Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water. Het meeste van ons water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van ons toilet. Slechts 4% van ons kraanwater wordt gebruikt voor eten en drinken. Water besparen en water hergebruiken is vaak vrij eenvoudig en daarmee een mooi begin naar meer duurzaamheid in en rondom het huis.
1Hoe kan ik water besparen in de badkamer?
Water besparen in badkamer kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende is om minder vaak tapwater te gebruiken door bijvoorbeeld korter te douchen. Met een energie- en waterbesparende mengkraan kan je zowel water als energie besparen.Â
Ongeveer 30 procent van ons water gebruiken we om het toilet door te spoelen. Tips om water te besparen met het toilet:
- Vervang een oud toilet door een nieuwe. Oude wc’s hebben een veel groter waterreservoir dan de nieuwe potten. Dit kan wel eens de helft schelen. Je kunt de oude stortbak ook ‘opvullen’ met bijvoorbeeld een volle waterfles.
- De meest toiletten hebben een knop voor een ‘grote’ en ‘kleine’ boodschap. De spaarknop bespaart de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop.
- Maak gebruik van regenwater of grijs water om de toilet mee door te spoelen. Het is natuurlijk gek dat wij onze toiletten doortrekken met heerlijk schoon drinkwater.
- Trek niet steeds door. Overweeg eens of je perse de kleine boodschap moet doortrekken.
- Gebruik het toilet niet als vuilnisbak. Gooi geen wattenstaafjes, frietvet, verfresten, maandverband in het toilet. Dit kan tot allerlei verstoppingen leiden en vervuilt het riool enorm, waardoor de zuiveringsinstallaties problemen krijgen om schoon drinkwater te leveren.
- Laat een lekkende stortbak meteen repareren. Een lekke stortbak herken je vaak aan een klein straaltje water wat steeds de pot in loopt. Daarnaast kun je het vaak ook horen omdat de stortbak steeds wordt bijgevuld.

Tapwater

Energie- en waterbesparende mengkraan

Toilet met wastafel
2Water besparen in de douche
Voordat je kijkt naar alle opties voor zuiniger douchen, is het goed te melden dat douchen (mits niet te lang) altijd een stuk beter is dan het bad. Hoe je kan douchen met 3L water, lees je hier. Daarnaast kan je water besparen door waterbespaarders of straalregelaars te gebruiken zoals een waterbesparende douchekop. Dit is een zeer beperkte investering, die je binnen enkele maanden weer terug verdient. Je kan daarna nog verder gaan door bijvoorbeeld de warmte terug te winnen uit je restwater. Verdere tips op een rijtje:
- Minder lang douchen. In een huishouden waar men een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
- Douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
- Waterbesparende douchekop. Door grotere water weerstand kun je hiermee flink water besparen zonder aan comfort te verliezen. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
- Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water. Dit was vroeger heel normaal en nu weer helemaal hip.Â
- Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
- Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.
- Voor bikkels en volgers van de Wim Hof methode: gebruik koud water in plaats van warm om energie te besparen.

Waterbesparende douchekop

Douche-wtw: warmte terugwinnen uit douchewater

Benut warmte uit douchewater met douchegoot-wtw

Test kraan en douche waterbespaarder: straalregelaar perlator

Douchen met 3 liter water
3Water besparen tijdens het kleding wassen
Er zijn veel tips rondom het besparen tijdens het wassen. Probeer deze maar eens:
- Met veel natuurlijke wasmiddelen kun je prima met 30 graden of kouder je kleding wassen.
- Kies natuurlijke was- en verzorgingsproducten die oppervlaktewater zo weinig mogelijk belasten en geen microplastic loslaten.
- Moet je een oude wasmachine laten repareren, kies dan voor een nieuwe. Oude apparaten verbruiken inmiddels de helft meer dan de nieuwe.
- Ga voor een volle trommel. Wassen met een volle trommel zorgt voor een schoner resultaat en bespaart veel energie.
- Kies voor een wasmachine met een A-label.

De beste energiezuinige wasmachine

Microplastic in de wasmachine: helpt een wasmachine filter?

