Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water. Het meeste van ons water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van ons toilet. Slechts 4% van ons kraanwater wordt gebruikt voor eten en drinken terwijl het meeste water in ons land wordt gebruikt voor doeleinden waarvoor geen drinkwater kwaliteit noodzakelijk is. Water besparen en water hergebruiken is vaak vrij eenvoudig en daarmee een mooi begin naar meer duurzaamheid in en rondom het huis.

Op deze pagina

↓ 1. Water besparen in badkamer

↓ 2. Water besparen bij het schoonmaken

↓ 3. Water hergebruiken

↓ 4. Waarom water besparen?

1. Hoe kan ik water besparen in de badkamer?

Water besparen in badkamer kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende is om minder vaak tapwater te gebruiken door bijvoorbeeld korter te douchen. Echter, water kan je ook besparen door een waterbesparende douchekop te gebruiken maar je kan ook douchewater hergebruiken om zowel water en energie te besparen.

2. Hoe kan ik water besparen bij het schoonmaken?

Wat is er beter: de afwas doen met de hand of met de vaatwasmachine? Dit is een veel gestelde vraag. Over het algemeen geldt dat met de hand afwassen beter is, als je je houdt aan een aantal regels. Over meer tip hoe je water kan besparen bij het schoonmaken lees je hier.

3. Water hergebruiken

Grijs water is afvalwater afkomstig van alles behalve het toilet. Je kan grijs water hergebruiken nadat je het ontdoet van vet en chemicaliën zoals zeep. 

Behalve grijs water, kan je ook regenwater of hemelwater hergebruiken voor je tuin, het schoon maken, doorspoelen van het toilet of voor in de wasmachine.

5. Waarom water besparen?

Het grote voordeel maar tevens ook het nadeel van ons water is de prijs. De prijs van ons heerlijke kraanwater is relatief laag in vergelijking met landen om ons heen. Puur financieel gezien levert het besparen van water daarmee dan ook minder op. De belangrijkste reden om echter te besparen op water is de besparing op energie. Voor de zuivering van water is namelijk veel energie nodig.  Het reinigingsproces van water is een ingewikkeld en langdurig proces. Denk ook aan de energie die de pompen gebruiken die ervoor zorgen dat er druk op de waterleidingen zit. Daarnaast belast de waterzuivering het milieu door het gebruik van hulpstoffen en chemicaliën en allerlei filtermaterialen. Het oppompen van grondwater veroorzaakt verdroging van de natuur binnen de waterwingebieden.

Het reinigen van ons water wordt steeds ingewikkelder door bemesting en stoffen uit de chemische industrie (schoonmaakmiddelen en medicijnen). Als de kwaliteit van ons drinkwater door verontreiniging verder zal afnemen, dan zijn waterbedrijven genoodzaakt om chloor aan ons kraanwater toe te voegen. Iets wat we volgens mij echt niet moeten willen. De verwachting is dat schoon drinkwater in de toekomst schaarser en duurder zal worden. Alle reden om bewust en duurzaam om de gaan met ons water.

Gerelateerde artikelen

Artikelen

Laad meer
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kijk ook eens naar alternatieven voor water, zoals Ekowax Wassen Zonder Water. Dit is gebaseerd op nano technologie en werkt super. Je maakt er mee schoon en zorgt tegelijk voor een wax laagje, waardoor de ondergrond water en vuil afstotend is. Het is erg duurzaam, je bespaart namelijk veel water en gebruikt ook geen schadelijke chemicaliën. Het is te gebruiken voor iedere niet poreuze ondergrond. Voorbeelden zijn auto, motor, boot, caravan, beglazing, sanitair etc.

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x