 750,-
Warmtewisselaar met aansluiting op CV systeem ca. € 750,-
Onvoorzien ca. € 500,-
Totaal ca. € 8000,-, deze investering verdien je vrij snel terug maar is toch nog wel een heel bedrag. Wie heeft betere ideeën/commentaar ik hoor het graag.

gr, Andreas

Arie
16/11/18 • 09:55

Mooie ideeën,

Ik kan me een aantal voordelen en nadelen van een groter buffervat tbv verwarmen woning voortellen.
Voordelen
1) Een grote inhoud op bijvoorbeeld 45 graden verwarmen zal efficiënter gaan dan een een buffervat met de halve inhoud naar 90 graden opwarmen.
2) Een lagere temperatuur zal ook zorgen dat er minder verliezen optreden (afkoelen) dan bij hogere temperatuur in vat??
3) De zon schijnt niet altijd, energie langer opslaan als het beschikbaar is.

Nadelen
Verliezen (afkoelen) Ik las ergens dat het gemiddeld warmteverlies van een buffervat ligt tussen 2,8 tot 6 kWh op 24 uur. Concreet betekent dit dat u met een gewoon buffervat toch 2 tot 3 dagen van de opgeslagen warmte gebruik kan maken. (Bij een hoge temperatuur in het vat)

Ik vraag me wel eens af, wie heeft er ervaring met een kleiner vat? Is dit bij een (halve) zonnige dag verzadigd? In dat geval maak je wellicht niet optimaal gebruik van de beschikbare energie.

Mvg, Arie

Ben
16/11/18 • 14:16

Ik heb eens aan de boel gerekend:
1000m3 gas = 9769 kWh

De energie die je op wilt slaan is het temperatuurverschil tussen je verwarming * hoeveelheid water * de soortelijke warmte

Stel dat je je vloerverwarming op 25 graden wilt houden en je wilt 9769 kWh in een buffer opslaan, dan moet je 280m3 water tot ~55 graden verwarmen (delta = 30).

De soortelijk warmte van water = 4.18 J/g/K
9769kWh = 35112000000 Joule = 280.000.000 gram water * 30 * soortelijke massa

Natuurlijk kun je ook naar een delta van 60graden gaan, dan heb je nog “maar” 140m3 water nodig.

Helaas zijn de verliezen van de warmtebuffer hierbij niet meegenomen.
Om 125m3 water op te slaan heb je een rechthoekig vat nodig van 5x5x5 meter.
Indien je deze isoleert met 10cm XPS (Lambda: 0.032 W/mK) heb je het volgende verlies:
0,32 Watt per Meter2 per graad.

6 vlakken van 25m2 = 150m3.
Laten we de gemiddelde grond temperatuur op 13 graden houden.
Bij een temperatuur van 55 graden heb je een verlies van (55 – 13) * 0.32 * 150 = 1,5 kW. Dit 24 uur per dag en je ziet dat je ongeveer 36Kwh per dag aan verlies hebt.
Dit kun je verlagen door dikkere isolatie te gebruiken.
XPS van 30cm geeft nog steeds een verlies van 12Kwh (per dag)
Gaan we extra isoleren, bijvoorbeeld 50cm, dan kun je het verlies al reduceeren tot 7kWh.

Verliezen kun je tegengaan door de temperatuur zo laag mogelijk te houden en het water niet op 55 graden te houden, maar op slechts 30. Het verlies wordt bij een isolatie van 10cm daardoor gereduceerd naar 19,5 Kwh (50cm 4kWh).

De vraag is dan, wat heb je aan dit “warme” water?
Met een warmtepomp kun je heel wat energie aan dit water onttrekken.
Hierdoor wordt het water kouder en worden de verliezen kleiner.
Het is zelfs zo dat als het water onder de 13 graden komt, je geen verlies meer hebt, maar dat er energie toegevoerd wordt door de “warme” grond.

Maar, dit is allemaal theorie, de praktijk is altijd weerbarstiger.
Je stookt namelijk maar een paar maanden per jaar.
Wanneer je stoken moet, schijnt de zon minder dan je zou willen
Wanneer je niet stookt heb je een overvloed aan energie.

Mijn conclusie tot nu toe is dat warmteopslag in een vat niet echt rendabel is.

Andreas
20/11/18 • 11:33

Bedankt Ben,
Een duidelijk verhaal, het is natuurlijk ook wel een teleurstelling, maar beter zo dan alles aanleggen en dan tegenvallende resultaten voor je kiezen krijgen.
Misschien toch een “gewone” lucht-water warmtepomp en maar hopen dat de saldering nog een tijdje blijft.
gr, Andreas

Linda A.
28/11/18 • 07:48

Beste allen,

Er zijn warmtepompen die al voorbereid zijn op het aansluiten op accu’s, mocht de salderingsregeling verdwijnen. Ook heb ik begrepen dat indien je een overcapaciteit neemt in kW je warmtepomp modulerend kan draaien waardoor niet alleen de stroomrekening lager wordt maar ook de levensduur verlengd wordt.

Ben
01/12/18 • 17:05

@Linda A.
Er is op dit ogenblik geen betaalbare elektrische accu die een seizoen kan overbruggen.
De relatief goedkope LG Chem Thuisaccu van 6,6 kWh kost op dit ogenblik € 6.655,- en daarmee kun je net aan de elektrische energie leveren die je in de avond nodig hebt en overdag opgewekt hebt. Oftewel, deze overbrugt ten hoogste een dag en helaas geen weekend.

Met een modulerende warmtepomp en een redelijke accu zou je geen buffervat nodig hebben om in de avond toch te kunnen opwarmen, maar een buffervat is vele malen goedkoper. Een accu zou een alternatief kunnen zijn als je geen ruimte voor een buffervat hebt.
Maar zelfs dan zou het mogelijk moeten zijn om deze in je tuin in te graven (is in ieder geval nog steeds een stuk goedkoper). https://ssmit.nl/duurzame-energie/warmteopslag/

Onno
05/12/18 • 12:19

Hoi allemaal,

Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die met deze ideeen rond loopt.
Ik wil mijn huis en vervoer ook energie neutraal maken. Voor een enkel huis is dat technisch nogal moeilijk voor elkaar te krijgen ben ik achter gekomen, zeker voor de energie die we gebruiken voor verwarming en voor vervoer. Schaalgrootte is hier denk ik de oplossing voor, bv icm H2 opslag, biomassa, of toch warmteopslag. Zie ook de onderstaande link. Daar staan interessante ontwikkelingen op, ook onderaan het artikel.

https://www.betterworldsolutions.eu/thermal-energy-storage-saves-90-heat/

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld