Elke keer dat je doucht, gebruik je 60 tot 80 liter water dat tot wel 38 graden Celsius is opgewarmd. Als dat water het doucheputje bereikt heeft het nog steeds zo´n 35 graden. Zo spoelen we dus niet alleen veel water, maar ook warmte weg! En dat is zonde. Een douche-wtw heeft een warmte-terugwinsysteem (wtw), dat deze warmte hergebruikt. Het verwamt het koude water dat naar je mengkraam stroomt op, waardoor je boiler of ketel minder hard hoeft te werken. En dat zie je terug op je gasrekening!
1Waarom warmte terugwinnen uit douchewater met een douche-wtw?
Het gebruiken van de restwarmte uit douchewater is een interessante techniek. Vooral voor mensen die van lang douchen houden, kan het gasverbruik stevig worden teruggebracht. Voor iedere douchebeurt is er maar de helft aan energie nodig. Door het benutten van de warmte uit het afvalwater bespaar je in feite iedere douchebeurt op je gasrekening en verdien je de installatie snel terug.
Natuurlijk blijft het het beste om korter en minder vaak te douchen. Dan ben je pas écht aan het besparen. Maar voor wie van een uitgebreide douche houdt, is de douche-wtw dus een goed idee. Het duurt namelijk best wel even voordat het koude water door de restwarmte is opgewarmt. Volgens milieu centraal kun je bij een douche van 7.5 minuut, toch 40-50% van je energie aan waterverwarming besparen.
Een ander voordeel is dat je met een douche-wtw de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van je woning kunt verlagen. De aanschaf van een douche wtw-unit geeft een EPC verlaging van 0,05 tot 0,11.
2Verschillende soorten douche-wtw toepassingen
Er bestaan 3 verschillende systemen om in de douche warmteterugwinning toe te passen, die in de basis allemaal hetzelfde werken. Het verschil zit in de energiewinst en het aanleggen van het systeem.
3Hoeveel bespaar je met een douche warmteterugwinning systeem?
Dit is een verticaal systeem en kan heeft het hoogste rendement. Dat komt omdat de pijpen lang zijn (ca. 2 meter) en er daardoor meer water verwarmd kan worden. Je kunt dit systeem alleen plaatsen als je badkamer een verdieping hoger ligt vanwege deze lange buizen. Een flinke verbouwing dus!
In tegenstelling tot de douchepijp is de wtw-douchegoot een horizontaal systeem. Het is daarmee een stuk eenvoudiger te plaatsen. Wel zo handig als je in een appartement woont! Voor een wtw-douchegoot is wel een kleine verbouwing nodig, omdat de goot ingebouwd wordt. De douchegoot is een mooie dremelloze oplossing die geheel past in de trend van de inloopdouche. Heb jij geen inloopdouche? Dan kun je een douchebak-wtw plaatsen.
Wil je wel besparen maar heb je geen zin in een verbouwing? Dan kun je ook een losse douche-wtw kopen. Dit is een soort plaat die je op de douchevloer legt. Je staat dus op die plaat.
* gebaseerd op gasplafond van 1.45 euro per m3 in januari 2023
Met een verticale douchepijp als douche-wtw ben je dus het minste kwijt in de aankoop, bespaar je jaarlijk het meest en dus verdien je die het snelste terug. Wel willen we nog even benadrukken dat de installatie van de verticale douche warmtetrugwinning, een behoorlijke verbouwing vereist. Als je toch je badkamer gaat verbouwen, dan is dit een slimme investetering!
Voor een nieuwbouwwoning is het al een extra investering m.b.t. het vinden van een geschikte plaats of koker op begane grond waar warmtewisselaar geplaatst kan worden. Daarnaast moet het leidingwerk behoorlijk aangepast worden i.v.m koppeling naar douchemengkraan en ( eventueel ) combiketel. Bij bestaande woning zal dit in de praktijk daarnaast extra hak-, breek- en herstelwerk betekenen. Voeg daar bij dat een thermostatische (!) douchemengkraan volgens mij absoluut noodzakelijk is, dan betaal je de hoofdprijs voor een relatief geringe warmte/energiewinst
De koud water aanvoer wordt verwarmd van 10º naar 24º. Er hoeft dus minder warm water worden bijgemengd om de gewenste douchetemperatuur te krijgen.
Verticaal is ideaal; het afvalwater moet al “draaiend” langs de wand van de pijp zijn warmte overdragen aan het koud water wat aan de buitenzijde van de WTW wordt opgevoerd. Werkt dus niet met een bad leeg laten lopen omdat er niet gelijktijdig warmte teruggewonnen kan worden.
Heel goed plan! Alleen jammer dan weer dat het plaatje geen weergave is van de realiteit, dat werkt niet vertrouwenwekkend: het terugverwarmde water van 27º koelt niet af tijdens de trugstroom, hoe moet ik me dat natuurkundig voorstellen? Omgekeerd evenredig met het water van 66º uit de boiler dat niet afkoelt?
En waarom zou het niet op een horizontale afvoerleiding werken? Ik zou zelfs zeggen: eerder! bij een vertikale pijp moet hij zich eerst vullen om rendement te kunnen geven en daarnaast mag hij niet overvol raken want dan stroomt de douche bij het putje over.
Hallo Jan!
Om een goed bedrijf voor deze mooie klus kan je het beste kijken op: http://www.wiewidezemooieklusvoormijdoen-alvastbedankt.co.friesland hier vind je e beste vakmensen voor de beste klussen!
Hopelijk heb ik je zo genoeg geinfromeerd
ByeBye!
Hallo Jan,
Kijk voor een installateur bij jou in de buurt op https://abelenco.nl/
Dag …,
En door welke bedrijven kun je dit soort systemen laten installeren?