Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Buffervat warmtepomp tapwater

Buffervat voor efficiënt gebruik van duurzame warmte

Milieuwinst
26 kilo CO₂/j
Kosten
vanaf 1500 euro
Terugverdientijd
20+ jaar
Gemak
2 dagen
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

De warmte inhoud van water is gelijk aan 4190 Joule per graad en per kilo. Om 1 kg water 1 graad warmer te maken is er dus 4190 Joule aan energie nodig. 1 Joule = 1 Watt/seconde. Om 1 kg water 1°C op te warmen is er 0.001164 kWh (4.19/3600) nodig. Een buffervat van 1000 liter zal wanneer dit is verwarmd van 30°C tot 90°C dus 69,84 kWh aan energie bevatten.

Terugverdientijd: Uitgaande van 0.36 euro per kWh en 69.84 kWh besparing per jaar, kun je met een buffervat jaarlijks 25 euro besparen. 1500 euro aanschafkosten delen door 25 euro = 60 jaar terugverdientijd. 

Je kunt je huis op allerlei manieren duurzaam verwarmen; met een hout- of pelletkachel, met zonnecollectoren of een warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is alleen dat de opwekking van de energie niet altijd goed aansluit bij het moment van energievraag. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld gezin waar de energievraag in de avond het grootst is en de energieproductie van het zonnesysteem overdag plaatsvindt. De duurzame warmte wordt dan niet efficiënt gebruikt. Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken? Dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing.

1
Wat is een buffervat?

Buffervat warmtepomp tapwater

Een buffervat is een systeem dat verbonden is aan uw verwarmingssysteem, het slaat warmte/energie op in de vorm van warm water. Hier kan je overbodige energie, die bijvoorbeeld opgewekt wordt door zonnepanelen in de daluren, opgeslaan. Het vat ontvangt ook weer het afgekoelde water dat daar zijn huidige warmte behoudt. Wanneer nodig zal dit water, vaak met een temperatuur van 40°C, naar de warmtebron gestuurd worden waar het weer opgewarmd wordt.

Wanneer u zonnepanelen heeft, wekt u overdag energie op. Het kan zo zijn dat u deze energie pas ‘s avonds nodig heeft. Dan heeft een buffervat voor u overdag deze energie al opgeslagen in de vorm van warmte. Deze kan u dan ‘s avonds gebruiken. Dit voorkomt gebruik van de minder duurzame verwarmingssystemen in uw huis.

Buffervat als reserve

Een buffervat kan dus ook een goede aanvulling op uw zonnesysteem, warmtepomp of houtgestookte cv-ketel zijn. Het overtollige warme water wordt er automatisch in opgeslagen. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. Voor iedere warmtebron zijn er verschillende buffervaten voorhanden maar er zijn ook vaten die u kan gebruiken bij meerdere warmtebronnen. Het is belangrijk dat u zich hierover informeert bij een aanbieder.

2
Ideaal bij meerdere warmtebronnen

Buffervat warmtebronnen

Heeft u verschillende warmtebronnen in huis? Dan is een buffervat vaak nog interessanter. Door gebruik te maken van meerdere bronnen is het mogelijk om de goedkoopste en/of duurzaamste warmtebron altijd voorrang te geven. Bijvoorbeeld: U verwarmt uw woning door een zonnesysteem, een hout gestookte cv ketel en gasgestookte cv ketel. In eerste instantie zal de overtollige zonnewarmte worden gebruikt voor het buffervat, vervolgens zal de warmte van de houtkachel worden benut.

Bij het verwarmen van uw woning kan dan eerst de duurzame warmte, opgeslagen in het vat, gebruikt worden. Pas wanneer deze opgebruikt is, zal het nodig zijn om de minder duurzame opties te gebruiken. Op deze manier benut u de duurzame warmte op de meest efficiënte manier.

3
Te weinig ruimte? Buiten plaatsen!

Buffervat onder de grond

In principe kun je stellen dat hoe groter het buffervat is, hoe groter de warmteopslagcapaciteit zal zijn. In de praktijk blijkt veelal bij bestaande bouw vaak dat er te weinig ruimte is voor een vat met een beetje volume. In deze gevallen kiest men er steeds vaker voor om het buiten te plaatsen.

