Je kunt je huis op allerlei manieren duurzaam verwarmen; met een hout- of pelletkachel, met zonnecollectoren of een warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is alleen dat de opwekking van de energie niet altijd goed aansluit bij het moment van energievraag. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld gezin waar de energievraag in de avond het grootst is en de energieproductie van het zonnesysteem overdag plaatsvindt. De duurzame warmte wordt dan niet efficiënt gebruikt. Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken? Dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing.

Buffervat behouden warm water

Wat is een buffervat?

Een buffervat is een systeem dat verbonden is aan uw verwarmingssysteem, het slaat warmte/energie op in de vorm van warm water. Hier kan je overbodige energie, die bijvoorbeeld opgewekt wordt door zonnepanelen in de daluren, opgeslaan. Het buffervat ontvangt ook weer het afgekoelde water dat daar zijn huidige warmte behoudt. Wanneer nodig zal dit water, vaak met een temperatuur van 40°C, naar de warmtebron gestuurd worden waar het weer opgewarmd wordt.

Wanneer u zonnepanelen heeft, wekt u overdag energie op. Het kan zo zijn dat u deze energie pas ‘s avonds nodig heeft. Dan heeft een buffervat voor u overdag deze energie al opgeslagen in de vorm van warmte. Deze kan u dan ‘s avonds gebruiken. Dit voorkomt gebruik van de minder duurzame verwarmingssystemen in uw huis.

Buffervat als reserve

Een buffervat kan dus ook een goede aanvulling op uw zonnesysteem, warmtepomp of houtgestookte cv-ketel zijn. Het overtollige warme water wordt automatisch opgeslagen in het buffervat. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. Voor iedere warmtebron zijn er verschillende buffervaten voorhanden maar er zijn ook vaten die u kan gebruiken bij meerdere warmtebronnen. Het is belangrijk dat u zich hierover informeert bij een aanbieder.

Ideaal bij meerdere warmtebronnen

Heeft u verschillende warmtebronnen in huis? Dan is een buffervat vaak nog interessanter. Door gebruik te maken van meerdere bronnen is het mogelijk om de goedkoopste en/of duurzaamste warmtebron altijd voorrang te geven. Bijvoorbeeld: U verwarmt uw woning door een zonnesysteem, een hout gestookte cv ketel en gasgestookte cv ketel. In eerste instantie zal de overtollige zonnewarmte worden gebruikt voor het buffervat, vervolgens zal de warmte van de houtkachel worden benut. Bij het verwarmen van uw woning kan dan eerst de duurzame warmte, opgeslagen in uw buffervat, gebruikt worden. Pas wanneer deze opgebruikt is, zal het nodig zijn om de minder duurzame opties te gebruiken. Op deze manier benut u de duurzame warmte op de meest efficiënte manier. Lees meer over duurzame warmte
systematische tekening warmtebronnen

Te weinig ruimte? Buiten plaatsen!

In principe kun je stellen dat hoe groter het buffervat is, hoe groter de warmteopslagcapaciteit zal zijn. In de praktijk blijkt veelal bij bestaande bouw vaak dat er te weinig ruimte is voor een buffervat met een beetje volume. In deze gevallen kiest men er steeds vaker voor om een buffervat buiten te plaatsen. Omdat zo’n vat buiten niet altijd even charmant is kun je er zelfs voor kiezen deze onder de grond te plaatsen. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat. Zo’n vat heeft een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden. Kortom een buffervat kan ervoor zorgen dat je duurzame verwarmingssysteem nog efficiënter kan draaien en daarmee de terugverdientijd verder kan terugdringen.

Buffervat onder de grond

Welk buffervat moet ik kiezen?

Elke situatie is anders, daarom is het belangrijk bij het aanschaffen van een buffervat u goed te laten informeren door specialisten. Zij zullen samen met u kijken naar uw situatie en u helpen in het kiezen van het juiste buffervat. Hieronder vindt u enkele webwinkels waar u een buffervat kan kopen. Bij enkele webwinkels kan u ook advies ontvangen. 

Installatievakwinkel.nl

Beoordeling
4.3/5

9,2/10 van 419 reviews op trustpilot.com

Bij de installatievakwinkel.nl kunt u niet alleen een buffervat kopen, u kan er ook advies vragen over uw situatie. Op basis van dit advies kan u vervolgens bij hun het buffervat kopen dat het beste past bij uw situatie.

Bol.com

Beoordeling
3.1/5

6,2/10 van 32 070 reviews op trustpilot.com

Bij bol.com kan u terecht voor de aanschaf van een buffervat. Bol.com heeft een relatief groot aanbod. Advies kan u bij bol.com echter niet vinden. Dus als u hier een buffervat koopt, laat u dan eerst elders adviseren. 

Badkamerwinkel.nl

Beoordeling
4/5

8/10 van 571 reviews op trustpilot.com

Bij de badkamerwinkel.nl kan u niet alleen een buffervat kopen, u kan er ook gratis advies krijgen. U kan online een afspraak maken met een van de adviseurs die u verder zal helpen. Op basis van hun advies kan je bij hen een buffervat aanschaffen.