Je kunt op allerlei manieren je huis duurzaam verwarmen, met een hout- of pelletkachel, zonnecollectoren of warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is alleen dat de opwekking van de energie niet altijd goed aansluit bij het moment van energievraag. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddeld gezin waar de energievraag in de avond het grootst is en de energieproductie van het zonnesysteem overdag plaatsvind. Duurzame warmte wordt zo niet efficiënt gebruikt. Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken, dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing.

Buffervat behouden warm water

Buffervat voor reserve

Een buffervat is een goede aanvulling op uw zonnesysteem, warmtepomp of houtgestookte cv-ketel. Het overtollige warme water wordt automatisch opgeslagen in het buffervat. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. Voor iedere warmtebron zijn er verschillende buffervaten voorhanden maar er zijn ook vaten die toegepast kunnen worden bij meerdere warmtebronnen.

Buffervat ideaal bij meerdere warmtebronnen

Bij meerdere warmtebronnen is een buffervat vaak nog interessanter. Door gebruik te maken van meerdere bronnen is het mogelijk om de goedkoopste warmtebron altijd voorrang te geven bij het verwarmen van het buffervat. Denk bijvoorbeeld aan een woning die wordt verwarmt door een zonnesysteem en een hout gestookte cv ketel en gasgestookte cv ketel. In eerste instantie zal de overtollige zonnewarmte worden gebruikt voor het buffervat, vervolgens zal de warmte van de houtkachel worden benut. Mocht er daarna nog steeds een tekort aan warmte zijn dan wordt pas de gasgestookte cv-installatie bijgeschakeld. Op deze manier wordt duurzame warmte op de meest efficiënte manier benut. Lees meer over duurzame warmte
systematische tekening warmtebronnen

Buffervat buiten plaatsen

Buffervat ondergronds geplaatstIn principe kun je stellen dat hoe groter het buffervat hoe groter de warmteopslagcapaciteit zal zijn. In de praktijk blijkt veelal bij bestaande bouw vaak dat er te weinig ruimte is voor een buffervat met een beetje volume. In die gevallen wordt steeds vaker gekozen om een buffervat buiten te plaatsen. Omdat zo’n vat buiten niet altijd even charmant is kun je er zelfs voor kiezen deze onder de grond te plaatsen. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat. Dit vat heeft een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden. Kortom een buffervat kan ervoor zorgen dat je duurzame warmtesysteem nog efficiënter kan draaien en daarmee de terugverdientijd verder kan terugdringen.