Omdat zo’n vat buiten niet altijd even charmant is kun je er zelfs voor kiezen deze onder de grond te plaatsen. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat. Zo’n vat heeft een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden.

Kortom een buffervat kan ervoor zorgen dat je duurzame verwarmingssysteem nog efficiënter kan draaien en daarmee de terugverdientijd verder kan terugdringen.

4
Welk buffervat moet ik kiezen?

Elke situatie is anders, daarom is het belangrijk bij het aanschaffen van een buffervat u goed te laten informeren door specialisten. Zij zullen samen met u kijken naar uw situatie en u helpen in het kiezen van het juiste vat. Hieronder vindt u enkele webwinkels waar u een buffervat kan kopen. Bij enkele webwinkels kan u ook advies ontvangen. 

1
Installatievakwinkel.nl

Installatievakwinkel logo
Kwaliteit
9.2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Omschrijving
Bij de installatievakwinkel.nl kunt u niet alleen een buffervat kopen, u kan er ook advies vragen over uw situatie. Op basis van dit advies kan u vervolgens bij hun het buffervat kopen dat het beste past bij uw situatie.
...

2
badkamerwinkel.nl

Badkamerwinkel nl logo
Kwaliteit
8,0
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Omschrijving
Bij de badkamerwinkel.nl kan u niet alleen een buffervat kopen, u kan er ook gratis advies krijgen. U kan online een afspraak maken met een van de adviseurs die u verder zal helpen. Op basis van hun advies kan je bij hen een buffervat aanschaffen. 
...

3
Bol.com

Bol.com logo
Kwaliteit
6,2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.2/10
Omschrijving
Bij bol.com kan u terecht voor de aanschaf van een buffervat. Bol.com heeft een relatief groot aanbod. Advies kan u bij bol.com echter niet vinden. Dus als u hier een buffervat koopt, laat u dan eerst elders adviseren. 
...

Pak je buffervat in en bespaar nóg meer energie

Buffervaten en boilers zijn al geïsoleerd, toch worden deze aan de buitenkant warmer dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor gaat er onnodig warmte verloren. 

Met isolerende folie kun je je buffervat inpakken en daarmee warmteverlies tegengaan. De folie kan met magneetjes opgehangen worden, zoals de TONZON folie (afmeting 125 cm x 3 meter). 

Tonzon HR Boilerfolie 1,25 x 3 m

Tonzon HR Boilerfolie 1,25 x 3 m

€32,75
Speciale TONZON folie voor inpakken boilers en buffervaten om energie te besparen. Afmeting 125 cm x 3 meter
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

4 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

36 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wij gaan een warmtepomp installeren voor verwarming en tapwater. Hiervoor gaan we 2 (grote) vaten gebruiken: repectievelijk een bufervat en een hygienevat.
Nu hebben wij een losstaande onverwarmde schuur o 5 meter afstand van het huis.
Kunnen de vaten in de schuur geplaatst worden?

Wie heeft ervaring met het plaatsen en gebruik van zonnepanelen met eigen batterijen opslag.

Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar een erkend bedrijf in het noorden van het land die hier verstand van heeft. Niet de duurste installaties heeft, maar wel ervaring.

Begrijp me goed, het mag echt wel geld kosten hoor, maar moet wel een eerlijke prijs zijn.

Groeten Bart Rogaar
Uit Hoogezand-Sappemeer

Ik kijk naar een mogelijk buffervat welke ik door de zonne-energie kan laten opwarmen en deze gescheiden kan gebruiken voor verwarming dus met een hogere ∆T al voorverwarmd de CV ketel in = minder gasverbruik, en als alternatief ook voor bad en doucheruimte.
Moet je dan 2 losse buffervaten nemen of kan dat ook met 1 ?
Wat is de warmte afgifte van een buffervat ?
Hoe zit het ook met de minimale T tbv salmonella etc.
Daarnaast is de aanvoerleiding koud en kan ik deze met een warmtewisselaar verwarmen die geschakeld is aan een buffervat ?