Review: Eco Egg wasbal

Biologisch en duurzaam wassen doe je zo
4Hoe kan ik water besparen bij het schoonmaken?
Waarschijnlijk heb je jezelf wel eens afgevraagd: wat is er beter, afwas doen met de hand of met de vaatwasmachine? Over het algemeen geldt dat met de hand afwassen beter is. Meer tips om water te besparen tijdens het schoonmaken lees je hieronder:
- Gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis. Hierdoor kun je het spoelwater met mate gebruiken voor je tuin.
- Let op lekkende kranen. Een flink druppelende kraan kan tot 15.000 liter water verkwisten.

10 tips voor duurzaam schoonmaken

Waterverbruik: vaatwasser of handwas

Energie- en waterbesparende mengkraan

Natuurlijk schoonmaken
5Water besparen door het hergebruiken
Water hergebruiken kan niet met al het water uit je huis. Het water uit je toilet reinigen vergt een (voorlopig) nog te uitgebreid zuiveringsproces. Grijs water is afvalwater afkomstig van alles behalve het toilet. Daaronder valt dus ook douchwater. Douchewater hergebruiken kan met een groene douchekabine, maar je kan ook met een eigen waterzuiveringsinstallatie zowel water als energie hergebruiken. Een andere manier om warmte terug te winnen uit douchewater is met een warmte-terugwinsysteem.

Hergebruik regenwater

Grijs water

Douchewater hergebruiken: hoe je water, energie en geld kunt besparen in de badkamer

Start je eigen waterzuiveringsinstallatie thuis
6Water besparen in de tuin
Behalve grijs water, kan je ook regenwater of hemelwater hergebruiken voor in je tuin, het schoon maken of voor het doorspoelen van het toilet. Slim gebruik van het hemelwater begint met het afkoppelen van regenwater van het riool. Het opvangen van regenwater kan met behulp van een regenton. Behalve dat je op deze manier water bespaart, heeft het gebruiken van regenwater ook andere voordelen. Daarnaast kan je ook een subsidie ontvangen voor het afkoppelen van regenwater.

Welke regenton moet ik kopen?

Hergebruik regenwater

Regenwater afkoppelen

Duurzame tuin
7Waarom water besparen?​
Het grote voordeel maar tevens ook het nadeel van het drinkwater in Nederland is de prijs.Â
De prijs van ons heerlijke kraanwater is relatief laag in vergelijking met landen om ons heen. Dus puur financieel gezien levert het besparen van water daarmee dan ook minder op. Echter de belangrijkste reden om te besparen op water is de besparing op energie.
Voor de zuivering van water is namelijk veel energie nodig. Het reinigingsproces van water is een ingewikkeld en langdurig proces. Denk ook aan de energie die de pompen gebruiken die ervoor zorgen dat er druk op de waterleidingen zit.
Daarnaast belast de waterzuivering het milieu door het gebruik van hulpstoffen en chemicaliën en allerlei filtermaterialen. Het oppompen van grondwater veroorzaakt verdroging van de natuur binnen de waterwingebieden.
Het reinigen van ons water wordt steeds ingewikkelder door bemesting en stoffen uit de chemische industrie (schoonmaakmiddelen en medicijnen).
Als de kwaliteit van ons drinkwater door verontreiniging verder zal afnemen, dan zijn waterbedrijven genoodzaakt om chloor aan ons kraanwater toe te voegen. Iets wat we volgens mij echt niet moeten willen. De verwachting is dat schoon drinkwater in de toekomst schaarser en duurder zal worden. Dus een reden om bewust en duurzaam om de gaan met ons water.
Kijk ook eens naar alternatieven voor water, zoals Ekowax Wassen Zonder Water. Dit is gebaseerd op nano technologie en werkt super. Je maakt er mee schoon en zorgt tegelijk voor een wax laagje, waardoor de ondergrond water en vuil afstotend is. Het is erg duurzaam, je bespaart namelijk veel water en gebruikt ook geen schadelijke chemicaliën. Het is te gebruiken voor iedere niet poreuze ondergrond. Voorbeelden zijn auto, motor, boot, caravan, beglazing, sanitair etc.