Allen,

Misschien eens een idee om bij een bedrijf te kijken hier in het zuiden van het land. HoCosTo (Hot cold storage) https://hocosto.com/ Zij hebben een heleboel van bovenstaande ideeën al uitgewerkt en in de praktijk met succes uitgevoerd. Wie weet kunnen zij een aantal van jullie verder helpen.

Hallo allen. Ik denk al een jaar of 25 na over dit soort dingen. Eigenlijk sinds ik bij Hoogovens werkte en me realiseerde dat in zo’n blok witheet staal dat afgekoeld moet worden toch de energie zit voor 4 woningen voor een jaar. Mijn huidige woning (uit 2002) is (veel te) groot en mijn energieverbruik schrikbarend. Niet in het minste omdat ik nogal wat IT apparatuur heb draaien :-). Maar goed ik denk dus dat het goed mogelijk is om een woning of liever een groep woningen (wijk ?) te bouwen die alleen op ‘zelfgevangen’ energie draait. Die energie kun je opvangen direct van de zon met PV panelen en/of collectoren. Ideaal zouden watergekoelde PV panelen zijn want de opbrengst van PV is hoger als de temperatuur lager is !! Nog makkelijker voor mensen die aan of in de buurt van het water (liefst stromend) wonen, die kunnen ook energie… Lees verder »

Hallo Ben, via mijn mail Liveuittwente. Hotmail.com denk even na het apenstaartje dan ben ik bereikbaar.

Hoi Live,

Ik ben hier geen beheerder, maar misschien kun je alvast laten weten welke info je wil uitwisselen.

Groeten,
Ben

Hallo, allemaal wil ook wel wat info uitwisselen. Misschien kan de beheerder van deze site ons helpen.

Groet

@Sebok
Genoeg gas voor de komende 100 jaar zou best kunnen.
Dat de aarde daardoor ook nog 2 a 3 graden warmer wordt is toch te verwaarlozen? Leven we hier heerlijk in een subtropisch klimaat.

Het virus waar iedereen door is behekst heet “Verantwoordelijkheidsgevoel”.

niet te geloven toch… al dit kostbare gedoe als het gas veilig, vertrouwd en nog voor 100 jaar wereldwijd meer dan voldoende en SCHOON is?
door welk virus lijkt iedereen ineens behekst?

Hallo Ben, Sorry voor het late antwoord. Tis jammer dat je geen mailtje krijgt als er weer iemand hier wat heeft geschreven. Daarom zag ik pas gisteren dat je me om verheldering had gevraagd. Ik ga niet helemaal in detail treden , maar het belangrijkste om te weten is wat de opbrengst van zonnepanelen zijn verspreid over alle maanden van het jaar. Het komt er op neer dat decemder de slechtste maand is met gemiddeld 1,5% opbrengst van het jaartotaal van je panelen (bij zonnecollectoren is dat slechts rond de 0,75%) Januari en november hebben alweer rond de 2 tot 2,5%en februarizit alweer hoger. Ik heb dat afgezet tegen de behoefte aan gas per maand (waarbij ik dan 1m3 aardgas gelijk stel aan ongeveer 9 kWh) Vwb de warmte opgeslagen in het water : elke m3 water heeft de hoeveelheid energie van ongeveer 6,5 m3 aardgas ( 6,5 x 9… Lees verder »

Hallo Ook ik ben informatie aan het zoeken om energie neutraal een vrij groot domein te voorzien van electriciteit en warmte. Om de schaal van het project in te schatten ,kan ik het eenvoudig omschrijven als een complex met 20 grote appartementen in een gebouw Het is gelegen in de Ardennen en ruimte rond de gebouwen is er genoeg ( 25 ha) Ik ben aan het denken aan een systeem met zonnepanelen en zonnecollectoren op de daken geïntegreerd met opslag van de energie door omzetting ( elektrolyse ) naar waterstof of opslag met grote buffervaten . Men vertelde mij dat dit in Duitsland ( buffervaten ) veel toegepast wordt ! Ik heb nog wel een tweetal jaar al vorens ik dit project qua energiebehoefte zal nodig hebben maar ben nu reeds volop informatie en contacten aan het zoeken om het meest performante systeem voor mijn project uit te werken .… Lees verder »

Hoi Chris,

Zou je die berekening eens met ons willen delen?
Alvast bedankt,

Ben

Hallo , Ook ik zit al een aantal jaren te denken aan een groot buffervat van tussen de 20 en 50 m3 . Ingraven in de grond is voor mij de enige optie. Met dikke isolatie. Ik heb alleen te maken met de hoge grondwater stand. En aangezien ik reken met 50cm isolatie heb ik toch wel een uitdaging om te voorkomen dat met name de zijwanden niet willen gaan drijven…. Ik heb dar wel wat oplossingen voor bedacht maar het maakt het geheel wel een stuk complexer. Afijn het idee is om gewoon een stuk epdm te nemen en dat niet eens tot zak te laten maken maar gewoon in het “gat” van 4x5x2 meter te laten zakken en dan in de hoeken het overtollige epdm gewoon netjes te vouwen. Om het op te warmen wilde ik pv panelen gebruiken waarbij het vermogen daarvan via een mpp controller een… Lees verder »

Hallo allemaal, Mijn situatie is als volgt; Oud huis voorzien van nieuwe dikke muren incl. isolatie, minimaal 15-18cm. Momenteel nog op gas, maar we zijn aan het oriënteren op de mogelijkheden van pelletkachel, heatpipe en zonnepanelen. Heb een aantal ideeen waarmee ik aan het uitdenken ben. situatie 1 Heatpipes/ 40 zonnepanelen en pelletkachel, groot buffervat (oude kelder van 18m3, 6*2,5*1,4, voorzien van 30cm isolatie, zogenaamd openvat) deze verwarmen en via de gelaagdheid de energie onttrekken via warmtewisselaar. Laag temperatuur vloerverwarming en koken op butaan situatie 2 Heatpipes/zonnepanelen en biomassakachel, groot buffervat (oude kelder van 18m3, 6*2,5*1,4, voorzien van 30cm isolatie, zogenaamd openvat) deze verwarmen en via de gelaagdheid de energie onttrekken via warmtewisselaar. Laag temperatuur vloerverwarming en koken op butaan. Situatie 3 warmtepomp en veel zonnepanelen, groot buffervat (oude kelder van 18m3, 6*2,5*1,4, voorzien van 30cm isolatie, zogenaamd openvat) deze verwarmen en via de gelaagdheid de energie onttrekken via warmtewisselaar.… Lees verder »

Hoi allemaal,

Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die met deze ideeen rond loopt.
Ik wil mijn huis en vervoer ook energie neutraal maken. Voor een enkel huis is dat technisch nogal moeilijk voor elkaar te krijgen ben ik achter gekomen, zeker voor de energie die we gebruiken voor verwarming en voor vervoer. Schaalgrootte is hier denk ik de oplossing voor, bv icm H2 opslag, biomassa, of toch warmteopslag.

@Linda A.
Er is op dit ogenblik geen betaalbare elektrische accu die een seizoen kan overbruggen.
De relatief goedkope LG Chem Thuisaccu van 6,6 kWh kost op dit ogenblik € 6.655,- en daarmee kun je net aan de elektrische energie leveren die je in de avond nodig hebt en overdag opgewekt hebt. Oftewel, deze overbrugt ten hoogste een dag en helaas geen weekend.

Met een modulerende warmtepomp en een redelijke accu zou je geen buffervat nodig hebben om in de avond toch te kunnen opwarmen, maar een buffervat is vele malen goedkoper. Een accu zou een alternatief kunnen zijn als je geen ruimte voor een buffervat hebt.
Maar zelfs dan zou het mogelijk moeten zijn om deze in je tuin in te graven (is in ieder geval nog steeds een stuk goedkoper). https://ssmit.nl/warmteopslag-efficient-gebruik-van-duurzame-warmte/

Beste allen,

Er zijn warmtepompen die al voorbereid zijn op het aansluiten op accu’s, mocht de salderingsregeling verdwijnen. Ook heb ik begrepen dat indien je een overcapaciteit neemt in kW je warmtepomp modulerend kan draaien waardoor niet alleen de stroomrekening lager wordt maar ook de levensduur verlengd wordt.

Bedankt Ben,
Een duidelijk verhaal, het is natuurlijk ook wel een teleurstelling, maar beter zo dan alles aanleggen en dan tegenvallende resultaten voor je kiezen krijgen.
Misschien toch een “gewone” lucht-water warmtepomp en maar hopen dat de saldering nog een tijdje blijft.
gr, Andreas

Ik heb eens aan de boel gerekend: 1000m3 gas = 9769 kWh De energie die je op wilt slaan is het temperatuurverschil tussen je verwarming * hoeveelheid water * de soortelijke warmte Stel dat je je vloerverwarming op 25 graden wilt houden en je wilt 9769 kWh in een buffer opslaan, dan moet je 280m3 water tot ~55 graden verwarmen (delta = 30). De soortelijk warmte van water = 4.18 J/g/K 9769kWh = 35112000000 Joule = 280.000.000 gram water * 30 * soortelijke massa Natuurlijk kun je ook naar een delta van 60graden gaan, dan heb je nog “maar” 140m3 water nodig. Helaas zijn de verliezen van de warmtebuffer hierbij niet meegenomen. Om 125m3 water op te slaan heb je een rechthoekig vat nodig van 5x5x5 meter. Indien je deze isoleert met 10cm XPS (Lambda: 0.032 W/mK) heb je het volgende verlies: 0,32 Watt per Meter2 per graad. 6 vlakken… Lees verder »

Mooie ideeën, Ik kan me een aantal voordelen en nadelen van een groter buffervat tbv verwarmen woning voortellen. Voordelen 1) Een grote inhoud op bijvoorbeeld 45 graden verwarmen zal efficiënter gaan dan een een buffervat met de halve inhoud naar 90 graden opwarmen. 2) Een lagere temperatuur zal ook zorgen dat er minder verliezen optreden (afkoelen) dan bij hogere temperatuur in vat?? 3) De zon schijnt niet altijd, energie langer opslaan als het beschikbaar is. Nadelen Verliezen (afkoelen) Ik las ergens dat het gemiddeld warmteverlies van een buffervat ligt tussen 2,8 tot 6 kWh op 24 uur. Concreet betekent dit dat u met een gewoon buffervat toch 2 tot 3 dagen van de opgeslagen warmte gebruik kan maken. (Bij een hoge temperatuur in het vat) Ik vraag me wel eens af, wie heeft er ervaring met een kleiner vat? Is dit bij een (halve) zonnige dag verzadigd? In dat geval… Lees verder »

Beste forumgenoten, Het schiet niet op met betrekking op ons idee van een voorraadvat en de berekeningen hiervoor. Ik heb al een “energiedeskundige” en verschillende installatiebedrijven gevraagd, allemaal hadden ze ervan gehoord, maar concrete berekeningen/ervaringen hadden ze niet. Hoe komen we hieraan? Zullen we afspreken dat we blijven zoeken naar oplossingen, berekeningen ed? Ik ga door met het zoeken naar toepasbare middelen en betaalbare oplossingen, misschien het risico maar nemen. Ik kan via mijn zwager (infra bedrijf) een betonnen bak (nieuw) (ca. 20m3 inhoud) kopen en ingraven voor ca. € 3500,- Folie + isolatie (d=50cm) rondom is ongeveer 50m2 x € 50,- = ca. € 2500,- Verwarmingselement met besturing en aanleg ed ca. € 750,- Warmtewisselaar met aansluiting op CV systeem ca. € 750,- Onvoorzien ca. € 500,- Totaal ca. € 8000,-, deze investering verdien je vrij snel terug maar is toch nog wel een heel bedrag. Wie heeft betere… Lees verder »

Beste forumgenoten,

Zijn jullie al wat verder in de zoektocht naar een goede manier van “grote” warmteopslag. Zelf zit ik ook te denken aan een goed geïsoleerde tank in de tuin van ca. 30.000 liter. Deze zou ik dan in het voorjaar / zomer / najaar kunnen verwarmen met zonnepanelen.
Heeft iemand ervaringen hiermee of dit zou kunnen? De vraag is hier vaker gesteld maar concrete oplossing heb ik nog niet gezien. Graag zou ik met iemand ik contact komen die hier mee over weet.

Met vriendelijke groet Thomas

U kunt eens naar duurzametechniek.nl kijken. Zij hebben redelijk wat expertise in huis

Volg ons op Facebook